Demencija

Ne znam da li ste citali clanak o tome kako je u Americi doktorka Mary Newport drasticno popravila stanje svoga muza obolelog od alchajmera tako sto mu je davala kokosovo ulje.Interesuje me Vase misljenje o tome i da li je neko probao

Hvala svima što se radujete sa mnom, divni ste:cmok:

A to za kokosovo ulje mikanikolic, ja sam isto čitala na mnogo mjesta da se spominje, kao i kurkuma. Ja sam "na kvarno" ubacivala kurkumu u hranu tati kad sam spremala, mada mama mi je prije neki dan skrenula pažnju da je stavljam malo jer se žalio da mu smeta. Davali smo i još uvijek dajemo tati B12 kapi. Ja sam to kupila u Lili parfimerijama (ili šta je već u pitanju, više nisam ni sama sigurna, vidim ima i dekorativna kozmetika ali i medikamenti).
Mistika, mislim da to i jeste najveći problem s njima, oni jednostavno ne znaju šta će od dosade. Sa takvim oštećenjima na mozgu, sa slabom memorijom, oslabljenim mentalnim sposobnostima nisu u stanju mnogo toga uraditi. Najteža im je komunikacija. Moj otac je jako mnogo čitao, šetao, radio oko vikendice (kosio travu, sijao baštu i sl.). A zamisli kad se sve to dogodilo: ne može da čita, izađe kao u šetnju i ne zna da se vrati kući, zbog problema sa srcem više nije smio da se izlađe fizičkom naporu....jako je komunikativna osoba, društven, a kad se sve to dogodilo, ljudi su odjednom počeli da se sklanjaju. Ja razumijem i te ljude, oni jednostavno ne znaju šta bi pričali s njim.Ali, opet mi je bilo jako žao gledati ga kako se muči i koliko mu je teško. Sjećam se, kupim mu ja domine da bar tako prekrati dosadu, a on me gleda zaprepašteno i kaže:šta će mi to??? Ja to nikad nisam igrao, ne pada mi na pamet!!! A da se razumijemo, u pravu je. I nije nikada igrao domine :D Ali eto, ja se nadala da će prihvatiti da bar nekako prekrati vrijeme.
Nekad je neko ovde (u ranijim postovima), ko je radio sa takvim bolesnicima napisao da im treba dati nešto da rade (naravno ono što su u stanju uraditi), da ih treba pustiti da čuvaju svoju torbu (iako ta torba najčešće liči na "sport bilijevu torbu" nema čega ne bude tu :hahaha: To je njihovo blago i to čuvaju i ne daju nikome. Nisam jednom kad on zaspi ili kad ne vidi otvarala tu torbu i vraćala stvari na svoje mjesto :lol: Sjećam se jedan dan, tri puta u toku dana tražimo njegov ručni sat. Ma to je nešto nevjerovatno! Čini mi se u sekundi on njega negdje skloni i onda ide potraga za "onim što se drži na ruci pa vidiš koliko je sati" (tako je zvao sat). Pošto smo dežurale na smjenu pored njega, mama je spavala, a ja sam s njim tražila. I nađem ga ja i po treći put i kažem mu onako ljutito:"Evo i sad ga dobro čuvaj, ja ga više ne mogu tražiti!" A on meni na to odgovara:"I nemoj vala više! Čitav dan nešto tražiš!!! Odmori se malo" :hahaha: I šta mogu na to reći nego se smijati.
Tako da mistika, to sa heklanjem je supeeeeeer! Nije važno kako to izgleda, samo nek se zabavi. Moj tata je jako volio da pere suđe i da riba šporet. Jest da to treba posle sve pregledati i "držati ga na oku" ali nema veze, zanima se čovjek :mrgreen:

Da li znate sta znaci Fo3[/B demencio?
Bili smo danas kod ocevog neuropsihijatra,ponela sam joj otpusnu listu od oceve operacije kuka,koja je bila u aprilu,i na papiricu sam joj napisala da ga pita sta je poslednje operisao,a moj otac negira bilo kakvu operaciju kuka,vec ponavlja da je jedino operisao glavu(imao je tumor 2006 iznad levog oka).Dakle,ne seca se sta je bilo pre 6 meseci,a seca se 2006g.Jos je rekao DR da on hoce u Nemacku,jer ja sam mu rekla da mora doktorka da odobri,jer vise ne znam kako da mu objasnim,i naravno ona mu rece da nije zdrav i da zbog toga ne moze.
Kad smo dosli kuci,kaze meni moj otac ovako:Prokleta bila ona sto me upozna sa tobom?Pitam ja ko nas je upoznao?A on rece ime moje majke.Pa kako nas je ona upoznala?Sta ja znam,dovela te i upoznala!:dash:
Dr kaze da je za 6 meseci bas uznapredovala bolest i opet mi napisala predlog za Dom.Ja se lomim,ali ni ovako ne ide.Fizicki je zdrav,bili smo kod interniste,analize mu bolje od mojih,ali glava....

I rezultati moje majke su uglavnom dobri.Njen pritisak je 130 sa 80-pije lek, ali nema oscilacija. Nema ni masnoce u krvi. Secer pod kontrolom, uglavnom oko 6-8. Nema nikakvih bolova. Stalno se pita sta ce u Domu kad je zdrava. Danas je opet u svadji sa cimerkom. Psiholog u Domu mi kaze da obavezno uputim tetke kod nje-psihologa, kada dodju u posetu. Sada dolaze a da mi i ne govore da su bile. A kad pozovem jednu od njih isprica mi sve sta su videle i zapazile i sta su konstatovale. Psiholog ce na moju inicijativu majku da ukljuci u neke aktivnosti, koje organizuje. Mada je, kaze, bio slab odziv korisnika do sada. Tako sam i mislila, kada smo pricali na temu organizacije u Domovima u Evropskim zemljama. Napomenula mi je da ce pojacati nadzor uopste u Domu i da ce odrediti vreme za posete. Nesto preduzimaju vise od onoga sto je do sada bilo. E, sad ne znam da li se nesto dogodilo ili prate *trendove* i na taj nacin stite korisnike.
Beket, tvoja majka se ocigledno uklapa u Dom. To je odlicna vest. Desava se i meni da se majka zali na sve i svasta, a onda pred zaposlenima u Domu pricu sasvim drugu pricu. Oni znaju za tu njenu igru, pa se blagonaklono smeju i kazu mi da razumeju i nju i mene, a meni dodje da blejim onako zgranuta.
Kada dodje psiholog u sobu da poprica sa njom i cemerkom one lepo pricaju i sasvim su zadovoljne, Kada psiholog krene i uhvati se za kvaku, one pocnu da se svadjaju. To mi je psiholog ispricao sa smehom,uz preporuku da ne pridajem suvise znacaja tim svadjama i zalopojkama. Ja se bojim da to ne preraste u zesci obracun, jer su obe dementne.

Kanarinka, znam kroz sta sve prolazis razmisljajuci o Domu. Svima nama koji smo to ucinili nije lako bilo da donesemo tu odluku, a meni ni sada nije potpuno svejedno kada pomislim gde mi je majka, bez obzira sto znam da ima dobru negu i da je na sigurnom. Placem na sav glas kada udjem u prazan stan i kada iz njega odlazim.
Lekar je sigurno procenio u kakvom je stanju tvoj otac, ali verovatno i u kakvom si ti stanju. Kad bih isla na kontrolu sa majkom, doktorica bi najpre razgovarala malo sa mnom o majci, onda sa majkom, pisala nalaz... a onda bi se naglo okrenula i pitala *a sta je sa tobom?*. Ja sam se uvek stezala da ne zaplacem u tom trenutku i tesko su mi padali ti pregledi i konstatacije. A kad bih izgovorila *kako to mislite*, grunule bi emocije i nisam mogla da zadrzim suze. Videla je koliko se borim i koliko mi je tesko. Stalno me je upozoravala da cu unistiti sebe, ako nesto ne preduzmem, prepisivala i meni lekove. Ponavljam da mi je i sada jako tesko, lezem i budim se sa pomisli na majku, sta god da radim ona je tu negde, znam da je bolest neizleciva, strepim od telefonskih poziva i susreta sa njom u kakvom cu je stanju zateci, strasno mi je kada polazim iz Doma a ona me ispraca... Ipak, mislim da je to resenje koje smiruje i nju i mene u odredjenoj meri. Na kraju se svodi na to da ono sto pricam njoj, moram da ponavljam i sebi.
Oni tamo nekako nadju svoj mir, vidjaju se sa slicnim sebi, niko ih ne gleda cudno,imaju svoje male rituale, smiruje ih prisustvo lekara i medicinskog osoblja... jedino ne znam kako bi tvoj otac reagovao. Da li postoji nacin da mu objasnis da je to bolnica u kojoj mora da se leci ili tako nesto? Vec sam pisala koliko je moja majka pruzala otpor. Ona i sada povremeno postavi pitanje povratka kuci, mada ne zna tacno koja je to kuca. I ja se uvek uznemirim. A cim dodje vreme za rucak ili neku zajednicku aktivnost u Domu, ona zaboravi i mene i kucu i potpuno se prepusti. Moja prijateljica ima u kuci dementnog svekra, koji je vec u poodmakloj fazi (bio je alkoholicar)-kada ne prepoznaje ni svoj lik u ogledalu, sedi go za trpezarijskim stolom, drze ga zakljucanog, svekrva je poludela brinuci o njemu 24h, cupa je za kosu dok ga obuva... ne znam da li je doktorica moje majke htela da me upozori da ce biti uzasno suocavati se sa mnogim neprimerenim situacijama 24h i koliko svako od nas to moze da izdrzi. Mozda nasi roditelji nece doci do te faze, sigurno mnogi nece ici u tom pravcu, ali i ono sto se desavalo sa mojom majkom do sada bilo je strasno. Podjimo samo od momenta kada me je majka gledala par puta u oci i pitala *gde mi je kcerka* ili kad place u krevetu kao dete i pita *gde mi je majka, zasto je malopre otisla*. Cini mi se tada kao da se deo moje licnosti odvaja od mene same i posmatra sta se to desava. Ko je ko u toj prici, u tom filmu bez dobrog prevoda.
Mozda bi mi bilo lakse da imam sestru ili brata. Ili da je otac ziv. Ili da imam decu. Ovako... kao da sam drvo kome kresu grane sve vise i nemilosrdnije...

