Demencija

Danas u supermarketu gde kupci sami mere povrće - stoji pored vage jedna bakica i cvili, vidim natrpala punu kesu patlidžana, drži u ruci dve nalepnice, priča kako je htela samo pola kila a vaga je laže, pokazuje duplo više... Dobro je da još može da čita. Nisam imala snage da se raspravljam s njom, samo sam zamolila momka koji je tad istovarivao krompire da joj pomogne u pakovanju i merenju.

Ovi moji soliteri su izgrađeni 80-ih, krcati su usamljenim starcima, nema ko da ih gleda, socijalne službe dolaze samo po prijavi, a komšiluk - ako se brine o nekom - samo ih lično obilazi, sve dok ne odapnu.

Epizodu iz supermarketa sam napisala kako bi se videla ta najava demencije (možda i nije), jer nam stvarno na sve strane podvaljuju, starci su s pravom nepoverljivi i prema vagama i prema cenama. Samo nisu baš tako pametni kad se radi o akcijama, o popustima za penzionere - na to su baš alavi i prave zalihe kao u "ono vreme" itd. Uglavnom ćoravi, ne pada im na pamet da gledaju rok trajanja...

Tako ponekad neko nešto pita i ja se uglavnom sklanjam, stvarno nemam snage da izigravam "majku terezu"... ovo danas je sitnica, jer sam videla da je prethodno ovaj isti momak sa povrća bio uslužan svakom ko viče, a ona bakica nije imala glasa, samo je tiho cvilela (zato i mislim da je na početku demencije) -

U drugom supermarketu u blizini - izmerili bi joj na kasi, ne bi joj niko rekao koliko šta košta i tek bi možda kući pogledala račun, ako bi ga i uzela...

Ma blizanče, ako oćeš još jedno dete, ja nemama ništa protiv :lol:

bili kod psihologa....jako, jako loše s njene tačke gledišta, što sam naravno znala. I tako.....sad imamo sve što su tražili iz PIO
a tatko mi navro da puši :lol: i samo traži cigare. :lol:
kad smo napokon seli u kola, on pozadi vezan pojasom, u sred vožnje čujemo nešto kao otvaranje vrata.....šta radiš to tata?......pita gde da baci nešto zamišljeno što drži u ruci i krenu ...reko "dole, na pod" i poče alarm da pišti.....muž stade sa strane da izaćem da zatvorim dedina vrata koja je otvorio :eek:.....onda zaključa muž sva vrata......bem ti sunce, mira nema....

- - - - - - - - - -

Ovi moji soliteri su izgrađeni 80-ih, krcati su usamljenim starcima, nema ko da ih gleda, socijalne službe dolaze samo po prijavi, a komšiluk - ako se brine o nekom - samo ih lično obilazi, sve dok ne odapnu.

Epizodu iz supermarketa sam napisala kako bi se videla ta najava demencije (možda i nije), jer nam stvarno na sve strane podvaljuju, starci su s pravom nepoverljivi i prema vagama i prema cenama. Samo nisu baš tako pametni kad se radi o akcijama, o popustima za penzionere - na to su baš alavi i prave zalihe kao u "ono vreme" itd. Uglavnom ćoravi, ne pada im na pamet da gledaju rok trajanja...

Tako ponekad neko nešto pita i ja se uglavnom sklanjam, stvarno nemam snage da izigravam "majku terezu"... ovo danas je sitnica, jer sam videla da je prethodno ovaj isti momak sa povrća bio uslužan svakom ko viče, a ona bakica nije imala glasa, samo je tiho cvilela (zato i mislim da je na početku demencije) -

U drugom supermarketu u blizini - izmerili bi joj na kasi, ne bi joj niko rekao koliko šta košta i tek bi možda kući pogledala račun, ako bi ga i uzela...

U pravu si, mnogo demencije ima svuda. Ćera mi kaže da samo to vidim, ali ona ne zna da gleda.....i ne treba da zna u njenim godinama.

