Demencija

Draga Ljiljo, to sto ja nemam dece je valjda njima indikativno da treba da budem pored majke. Nemam "izgovor" da kazem da ne mogu da budem sa majkom:) Nikome ne pada na pamet da treba neko da zaradi platu, penziju, da plati racune... kao da mi mamina bolest nije dovoljno opterecenje... Tebi se suprotstavio brat, a zamisli cetiri tetke, pa njihova deca i snaje... i svi udruzeni u jednom stavu. Ama bas niko mi nije prisao da me podrzi i da me pita da li mi treba pomoc. Ne mislim na finansijsku pomoc, vec ovako ljudsku pricu kao ovde sa vama. Svi su mi uputili reci koje si ti cula od brata. I jos gore, svi su me optuzili da sam kriva za bolest moje majke. Da sam bila stalno pored nje, ne bi se tako razbolela. A opet, sve zbog mira moje mame, moram da budem u kontaktu sa njima.

Gledaj sebe i svoj zivot.Doticna rodbina neka zasuce rukave i neka pomogne moralno,fizicki i finansisiki pa onda neka nesto kazu.Nikome nisi duzna da se pravdas.Ti si ta koja vuce kola za sve i od tebe sve zavisi.Nemoj dozvoliti da te izvuku iz konteksta i prezentuju kao krivca a da ti pri tome padnes psihicki.Batali budale pa po cenu svih mogucih veza i rodbinskog srodstva.Bolje da ih nemas nego sto su takvi.Da ti zele dobro bili bi ti na raspolaganju 24h kad god ti treba a onda bi mogli da ti drze pridike kad nesto uradis pogresno.Ovako nemaju prava na to!To sto ti odrzavas kvazi odnose zbog majke je takodje glupo jer njoj to sve manje znaci.Husakju je protiv tebe,zakljucujem da su podli i pokvareni.Neka gledaju svoja posla!Ti se uzdaj u sebe i ono sto imas.Majku gledaj koliko i kad mozes.Ona je na sigurnom,zbrinuta,ima da jede,spava,ima lekarsku negu.U njenoj bolesti je malo toga sto joj jos treba.Nece sigurno na put oko sveta pa joj ti to uskracujes.Zivi dostojanstveno u okviru vasih mogucnosti.Nije ostavljena i zaboravljena.Ako moras da trpis njene oscilacije u raspolozenju zbog bolesti i sopstvenih emocija jer ti je majka ostale koji su pod znakom pitanja nazovi zdravi,vala niiiije neeeophodnooo!!!
Od finoce prema familiji ti ces jos na kraju zapostaviti sebe,svoj zivot,zdravlje i sta god da uradis neces biti dovoljno dobra.

A meni danas javila glavna sestra iz doma da moju majku ovih dana kljukaju antibioticima: najpre je bila urinarna infekcija, sad nešto šmrče (nije jedina u domu), pa se plaše da ne siđe na pluća i zato opet antibiotici, kapi za nos i sve što ide uz to... ali temp. nema trenutno, jede "normalno", tj. hrane je, itd.

/taman kad sam htela sutra-prekosutra u posetu, a sad - fala lepo - ne mogu, i meni je imunitet na nuli, bolje da se ne šetam po staračkom "obdaništu"/

Dobro je da su primetili da joj nije dobro i odmah reagovali,znaci rade kako treba.Mozda je neki virus kad su vec svi tako kilavi.Urinarna infekcija mu dodje kao pride da zabiberi.Nadam se da ce ubrzo biti bolje.Ona nema kateter,jel tako?Onda ce valjda za koji dan sve moci da se sredi.Mislim da je dobra odluka da za sada odlozis posetu.Ona je verovatno loseg raspolozenja a ti nemoj da se izlazes virusima i prehladi bez razloga.

