Demencija

Ma kakva bolnica,cim je alchajmer odmah vracaju,nece hitna ni da vozi.Zamislite kad mi je doktorka jedva dala u cetvrtak da mu radimo rezultate,tj da dodje kucna nega da uzme krv,mokracu sam morala sama da nosim i jos mi kaze ako vam je kasno da cekate do ponedeljka rezultate vodite ga kod privatnika!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Kad je nisam zgazila!!!Da vodim coveka od 120 kila ,u bezsvesnom stanju,sa temperaturom 41 sa 8!!!Ja ne znam kako sam se suzdrzala da je ne udavim.Svasta sam joj rekla,a ona meni kaze da sam nezahvalna,da su oni nama ucinili sto su uopste dosli,jer zbog temperature ne izlaze na teren!Ljudi moji,da covek ne poveruje.Sto se tice largaktira davali smo ga,obori ga skroz,ali ne zaspi,u bunilu je bez prestanka i samo hoce da ide u wc!Sutra cemo videti rezultate,pa ce se na osnovu toga odrediti valjda neka terapija za to mokrenje,Uglavnom mi izludesmo,od nespavanja,poceli smo da se svadjamo medjusobno oko gluposti,mozak ne moze da podnese toliko opterecenje.Ja zadnji put nisam spavala preko 36 sati,evo sad opet sam ustala juce ujutru,a tu noc sam spavala 2 sata,pocela sam da povracam od umora.Sta cemo poraditi na kraju ja ne znam!Sve bi bilo podnosljivo samo da sredimo to spavanje.Zaspao je jutros u u dest i evo vec je budan...

Idiotizam!!!
Nemam komentara na zdravstvo ove zemlje!!!
Mozda gresim ali sam nacula da ovi iz Hitne pomoci mogu na zahtev porodice da odvezu pacijenta eventualno u Lazu.Nemoj me pogresno razumeti ali njegovo stanje bas gadno i ko zna kako ce se dalje odvijati.Mozda bi mogla da ga smestis tamo samo na dan-dva da ga malo smire i doved u red to spavanje jer je ipak na neki nacin tu pitanje psihe.Tamo bi morali nesto da preduzmu i oko temperature i ispitaju ga detaljnije.Naravno da bi ga brzo pustili kuci jer i njima to kao i tebi ide u prilog.Do tada bi dobio verovatno adekvatniju terapiju uz postojece lekove,naspavao bi se a vi kuci bi ste stali na noge.Tako bi imali snage da ga negujete dalje.
Mozda ti ovo zvuci grubo ali nije mi namera da te uvredim,nasekiram ili slicno.Znam samo da oni tamo mogu da regulisu donekle taj problem ako vec nijedna druga bolnica nece.Ovako nesto su meni savetovali kada mi je mama zbog prirode bolesti bila jako agresivna ali je umedjuvremenu zavrsila u intez.nezi zbog problema sa srcem i edema pluca pa su morali da je prime na bolnicko lecenje.Da nisu tada,verovatno bih bila primorana da trazim Lazu da je smeste na nekoliko dana...

Ma kakva bolnica,cim je alchajmer odmah vracaju,nece hitna ni da vozi.Zamislite kad mi je doktorka jedva dala u cetvrtak da mu radimo rezultate,tj da dodje kucna nega da uzme krv,mokracu sam morala sama da nosim i jos mi kaze ako vam je kasno da cekate do ponedeljka rezultate vodite ga kod privatnika!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Kad je nisam zgazila!!!Da vodim coveka od 120 kila ,u bezsvesnom stanju,sa temperaturom 41 sa 8!!!Ja ne znam kako sam se suzdrzala da je ne udavim.Svasta sam joj rekla,a ona meni kaze da sam nezahvalna,da su oni nama ucinili sto su uopste dosli,jer zbog temperature ne izlaze na teren!Ljudi moji,da covek ne poveruje.Sto se tice largaktira davali smo ga,obori ga skroz,ali ne zaspi,u bunilu je bez prestanka i samo hoce da ide u wc!Sutra cemo videti rezultate,pa ce se na osnovu toga odrediti valjda neka terapija za to mokrenje,Uglavnom mi izludesmo,od nespavanja,poceli smo da se svadjamo medjusobno oko gluposti,mozak ne moze da podnese toliko opterecenje.Ja zadnji put nisam spavala preko 36 sati,evo sad opet sam ustala juce ujutru,a tu noc sam spavala 2 sata,pocela sam da povracam od umora.Sta cemo poraditi na kraju ja ne znam!Sve bi bilo podnosljivo samo da sredimo to spavanje.Zaspao je jutros u u dest i evo vec je budan...
nevena, nazalost uglavnom smo svi isto prosli. posle temperature prosle godine (doduse ne toliko visoke najvisa je bila 40,23) tata me ne prepoznaje. onda su bili periodi nespavanja....
da skratim - zovi savete hitne pomoci. vrlo cesto sam dobijala dobre. izmedju ostalog smireno (veoma bitno da nisi u panici) objasni sta si do sada preduzela I kakva je sada situacija. ako te otkace (I to se desava) ponovo probaj tudju negu pri d.zdravlja u opstini (mislim da jos rade).
ako temperatura i dalje divlja probaj frikcije, febricet (paracetamol) dva odmah jos jedan za dva sata.... ne stavljaj hladnu krpu na glavu, ali mozes da skvasis carape (pola sirce/pola topla voda).
kada mi je svojevremeno mika (nas drug sa teme) napisao da ce nesanica sama od sebe da prodje, prosto mu nisam verovala. nekako se desilo da sam tih dana bila kod jednog od bilion lekara i da je tati prepisan lorazepam (od 2,5 polovina i rispolept 1 0 1) pa od onda spava. al` ne vratilo se. nedeljama nisam oka sklopila. taman zaspim, majka zove - on pao na pod... uh... naravno, nista od tih lekova ni slucajno bez dr. zovi i trazi ili hitnu, ili tudju negu da ti daju transport i uput za bolnicu. kod tih uzasnih temperatura koje danima nespadaju obicno su urinarne infekcije, blizance ti je sve vec napisala.
srecno :zag:

