bezuslovna ljubav
Aktivan član
- Poruka
- 1.281
ja bih volela da nešto mogu da uradim za majku, da je nečim razveselim, ali ona je u takvom stanju da jednostavno nemam ideju šta bi to moglo da bude
neurološki je jako loše. otežano razumevanje i jako otežan govor, tj. ne samo govor nego valjda i oblikovanje toga što želi da izrazi kroz govor.
zato sada već često izbegava da govori, umesto toga pokušava da mi objasni gestikulacijom.
ja ponekad odreagujem na to, a ponekad nastojim da je privolim da pokuša da formuliše rečima to što želi.
tako da ona ne može da gleda televiziju (btw, dosta loše i vidi i čuje), ne može da čita, ne može da radi nikakav ručni rad, ne može da uspostavi komunikaciju sa drugim korisnicima.
sve u svemu, jako tužna priča
ima li iko ideju, postoji li bilo šta čime bi takva osoba mogla da se zabavi ?
Georga, moras da se prisetis sta je ona volela da radi. Ne vredi da mi sugerisemo, jer je ti neces sada uspeti da naucis necemu novom. Samo ono sto je ranije radila i u tome bila uspesna i uzivala moze sada da je motivise. Hajde priseti se necega pa nam napisi, a mi cemo na osnovu toga probati da ti sugerisemo. I nemoj se snebivati da probas. Mislila sam i ja da moja mama nema pojma, a onda sam se prijatno iznenadila. Svi su se zapanjili. Ostaju sacuvane neke sposobnosti iz ranih dana. Mozda i neko pasivno slusanje muzike, kao sto Beket rece, ali uz pracenje da li joj prija i ako je i ranije to volela. Moyda ce se u pocetku mrstiti i traziti da iskljucis, a kasnije polako prepoznavati stare pesme koje je volela i to bi moglo da joj prija. Moras raditi na tome. Moja mama je pre bolesti po citav dan zevala u televizor, a sada nece da ga ukljuci. Samo ponekad. Ne moze da isprati radnju i da poveze slike i to je valjda nervira. Kaze da voli tisinu. A kada je neka zabava u domu, onda je odusevljena muzikom. I kada smo zajedno voli da gleda TV i da komentarise, ali i da kaze da je bez veze i da je bas i ne zanima. I sta sada reci? To su oscilacije u raspolozenju, strahovi, nesnalazenje, zbunjenost... a mi smo tu da im pomognemo koliko mozemo. Nekad su babe i dede sedeli na klupi ispred kapije i po citav dan gledali u daljinu. I niko ih nije motivisao. A sada... Ili sam mozda drska kada ovo na glas kazem? A opet cu uraditi sve da ugodim mojoj mami.
Poslednja izmena: