Yula, da li je tvoja svekrva upucena u tok bolesti? Naravno, bice tu problema kao i sa mojom rodbinom. Stariji se identifikuju sa bliskim bolesnikom i misle da ce biti poboljsanja, a mladji obicno izigravaju dusebriznike i ocekuju od uzih clanova porodice da se upuste u borbu do iscrpljenja i unistenja. Pokusajte da razgovarate sa svekrvom o demenciji, predocite joj njene godine i zdravstveno stanje, vase obaveze oko bebe... sigurnost i koliko-toliko stabilnost svekra pod stalnim nadzorom medicinskog osoblja, potrebu svekrve da pomogne i vama oko bebe, zelju da vam ona pozivi... Ili je pustite da pokusa da se bori sama uz vasu povremenu pomoc, pa ce ubrzo uvideti da je to nemoguca misija. Da li je lekar upoznat sa novim momentima u ponasanju? Proverite svekru pritisak, jer ga mozda to vuce u krevet i nije mu prijatno da sedi za stolom (toliki gubitak tescnosti preko noci...). Ugodite mu nekom drugom stolicom ili foteljom za rucak. Dementni cesto ne umeju da objasne problem ili fikciju, pa morate da mu iznalazite razlog za neprimereno ponasanje (slomice se stolica, pasce mi kvaka sa druge strane vrata, pasce mi orman na glavu...-neke od recenica moje majke), idite zajedno s njim do stola (neki su nesigurni u pronalazenju puta po stanu, a pogotovo da nece umeti da se vrate do svoje sobe i kreveta). neki lekovi uticu na smanjenje apetita, savetujte se sa strucnim licem. Odlazak u toalet mi je poznata prica iz licnog iskustva. To je bio jedan prolazan period kod moje majke. Imala sam slican problem. Probajte sa nekim blagim laksativima, koje treba popiti pred spavanje, da bi ujutru bio normalan odlazak u WC. Ako vec svekrva stoji pored njega u toaletu, neka ga podseti. Ako bas zeli da sedi u toaletu... pa pustite ga, povremeno neka ga svekrva obidje, ali blagonaklono sa sugestijom da proba kasnije jer lek jos nije delova. Prijace mu vasa paznja i razumevanje, vole da su u centru paznje i da razumete koliko je "strasan" njihov problem. Dementni vremenom gube osecaj za nuzdu, to treba da imate na umu. A i stariji ljudi po 3-4 dana ne vrse nuzdu, a doktorica meni kaze da to nije nista strasno i da je uobicajeno, jer nemaju potrebe ni za ispijanjem vode i slabo se krecu. Smirite ga pricom o tome,najbolje svekrva ili sin. Dajte mu neki caj koji voli, pa ce se baviti ispijanjem i pricom o tome da ce se to desiti vec kolko sutra. Nije mi jasno ovo za obilno mokrenje, pitajte lekara. Dobro je sto mu bubrezi rade... a da mozda ne pije vodu krisom. Dementni cesto krisom rade stvari za koje ne bi ni pomislili da ce im pasti na pamet.