Idiotizam!!!
Nemam komentara na zdravstvo ove zemlje!!!
Mozda gresim ali sam nacula da ovi iz Hitne pomoci mogu na zahtev porodice da odvezu pacijenta eventualno u Lazu.Nemoj me pogresno razumeti ali njegovo stanje bas gadno i ko zna kako ce se dalje odvijati.Mozda bi mogla da ga smestis tamo samo na dan-dva da ga malo smire i doved u red to spavanje jer je ipak na neki nacin tu pitanje psihe.Tamo bi morali nesto da preduzmu i oko temperature i ispitaju ga detaljnije.Naravno da bi ga brzo pustili kuci jer i njima to kao i tebi ide u prilog.Do tada bi dobio verovatno adekvatniju terapiju uz postojece lekove,naspavao bi se a vi kuci bi ste stali na noge.Tako bi imali snage da ga negujete dalje.
Mozda ti ovo zvuci grubo ali nije mi namera da te uvredim,nasekiram ili slicno.Znam samo da oni tamo mogu da regulisu donekle taj problem ako vec nijedna druga bolnica nece.Ovako nesto su meni savetovali kada mi je mama zbog prirode bolesti bila jako agresivna ali je umedjuvremenu zavrsila u intez.nezi zbog problema sa srcem i edema pluca pa su morali da je prime na bolnicko lecenje.Da nisu tada,verovatno bih bila primorana da trazim Lazu da je smeste na nekoliko dana...
blizance, to sa smestanjem u lazu je jedna jako duga prica. ne znam koliko godina ima nevenin otac, ali one su presudne za zbrinjavanje u toj ustanovi. verovala ili ne!
dakle, da bi tamo neko bio primljen uglavnom mora da "uradi" nesto ili da bude mladji od 60 godina (ovo ne bih smela da potpisem, mozda 70). inace, dr pogleda pacijenta, lepo se isprica sa rodbinom, predlozi terapiju i ako slucajno nisi kolima dosao - ima transport da cekas nekoliko sati.... nesto se malo promenilo na bolje kada je ministarka bila ona iz sps (neuropsihijatar, cini mi se) sada ne znam kakva je situacija, ali laza je poslednje mesto gde bih ikome predlozila da ode... naravno, u hitnim stvarima se ne bira...
pisacu kasnije jos ako nesto bude trebalo idem kod tate u posetu

blizance, to sa smestanjem u lazu je jedna jako duga prica. ne znam koliko godina ima nevenin otac, ali one su presudne za zbrinjavanje u toj ustanovi. verovala ili ne!
dakle, da bi tamo neko bio primljen uglavnom mora da "uradi" nesto ili da bude mladji od 60 godina (ovo ne bih smela da potpisem, mozda 70). inace, dr pogleda pacijenta, lepo se isprica sa rodbinom, predlozi terapiju i ako slucajno nisi kolima dosao - ima transport da cekas nekoliko sati.... nesto se malo promenilo na bolje kada je ministarka bila ona iz sps (neuropsihijatar, cini mi se) sada ne znam kakva je situacija, ali laza je poslednje mesto gde bih ikome predlozila da ode... naravno, u hitnim stvarima se ne bira...
pisacu kasnije jos ako nesto bude trebalo idem kod tate u posetu

Predpostavljam da tako nekako izgleda u toj ustanovi ali prosto nisam imala ideju kako da se pomogne ocajnoj cerki koja je na ivici nervnog sloma od umora i brige.Znam da je to zadnja opcija ali sam se nadala da bi mozda oni mogli naci resenje barem za spavanje jer i to je jedna vrsta terora nad zdravom porodicom koja nije u stanju da pomogne tako teskom bolesniku.

- - - - - - - - - -

Nadam se da ces tatu danas zateci u jos boljem stanju nego predhodnih dana,ma sta to znacilo i ma koliko mali pomaci bili.:heart:

nevena, nazalost uglavnom smo svi isto prosli. posle temperature prosle godine (doduse ne toliko visoke najvisa je bila 40,23) tata me ne prepoznaje. onda su bili periodi nespavanja....
da skratim - zovi savete hitne pomoci. vrlo cesto sam dobijala dobre. izmedju ostalog smireno (veoma bitno da nisi u panici) objasni sta si do sada preduzela I kakva je sada situacija. ako te otkace (I to se desava) ponovo probaj tudju negu pri d.zdravlja u opstini (mislim da jos rade).
ako temperatura i dalje divlja probaj frikcije, febricet (paracetamol) dva odmah jos jedan za dva sata.... ne stavljaj hladnu krpu na glavu, ali mozes da skvasis carape (pola sirce/pola topla voda).
kada mi je svojevremeno mika (nas drug sa teme) napisao da ce nesanica sama od sebe da prodje, prosto mu nisam verovala. nekako se desilo da sam tih dana bila kod jednog od bilion lekara i da je tati prepisan lorazepam (od 2,5 polovina i rispolept 1 0 1) pa od onda spava. al` ne vratilo se. nedeljama nisam oka sklopila. taman zaspim, majka zove - on pao na pod... uh... naravno, nista od tih lekova ni slucajno bez dr. zovi i trazi ili hitnu, ili tudju negu da ti daju transport i uput za bolnicu. kod tih uzasnih temperatura koje danima nespadaju obicno su urinarne infekcije, blizance ti je sve vec napisala.
srecno :zag:

Henriet ima tu vise iskustva pa vidi kako je to oko dobijanja uputa za smestaj u bolnicu klasicnim putem bez hitne...Mozda mozes pokusati u d.z.da tazis da ga smestis u bolnicu ali to se verovatno ceka kao sto je Henrietin tata cekao.Daj sta das,mozda je i to bolje...

