Demencija

Kad smo kod "kradje",deda je danas uradio nesto zanimljivo,isekla ja jabuke,breskve,sve stavila na tanjir i na mali stolcic,deda ulazi u sobu i vidi voce,polako se priblizava,nisam ni stigla da mu kazem da se posluzi,a on ce meni:vidi vrabac,pokazuje na prozor,ja naravno pogledam a deda uze krisku jabuke,i poce da se smeje :zcepanje:

pa kako nam je junak? još uvek krade samo cigare ili je prešao na nešto konkretno :lol:

jok bre, on je karakteran......samo cigare mažnjava. sav je skoncentrisan na to :lol:

- - - - - - - - - -

Kad smo kod "kradje",deda je danas uradio nesto zanimljivo,isekla ja jabuke,breskve,sve stavila na tanjir i na mali stolcic,deda ulazi u sobu i vidi voce,polako se priblizava,nisam ni stigla da mu kazem da se posluzi,a on ce meni:vidi vrabac,pokazuje na prozor,ja naravno pogledam a deda uze krisku jabuke,i poce da se smeje :zcepanje:

:zcepanje::zcepanje::klap:
e nasmeja me ovako mrtvu umornu :cmok2:

To je kod nas uvek bio stos.Ne znam samo kako se setio toga.Izgleda da deda polako pocinje da odlazi u neki svoj svet,svet koji je postojao pre dvadestak godina.To zakljucujem po nekim njegovim komentarima i ponasanju.

Super je što pravi štosove, to znači da se oseća "kao kod kuće" i da je opušten. Probaj da ga podsetiš na još neki takav štos ili prosto prepričavaj pred njim ovo što je uradio. Ako bilo koja njegova kerefeka naiđe na odobravanje, tako će možda malo živnuti. Naravno, ne treba preterivati, još manje forsirati, samo prati reakcije.

Inače, dugoročno pamćenje kod dementnih može jako dugo da se održava, za razliku od kratkoročnog...

Poslednja izmena:
dakleM, dobro je... nek samo tera po starom ;)

to je ono što lekari etiketiraju kao "stabilno"...

Dabome, stabilan je......vrlo.....cigare sakrivene na drugo mesto ....setio se čak i da u nedostatku upaljača pali na ringlu od plina...sad moramo da sakrivamo i upaljač za šporet :lol:
usput, razvrcao je zavesu na svom prozoru, oparao karner :eek:.....ko zna šta je video ili umislio, cipela stoji na krevetu, skinuo je čaršav, ispotroši silne rolne roalet papira koje cepka, savija, muva, kvasi vodom pa pravi loptice koje nosa u džepu i kad ga pitam šta je to, kaže da će to da da psima da pojedu jer oni to vole :eek:....samo mi fali da jedu mokri toalet papir pa još i troškovi veterinara, te se nedam da su kerčići pametni....mada je to samo nada lol:.....a najljući neprijatelj mu je ćebe za koje nikako da shvati da slući za pokrivanje a ne ležanje :lol:
i dalje pravi zvrčke, zaeebava sve nas, posebno mene (to mi je u opisu radnog mesta) :zcepanje:
danas se zaključao u kupatilu....jedva mu objasnih kako da se otključa....ne zna šta je ključ
ključ sklonjen u fioku da možemo mi da ga koristimo :)

Poslednja izmena:
hm, to su sve stvari koje si pominjala i pre bolnice: upaljač za plin, rašivanje, seckanje i cepanje stvari...
ništa to nije novo, samo se tebi čini (a ključeve je odavno trebalo da sklonite - ne u fioku, jer ih i tamo može naći, nego u svoje džepove)

zdrave i pametne životinje kao što su psi - imaju jak instinkt i za njih se ja ne bih brinula, ali dedica izgleda ima veliku maštu i morate mu skloniti sve što ugrožava i njega i okolinu -

& nisu to nikakve "zvrčke", to je prosto bolest...

Poslednja izmena:
Ma znam beket, znam sve to, samo mi je lakše kad ovako napišem sa smejanjem. Nekad se smejem, a nekad mi nije do smeha, od umora i nervoze. Sve njih treba organizovati, raditi zahtevan posao bistre glave, svima obezbediti sve, a on se jako sebično ponaša, kao da je centar sveta.....ja.ja....i opet ja :zcepanje:.......doduše takav je celog veka, samo je u starosti i bolesti sve to izraženije.

Ma znam beket, znam sve to, samo mi je lakše kad ovako napišem sa smejanjem. Nekad se smejem, a nekad mi nije do smeha, od umora i nervoze. Sve njih treba organizovati, raditi zahtevan posao bistre glave, svima obezbediti sve, a on se jako sebično ponaša, kao da je centar sveta.....ja.ja....i opet ja

Naravno da se svemu tome treba i smejati... ništa bolje i ne možeš. A kako god da okreneš, dementni su sebi "centar sveta" - čak i da su prethodno bili sveci... to se užasno lako preokrene u ovoj bolesti.

a priča kao navijen.....:eek:
ja bre ne mogu da podnesem ni žene koje mnogo pričaju, a tek muškarce :lol:

eee, to brbljanje nije dobro, to stvarno znači da je odmaklo, možda i neki moždani udar (pu, pu, daleko bilo) -

ako krene da izgovara neke reči koje ne postoje - to je to... klasika u demenciji, posle toga može i da umukne -

ali valjda kod njega to neće biti tako skoro... ;)