Joj,bezuslovna,ja kad god odvedem oca psihijatru,ona vise paznje posveti zena meni,jer vec zna da imam troje dece,a kako njegova bolest izgleda,zna zasigurno da mi nije lako.
E,sad moj otac je vec bio u Domu,prvo u drzavnom,pre skoro dve godine ,izdrzao je tri dana,i uz pomoc brata koji mu je davao podrsku da njemu nije tu mesto,da je radio u Nemackoj,da zasluzuje bolje,i na kraju su me iz Doma zvali da dodjem po njega,jer taj Dom je otvorenog tipa i oni ne kontrolisu kretanje korisnika,tj ne odgovaraju ako se izgubi i tako to.Sobzirom da sam tad morala na put,koji vise nisam mogla odlagati,brat se zdusno ponudio da moj otac bude kod njega.Odoh ja 1400km,da bi me zvali nakon 7 dana da dodjem po njega jer ne moze na noge i oni ne znaju sta ce s njim.Dom jeste drzavni,ali u njemu borave godinama visokoskolovani ljudi,imaju zdravstvenu negu 24h i to drzavnu,imaju raznorazne aktivnosti i sto ti kazes ljude svojih godina,ali mom ocu te druzbe nisu ama bas nista znacile.Prilazili su mu korisnici da se upoznaju,a on se samo svadjao.
Onda,je bio mesecima kod mene kuci,te odlucismo da ga smestimo u privatni Dom,ali stric nije ni tim smestajem bio zadovoljan,valjda im slavine u kupatilu nisu bile zlatne,opet mu pruzao podrsku da mu tu nije mesto,vec me ubedjivao da mu iznajmim stan i zenu koja ce ga gledati!:dash:Kad sam to odbila,doveo mu je advokata da ospore moje starateljstvo,i onda kada je moj otac zapretio da ce skociti sa terase,glavna sestra me je zvala iako je znala da nisam u zemlji da dodjem i da ga smirim!Prekinem svoj put,ne zavrsim posao zbog kojeg sam otputovala,uzmem ga iz Doma,a onda mi se gazda istog zakaci na vrat da mu placam smestaj za oca narednih 8 meseci,jer je ugovor bio na godinu dansa.Moja greska sto ugovor nisam detaljno procitala,jer sam se pre smestanja oca u isti usmeno sa gazdom dogovarala da zelim da probam kako i da l ce se otac prilagoditi,ali on mi rece da potpisem ugovor cisto proforme,da bi bilo kao legalno sve.Nisu pozvali psihijatra da mog oca pokusaju smiriti,dozvolili su da mu u posetu dolazi advokat iako sam navela imana osoba koji mogu da ga posecuju,oni su mene zvali,ja prekinula svoj posao i jos da im placam.Na kraju kada sam dobila tuzbu,i kada sam sa njihovim advokatom razjasnila dfa nisam ja iz hira prekinula smestaj oca,vec zbog njihovog poziva,platila am jedan mesec preko onog sto je otac boravio,dakle bacila sam 450evra!
Sada mi ostaje solucija da predam zahtev za drzavni Dom,ali da bude smesten u odeljenju za dementne.Mali su kapacitei i dugo sde ceka,ali ni ovako ne ide,jer vise nemam svoj zivot,ne mogu nigde ni na jedan dan otici,kao da sam u zatvoru,i to traje vec dve godine,a moze trajati jos ko zna koliko.
Najgore je sto je u poslednje vreme iz neke melanholije presao u hiperaktivnost i cak agresiju.Ajd sto me kune,i ma koliko da sam svesna da je bolestan i da mu to otpisem na to,danas je cak pokusao da me i udari,jer hoce da ga pustim da ide.A vise nemam ideje kako da mu objasnim da nisam ja ta koja je za ista kriva,vec njegovsa bolest!Ne seca se da je pre par meseci bio nepokretan,da sam mu ja menjala pelene,hranila ga,jer nakon operacije kuka iz bolnice su mi ga dovezli sa dekubitima na obe pete,tako da nije smeo da hoda.
Sve u svemu umorna sam vise,nemam vremena za sebe,jer non stop sam u grcu,potreban mi je odmor vise od lekara,ustanova i sedenja kod kuce.Odlazem svoj odlazak na redovnu kontrolu kod ginekologa,nisam dve godine bila,jer mi je muka vise od lekara!