Predpostavljam da tako nekako izgleda u toj ustanovi ali prosto nisam imala ideju kako da se pomogne ocajnoj cerki koja je na ivici nervnog sloma od umora i brige.
prvo nas gledaju kao potencijalne pacijente (nazalost, ne salim se) a onda - rat sa birokratijom. citaj drzavom. nisu dr krivi oni samo rade kako im se nalozi.
Nadam se da ces tatu danas zateci u jos boljem stanju nego predhodnih dana,ma sta to znacilo i ma koliko mali pomaci bili.:heart:
hvala :heart: - i ja se nadam, samo da krenemo vec jednom, sad cekam mamu...

Ljudi ne razumete,ne postoji sansa da ga smestim u bolnicu!Apsolutno ih ne zanima taj tip bolesnika.E sad ne daj boze da rezultati budu katastrofa ,onda mozda na osnovu neke druge dijagnoze,ovako nema pojma.Moj otac je fizicki jak kao konj,da se tako izrazim,lorazepami,bensedini,dijazepami i sl za njega su kao bombonice.Verovatno zbog te svoje siline je i deset godina tako "lepo" nosio alchajmera,Ima 75 godina.I sama sam zdravstveni radnik,radi m u apoteci i sve te ljude poznajem,zato me to sve vise i boli.Ne mogu da shvatim,ako nece da se bave ljudima trebali su da idu u neko selo da spricaju ovce i gotova prica.I meni dolaze stari ljudi i u stanju sam da pricam sa njima i po dva sata kada nisam u guzvi.Bila sam u stanju da im cinim stvari mimo poslovne politike,da dajem bez recepta,bez para,pa ja da placam,jednu sam baku cak uvela u apoteku i promenila joj gace-pelenu (umalo nisam zbog toga dobila otkaz,da li verujete??).Ma ne znate sta sve radim na poslu,pacijenti se kunu u mene.A i mama mi je aptekarica u penziji.Ovo je mali grad,relatino,svi se poznajemo.I onda mi dosje neka pisa od doktorke i prosipa mi pamet idrzi predavanja,a od sve njene nauke dala je coveku sa tolikom temperaturom analgin injekciju i rekla mi da mu stavim krompir na stopala!Ma ne mogu ni da pricam,odmah pocnem da placem.Mene su roditelji dobili kasno,ja imam 30 godina,jedinica sam (imam brata po ocu) i ovo mi je katastrofa.Stavljamo mu pelene,on oseca da treba da ide u wc,ali ne moze da stigne(treba nam 5 min da predjemo 10 metara) ili se pogubi ne zna u kom pravcu,pa ga ne mozemo odvuci ili je obeucen u krevetu.Danas nema temperaturu,hvala Bogu,nije ni nocas imao,zato sto sam ga nakljukala sa svim i svim i svacim,ali to je samo maska,nista nismo uradili dok ne dobijemo rezultate i pravu terapiju.Ako uopste nadjem normalnog doktora,u suprotnom sam spremna javno da napravim skandal,jer sam na granici ludila.Da mi nije muza i majke da me smiruju vec bih bila u svim novinama ,internetu...Kao da je on pasce,pa znas stavi ga u neko cose i cekaj da vidis sta ce biti,a ti zivi normalno!Kao da je meni dosadno i ajde da zovemo malo hitnu da dolaze,nemamo preca posla,volimo da ih vidimo.Sinoc zovem zbog saveta i pitam ko od doktora radi,a neka tamo mi kaze takve informacije ne daju!!!O pa necu da ga pojedem preko telefona!Ma narode ne mogu svega da se setim,to je horor film,kao da me je neko bacio na drugu planetu,ne mogu da dodjem sebi.Da i uopste ne oseca glad.Sinoc je nesto malo pojeo,danas nista i samo da ide u wc,ne mozes ga ubediti da pisa u pelenu.Iskilavismo se.Izvinjavam se sto sam pisala na vrat na nos,ali cukam vam ovo vec sat vremena,pa kad se vratim do racunara ne znam dokle sam stigla...

Pozdrav svima .Pisala sam vam ranije ,ne znam da li me se secate ,ali nije ni vazno. Moj tata ima alchajmera vec skoro deset godina, prilicno rano je dobio i prilicno dobro je bio do neki dan. Onda je .Pre sedam dana je dobio temperaturu skoro 42,da vam ne pricam o hitnoj koja nije htela da dodje i o haosu koji sam napravila o bezobrazluku doktorke kojiu sam na kraju htela da bijem! Elem,on ima momente kada je relativno ok i kada se skroz izgibi .Kad se izgubi to je strasno, ne moze ni da ustane, pritom ima 120 kg. Problem je u tome sto on uopste ne spava, tj. ne spava 36 sati, pa odspava 5-6,mi u kuci popadasmo od umora, ne znamo gde smo. Uz sve to ide da mokri na svakih 15 minuta i sto je zanimljivo stvarno mokri, ne znam sta vise izlazi iz njega! Po celu noc samo kuka!Jel imao neko iskustva sa tom nesanicom i uriniranjem? I zanima me da li alchajmer moze preko noci da se tako drasticno pogorsa? Nista ne bi bilo tako strasno da on spava, ovako je neizdrzivo.

- - - - - - - - - -

Izvinjavam se zbog pravopisa, pisem sa telefona i od reklama ne vidim nista!

Nevena, polako pobogu.
Po mom, tj tatinom iskustvu, da, može naglo da se pogorša. Sve je to idividualno.
Posebno kada nešto Alchajmera "udari" kao ta visoka temperatura.

Tvoj tata je bolestan. Nešto izaiva tu visoku tempraturu. Odvedi ga u blonicu zbog toga. Mog oca su primili zbog unut.krvarenja.

Dakle, u kola, kako znate i umete, i pravac bolnica..........i ne izlazi odatle dok ga ne prime.

Poslednja izmena:
Temperatura i urinarna infekcija moze da se dese i kao posledica problema sa prostatom , on mozda ne moze da urinira , a to ako traje dugo moze i do većih komplikacija da dovede ... Ako se tako postavi problem pred lekarima - mozda ga uzmu u bolnicu da ispitaju prostatu ?A onda srede i urinarnu infekciju , kao usput ...

