Sve ja to razumem. Znam da bolest ima svoj tok i mirim se polako sa svakim gubitkom poneke sposobnosti, prestrojavamo se i iznalazimo resenja... i mama funckionise kako-tako. Ali kako da sprecim da je neko izbacuje iz koloseka i zbunjuje? Taman se stabilizuje malo, imamo rutinu u nasim razgovorima... i pljas eto ti price i likova iz proslosti koji zbunjuju i mene, a kamoli dementnu mamu. Da li je ziv Joja Jejin, a jel se secas pokojnog Drage, da li je Sico u Zagrebu ili u Virovitici... kaze doktorica: kada one zavrse taj razgovor i umiri se sve pred spavanje, onda mama vrti filmove u svojoj glavi ... pa kako da zna i ko je ona sama i gde je? Da ne pricam opet o staroj temi:cerka te ostavila, sto je otisla, sto se udavala, mogla je da cuva i tebe i najbolesniju tetku, i tako nema dece pa joj nije trebao ni muz, ovde u Domu niko vas i ne gleda, svi se razisli, evo ti da jedes posto ti je ovde hrana losa, ova baba je bezobrazna i noj necemo da dajemo voce-vidi kako nas gleda, mozda vam ne daju lekove... I sad ja da budem raspolozena i bas me briga sto se to desava oko moje mame. U cetvrtak cu razgovarati sa neuropsihijatrom, pogledace mamu i videti da li ima potrebe za korekcijom terapije. Mama je juce i sinoc i jutros bila potpuno stabilna. Rodbina je digla nos, sto sam im skrenula paznju da ne pominju nesto od pre 100 godina. Izokola sam pitala ko je taj Jeja sto ga mama pominje i pati gde je, a onda sva srecna tetka kaze: Ej, zamisli sve se seca, zapamtila je cak i to... E tu ja presecem. Samo je cutala. Porucila sam i ostalima. I oni cute sada. Videcemo dokle. Dok ne spreme novu strategiju. 

Posto stede, onda ona koja dodje uzme svoj telefon i ispoziva sve ostale i da mojoj mami da se cuje s njima. Svako od njih ima svoju pricu. I kada mama ostane sama onda je u dilemi ko je sta rekao i gde je ko.Onda ta ista izvidi celu situaciju i onda se konsultuju i zovu me da kazu da imaju primedbu na ovo i ovo i ovo... a  ako "mama zavrsi u podrumu" im je omiljena opomena meni. "Podrum je zatvoren staklom prostor u prizemlju, gde su smesteni oni koji su potpuno izgubljeni. Kazem rodbini da ne postoji podrum u toj zgradi i da je to prostor specijalno namenjen tom stadijumu. "E onda smo ugasile, ako je tu stave. Necemo je ni cuti ni videti"-kazu one. Kazem im da je onda moja mama ugasila i da se i ja bojim tog trenutka. Kada me pitaju sta cu da preduzmem onda, sada im govorim da cu da napustim posao i muza i da cu da sedim pored mame, dok ne umremo obe. One cute. Valjda su zbuinjene, pa ne znaju da li pricam istinu ili se salim.