- - - - - - - - - -

bezuslovna, ovo je zaista dobra poenta: ako je već tako kako pričaš, onda treba da prebaciš njima krivicu za pospešivanje bolesti i tako barem malo zaplašiš tu tvoju dosadnu rodbinu...
mada, sigurno nisu ni oni blesavi, huškaju se međusobno, mora da se nadaju nekoj koristi od ovog belaja?

uf, znaš mene, ja bih ih odavno poslala gde im je mesto...!

Tako je!Moj prag tolerancije je poprilicno veliki ali ovde se slazem s tobom da ih treba poslati....na mesto!!:ok:

ostalo mi od deteta, nisam probala. ona kaze da je njoj gorko.
dr dolazi sutra da obidje tatu, to je dobra vest :)
a za ulje nije hteo nista da mi kaze.... razumljivo, alternativa. nema veze

Pazi sa tim uljem ako je tako jako i ljuto kao sto kaze Beket.Mozes mu dodoatno opteretiti vec osteceni zeludac a onda vise stete nego koristi.

Dobro je da su primetili da joj nije dobro i odmah reagovali,znaci rade kako treba.Mozda je neki virus kad su vec svi tako kilavi.Urinarna infekcija mu dodje kao pride da zabiberi.Nadam se da ce ubrzo biti bolje.Ona nema kateter,jel tako?Onda ce valjda za koji dan sve moci da se sredi.Mislim da je dobra odluka da za sada odlozis posetu.Ona je verovatno loseg raspolozenja a ti nemoj da se izlazes virusima i prehladi bez razloga.

Urinarnu su navodno već sanirali, a to kako i da ne primete kad joj menjaju pelene pet puta dnevno... Ma, što se tiče tih "običnih" boljki - ne brinem se puno, tamo je lekar opšte prakse svaki dan barem na pola sata, a glavna sestra ima veliko iskustvo i tamo je maltene ceo dan.

- - - - - - - - - -

Pazi sa tim uljem ako je tako jako i ljuto kao sto kaze Beket.Mozes mu dodoatno opteretiti vec osteceni zeludac a onda vise stete nego koristi.

Ovo što ja koristim su esencijalne kapi, postoji to ulje i drugim oblicima, treba pitati neku ljubaznu apotekarku za detalje.

Gledaj sebe i svoj zivot.Doticna rodbina neka zasuce rukave i neka pomogne moralno,fizicki i finansisiki pa onda neka nesto kazu.Nikome nisi duzna da se pravdas.Ti si ta koja vuce kola za sve i od tebe sve zavisi.Nemoj dozvoliti da te izvuku iz konteksta i prezentuju kao krivca a da ti pri tome padnes psihicki.Batali budale pa po cenu svih mogucih veza i rodbinskog srodstva.Bolje da ih nemas nego sto su takvi.Da ti zele dobro bili bi ti na raspolaganju 24h kad god ti treba a onda bi mogli da ti drze pridike kad nesto uradis pogresno.Ovako nemaju prava na to!To sto ti odrzavas kvazi odnose zbog majke je takodje glupo jer njoj to sve manje znaci.Husakju je protiv tebe,zakljucujem da su podli i pokvareni.Neka gledaju svoja posla!Ti se uzdaj u sebe i ono sto imas.Majku gledaj koliko i kad mozes.Ona je na sigurnom,zbrinuta,ima da jede,spava,ima lekarsku negu.U njenoj bolesti je malo toga sto joj jos treba.Nece sigurno na put oko sveta pa joj ti to uskracujes.Zivi dostojanstveno u okviru vasih mogucnosti.Nije ostavljena i zaboravljena.Ako moras da trpis njene oscilacije u raspolozenju zbog bolesti i sopstvenih emocija jer ti je majka ostale koji su pod znakom pitanja nazovi zdravi,vala niiiije neeeophodnooo!!!
Od finoce prema familiji ti ces jos na kraju zapostaviti sebe,svoj zivot,zdravlje i sta god da uradis neces biti dovoljno dobra.