U pravu si, mnogo demencije ima svuda. Ćera mi kaže da samo to vidim, ali ona ne zna da gleda.....i ne treba da zna u njenim godinama.

Naučiće i ona, nije mala da ne zna. Mene je tako pre dve-tri godine optužila jedna prijateljica sa kojom inače sve pričam, mada se retko čujemo... Nešto u fazonu - meni se to samo priviđa da su svi dementni, kao da sam time opsednuta, pa zato ja to tako pričam... Morala sam da se pravdam, da joj jasno objasnim šta jeste i šta nije demencija, pa onda krenem da nabrajam neke ljude s kojima sam tad bila u kontaktu a koji su stariji od moje majke i tad još uvek bili zdravi i pametni, prave riznice znanja... Neki od mojih primera već su pokojni a da nisu postali dementni, ali posle nekog vremena, ta ista moja prijateljica počela da primećuje stvari i čak mi je tvrdila da u svojoj okolini zna više slučajeva (a ona ne živi u soliterima gde je previše ljudi, niti ima posla sa profesorima) -

Poslednja izmena:
kad smo napokon seli u kola, on pozadi vezan pojasom, u sred vožnje čujemo nešto kao otvaranje vrata.....šta radiš to tata?......pita gde da baci nešto zamišljeno što drži u ruci i krenu ...reko "dole, na pod" i poče alarm da pišti.....muž stade sa strane da izaćem da zatvorim dedina vrata koja je otvorio :eek:.....onda zaključa muž sva vrata......bem ti sunce, mira nema....

auf, sad i vi ko pali s marsa :(
pa kako niste zaključali vrata?!
pa sama si pričala da je kao dete... (nemiran kao dete)

Maaa,fala ti Ljiljka na podrsci samo se pitah dal sam normalna u ovom haosu da o tome razmisljam.Beket mi vec objasni kako je to normalna odbrambena moc organizma na negativne segmente u zivotu.Potrudicu se da racionalno razmisljam i odlozim ovu trenutnu zelju za neko normalnije vreme ako ga uopste bude i bilo.

Ovo o demenciji sto pricate je istina.Ima je puno i sve vise je primecujem odkako se breeee s vama druzim!!!;)
Salim se...Ipak,zaista je tako.Sto covek vise zna to vise i primecuje.Ne samo demenciju nego i neke druge stvari.
Mozda smo se svi preopteretili ovom bolescu i mozda bi trebalo malo da oladimo i vidimo neke druge,lepse stvari oko sebe ali nazalost stvarnost nas vrlo brzo razocara.

Ljiljo zar ti nisi do sada predavala zahtev u PIO?

Mozda bi ti vec potvrdno odgovorili i mogla bi da dobijes taj novac.

Moja mama nikako da dobije odgovor vec 6 meseci a zena koja je predala 2 meseca posle nje,dobi neki dan odgovor da su je odbili.

... mozda bi trebalo malo da oladimo i vidimo neke druge,lepse stvari oko sebe ali nazalost stvarnost nas vrlo brzo razocara.

Da, sve je stvar fokusa, čak i ugla gledanja... Danas gledam drugu seriju fotografija sa one fešte iz doma, moguće da mi je lakše što je malo vremena prošlo od prvog utiska, moguće da mi je lakše i što su te fotografije iz sumraka (tad su valjda sve ove u kolicima već spakovali u krevete, pa zato ni ove moje nema) - ali ključna stvar: dobra fotografija pravi i od najtužnije starice - lik za pamćenje!