Poslednja izmena:
Moja majka boluje od demencije.Ima 73 godine i bolest je pocela da se nazire jos pre par godina no kao da sam samo ja uocavala da se nesto desava.Moguce je i zbog toga sto ne zivim sa njom pa sam sa strane videla bolje.Kada je tata umro njno stanje je pocelo da se postepeno pogorsava.Pojasnicu malo moja sestra je ostala da zivi sa njom.Postepeno je doslo do faze da nismo vise smeli da je ostavljamo samu.Placali zenu koja ce biti sa njom pre podne dok je sestra na poslu.
No i to ima svoje granice.
Uz demetnog bolesnika zivot bliznjih se pretvara u pakao.Obavili smo sve moguce preglede konsultacije sa lekarima i jedino resenje je bio dom.Na nase veliko iznenadjenje ona je to jako dobro prihvatila.U domu je vec 5 meseci.Mogu reci da se oseca i izgleda mnogo bolje nego kada je bila kod kuce.Redovno je obilazimo i nikada nije spomenula kucu ili trazila da ide.
Eto to je ukratko moja prica ,Ne znam da li ce nekome nesto znaciti ali eto.....ja i sestra smo potpuno sigurne da smo ucinile najbolju stvar za nju.

pa naravno da je odmaklo. ima 11 celih bodova bleeeeeeeee :lol:
Kod njega je to bilo teško primetiti jer nije porodičan, stabilan čovek, sa stabilnim ponašanjem i normalnim vremenom provedenim sa porodicom (to je njegovo normalno ponašanje, msm ovo što odudara od normale :lol:), tako da se bolest tako lepo uklopila u njegov karakter i način života i još mešovita.
ma kako bude biće, videćemo. U svakom slučaju da promenimo nešto ne možemo, osim da ide u dom, a i to će doći

Poslednja izmena:
Moja majka boluje od demencije.Ima 73 godine i bolest je pocela da se nazire jos pre par godina no kao da sam samo ja uocavala da se nesto desava.Moguce je i zbog toga sto ne zivim sa njom pa sam sa strane videla bolje.Kada je tata umro njno stanje je pocelo da se postepeno pogorsava.Pojasnicu malo moja sestra je ostala da zivi sa njom.Postepeno je doslo do faze da nismo vise smeli da je ostavljamo samu.Placali zenu koja ce biti sa njom pre podne dok je sestra na poslu.
No i to ima svoje granice.
Uz demetnog bolesnika zivot bliznjih se pretvara u pakao.Obavili smo sve moguce preglede konsultacije sa lekarima i jedino resenje je bio dom.Na nase veliko iznenadjenje ona je to jako dobro prihvatila.U domu je vec 5 meseci.Mogu reci da se oseca i izgleda mnogo bolje nego kada je bila kod kuce.Redovno je obilazimo i nikada nije spomenula kucu ili trazila da ide.
Eto to je ukratko moja prica ,Ne znam da li ce nekome nesto znaciti ali eto.....ja i sestra smo potpuno sigurne da smo ucinile najbolju stvar za nju.

I jeste učinile najbolju stvar, jer sve ima svoje granice. Lista prioriteta se zna....porodica. Posebno za one koji rade po vasceli daqn i imaju decu, mali, srednju, veliku, nije bitno.
Drago mi je da se vaša mama lepo privikla na dom.

pa naravno da je odmaklo. ima 11 celih bodova

onaj čuveni test od max 30? ma super da je imao i tih 11... počinje sa koji je danas dan, koje je godišnje doba, a posle ide i neka matematika ;)

nisam se ni ja libila da svoju majku smestim što pre u dom, u demenciji perspektiva nije najbolja, a što se ranije prilagode u novoj sredini, to je za njih bolje...
u svim kasnijim fazama postoji princip: dementni se ne premeštaju bez preke potrebe, jer je jako važno da uđu u rutinu, da steknu neke navike i da imaju poverenje u ljude koji ih okružuju...

ide i crtanje i pisanje i čitanje......al od dedine priče o njegovoj bolesnoj nozi od 5. godine njegovog života doktor jedva stiže da postavi pitanja :zcepanje:....ja sam samo ćutala :lol:
ama ženo, ne treba ti test da vidiš da je dementan......samo je bio fazon da ga navataš dovoljno dugo msm vremenski ili da ga uhvatiš u kući budnog kad se pogubi i pravi gluposti :zcepanje:

e, da....ne znam ni da li da ga vodim na one analize krvi i čega još i kod doktora na kontrolu.....čemu sve to?

pojma nemam.
isto se i ja danima pitam zasto tatu vodim u bolnicu, al`, rece dr pa da posle ne bude - nisam nesto uradila. bolji razlog nikada necu naci.
nego, citah ono sto si pisala za salvete i toalet-papire, moja tugica je nekoliko puta POJEO salvetu. vrlo cesto ostane sam za stolom (pisala sam o tome) jede i duze od sat vremena. ok. procitah da ih ne treba forsirati, ali ne mogu ni da sedim sa njim toliko. obilazim ga. obicno koristi samo kasiku, tako da oko toga ne brinem, al` gde se seti da zavije meso u salvetu i strpa u usta? posle drugog puta sam mu ukinula papirne salvete. krpene do sada nije "konzumiSao". (sala za laku noc)

e, pa nasmejala si me :heart:
mislim da neću da ga vodim, ali videćemo još kad zaseda kućni savet tj. kad budemo svi na okupu. I po one rezultate isečka sa želidca treba da idem.
u svakom slučaju, nešto moramo uraditi zarad njegove i svoje bezbednosti, jer ga je nemoguće držati na oku 24 sata

Слажем се с Камаелом. Смористе више са тим дементним старцима.

Могли бисмо онда да отворимо теме и о животу са чирашима, астматичарима или шећерашима.

Back