Poslednja izmena:
Ljudi ne razumete,ne postoji sansa da ga smestim u bolnicu!
Danas nema temperaturu,hvala Bogu,nije ni nocas imao,zato sto sam ga nakljukala sa svim i svim i svacim,
nisam odmah ukapirala da si oborila temperaturu, sto je najvaznije. I dalje mislim da je urinarna u pitanju, jer te infekcije daju tako visoke I dosadne temperature. po meni, najgore je proslo. sacekaj rezultat I cim se izborite sa tim, pravac d.zdravlja po uput za dobrog neuropsihijatra. ova bolest ne moze bez lekova... na temi ih ti najbolje poznajes, pa da te mi ne ucimo, neka dr odredi i polako, cuvaj se stresa, nikome pomogao nije.

tata je isto. nije me ni pogledao kada sam dosla. malo je pio sejk, malo kompot, pojeo parce torte i to bi uglavnom bilo to. kazu mi da je ovih dana (nisam bila od srede) cutljiv. sigurna sam da nije zbog mene i "manjka" poseta. bila je moja cerka, zet, njegov najbolji prijatelj... i dalje ne verujem da bolnica kao ova postoji. svi su divni, takodje ne verujem da ja ovo pisem, jer sam imala najrazlicitija iskustva sa belim mantilima. ali, eto - ima i andjela u belom.

Kad ti kazem ima da biiidne ki shecer!!!:sad2:AAA...ssss taki navigatori ima da dogura daaaleko:D

Nego...viiis da se dekan setio 4 Konja...:ok:sto ste mu obecali...prevarantiiii!!!:zper:

Juce,spakujem mamu da malo proseta posle 10dana...nece uvek da ide napolje i izbegavamo vrucinu.Upakujemo kateter u neku sarenu kesu...(kaoooo tako se nosiiii:dash:)Fazoniramo frizuru (jer od lezanja ima lepezu oooodpozadi na glavi),obucemo iiizlazece stvari i tako...mic po mic.Ko dva puzaaa...a ja ocuuu da padnem od tako sporog hoda,moje noge to nisu nikad volele al ajde....I tako,pesacimo mi 50m-etara jedno sat vremena.Onda kaooo svratismo u neku tekstilnu radnju kao ja pokusavam da delujemo nooormalno.Ustvari,vise sam htela da vidim njenu reakciju,posle 8 meseci bez onih obicnih-svakodnevnih radnji.Htedoh da vidim da li ce joj neki artikl,privuci paznju tek da znam jel se dozvala malo u tom socijoloskom smislu.Usle mi u prodavnicu i tako,jednom rukom je drzim,drugom kao prevrcem po ofingerima a ona gleda...Gleda,skoro potpuno nezainteresovana.Nista joj nije po volji ...a tu je uvek volela da ronda po policama i kupi sebi nesto.Rece,da tu nema nista za nju i da pozurimo sa izlaskom.Imala sam utisak da se stidi svog izgleda pred poznatim prodavacicama.Ohrabrih je da izgleda sasvim dobro i da nije uopse bitno ko ce sta da misli.Uvek je brinula o svom izgledu i vazno joj je bilo da dobija komplimente.Sada je svesna da ih vise nema i da ih mozda nikada vise nece ni biti.Ponekad je ja pohvalim da je lepa ili da joj je lepa frizura jer ceo dan i provodi u spavacici pa nemam sta ni da hvalim.Znam da joj moji komplimenti i nisu bitni...bitni su ostali a oni cute i zagledaju je ispod oka jer im je cudna...i verovatno posle sapucu i komentarisu...sta li se s njom dogodilo...Stalno joj ponavljam da nisu drugi bitni do mi,njena porodica a da je nama lepa i draga i takva kakva jeste...a tesim je da je kao i ostali...normalni...:rumenko:Koga li lazem???Sebe,verovatno...:(

Blizance, mozes da zamislis kada ja moju mamu dovedem iz doma na par dana u njen stan kako komsije i ostali zagledaju. Neki, kojima se nismo ni javljali, sada prilaze da je pitaju kako je. A neki se drze po strani i cudno posmatraju. Sta da radimo.To je provincija i mnoooogo im je dosadno. U pocetku sam ja sve to posmatrala i strepela od susreta i pitanja. Onda sam shvatila da treba da pomognem mojoj mami, a ne njima. Ignorisem neke, a drugima se obracam bas zbog mame. Sto se mene tice, nikada nisam ni imala nikakve veze s nima.Cavrljam sve vreme i pravim nekakve planove, dok ona ponavlja sta ce ti sad to, ne trosi pare, ajde ne mogu da stojim u prodavnici... Vremenom se polako prilagodjavas tome da tvoja mama nije vise ono sto je bila,a nikada se ne pomiris do kraja s tim. Kada kazem prilagodjavas mislim da probas da sa mamo komentarises ostale kako su se promenili, da im nadjes zamerku u oblacenju, da ponekad se obratis nekom prodavcu i potrazis njegovu pomoc... verovatno ce uzvratiti. Podseti mamu na tog prodavca recima hvale, udjite u konverzaciju, pa ce se i tvoja mama opustiti. Prodavac ce joj odabrati nesto da proba, pa ce je hvaliti -to mu je u opisu posla, a to ce tvojoj mami prijati. A onda ces se i ti bolje osecati. Idi na mesta koja njoj prijaju u ovom trenutku,kao sto je park, reka, fontana... mozda igraliste gde su jako mala deca...Ne bi se niko osecao dobro nakon izlaska napolje posle toliko vremena, a pogotovo bolesna osoba i nesigurna u sebe. I zasto ceo dan provodi u spavacici? POkusaj da je svakog dana animiras da se sredi. Napraviteplan gde cete u setnju i sa kojom svrhom. Opisi joj putanju i sta cete raditi. Osecace se sigurnije verovatno.