Kanarinka, čitam tvoje postove prije nego sam se i registrovala ovde. Nemoj da se dvoumiš zbog tate po pitanju doma. Možda ja nisam baš najupućenija da ti dajem bilo kakve savjete, ali stvarno si se namučila i s njim i sa stricem. Osim toga imaš muža i troje djece, posao...ta bolest je nešto neminovno što je jednostavno tu, i ti tu ne možeš učiniti ništa više osim onoga što već činiš. A šta će se dogoditi s tobom nakon svega? Moraš misliti i na svoju porodicu a posebno na sebe. Ako ikako imaš finansijskih mogućnosti, nemoj se dvoumiti ni trenutka u vezi sa smještajem u dom. Posebno kad se radi o državnom domu. Kad je bio svjetski dan borbe protiv alzhajmerove bolesti otišla sam u savjetovalište za demenciju kod nas, očekujući da će biti neke dodatne edukacije ili nešto slično. Nažalost, ništa od toga nije bilo, ali Načelnik Centra za mentalno zdravlje me je pozvao da porazgovaramo i da mi on da odgovore na eventualna pitanja koja sam imala (Valjda bio sretan što je iko došao i znao da je 21. septembar taj dan). Kad smo pričali o kasnijim fazama demecije tada mi je rekao da je i za porodicu i za bolesnika dom zaista najbolje rješenje. Postoje i kod nas privatni domovi, ali on je naglasio da bi se ipak odlučio za državne ili u R.Srpskoj ili u Srbiji. Smatra da je osoblje ipak bolje obučeno u državnim domovima. Opet ti kažem, nikoga ne slušaj, ni strica ni bilo koga. Nemam ni ja prava mnogo pričati. Sa mojim ocem najviše vremena je provodila mama. Ja sam bila samo preko ljeta i odem vikendom, ali onaj ko nije živio sa takvim bolesnikom taj zaista nema nikakva prava kritikovati onog ko jeste za bilo koji postupak.

Sada mi ostaje solucija da predam zahtev za drzavni Dom,ali da bude smesten u odeljenju za dementne.Mali su kapacitei i dugo sde ceka

ako se već tako dugo čeka - to znači da treba što pre predati zahtev za dom koji ćeš unapred pažljivo odabrati -
/kako ne bi opet došla u situaciju da navrat-nanos tražiš kakvo-takvo mesto/

Poslednja izmena:
Kanarinka, čitam tvoje postove prije nego sam se i registrovala ovde. Nemoj da se dvoumiš zbog tate po pitanju doma. Možda ja nisam baš najupućenija da ti dajem bilo kakve savjete, ali stvarno si se namučila i s njim i sa stricem. Osim toga imaš muža i troje djece, posao...ta bolest je nešto neminovno što je jednostavno tu, i ti tu ne možeš učiniti ništa više osim onoga što već činiš. A šta će se dogoditi s tobom nakon svega? Moraš misliti i na svoju porodicu a posebno na sebe. Ako ikako imaš finansijskih mogućnosti, nemoj se dvoumiti ni trenutka u vezi sa smještajem u dom. Posebno kad se radi o državnom domu. Kad je bio svjetski dan borbe protiv alzhajmerove bolesti otišla sam u savjetovalište za demenciju kod nas, očekujući da će biti neke dodatne edukacije ili nešto slično. Nažalost, ništa od toga nije bilo, ali Načelnik Centra za mentalno zdravlje me je pozvao da porazgovaramo i da mi on da odgovore na eventualna pitanja koja sam imala (Valjda bio sretan što je iko došao i znao da je 21. septembar taj dan). Kad smo pričali o kasnijim fazama demecije tada mi je rekao da je i za porodicu i za bolesnika dom zaista najbolje rješenje. Postoje i kod nas privatni domovi, ali on je naglasio da bi se ipak odlučio za državne ili u R.Srpskoj ili u Srbiji. Smatra da je osoblje ipak bolje obučeno u državnim domovima. Opet ti kažem, nikoga ne slušaj, ni strica ni bilo koga. Nemam ni ja prava mnogo pričati. Sa mojim ocem najviše vremena je provodila mama. Ja sam bila samo preko ljeta i odem vikendom, ali onaj ko nije živio sa takvim bolesnikom taj zaista nema nikakva prava kritikovati onog ko jeste za bilo koji postupak.