Hvala, Blizance, i tebi i ostalima. Da nisam pronasla ovaj forum, verovatno bih vec lezala na nervnom. Specijalista danas nije mogao da dodje, ali ce doci sutra ili u ponedeljak. Doktorica mi je rekla da ce me pozvati na mobilni kada dodje specijalista, jer su i oni primetili sta se desava i zele da me strucno lice posavetuje. Mama je dobro raspolozena sada, a vec dva dana niko je nije zvao niti dolazio. Proverila sam. Jutros me je iznenadila sto je obukla i haljinu i pantalone. Znam da se to desava kod dementnih, ali ona je objasnila da je prvo obukla haljinu pa kada je videla da je hladno... inace voli da se picani, pa me ovo malo iznenadilo. Posle se presvukla, cak je objasnila kako je uskladila boje:ok:

blizance, beket odustala sam od ulja - fala VI na saFetima, necu i ne mora da se Sigram.
danas biJo dr, odusevio me - dolaze ponedeljkom, sredom I petkom, oni previjaju. jupiiiiiiiii. samo da se uhodam, posle nece biti tesko.
u odnosu na paniku juce, danasnji dan je dosta mirniji.

Draga Bezuslovna, zaista mi je zao sto ti nerazumne tetke komplikuju ionako komplikovanu situaciju. Tesko je dati misljenje ili savet jer svako ima neku svoju specificnu situaciju, rodbinske odnose i emocije i nije lako preseci. Neko moze jednostavno da zabrani posete, a neko ne moze iz raznoraznih svojih razloga. Mozda bi bilo dobro da osoblje kaze tetkama da su posete zabranjene mesec dana zbog gripa ili stomacnog virusa tako da se odmoris bar neko vreme od problema. A ako im je nezgodno da lazu, sto je i razumljivo, bar mogu da kazu da previse poseta uznemirava ostale, pa mogu da dodju jedna po jedna recimo jednom u 15 dana na po pola sata. A sto se tice telefona, zamolila bih da nikome ne daju vezu osim tebi, jer spava. Ako ima mobilni, odnela bih ga kuci pod nekim izgovorom. Moras da budes kreativna jer ljudima kao sto su te tetke ne vredi posteno nista objasnjavati. Ako tetkama fali druzenje sa mamom, sto je ne povedu svojoj kuci za neki vikend, to im predlozi, verujem da ce se sokirati, a verujem da nijednoj to nece pasti na pamet. I jos nesto mozes da probas, kad pricas sa tetkama, nemoj o mami, nego udri u kukanje sta tebe sve boli, pa kakve sve boljke imas do detalja, pa koliko si,kasljala, pa kakav slajm imas, pa sta ti je rekao lekar, koje sve lekove pijes, pusti masti na volju i pravi se jako bolesna. I tako stalno, cim one pocnu o mami, ti opet o sebi, tako ces ih iznervirati pa ima nade da te ostave na miru sa malicioznim komentarima. Iskustvo i sam zivot nas tera da se branimo kako znamo i umemo, pa kako ko moze. Nije ti lako, ali verujem da ces naci neki nacin da se izboris sa tetkama. Pozdrav!

danas biJo dr, odusevio me - dolaze ponedeljkom, sredom I petkom, oni previjaju. jupiiiiiiiii. samo da se uhodam, posle nece biti tesko.

molim?! kakva panika? ništa neću da čujem o tome!
naravno da će ti ljudi pomoći, to im je posao, evidentirali su vas, ali opet veći deo moraš sama...
glavu gore!

blizance, beket odustala sam od ulja - fala VI na saFetima, necu i ne mora da se Sigram.

