Henriet
Zainteresovan član
- Poruka
- 417
pa zar mora u bolnicu? zbog čega?
i ja sam se iznenadila, verovatno cu vise doznati u samoj bolnici...
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
pa zar mora u bolnicu? zbog čega?
uh, nije prvi put da bih skoro svaki vas post citirala, jer bih svakom dodala po![]()
pokusavam da dodam moj, al` nikako ne zelim da bude tuzan. mnogo lepog je na ovoj strani, a sad treba da napisem da mi je tesko jer je dr sa klinike koji je danas pregledao tatu predlozio (i zakazao) hospitalizaciju... ok. ja sam velika (prestarela) devojcica, koja moze da se izbori sa tim. knedla mi je jos uvek u grlu, svega sam svesna (nazalost) mozda i vise nego sto bi trebalo. idemo dalje!
Evo moja majka je u poslednje vreme pocela da kuka kako nema sta da jede!!!i pita me da li je njena penzija dovoljna da ona prezivi?!!!???
Ja se ubih od kuvanja,ponekad do 1h po ponoci jer nemogu drugacije da stignem.Frizider je uglavnom pun svega i svacega osim ponekad kad utanjimo sa lovom oko plate
ali i tada ima bar nesto da se pojede,tipa virsli,jaja,jogurta,nekog namaza.Dakle,odkako znam za sebe frizider nikad-NIKAD nije bio bas prazan.
Posebno puknem kad me pita tako nesto!!

Izgleda da ni vas nije napustio "onaj komšija" alchajmer... Nemoj da pucaš na takve stvari. Skreni temu kako znaš i umeš, nešto kao "mama, hoćeš da ti napravim ono...?"
Dementnima je bitna pažnja, pre svega pažnja, stalno skreću pažnju na sebe, na ovaj ili onaj način. Ma i obični starci sa silnim svojim boljkama, s kojim ne mogu da se bore - oni tako kunu ceo svet...
Ali ovo za hranu je tipično za demenciju: ne sećaju se kad su i šta pojeli, koliko, osećaj gladi možda i nemaju, ali zato imaju neku nezasitost mentalnu...
Moja majka je još bila kao "dobra" kad je došla u dom pre tri godine, ali od početka je negovateljicama ponavljala "nisi mi dala ništa da jedem", naročito onoj jednoj koju nije mogla da podnese (svakave gluposti mi je o njoj pričala, a ta žena više tamo odavno nije radila)!

ja se uplašim dokle li će stići, sreća je pa živimo u malom mjestu gdje ga svi znaju pa ga vrate ako primijete da je predugo vani, a on se uglavnom vrati sam u kuću kad se umori (za šta mu i ne treba baš puno vremena jer se brzo umara).
Za sve veliki zagrljaj i budite jaki !![]()
ma zna se, naše (i ne samo naše) bolnice treba izbegavati u širokom luku, ali ako se baš mora - onda se mora...
& dementni su posebno nezgodni za hospitalizaciju, teško sarađuju, teško miruju, to znaju svi bolničari i lekari, tako da ih i ne drže tamo dugo...
ali neka ispitivanja mogu se samo tako brže uraditi, inače se na redovne preglede čeka mesecima -

bas to me je juce najvise drzalo. s`jedne strane ne mogu da zamislim kako ce "saradjivati", a sa druge znam da od njih nema obucenijih za tu vrstu bolesti i da ce ispitivanja biti najbrze moguce uradjena. ne mislim da sve nase bolnice treba izbegavati. ima dobrih primera, nadam se da cu po tatinom izlasku, moci da pohvalim i ovu....
"odrozala" sam se, sagledala sve tacke i bolje sam.
![]()
![]()

Danas su mami pokusali da izvade krv ali bez uspeha.Vene su joj skroz povukle.Vec neko vreme joj je tako problematicno doci sa venama.Rekose,da ce dodci ponovo naredne nedelje.lasi me samo da joj osom poprilicne atrofije misica nisu i krvni sudovi poceli da atrofiraju.Inace,tehnicar sto je dolazio bio je vrlo pazljiv i nezan...ali nije mogao...

....a što tu ima i moja cigara, nema veze, ima ih 5 

Inače, dogovr nam je da ****** 10 dnevno. 5 pre podne i 5 posle podne. Ubi se brojajući u piksli ove popodnevne....jedno 16 puta je brojao i ebiga, stalno 5....a što tu ima i moja cigara, nema veze, ima ih 5
Inače je dobar, sluša, prilično je bistar, što se iz opisanih aktivnosti da videti![]()
ma ide zima ženo božja, ne može napolju da puši, a unutra ako mu se dozvoli, realna je opasnost da zapali kuću. Sve je progoreno, svaka košulja, jakna, prsluk, aprket na nekoliko mesta. E, to ne može 

on jeste dobar još uvek. Kakav je bio u bolnici, nisam verovala da ćemo uspeti da ga vratimo u pređašnje stanje, ali jesmo....čak je i mirniji, poslušniji....i ne iska više d' ide u kafanu

to sam htela da čujem!
hm, kažeš - zimski režim - to sad pusti, mnogo će vode dotle proteći, mnogo duvana izgoreti...
u demenciji vreme ili ide mnogo sporo ili jako brzo, ali ga ne možeš zaustaviti - mislim na vreme...
a dedu ionako ničem više ne možeš ni naučiti, ni priviknuti, samo malko usmeriti i prilagođavati sebi i okolini -