Finansije nisu problem,jer otac ima svoju penziju,ali definitivno sam pre za drzavni Dom,jer privatnik je tu radi zarade,i nemaju iskustva sa ovakvim pacijentima.To sam videla u tom privatnom Domu gde je bio smesten.
Ostalo mi je jos od njegovog lekara uzmem potvrdu o zdravstvenom stanju,mada je taj papir koji traze po meni bespotreban,jer ce ona prepisati sve izvestaje lekara specijalista,i onda sam komletirala dokumentaciju za zahtev za dom.U CSR su mi preporucili Dom u Molu,Opstina Ada,da su oni specijalizovani za takve bolesnike,a u Pancevu u okviru Doma za stare ima to jedno odeljenje u kojem je kazu guzva,tj ceka s na mesto.E,sad ja bih vise volela u Pa,jer ako ga smestim u Molu,necu moci bas cesto da ga obidjem,jer mi nije bas blizu.Ali privatan Dom,samo u krajnoj nuzdi,ne zbog novca,nego sam nepoverljiva vise od mog loseg iskustva.

Kanarinka, upravo sam ti i ukazala na cinjenicu da je lekar izrazio bojazan za tebe i tvoju porodicu. Znam da si ti jaka zena, ali trpis ogroman pritisak i ti i tvoja porodica. Deca i suprug su ti sigurno podrska i oslonac, ali je pitanje koliko ti sve to mozes da nosis na svojim ledjima, a izgleda da tesko izlazis na kraj sa svim tim okolnostima. Pomenula si da si prekidala posao. I ja sam to radila i dovela u pitanje zaposlenje. A onda sam se pitala kako cu dalje ukoliko prekinem da radim, da li ce to pomoci lii odmoci u celoj prici. Znam da volis svog oca i da bi mu sve pruzila, ali tu su i tvoja deca kojima moras da se posvetis. Bitna je i materijalna strana, ma koliko to mozda nekome zvucalo grubo na ovu temu.
Znas pricu sa mojim tetkama. I to i dalje traje. Medjutim, kada sam se suocila sa cinjenicom da moja majka moze da naudi sebi i da je Dom najbolje resenje za nju, donela sam cvrstu odluku. Tetkama sam tada direktno rekla da je to misljenje lekara -sto je i pisalo u nalazu, kao i da je to moja odluka, da je to moja majka i da sam ja odgovorna za nju. Reci svom stricu to isto. Povedi ga, ako treba, kod lekara da cuje sta ce reci. Pa sve to ste svi meni savetovali za tetke. Znam da one ni sada nisu shvatile sve i da ne mogu da se pomire s tim i imam velikih problema s njima i sada. Ipak, ostala sam odlucna u tome da sam ja odgovorna za svoju majku i da moram da joj pruzim najbolje i najvis sto umem.
Pokusala je tvoja rodbina da ga cuve, kao i moja. I? Videli su koliko to moze da napravi probleme. Reci im da nisi strucna da mu das odgovarajuci lek, da bi ga smirila, a to nekada moze da bude presudno za ocevo stanje u odredjenom trenutku.
Prvi dani su bili teski i sa mojom majkom u Domu. Ja sam zabranila tetkama da je zovu svakog dana i rekla sam im da dolaze svaki treci dan-po savetu lekara i psihologa. Rekla sam im da se razgovori snimaju. ;), sto nije tacno. Kamere naravno prate unutrasnjost i okolinu Doma, to vec vide na ulazu-to je istina. Gundjale su, plakale, ogovarale... moja majka je u pocetku sedela u sobi po citav dan. Stalno sam joj sugerisala da je tu zbog lecenja tromboze noge, a i sada to pricam, samo manje se zali po tom pitanju prekidanja lecenja. Doduse moje tetke tvrde da njima svaki put kaze da bi isla kuci, a to je verovatno zbog sugestivnih pitanja i njihovog neadekvatnog ponasanja i odgovora. Teska je ta borba sa rodbinom, a ti imas jos veci motiv - pored bolesnog oca tu je i tvoje troje dece.
Ne treba insistirati odmah prvih dana na druzenju. Mada sam ja imala srecu da sa njom u sobi bude zena, koja mi je mnogo pomogla, mozda kao niko u zivotu i koju necu nikada zaboraviti-preminula je dva meseca nakon dolaska moje majke u Dom.
Umela je da se postavi, bila je autoritet, ignorisala moju majku kada se zali, stalno govorila da je u Domu vecina stvari dobro organizovana i da je to sasvim u redu, da bi umrla da je ostala u kuci kada je dozivela slog i sl. Onda je krenula konverzacija u trpezariji, pa u dvoristu i tako je moja majka upoznala sve vise korisnika.