Ljudi, tj. žene :lol:
Mislim da grešite kad nekog od naših bolesnika dohvati nešto, tipa jako visoke temperature, a vi čekate upute, zovete lekare, hitnu, čekate prevoz. Za to služe hitne intervencije pri dežurnoj bolnici. Pozoveš hitnu pomoć, objasniš i ako oni neće da dođu iz nekog razloga /kao što mom ocu nisu mogli pomoći, pa su sami rekli vozite ga u bolnicu, to je pukao čir, čak je i našla u njegovom kartonu da je čiraš) pravo na HITNO u dežurnoj bolnici. MORAJU da ga prime, saniraju ili šta već treba.
Znači, za urgentne stvari, ne gubite vreme i nerve na domove zdravlja i raspravke.

Inače, deda je ok, koliko je to moguće. Nije vezan kad je miran, ali kad ga uhvate "pundravci" oni mu vežu ruke ako je u krevetu ili preko struka za kolica ako je u kolicima, jer je prosto nebezbedan za sebe i za druge, i ne može se odvojiti čovek koji će samo njega pratiti. Noćas je bio slobodan i napravio haos :lol: a prethodna 2 dana je bio ok. Danas prepodne, kad sam se čula sa njima, bio je u kolicima napolju i slobodan. Kolica mu privuku stolu, zakoče, tako da ne može da iskače iz njih :lol: i sedi i "razgovara" sa drugima....Naučili i oni da čitaju njegove momente i vremena......on je šetač kroz vreme...samo da ne shvati kako da otkoči kolica, pa kako se voze i da im odšeta iz avlije...ne bi me čudilo :zcepanje:

Henri, meni se urezao onaj vaš dijalog od prethodne posete -
"ti si moj tata -
"imam i ja tatu! -
tuga :(
jbg, zivot :(

Blizance
A onda ces se i ti bolje osecati. Idi na mesta koja njoj prijaju u ovom trenutku,kao sto je park, reka, fontana... mozda igraliste gde su jako mala deca...Ne bi se niko osecao dobro nakon izlaska napolje posle toliko vremena, a pogotovo bolesna osoba i nesigurna u sebe. I zasto ceo dan provodi u spavacici? POkusaj da je svakog dana animiras da se sredi. Napraviteplan gde cete u setnju i sa kojom svrhom. Opisi joj putanju i sta cete raditi. Osecace se sigurnije verovatno.
ko drugi do bezuslovna :heart:

Mislim da grešite kad nekog od naših bolesnika dohvati nešto, tipa jako visoke temperature, a vi čekate upute, zovete lekare, hitnu, čekate prevoz. Za to služe hitne intervencije pri dežurnoj bolnici. Pozoveš hitnu pomoć, objasniš i ako oni neće da dođu iz nekog razloga /kao što mom ocu nisu mogli pomoći, pa su sami rekli vozite ga u bolnicu, to je pukao čir, čak je i našla u njegovom kartonu da je čiraš) pravo na HITNO u dežurnoj bolnici. MORAJU da ga prime, saniraju ili šta već treba.
Znači, za urgentne stvari, ne gubite vreme i nerve na domove zdravlja i raspravke.
ljiljkO, ja se s`tebe uvek slazem - apsolutISTICKI. no, medjutim - kad` dodje "nevreme" da vise ne mozes da ga odvedes, tacnije odneses do bolnice, tu nastaje nevidjen problem. tata sa onih cetrdeset i nesto kg, kad se ukopa, ili uhvati rukama za nesto, mozes da places pored njega. jedino ljudi iz transporta mogu da ti pomognu i iskustvom i onom stolicom. e - doci do uputa za taj transport je vec nauka. lako mi je bilo na pocetku. cak sam ga jednom i autobusom vodila do urgentnog, al` kad` "zakoci"....

Inače, deda je ok, koliko je to moguće. Nije vezan kad je miran, ali kad ga uhvate "pundravci" oni mu vežu ruke ako je u krevetu ili preko struka za kolica ako je u kolicima, jer je prosto nebezbedan za sebe i za druge, i ne može se odvojiti čovek koji će samo njega pratiti. Noćas je bio slobodan i napravio haos :lol: a prethodna 2 dana je bio ok. Danas prepodne, kad sam se čula sa njima, bio je u kolicima napolju i slobodan. Kolica mu privuku stolu, zakoče, tako da ne može da iskače iz njih :lol: i sedi i "razgovara" sa drugima....Naučili i oni da čitaju njegove momente i vremena......on je šetač kroz vreme...samo da ne shvati kako da otkoči kolica, pa kako se voze i da im odšeta iz avlije...ne bi me čudilo :zcepanje:
joj qq, nece valjda :zcepanje: :kiss:

nego, opet nam dugo nema mike.... valjda je sve u redu

Blizance, mozes da zamislis kada ja moju mamu dovedem iz doma na par dana u njen stan kako komsije i ostali zagledaju. Neki, kojima se nismo ni javljali, sada prilaze da je pitaju kako je. A neki se drze po strani i cudno posmatraju. Sta da radimo.To je provincija i mnoooogo im je dosadno. U pocetku sam ja sve to posmatrala i strepela od susreta i pitanja. Onda sam shvatila da treba da pomognem mojoj mami, a ne njima. Ignorisem neke, a drugima se obracam bas zbog mame. Sto se mene tice, nikada nisam ni imala nikakve veze s nima.Cavrljam sve vreme i pravim nekakve planove, dok ona ponavlja sta ce ti sad to, ne trosi pare, ajde ne mogu da stojim u prodavnici... Vremenom se polako prilagodjavas tome da tvoja mama nije vise ono sto je bila,a nikada se ne pomiris do kraja s tim. Kada kazem prilagodjavas mislim da probas da sa mamo komentarises ostale kako su se promenili, da im nadjes zamerku u oblacenju, da ponekad se obratis nekom prodavcu i potrazis njegovu pomoc... verovatno ce uzvratiti. Podseti mamu na tog prodavca recima hvale, udjite u konverzaciju, pa ce se i tvoja mama opustiti. Prodavac ce joj odabrati nesto da proba, pa ce je hvaliti -to mu je u opisu posla, a to ce tvojoj mami prijati. A onda ces se i ti bolje osecati. Idi na mesta koja njoj prijaju u ovom trenutku,kao sto je park, reka, fontana... mozda igraliste gde su jako mala deca...Ne bi se niko osecao dobro nakon izlaska napolje posle toliko vremena, a pogotovo bolesna osoba i nesigurna u sebe. I zasto ceo dan provodi u spavacici? POkusaj da je svakog dana animiras da se sredi. Napraviteplan gde cete u setnju i sa kojom svrhom. Opisi joj putanju i sta cete raditi. Osecace se sigurnije verovatno.