Bice ti lakse bar psihicki jer taj momenat kada znas da jos neko brine ima olaksavajuce dejstvo.Bolje je kad ti neko strucan udje u kucu povremeno,znam ja to iz iskustva.Deluje i na mene i na mamu,cak na mene vise nego na nju.Ti ces i dalje imati posla preko glave ali si sigurnija kada se pojavi medicinsko osoblje.Samo napred!!!:super:

Hvala, Blizance, i tebi i ostalima. Da nisam pronasla ovaj forum, verovatno bih vec lezala na nervnom. Specijalista danas nije mogao da dodje, ali ce doci sutra ili u ponedeljak. Doktorica mi je rekla da ce me pozvati na mobilni kada dodje specijalista, jer su i oni primetili sta se desava i zele da me strucno lice posavetuje. Mama je dobro raspolozena sada, a vec dva dana niko je nije zvao niti dolazio. Proverila sam. Jutros me je iznenadila sto je obukla i haljinu i pantalone. Znam da se to desava kod dementnih, ali ona je objasnila da je prvo obukla haljinu pa kada je videla da je hladno... inace voli da se picani, pa me ovo malo iznenadilo. Posle se presvukla, cak je objasnila kako je uskladila boje:ok:

Malo cu se nasaliti,nemoj da zameris.Ako je do mode ja danas imam obucene farmerke i neku haljinicu koju nosim kao tuniku,tako da nemoj mami zameriti modni detalj pantalone-haljina.;)Uzmimo u obzir da je stvarno zahladnelo predhodnih dana i da je ujutru bas sveze onda bih tvoju mamu opravdala zasto se dobro obukla.Ja bih slicno ucinila iako nemam dijagnozu.:lol:bar za sada:rumenko:
Sto se tice tvoje potrebe da se jadas na ovom forumu dajem ti veeeliko zelleno svetlo jer sam i sama bila pred pucanje kad sam naletela na vas.Sva sreca da ovako nesto funkcionise i da smo svakodnevno u kontaktu.Znas da smo ovde jedni za druge.Opusti se i probaj da uzivas u zivotu koliko je moguce.Uzmi konce u svoje ruke kada je u pitanju rodbina kako sam ti vec pisala i polako,mic po mic.Sve prati i konsultuj se sa ovima iz doma.Nacices ti vec neko resenje.Caooos!!!:brus:

Malo cu se nasaliti,nemoj da zameris.Ako je do mode ja danas imam obucene farmerke i neku haljinicu koju nosim kao tuniku,tako da nemoj mami zameriti modni detalj pantalone-haljina.;)Uzmimo u obzir da je stvarno zahladnelo predhodnih dana i da je ujutru bas sveze onda bih tvoju mamu opravdala zasto se dobro obukla.Ja bih slicno ucinila iako nemam dijagnozu.:lol:bar za sada:rumenko:
Sto se tice tvoje potrebe da se jadas na ovom forumu dajem ti veeeliko zelleno svetlo jer sam i sama bila pred pucanje kad sam naletela na vas.Sva sreca da ovako nesto funkcionise i da smo svakodnevno u kontaktu.Znas da smo ovde jedni za druge.Opusti se i probaj da uzivas u zivotu koliko je moguce.Uzmi konce u svoje ruke kada je u pitanju rodbina kako sam ti vec pisala i polako,mic po mic.Sve prati i konsultuj se sa ovima iz doma.Nacices ti vec neko resenje.Caooos!!!:brus:

Hvala, Blizance, za podrsku. Treci dan kako rodbina ne zove i ne dolazi, bave se zimnicom i svojim problemima.. a mama cvrkuce:heart: Na oprezu sam, jer ume ona da posizi i iz cista mira i zbog promene vremena... ali bar vidim da je stvarno stabilnija kada je ne uznemiravaju. A pogotovo mi je drago sto nije agresivna prema meni. Ne ocekujem ja da me ovde uvek podrzite. Naprotiv. Kada god vidite da nisam u pravu... a vi opletite.

tata se juce posle odlaska dr zalio da ga boli ruka (zalio? urlao od bola) nije dao da ga okrenem sa desnog na levi bok. pokusavala sam par puta ali bez uspeha. jutros oko 6 kad sam ga obilazila nije imao temperaturu, ali je oko 9 imao 38,5. temperatura manje-vise leva ruka mu je natekla. naravno da sam (dala lekove) a onda pozvala d.zdravlja i hitnu pomoc. pohvalise moju terapiju, al niko da dodje. posle 15h su dosle dve ekipe, jedna da ga previje, druga da vidi sta je sa rukom. koliko sam pre dolaska znala, toliko znam i sada. dr rece da ga mazem nekom mascu (nisam se trudila ni da upamtim kojom) plasila sam se da nije "voda". epilog: danas mu je bio "jurineks" dan, temperaturu "odrzavam" na 37 a otok mi se cini da je malo spao. videcemo sutra sta dalje....
citam vas redovno, al` ne postiZAVAm da pisem - :heart:

leva ruka mu je natekla. naravno da sam (dala lekove) a onda pozvala d.zdravlja i hitnu pomoc. pohvalise moju terapiju, al niko da dodje. posle 15h su dosle dve ekipe, jedna da ga previje, druga da vidi sta je sa rukom. koliko sam pre dolaska znala, toliko znam i sada. dr rece da ga mazem nekom mascu (nisam se trudila ni da upamtim kojom) plasila sam se da nije "voda". epilog: danas mu je bio "jurineks" dan, temperaturu "odrzavam" na 37 a otok mi se cini da je malo spao. videcemo sutra sta dalje...

au, to su baš komplikacije... nemam pojma kakve veze ima otok s temperaturom, eventualno ta voda u organizmu... baš gadno :(

ali kako nisi zapamtila koju mast preporučuju?! da nije burov gel ili tako nešto...? nisi napisala ni da li je otok samo u zglobu ili na celoj ruci -

ako je samo oko zgloba, to je valjda nešto iščašeno, ko zna šta je radio...
neka mast bi tu mogla da pomogne, najviše mirovanje - ali u krajnjem slučaju mora to kod ortopeda...

Poslednja izmena:
Hvala, Blizance, za podrsku. Treci dan kako rodbina ne zove i ne dolazi, bave se zimnicom i svojim problemima.. a mama cvrkuce:heart: Na oprezu sam, jer ume ona da posizi i iz cista mira i zbog promene vremena... ali bar vidim da je stvarno stabilnija kada je ne uznemiravaju. A pogotovo mi je drago sto nije agresivna prema meni. Ne ocekujem ja da me ovde uvek podrzite. Naprotiv. Kada god vidite da nisam u pravu... a vi opletite.

oćemo :zag:

tata se juce posle odlaska dr zalio da ga boli ruka (zalio? urlao od bola) nije dao da ga okrenem sa desnog na levi bok. pokusavala sam par puta ali bez uspeha. jutros oko 6 kad sam ga obilazila nije imao temperaturu, ali je oko 9 imao 38,5. temperatura manje-vise leva ruka mu je natekla. naravno da sam (dala lekove) a onda pozvala d.zdravlja i hitnu pomoc. pohvalise moju terapiju, al niko da dodje. posle 15h su dosle dve ekipe, jedna da ga previje, druga da vidi sta je sa rukom. koliko sam pre dolaska znala, toliko znam i sada. dr rece da ga mazem nekom mascu (nisam se trudila ni da upamtim kojom) plasila sam se da nije "voda". epilog: danas mu je bio "jurineks" dan, temperaturu "odrzavam" na 37 a otok mi se cini da je malo spao. videcemo sutra sta dalje....
citam vas redovno, al` ne postiZAVAm da pisem - :heart:

uuuuuf bre
glavu gore, što reče beket......a mi smo tu :heart:

danas je Maca (moj muž...ovo mi tako bezlično zvuči) bio kod dede da odnese pelene i lekove. Deda ga uopšte nije poznao....tačnije, nije uopšte reagovao kad ga jevideo...još tačnije, uopšte ga nije video tj. nije bio svestan da je Maca tu iako ga je ovaj dozivao, stajao ispered njega, oslovljavao ga....samo se igrao duksom :(
Pitao je sestre šta mu je...kažu od sinoć je takav i ne znaju zašto....samo je takav ....još jedna faza....rekoh Maci da će doći ali ovo je toliko brzo da ..ne znam