Svadja se i moja majka sa cimerkom i korisnicima i ovih dana, sto mene svaki put uznemiri. Ali oni brzo zaborave i nastave dalje. Kao deca.
I moje tetke su govorile da iznajmim stan i zenu. Ja sam pitala koja ce to zena prihvatiti da cuva osobu u takvom stanju, kada i mi ne mozemo da se izborimo. Koliko bih ja mogla da se posvetim majci, kada uvece dodjem s posla?
Ja sam tetkama rekla da cu potpisati u Centru za socijalno da zbog njih ne mogu da obezbedim sigurnost moje majke i da cu njih navesti kao krivce ukoliko se njoj nesto desi ili ukoliko zapali stan...:sad2: Nisu odustale, ali su se bar malo povukle tada. Promenile su metode, ali majka je u Domu.
Ako je tvoj otac vec lezao u bolnici, pokusaj da mu uz pomoc lekara objasnis da mora opet u bolnicu. Posto na Domu pise Gerontoloski centar, ja sam objasnila majci da je to ustanova u kojoj se lece stari ljudi. Mada je ona cula da je u Domu i da su mnogi tamo vec dugo, objasnila sam joj da lekari odlucuju kada ce izaci. Ako ne poslusa lekare, nece moci vise da se leci-bila je kljucna recenica.
Rekli su i meni da je Dom otvorenog tipa. Pa, ja sam bila u stanu s njom kada je u 1 sat nocu otkljucala vrata i krenula napolje. Ogromna snaga mi je bila potrebna da je vratim i ne uznemirim komsije. Kada je napokon legla, provirila sam i zatekla je sa razvucenom grickalicom u ruci ispod pokrivaca. Dobro da se nije setila noza, valjda je grickalica u takvom polozaju podsecala na kljuc, kalauz. Ili je htela da se brani:eek: Moje tetke ne veruju u tu pricu. Moja majka je uvek bila emotivna, gde bi ona tako nesto radila. :sad2:
Moja majka nije na odeljenju za dementne, jos uvek. Ima i na tom spratu dementnih, ali nisu tako drasticni slucajevi. I dobro se snalazimo, osim sto sam imala problema da objasnim da moraju da joj daju lek uz svaki obrok a ne ujutru za ceo dan. Vrlo su blagonakloni i izlaze u susret u svim slicnim situacijama.
Tetkama sam rekla da nam je sada cilj da je ne premeste na drugo odeljenje, pa se trude da je ne zavadjaju sa *komsijama*, sto su cinile u pocetku.
Ne mora Dom biti u istom mestu gde zivis. Mozda je privremeno resenje i neki drugi manji grad, gde nema cekanja.

Ja sam majku i smestila u momentu kada je doslo do hiperaktivnosti i agresije. Prekinuli su joj terapiju lorazepama i vratili je na bromazepam, samo je pocela doza sa tri puta dnevno. Odmah se smirila. Desava se i sada povremeno da je ljuta i da hoce da ide. Cim cuje da odlazak znaci i prestanak svakog lecenja, ona se smiri. Ponekad kaze da joj dodje da se ubije, a onda neko dodje, lekar je pita kako je... ona kaze da je super i nastavlja dalje. Dokle ce moci tako, na tom spratu i sa takvom podrskom... ne usudjujem se da mislim.
Usredsredi se na pricu o bolesti koja ga najvise plasi. Mozda o tom tumoru. Nemoj mu govoriti o psihickim problemima, to ce ga samo jos vise uznemiriti. Nemoj mu objasnjavati ko je ko u momentu kada je i sam konfuzan. Lekari i osoblje u Domu hoce da saradjuju, ako ih zamolis i objasnis ceo slucaj.
Vec si prosla kroz tu proceduru, vec si pravila te korake, trebalo je samo da istrajes. Znam da je to uzasno tesko, da nekad splet okolnosti ne dozvoljavaju. U meni stalno lebdi strah da bi stanje moje majke moglo da se pogorsa, da bi mogla da krene kuci, da bi tetke mogle da je nagovore... zivim s tim.
I u Domu treba biti zahtevan povremeno prema osoblju, naravno prijatnim glasom i pozivanjem na zabrinutost i njihovo razumevanje, a sve u cilju da bolesna osoba ostane tu za svoje dobro. A sa rodbinom... znate vec da i sada imam problem i prihvatila sam da se to obija o moju glavu...mene su tetke klele, ogovaraju me, svima pricaju gde je moja majka i da sam ja doprinela njenom stanju... Ali, ja moju majku volim najvise. Vise nego moje tetke. Otplakacu sve uvrede, ostace oziljci...ali, ja moju majku volim najvise.