Srce si sto mi dajes ovako dobra uputstva!!!:heart:

Kad god mogu izvedem je napolje pod uslovom da uskladimo moje obaveze i njene ostale zdravstvene probleme.Kako ceka ugradnju pejsmejkera i srce joj je dosta slabo nema uvek snage da izlazi i seta.Zato veci deo dana provodi u krevetu uz ogromne kolicine lekova kako za smirenje tako i za srce i pritisak.Oni je prilicno uspavljuju i blokiraju ali to je jedini nacin da odrzimo srce na donjoj granici funkcije dok se gospoda iz KBC ne smisle da nas pozovu i ugrade joj tu spravicu koja bi trebalo da je vrati u zivot.Svih ovih 8 meseci pokusavam da je odrzim u zivotu najvise sto se tice srca.Psihicki problemi su samo propratna nevolja.Dva puta sam proslog meseca isla u pejsmejker centar i pitala da mi orjentaciono kazu kada ce je pozvati i dobila naravno NISTA,kao basss,basss konkretan odgovor.Kazu...imaju plan i program i po tome pozivaju pacijente.Dakle...cekanje od 8 meseci je sasvim normalna pojava!!!!Do ugradnje ko ziv,ko mrtav a u njihovoj ustanovi je lezala dva puta u roku od mesec ipo dana kao hitan slucaj!!!Vracali je u zivot!!!Sada...pejsmejker opusteno moze da ceka jos dva godine!!!???:dash:Ko je ovde lud???
Probacu da upotrebim sve smernice koje si mi dala kad je vodim medju svet.Ja sam takodje oguglala na tudje komentare,sazaljive poglede i bilo kakvu vrstu komentara okoline.Najvaznije mi je da ona bude dobro i to joj stalno ponavljam.Jedno vreme nije htela medju ljude ali ja joj nisam dozvolila da je to dugo drzi,govoreci da me je bas briga sta se prica i kako nas zagledaju vec da ona bude ziva i zdrava.Polako i ona to prihvata pa ponekad cak i procaska sa komsijama neobavezno o obicnim stvarima koji se ne ticu njene bolesti.

Ljudi ne razumete,ne postoji sansa da ga smestim u bolnicu!Apsolutno ih ne zanima taj tip bolesnika.E sad ne daj boze da rezultati budu katastrofa ,onda mozda na osnovu neke druge dijagnoze,ovako nema pojma.Moj otac je fizicki jak kao konj,da se tako izrazim,lorazepami,bensedini,dijazepami i sl za njega su kao bombonice.Verovatno zbog te svoje siline je i deset godina tako "lepo" nosio alchajmera,Ima 75 godina.I sama sam zdravstveni radnik,radi m u apoteci i sve te ljude poznajem,zato me to sve vise i boli.Ne mogu da shvatim,ako nece da se bave ljudima trebali su da idu u neko selo da spricaju ovce i gotova prica.I meni dolaze stari ljudi i u stanju sam da pricam sa njima i po dva sata kada nisam u guzvi.Bila sam u stanju da im cinim stvari mimo poslovne politike,da dajem bez recepta,bez para,pa ja da placam,jednu sam baku cak uvela u apoteku i promenila joj gace-pelenu (umalo nisam zbog toga dobila otkaz,da li verujete??).Ma ne znate sta sve radim na poslu,pacijenti se kunu u mene.A i mama mi je aptekarica u penziji.Ovo je mali grad,relatino,svi se poznajemo.I onda mi dosje neka pisa od doktorke i prosipa mi pamet idrzi predavanja,a od sve njene nauke dala je coveku sa tolikom temperaturom analgin injekciju i rekla mi da mu stavim krompir na stopala!Ma ne mogu ni da pricam,odmah pocnem da placem.Mene su roditelji dobili kasno,ja imam 30 godina,jedinica sam (imam brata po ocu) i ovo mi je katastrofa.Stavljamo mu pelene,on oseca da treba da ide u wc,ali ne moze da stigne(treba nam 5 min da predjemo 10 metara) ili se pogubi ne zna u kom pravcu,pa ga ne mozemo odvuci ili je obeucen u krevetu.Danas nema temperaturu,hvala Bogu,nije ni nocas imao,zato sto sam ga nakljukala sa svim i svim i svacim,ali to je samo maska,nista nismo uradili dok ne dobijemo rezultate i pravu terapiju.Ako uopste nadjem normalnog doktora,u suprotnom sam spremna javno da napravim skandal,jer sam na granici ludila.Da mi nije muza i majke da me smiruju vec bih bila u svim novinama ,internetu...Kao da je on pasce,pa znas stavi ga u neko cose i cekaj da vidis sta ce biti,a ti zivi normalno!Kao da je meni dosadno i ajde da zovemo malo hitnu da dolaze,nemamo preca posla,volimo da ih vidimo.Sinoc zovem zbog saveta i pitam ko od doktora radi,a neka tamo mi kaze takve informacije ne daju!!!O pa necu da ga pojedem preko telefona!Ma narode ne mogu svega da se setim,to je horor film,kao da me je neko bacio na drugu planetu,ne mogu da dodjem sebi.Da i uopste ne oseca glad.Sinoc je nesto malo pojeo,danas nista i samo da ide u wc,ne mozes ga ubediti da pisa u pelenu.Iskilavismo se.Izvinjavam se sto sam pisala na vrat na nos,ali cukam vam ovo vec sat vremena,pa kad se vratim do racunara ne znam dokle sam stigla...