au, to su baš komplikacije... nemam pojma kakve veze ima otok s temperaturom,
ni ja (temperatura varira od kada je izasao iz bolnice.)
eventualno ta voda u organizmu... baš gadno :(
to bas ne bi valjalo, al....
nisi napisala ni da li je otok samo u zglobu ili na celoj ruci -ako je samo oko zgloba, to je valjda nešto iščašeno, ko zna šta je radio...
nista nije radio. ne moze. lezi, jedino ako ga ja nisam iscasila kada ga "namestam" po krevetu.... :(
cela saka, od zgloba (malo se povukao otok) mislim da nije za "mast". dr je naravno rekla, da se javim ako se stanje pogorsa....
a ortoped.... pa mislim.... uput, pa transport, cuti-sedi-di si :(
ne napisah da je transport u povratku bio uzas. imala sam osecaj da ce neko ispasti iz kola. sela sam iza stolice u kojoj je tata sedeo i obema rukama ga drzala. u jednom momentu vozac je zakocio, ali bas zakocio. ne smem da mislim sta bi bilo sa tatom da ga nisam drzala, na levom ramenu imam postenu "plavusu".
uuuuuf bre
glavu gore, što reče beket......a mi smo tu :heart:
:zag:
danas je Maca (moj muž...ovo mi tako bezlično zvuči) bio kod dede da odnese pelene i lekove. Deda ga uopšte nije poznao....tačnije, nije uopšte reagovao kad ga jevideo...još tačnije, uopšte ga nije video tj. nije bio svestan da je Maca tu iako ga je ovaj dozivao, stajao ispered njega, oslovljavao ga....samo se igrao duksom :(
Pitao je sestre šta mu je...kažu od sinoć je takav i ne znaju zašto....samo je takav ....još jedna faza....rekoh Maci da će doći ali ovo je toliko brzo da ..ne znam
ljiljo, kod nas dve bas "ide"... :zag:

danas me zovu iz doma. Deda slabo mokri i žali se da ga boli stomak....naravno, ne zna da kaže, ali ga one pitaju. Moguće i ona njegova kila da pravi problem. primetili su jutros skoro suvu pelenu. Juče je bilo normalno. Pita hoću li da ga vodim kod doktora ili oni da pozovu. rekoh, gde li ću sa njim, kod privatnog urologa, nema druge. Pozvala je urologa telefonom i rekao je da mu stave kateter. Znaju priču o dedi i kateteru u bolnici kad mu je pukao čir, ali on je tada bio....druga osoba. Čim su mu stavile kateter mokrenje se normalizovalo. Deda je jako...jako miran, ne dira kateter i jedva govori i to kratko. I sestre kažu da je ovo nenormalno brz napredak bolesti...ima malo više od mesec dana kako je tamo i znaju ga kad je došao kakav je bio..ebiga :(

vratismo se.....od onda kad napisah post pa sad stigosmo kući
nije hitna nego su zvali transport iz hitne ...valjda. U svakom slučaju sačekasmo ih u domu. Deda ima najvervatnije urinarnu inf. date injekcije diklofenaka i antibiotika i lek da pije. Vratismo ga našim kolima u dom. Nema pojma gde je, ne zna ništa, ukočen prilično.....i tako. kateter da se stavi ako treba i da bude vezan da ga ne počupa.
Dali su mu paracetamol juče i nije više imao temperaturu do danas popodne. Pojede sve što mu daju.

ebote ovo nije normalno...po dedu dolazi hitna...ima temperaturu, tvrd stomak i iščupao je kateter
zamalo da se sretnemo u urgentnom. (nadam se da je sada sve ok :heart: )
tati treci dan za redom dolaze iz d.zdravlja. ruka je splasnula (kako? nemam pojma) danas je "krkljao", izbacio sadrzaj iz usta (bljucnuo). napravila sam paniku do neba....
trenutna temperatura 39. dobio uput za gerijatriju....

ljiljo, drz`se :zag:

Back