Čista knjigovodstvena logika i ravnoteža....saldo nulaaaaaaaa 
Žilav je on, ali i ja sam
Ma znam sve to oko protoka vremena, ipak, smanjenje cigareta je i za njegovo dobro. Ima velikih problema sa cirkulacijom mogu, od detinjstva, i nikome nije jasno (msm lekarima) kako još uopšte hoda, ali oni ne poznaju mog tatka i sistem knjigovodstvene ravnoteže koji je sveprisutan u svačijem životu (samo ga ljudi nisu svesni), a to je.....s cigare zakrčava, s pijenje raskrčava krvne sudoveČista knjigovodstvena logika i ravnoteža....saldo nulaaaaaaaa
Zaključak, ako ne može da hoda, znači da će biti nepokretan, a mi to ne moćemo izneti na svojim leđima. jednostavno, nerealno je.
U Domu pusacima koji su slabo pokretni dozvoljavaju da puse u hodniku, kada je hladno vreme. Nema mnogo pusaca, tako da nije problem. Kazu da je bolje tako, nego da se kriju i zapale nesto. U sobama imaju alarm za dim. Jedino se cistacice ljute zbog razbacanog pepela i pokojeg pikavca. Inace,, Ljiljo, tvoj tata je bas dobrica u komunikaciji. Moju mamu ne mozes da nadmasis recima, kada se radi o nekom njenom hiru. Dodje mi da pocupam kosu, a na kraju se jedva uzdrzim da se ne izvristim na nju. U stanju je tako smisleno da me dovede do ludila... Celog zivota nas je plasila trombozom i opasnoscu da moze svakog trena da krene tromb. Od detinjstva strahujem od trombova. Trombozu je dobila u 40-toj, a sada joj je 80. I uvek kada bi doslo do konflikta u porodici, njena odbrana je bila "vi znate od cega ja bolujem..." i pocinje da place ili ucuti i nece da govori po nedelju dana. Zamislite sad da zivite sa tim da je ona bar jednom u mesecu ljuta i ne govori jal' sa mnom ili sa mojim ocem. Sada zaboravi da je ljuta posle 1,5 ili 2 dana. A dok to traje daje kratke odgovore ili cuti. Ono sto sam pisala o njenim uzbunama pred spavanje i svadljivosti, agresiji... ispitivanju gde su pokojnici i sl. moram da se ukljucujem i trudim da je oraspolozim, jer pocne da kuka iz glasa, ako utuvi u glavu da je tek tog trenutka saznala da je neko umro ili da sam ja otisla a nisam se javila. Uznemiri pre svega cimerku, ne moze zena da spava i da se opusti, uznemiri mene ... bolnicari na tom odeljenju dolaze samo po pozivu ili ako prate nekog kome je stanje pogorsano. Pogledaju sta radi, ona sedi i cuti ili place pa misle da je dobro da da sebi oduska... oni kazu da je stabilna. Onda ja pozovem, a ona udri po meni... Ostala mi je u secanju od pre 20-tak godina komsinica koja je imala demenciju, pobegla iz doma, sedela na stepenistu jedno popodne i plakala. Dodje hitna i odveze je, a sledeceg dana cujemo da je umrla. Ta slika mi se stalno javlja od kako je mama obolela.Celog zivota nas je plasila trombozom i opasnoscu da moze svakog trena da krene tromb. Od detinjstva strahujem od trombova. Trombozu je dobila u 40-toj, a sada joj je 80. I uvek kada bi doslo do konflikta u porodici, njena odbrana je bila "vi znate od cega ja bolujem..." i pocinje da place ili ucuti i nece da govori po nedelju dana. Zamislite sad da zivite sa tim da je ona bar jednom u mesecu ljuta i ne govori jal' sa mnom ili sa mojim ocem..

ali za dedu nema šanse.
Možda je bio previše nežan? Mojoj majci su i pre 20 godina teško pronalazili venu, uvek su boli na slepo dok ne potrefe, pa joj je posle ruka bila sva u podlivima i modricama.
jadničak, stvarno mu je sledovanje ko u vojsci... "ma daj još jednu, pa nek ide život" (kafanski žargon)
--- ali nije on još toliko dementan, dobar je on još... !
& neće mu ništa biti od jedne ili dve cigarete viška, ali će ga sigurno obradovati rečenica "ajde dobro, evo ti još jedna..."
što već reče neko (beše blizanče) - ako ga duvan do sad nije uništio, neće ni posle, zadovoljstvo je bitnije -
inače, po privatnim domovima, naročito ovako leti, nema nekih histerija sa pušačima, pepeljare su im na sve strane -
a moja majka nije pušač, s njom nije bilo sličnih problema, ali zato ja jesam i zdušno se zalažem za prava pušača, ma gde bili![]()
i nije mi odvratno jer tada mislim na njega.Inace,beggggam od cigareta ko slon od misa i onomad dok nije bilo zabranjeno ostro sam vodila debatu u kancelariji sa suprotnim taborom.
jer mi je tako drag.Salu na stranu,ipak je bolje da bude pod kontrolom.Deset komada dnevno je puuuuna kapa!
Eto,sad i ja pomalo branim pusace ali samo kad su fini dekani u pitanju....godinama zive pod unutrasnjim pritiskom oko gluposti i svoj organizam muce nepotebnim glupostima da im se na kraju sve vrati kao bumerang.