Poslednja izmena:
citam vas redovno, neki put uzdahnem, neki se nasmejem, al` generalno nesto sam "zakocila". nevazno. dakleM, danas bila kod tate - imam poruku od dr da se sutra javim. pretpostavljam, da je doslo vreme za otpusnu listu. neverovatno koliko su pazljivi, svojevremeno su mi rekli da ne zovem da ce se oni javiti.
tata danas nije hteo da ruca. nema veze, meni je jeo super (naravno, uz pomoc nove sprave - sprica). okretala sam ga, gledala, trazila dekubite. nema. sestra kaze da onaj sa kojim je dosao nisu uspeli da izlece (bio je katastrofa), ali Hvala Bogu, nema novih. koza na ledjima ista kao dok sam ga svakodnevno sama kupala "bebeca". svaka im cast!
posavetovala me da razgovaram sa dr da on napise za patronaznu sluzbu da dolazi svakodnevno... videcu sutra.
nista nisam radila ova dva-tri dana, a umorna sam kao da sam krecila I hoblovala sve u isto vreme.
idem da odmaram - laku noc :zzzz: :bye:

Da, sve je stvar fokusa, čak i ugla gledanja... Danas gledam drugu seriju fotografija sa one fešte iz doma, moguće da mi je lakše što je malo vremena prošlo od prvog utiska, moguće da mi je lakše i što su te fotografije iz sumraka (tad su valjda sve ove u kolicima već spakovali u krevete, pa zato ni ove moje nema) - ali ključna stvar: dobra fotografija pravi i od najtužnije starice - lik za pamćenje!

Eto,beket...drzi se te umetnicke crte ako je za utehu i bice ti mozda lakse:(
Osecam te medju redovima................................................................................:(

- - - - - - - - - -

citam vas redovno, neki put uzdahnem, neki se nasmejem, al` generalno nesto sam "zakocila". nevazno. dakleM, danas bila kod tate - imam poruku od dr da se sutra javim. pretpostavljam, da je doslo vreme za otpusnu listu. neverovatno koliko su pazljivi, svojevremeno su mi rekli da ne zovem da ce se oni javiti.
tata danas nije hteo da ruca. nema veze, meni je jeo super (naravno, uz pomoc nove sprave - sprica). okretala sam ga, gledala, trazila dekubite. nema. sestra kaze da onaj sa kojim je dosao nisu uspeli da izlece (bio je katastrofa), ali Hvala Bogu, nema novih. koza na ledjima ista kao dok sam ga svakodnevno sama kupala "bebeca". svaka im cast!
posavetovala me da razgovaram sa dr da on napise za patronaznu sluzbu da dolazi svakodnevno... videcu sutra.
nista nisam radila ova dva-tri dana, a umorna sam kao da sam krecila I hoblovala sve u isto vreme.
idem da odmaram - laku noc :zzzz: :bye:

Bitna su mala poboljsanja koja ces nastaviti kuci kako znas i umes.Umorna si draga jer te je slomilo sve sto je moglo da te slomi.Osecaces se jos dugo tako.Sve i da te sada lansiramo na Havaje o trosku drzave na jedno 3 meseca;)bila bi smlacena od brige,tuge,posla,obaveza.Bices ti dobro...ima dana,za megdana!!!:heart:

ajd, ostavite na stranu mene i moje umetničke (im)presije - to je stvarno nebitno...

nego, henri(et) - moraće(š) do jutra da se podmladi(š) i - sutra hop! na noge lagane - ko da ništa nije bilo -

zato - na spavanjeeeeeeeeee!

Poslednja izmena:
auf, sad i vi ko pali s marsa :(
pa kako niste zaključali vrata?!
pa sama si pričala da je kao dete... (nemiran kao dete)

ama ženo, kome može pasti na pamet da će da proba da ih otvori u vožnji da bi nešto bacio......vezali smo ga pojasom na zadnjem sedištu (ima ugrađen taj pojas).....sva sreža nije ih otvorio nego je samo na pola pritisnuo onu kvaku, ali je za kompjuter počelo otvaranje, te se oglasio.
Ma bre, sestre, soc.radnica, gazda doma....svi tu, on traži da ostanemo u dvorištu da puši, priča gluposti.....toliko smo skoncentrisani bili na njega, kolica, da lepo uđe u kola (što je zaboravio pa smo ga učili), pa ga vezali.....a ovo nikom nije palo na pamet

Ljiljo zar ti nisi do sada predavala zahtev u PIO?