Nemam iskustvo sa privatnim Domovima, mada sam ocekivala da je tamo tretman bolji jer su i cene vise i stalo im je, verovala sam, da odrze dobar rejting.
Malo sam se i zbog toga osecala neprijatno, jer nisam mogla da biram zbog finansija.Svakako mi je stalo da obezbedim majci najbolje sto mogu. Sada cujem oprecne komentare.
U drzavnom Domu, gde je smestena, nemam velikih zamerki. Moram samo da napomenem da sam vise puta intervenisala da bi terapija bila redovna i uz svaki obrok, jer moja majka ne ume sama da uzima lekove a kod njih je praksa da na odeljenju, gde jos uvek mogu da koliko toliko brinu o sebi, dobiju ujutru terapiju za ceo dan. Medicinske sestre i bolnicari su jako mladi i svake nedelje se desi da bar jedno od njih ne postuje tu proceduru. Inace jako dobro umeju sa njima da se ophode. Kako bolnicari, tako i doktori, sociolozi, psiholozi, upravnik. Mada ne provode mnogo vremena na ovom odeljenju, intervenisu kad god bude problema i kada se ja pozalim da smatram da odredjene pojedinsti ne prijaju mojoj majci i ostalima. Uvek sam prilazila sa rezervom da ja znam da su oni u guzvi i da mi je poznato da je neke probleme moja majka izazvala nehotice u neznanju ili joj tako deluje kao veliki problem, da bi oni obecali i realizovali proveru i obavestili me, kao i predlozili resenje.
Dementni su i inace jako zahtevni, ponekad su svojeglavi i insistiraju da sami urade nesto, ali vole i paznju. Mislim da osoblje dobro ume da izbalansira to. Ne znam kako je na drugom odeljenju, gde su tezi i teski stadijumi. Prolazeci uzgred sam pogledala i zapazila da je cisto i da su sestre i negovateljice stalno prisutne. Doduse, plasim se pomisli da ce doci do tog stadijuma, bez obzira u kojoj meri sam svesna tezine i toka demencije.
Pitam se ovih dana koliko cesto posecuju roditelje, oni koji su ih smestili u Dom, a jos uvek su u odredjenoj meri svesni. Jako sam oprterecena poslom i rokovima u firmi, te nekad ne stizem da je obidjem redovno i uvek osecam grizu savesti. A i rodbina broji dane. To se desavalo i kada je bila kod kuce, ali je majka imala razumevanje za moje poslovne obaveze. Sada i ja to posmatram drugacije. Pored toga, priblizavaju se Praznici i ja nisam nacisto sa sobom sta je pametnije. Imamo li mi, njihova deca pravo da se *provedemo*, pre bih rekla opustimo malo, misleci o njima u Domu? Da li ih dovesti kuci i podsetiti na sve ono sto je nekada bilo? Ili ih ostaviti u sada prepoznatljivom okruzenju? Kako ce se ponasati za vreme praznika i u momentu kada treba da se vrate u Dom?

evo i ja razmišljam na sličnu temu, s tom razlikom što me uopšte ne grize savest što sam joj otkazala sutrašnju obećanu posetu... naprotiv: osećam olakšanje!
ne grize me savest ni zbog male laži: rekla sam joj da sam iznenada dobila neki honorarni posao i da je to prilika da dodatno zaradim, ona se obradovala... a istina je samo malo drugačija: to mi nije juče ponuđeno, nego taj posao odlažem mesecima, najviše zbog nje, najpre zbog jurcanja po lekarima a posle zbog psihičke iscrpljenosti... ali takve stvari ne smem da joj pričam, taman posla da oseti da je za bilo šta kriva! uh! /ne smem ni da potežem neke druge ozbiljne priče o novcu, izgleda da je napravila još neke dugove koje naknadno otkrivam - uh!/
elem, ovo je samo mali korak, ali ja stvarno moram da živim svoj život - jer drugačije ne bih mogla ni njoj ni sebi da obezbedim ovaj minimum lagodnosti -

a lekovi - za to se bar više ne brinem: uz svaki obrok dobija svoju porciju, domski lekari sad sve nabavljaju, dodaju i oduzimaju ako treba nešto za regulaciju stolice, itd.
jednom se samo desilo /pre dva-tri meseca/ da je tvrdila da nije dobila lekove, ali bilo je jasno i meni laiku da je to samo još jedan glup simptom bolesti...

i bila mi je smešna kad mi je pre neki dan tražila da joj kupim lekove za neku njenu novu drugaricu: e, tu bar nisam morala mnogo da lažem - jer sad stvarno više ne možete da kupite ni antibiotik u apoteci bez recepta, a kamoli neke te njihove antidepresive ili šta već...
& baš me čudi da ih u državnom domu snabdevaju dnevnom porcijom lekova - to mi se nimalo ne sviđa!