Tek sad sam ukapirala da si ti farmaceut.Onda se dobro snalazis sa lekovima pa me je malo zacudilo sto trazis pomoc od nas,laika (doduse sa iskustvom:()ali neka,od viska informacija mozda i nadjes pravo resenje.Nekad ti je verovatno otezavajuca okolnost sto tako dobro znas lekove i njihove kontraefekte nego nama.
To sto zivis u manjem mestu nista ne menja stvar u odonosu na Beograd kad su problemi koje pominjes u pitanju.Ovde je sve jos gore puta 3...Jedino nam faktor srece ponekad izadje u susret:sad2:
Mozda da ipak tatu odvedes u bolnicu svojim prevozom i insistiras da ga prime kao sto je to neko ovde pomenuo.Probaj da njegovu najtezu boljku pomenes tek na kraju a ne odmah.Mozda ce te tada bolje saslusati pa ako osetis da ima iole nade da ga prime onda onako usput pomeni alchajmera ako nije bas ocigledan na prvi pogled.Hvataj se za visoku temperaturu i sve ostale boljke,drami,preuvelicavaj...jeb...lazi...tako mora.:(mada nemas sta ni da lazes kad je tako losa situacija.Sve sto kazes,bice istina.

Tacno Ljiljka!!!Kad je stani-pani,pali motorce i pravac u bolnicu!!!Cik da vidim da ga vrate kuci!Ja bih pretila prijavom Ministarstvu zdravlja pa da viiis kako ce da se smire i odrade sta im je posao.Nego...bagra je to...cim vide starog covek sa problemom koji on ima odmah dizu ruke i lade porodicu(cast savesnim i postenim lekarima i med.osoblju,znam da ima i takvih)

Dakle,tatko ih sve vrti oko malog prsta!!:ok:Dobro je da su ga skapirali i da se trude da ga cuvaju koliko je to moguce.Svesna si i sama uspona i padova i dobro je sto si tako realna,trezvena i spremna na sve.Svaka ti cast!:ok:Bitno je da uspeva da uspeva dostojanstveno da zivotari,da ima cisto,skuvano i da ga vi volite.Malo li je na jednog dekana...zvekana???!!!:D

Pre neki dan bila neka proslava u domu, napravili su veliku feštu kao svake godine u ovo doba. Danas gledam fotografije i spazih ovu moju na svega dve slike: na jednoj sedi u kolicima sa strane - pored drugih težih slučajeva demencije, niko od njih ne podiže glavu, svako je svoj svet, a ona kao da ima neku čudnu grimasu, ruke naravno zgrčene... na drugoj slici se jedva vidi, ali kao da nešto mlatara rukama... a vidi se da je čvrsto vezana pojasom oko struka -
(izgleda da opet ima pojačane halucinacije, moraću ovih dana da odem da vidim u kakvom je stanju, da pitam kad je bio neuropsihijatar i kad će opet doći) -

Prošle godine u ovo doba - ona je isto tako sedela u kolicima sa strane, ali tad je bar gledala u objektiv.
A pre samo dve-tri godine šetkala se i ćaskala sa ljudima, mnogi nisu ni verovali da je korisnik doma... :(

Poslednja izmena:
Pre neki dan bila neka proslava u domu, napravili su veliku feštu kao svake godine u ovo doba. Danas gledam fotografije i spazih ovu moju na svega dve slike: na jednoj sedi u kolicima sa strane - pored drugih težih slučajeva demencije, niko od njih ne podiže glavu, svako je svoj svet, a ona kao da ima neku čudnu grimasu, ruke naravno zgrčene... na drugoj slici se jedva vidi, ali kao da nešto mlatara rukama... a vidi se da je čvrsto vezana pojasom oko struka -
(izgleda da opet ima pojačane halucinacije, moraću ovih dana da odem da vidim u kakvom je stanju, da pitam kad je bio neuropsihijatar i kad će opet doći) -

Prošle godine u ovo doba - ona je isto tako sedela u kolicima sa strane, ali tad je bar gledala u objektiv.
A pre samo dve-tri godine šetkala se i ćaskala sa ljudima, mnogi nisu ni verovali da je korisnik doma... :(

Necu da prosipam srceparajuce sazaljive poruke i reci utehe jer bi to sigurno zvucalo ljigavo a to mi nikako nije namera.Sama,mrzim kad prepoznam na ulici sazaljive poglede koje se trudim da ignorisem.Jedino mogu da saosecam i da razumem osecaj tuge koji te preplavi kad vidis te fotografije koje pominjes.Nazalost,niko od nas nije u stanju da predvidi kako ce mu se zivot odvijati i gde ce ga odvesti.Verujem da je tasko postati toga svestan i bez obzira koliko mi ili roditelj imali godina dusa deteta zeli da se nada do poslednjeg momenta da ce mu roditelj biti postedjen muka.Znam da je nemoguce pozeleti tvojoj mami ozdravljenje ili neku vrstu poboljsanja.Jedino mogu da se nadam da je svet u kome se ona nalazi bar za nijansu bolji od onoga kako ga mi zamisljamo.
:heart::zag:

Blizance, hvala ti što si se uzdržala od patetike, jer to stvarno ne podnosim. A stvar je takva kakva jeste i nema tu mnogo pomoći. I meni je teško da pričam o svemu ovome u ovoj fazi (iako sam svesna da kraj nije ni blizu), a još mi je teže da je gledam onakvu - i uživo i preko slika...

Ne pišem ja ovo samo zbog sebe, nego ljudi moraju ipak znati šta ih (možda) čeka.