Mozda bi ti vec potvrdno odgovorili i mogla bi da dobijes taj novac.

Moja mama nikako da dobije odgovor vec 6 meseci a zena koja je predala 2 meseca posle nje,dobi neki dan odgovor da su je odbili.

Jesam predala 11.07. i 31.07. dobila pismo za dopunu, da dostavim još i nalaz psihologa (imam nalaz neuropsihijatra i psihijatra) i da original tog nalaza pošaljem njima poštom ili da ga donesem kada me pozovu da dovedem dedu na prvostepeni kod njih.

ama ženo, kome može pasti na pamet da će da proba da ih otvori u vožnji da bi nešto bacio......vezali smo ga pojasom na zadnjem sedištu (ima ugrađen taj pojas).....sva sreža nije ih otvorio nego je samo na pola pritisnuo onu kvaku, ali je za kompjuter počelo otvaranje, te se oglasio.
Ma bre, sestre, soc.radnica, gazda doma....svi tu, on traži da ostanemo u dvorištu da puši, priča gluposti.....toliko smo skoncentrisani bili na njega, kolica, da lepo uđe u kola (što je zaboravio pa smo ga učili), pa ga vezali.....a ovo nikom nije palo na pamet

eh, ja sam ti što se tiče prevoznih sredstava ostala u onom prošlom veku i nemam pojma kako se vi to oslanjate na noviju tehnologiju, eventualno načula da postoji neki gps i to je sve...

ALI - što se tiče demencije - to je sve nepredvidljivo, moraš da znaš deset koraka unapred i unazad, sve kombinacije (još gore nego u šahu) - moraš da misliš na sve -

Maaa,fala ti Ljiljka na podrsci samo se pitah dal sam normalna u ovom haosu da o tome razmisljam.Beket mi vec objasni kako je to normalna odbrambena moc organizma na negativne segmente u zivotu.Potrudicu se da racionalno razmisljam i odlozim ovu trenutnu zelju za neko normalnije vreme ako ga uopste bude i bilo.

Ovo o demenciji sto pricate je istina.Ima je puno i sve vise je primecujem odkako se breeee s vama druzim!!!;)
Salim se...Ipak,zaista je tako.Sto covek vise zna to vise i primecuje.Ne samo demenciju nego i neke druge stvari.
Mozda smo se svi preopteretili ovom bolescu i mozda bi trebalo malo da oladimo i vidimo neke druge,lepse stvari oko sebe ali nazalost stvarnost nas vrlo brzo razocara.

Ma jok bre. Kakvo lađenje. Imamo svi mnogo lepote oko sebe, bogu fala, a malo i nama :lol:
Ovo mu dođe kao lepo mestašce, jer znaš da će to što osećaš, misliš pa napišeš, ljudi odavde pravilno pročitati. Na drugim mestima, i u reali i na forumu, iskazuješ neke druge osećaje, iskustva, jer tako mora i treba. I to je pravilno jer je potrebno :cistinaocare:

- - - - - - - - - -

eh, ja sam ti što se tiče prevoznih sredstava ostala u onom prošlom veku i nemam pojma kako se vi to oslanjate na noviju tehnologiju, eventualno načula da postoji neki gps i to je sve...

ALI - što se tiče demencije - to je sve nepredvidljivo, moraš da znaš deset koraka unapred i unazad, sve kombinacije (još gore nego u šahu) - moraš da misliš na sve -

:zcepanje: nasmeja me........baš prija :zag:
sad znam da treba da mislim na nemoguće stvari, i samo se nadam da mi to neće biti teško, jer ćerka sam na mojega tatka :tease::cepanje::pivce:

Jesam predala 11.07. i 31.07. dobila pismo za dopunu, da dostavim još i nalaz psihologa (imam nalaz neuropsihijatra i psihijatra) i da original tog nalaza pošaljem njima poštom ili da ga donesem kada me pozovu da dovedem dedu na prvostepeni kod njih.

Samo zakeraju,zar im nije dovoljan neuropsihijatar vec traze psihologa.To je bree kao da osmaka pitas da li zna sva slova?Opet,slucaj tvog tate su relativno brzo i uzeli u razmatranje,obzirom da su trazili dopunu dokumentacije.Vodila sam mamu na komisiju pri prvom pozivu koji je dobila jer su tako trazili sa sve kompletnom papirologijom.Od tada ni da beknu...ni dza ni bu...Da li treba ja nekoga da zovem i pitam i koga ako neko zna?Reko se mi samo,sticice resenje na kucnu adresu i eto cekamo vec mesecima.

Kad bi covek imao samo ispred sebe bolesnika i samo o njemu da razmislja onda bi mozda i bilo moguce biti svih tih deset koraka gore i dole i to odjednom.Ovako propusti se desavaju bas kao i nepredvidive situacije.Sva sreca da su danasnji automobili tako opremljeni.Zamisli sta bi bilo u nekom starijem modelu!!!!

Samo zakeraju,zar im nije dovoljan neuropsihijatar vec traze psihologa.To je bree kao da osmaka pitas da li zna sva slova?Opet,slucaj tvog tate su relativno brzo i uzeli u razmatranje,obzirom da su trazili dopunu dokumentacije.Vodila sam mamu na komisiju pri prvom pozivu koji je dobila jer su tako trazili sa sve kompletnom papirologijom.Od tada ni da beknu...ni dza ni bu...Da li treba ja nekoga da zovem i pitam i koga ako neko zna?Reko se mi samo,sticice resenje na kucnu adresu i eto cekamo vec mesecima.

Ama ženo zovi tamo....imaš broj telefona na pozivu. Ako nemaš poziv kod sebe, javnem ti na pp ovaj sa mog poziva

samo da vas pozdravim i "podignem" temu. kod nas sve po starom. sutra idem na razgovor sa dr.
pretpostavljam da ce tata najkasnije do srede biti kod kuce. namestila sam mu "novi" krevet, nece biti bas udoban kao u bolnici, al` sigurna sam da ce mu biti udobniji nego pre nje.
nisam bila u poseti od cetvrtka, prosto nisam mogla. sutra cu...
kis svima :kiss:

samo da vas pozdravim i "podignem" temu. kod nas sve po starom. sutra idem na razgovor sa dr.
pretpostavljam da ce tata najkasnije do srede biti kod kuce. namestila sam mu "novi" krevet

Henri, pa eto vidiš, tihujemo s tobom, samo da se dobro odmoriš dok ti ne vrate pogolem proGlem u domaće krevetno stanje...

ajde, drži se, moraš da budeš jaka...!

verujem u tebe, ti bar imaš stari tip automobila, razumeš se u sve... ;)

a sutra s doktorom samo klimaj glavom, zapiši šta ti nije jasno, pa ih posle pitaj -

Poslednja izmena:
tata sutra izlazi!
ocekvala sam da cu biti isprepadana i bla-bla. jedino osecanje koje imam je - sreca!
danas u bolnici prvi put posle dugo, dugo vremena na moje pitanje: "ko sam?" rece moje ime. da nije vreca kostiju... ali, danas necu da mislim o tome (rece skarlet o hara, a i ja). danas letim.
al` kako rekoh i dr - nema veze koliko ce trajati, vazno da smo produzili i ucinili svako sa svoje strane apsolutno SVE.
sutra ce me jos poduciti kako da ga u krevetu "kupam" presvlacim, to hoce biti problem, ali videcu... korak po korak. sada uzivam u ovom momentu - dolazi kuci!
ljubim vas :heart:

danas u bolnici prvi put posle dugo, dugo vremena na moje pitanje: "ko sam?" rece moje ime.

pa to je stvarno dobra vest!
...valjda su posle višednevnih posmatranja našli neku optimalnu kombinaciju lekova ;)

ali sad, posle ovog tvog iskustva - niko ne sme da kaže da dementne ne primaju u bolnicu, niti da će im od toga biti samo gore...

Poslednja izmena:

Back