Miko, potpuno razumem tvoje dvoumljenje i stres koji prezivljavas. Znamo svi mi da nije lako doneti odluku o smestanju u Dom. Provela sam dve godine u agoniji i stresu kako da prelomim i odlucim. A ti 9

pa jos tu i tvoja supruga sa malim detetom. Uh, bas mi je zao. Naravno i vas, ali i tvoje mame. Meni se direktno suprotstavljala rodbina, ali i sama sam bila zatecena i pomesanih osecanja. A moja majka je bila cas potpuno dobro cas ekstremno lose. To je odlagalo odluku. Obilazila sam je sve cesce posto je bila sama u stanu, pa sam organizovala gerontodomacicu, pa je bila sa svojim sestrama, pa sa zenom koju sam placala... ma, jednostavno nije moglo. Kao sto si i ti probao. Sve vise je moja mama bila zbunjena, sto je najgore sve vise je zbunjivao njen stan i mi oko nje. Nije trpela ni mene, dozivljavala me je kao uljeza. Cak sam pomisljala da napustim posao i muza i da ostanem da cuvam mamu i posvetim se borbi da joj pomognem. Njeni lekari su mi objasnili da mogu da je drzim 24 h za ruku i da ce biti isto, odnosno jos gore u nastavku. Odlaskom u Dom desio se preokret na bolje.

Moja mama stabilnija, usla u rutinu, ne boji se ljudi, uziva u paznji med. osoblja... dooobro, ima i ispada, ali je pod kontrolom koliko-toliko. Da je ostala kod kuce ne verujem da bi to trajalo dugo. Ne verujem da bi se povratila iz stanja u koje je upala. Stalno je nesto tumarala, preturala, trazila, vidjala mrtvace, nije prepoznavala ni mene ni sestre svoje, bila je agresivna, bojala se i od nas da joj nesto ne uradimo... ma strasno. Tvoja mama jednostavno je upala u iluziju o vremenu kada je bila mala ili mlada i svi ste vi njoj kao i njen stan nesto nepoznato i zbunjujuce (uglavnom). Budi uporan da sto pre resis proceduru za smestanje. Treba ponekad i podviknuti, jer sluzbenici uglavnom nisu upuceni sta znaci "dementan". A i ne desava se njima.
Beket, da li tvoja mama reaguje na tvoju pojavu?