Sama sam, nemam ni muža, ni decu, ni bliske rođake, tako da sam požurila da svoju majku smestim na neko pristojno mesto. I biće tamo u tom privatnom domu dok god budem imala para, a posle će morati u neki stacionar državnog doma. Ovde je bar svaki dan izvode u dvorište, nega je bolja... Mojoj majci je to možda nebitno, ali meni nije.

Poslednja izmena:
jbg, zivot :(

ko drugi do bezuslovna :heart:

ljiljkO, ja se s`tebe uvek slazem - apsolutISTICKI. no, medjutim - kad` dodje "nevreme" da vise ne mozes da ga odvedes, tacnije odneses do bolnice, tu nastaje nevidjen problem. tata sa onih cetrdeset i nesto kg, kad se ukopa, ili uhvati rukama za nesto, mozes da places pored njega. jedino ljudi iz transporta mogu da ti pomognu i iskustvom i onom stolicom. e - doci do uputa za taj transport je vec nauka. lako mi je bilo na pocetku. cak sam ga jednom i autobusom vodila do urgentnog, al` kad` "zakoci"....

joj qq, nece valjda :zcepanje: :kiss:

nego, opet nam dugo nema mike.... valjda je sve u redu

Ma znam, tj. pretpostavljam :zag:
Ovaj moj oće da ide svud.....nema kočnicu :rotf:

Tacno Ljiljka!!!Kad je stani-pani,pali motorce i pravac u bolnicu!!!Cik da vidim da ga vrate kuci!Ja bih pretila prijavom Ministarstvu zdravlja pa da viiis kako ce da se smire i odrade sta im je posao.Nego...bagra je to...cim vide starog covek sa problemom koji on ima odmah dizu ruke i lade porodicu(cast savesnim i postenim lekarima i med.osoblju,znam da ima i takvih)

Dakle,tatko ih sve vrti oko malog prsta!!:ok:Dobro je da su ga skapirali i da se trude da ga cuvaju koliko je to moguce.Svesna si i sama uspona i padova i dobro je sto si tako realna,trezvena i spremna na sve.Svaka ti cast!:ok:Bitno je da uspeva da uspeva dostojanstveno da zivotari,da ima cisto,skuvano i da ga vi volite.Malo li je na jednog dekana...zvekana???!!!:D

Moreee opasan je on uvek bio. Sad sa demencijom je i nepredvidiv :lol: Dobro mu je tamo. U poslednjem momentu sam ga odvela, ali morala sam ga prvo spremiti za dom jer je on .......pa nije baš sklon obavezama i nekom životnom redu. Kafaaanaaaaaaaaaaaaa je moja sudbinaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa .....to ja pevam, ako niste znali :manikir:

- - - - - - - - - -

:zag:
ajd :pivce:

kratak izvestaj - tati se vratio apetit!
odnela sam mu samo kolac iz poslasticarnice i frape jer sam do sada uglavnom sve vracala kuci. u medjuvremenu je stigla i njihova vecera. prvi put sam mu je ponudila i slatko je pojeo pola porcije i popio jogurt. malo je redosled bio pobrkan, al` u svakom slucaju svi smo bili zadovoljni.
naravno, da je opste stanje daleko od dobrog, ali - ovi mali pomaci, stvarno znace...

da ne zaboravim - sto rece beket - treba pisati sve sto nekome moze da pomogne.
dakleM, danas sam mu jogurt i frape dala pomocu sprica. dosta dugo sam se mucila raznim slamcicama, kasikama... ovo je "eureka!". spric je dobio od gospodje koja dolazi u posetu muzu (valjda je zena primetila da se mucim). nisam stigla da je pitam, ali spric je drugaciji od onog kojim se daju injekcije. pretpostavljam da sluzi iskljucivo za hranjenje. do sada nisam imala prilike da ga vidim. sjajna stvar.

kasno - laka vam noc :heart:

Blizance, hvala ti što si se uzdržala od patetike, jer to stvarno ne podnosim. A stvar je takva kakva jeste i nema tu mnogo pomoći. I meni je teško da pričam o svemu ovome u ovoj fazi (iako sam svesna da kraj nije ni blizu), a još mi je teže da je gledam onakvu - i uživo i preko slika...

Ne pišem ja ovo samo zbog sebe, nego ljudi moraju ipak znati šta ih (možda) čeka.

Sama sam, nemam ni muža, ni decu, ni bliske rođake, tako da sam požurila da svoju majku smestim na neko pristojno mesto. I biće tamo u tom privatnom domu dok god budem imala para, a posle će morati u neki stacionar državnog doma. Ovde je bar svaki dan izvode u dvorište, nega je bolja... Mojoj majci je to možda nebitno, ali meni nije.

Beket, iz tvoje price zakljucujem da u tom domu bas vode racuna o animiranju sticenika, u kakvom god stanju da se nalaze. I to je za svaku pohvalu. Nije mi se dopala prica o odvozenju u urgentni centar i situacija kada je tvoja mama ostavljena tamo da ceka tebe. Ostalo je jako dobro. Animator u domu u kojem je moja mama samo sedi u kancelariji ili hvata zjala po nekim, navodno, seminarima. Poslednju proslavu kada su organizovali nije bilo, navodno, dovoljno kasika za sve, pa su mnogi ostali zakinuti za prisustvo. Haos sam napravila kada sam cula. Toliko su se svi radovali tome, a onda "precka". Naravno, prebacivali su odgovornost sa jednog na drugog. Nepokretne setaju bolnicari 1-2 puta dnevno, a pokretne ko stigne. Posto moja mama pravi probleme kada je izvedu napolje komsinice ili moje tetke, tvrdi da su je vratili na pogresno mesto, vise i ne izlazi. Samo kada ja dodjem. Imaju Tv salu u koju odlaze po svojoj volji, a imaju televizore i u sobama i vecina ne izlazi. Prethodnih godina su dovodili harmonikasa, folklor... sada se vade da je promenljivo vreme pa ne mogu u park. Vise je naglasena medicinska nega od potrebe da se ocuva dostojanstvo i da psiholozi i sociolozi i animatori porade na dostojanstvu i aktivnostima.

Back