Poslednja izmena:
Ne, Beket. Mozda se nismo razumele. Majka je na odeljenju gde su pokretni bolesnici, sa raznim fizickim oboljenjima, blago skleroticni i sl. Mada je ona vec imala naglih pogorsanja i ne bi vise bila u stanju sama da uzima lekove-ne ume vise ni da gleda u sat, smestili su je tu jer moze sama da se stara o sebi u svim ostalim segmentima-da se okupa, ode u trpezariju na rucak, da se presvuce, da pospremi sobu... Smatrali su da bi je uznemirio boravak na odeljenju gde su potpuno ili veci deo dana izgubljeni, agresivni... Imala sam priliku da se sretnem s njima i odmah me je jedna zena napala da sam obukla suknju njene kcerke. Moja majka ima vaskularnu demenciju. U aprilu je sama zivela i uzimala lekove kada kazem da je vreme za to. A onda je doslo do progresije bolesti. Sada nema onih halucinacija, ali je konfuzna sto se tice vremena i prostora. Svake nedelje se sastaje strucni tim osoblja u Domu i razmatra situaciju, sto govori o njihovoj brizi da bude red i mir u Domu. Na zalost, ima situacija kada ja pomislim *tesko onima koji nemaju nikoga da nadzire desavanja*. Kao i u svakoj drzavnoj ustanovi ima pojedinaca, koji tu i tamo neprofesionalno ili lakonski obavljaju svoj posao ili prikriju javasluk podredjenih da bi sebe predstavili kao uspesne rukovodioce-tako im je lakse. Ja to ne dozvoljavam, kada je u pitanju smestaj i briga o mojoj majci. Zahtevam redovne kontrole kod specijalista-znaju da kazu ima vremena i cekamo da ih skupimo 2-3 da idu zajedno, trazim da mi doktor objasni nalaz specijalista kod kojih je majka isla na preglede i terapiju, insistiram da uvek ima toplu vodu - protocni bojler. Desi se da specijalista prepise terapiju a lek jos nije nabavljen, bice do kraja nedelje...Desi se da prvog i drugog u mesecu nema dovoljno bromazepama, jer nije bilo dovoljne kolicine kod dobavljaca-ja to ne dozvoljavam, jer zovem majku u vreme obroka i pitam da li je dobila tablete. Smiruju me kako je ona stabila i da nije strasno sto su preskocili bromazepam za rucak. Sada kada vide da ja to strogo kontrolisem-naravno, uvek uz ogradjivanje da je mozda moja majka pogresila, zaboravila,mada su se tih par puta sestre javljale prve na telefon i odmah izbrbljale da nisu nabavljeni lekovi, ali da se radi na tome i da ja ne treba da brinem kada oni vode racuna. Onda ja trazim doktora. Kada se ponovi jos jednom onda sam pozvala sociologa- i vide onda da ne dozvoljavam pa vode racuna da sve bude kako treba. Cini mi se da ako popustim kod tih njima bezazlenih propusta, moze da se desi i kod nekih vecih problema da umanje vaznost. Dakle, neke situacije zahtevaju cvrst stav i zalaganje onih koji su smestili roditelje u Dom.

Ne, Beket. Mozda se nismo razumele. ...

ma razumemo se, samo što svaka od nas ima svoju priču... i različite situacije -

((u prethodnom postu ja sam pre svega pisala o sebi, o svom navikavanju na sve ovo, o svom povratku u svakodnevne obaveze))

i moja je majka na odeljenju za pokretne i svesne, ali taj privatni dom je relativno mali /kapacitet 70 korisnika/ i oni se često mešaju u prostorijama za zajedničko druženje, a još više u dvorištu - dok je još bilo toplo da se sedi napolju -
u početku moju majku u domu nisu ispuštali iz vida: nisu joj davali ni korak da napravi sama, ni da se kupa sama, ništa... znali su samo dijagnozu, ali nisu znali u kakvom je ona stanju -
a kako se stanje u međuvremenu popravilo /pretpostavljam - upravo zahvaljujući njima, njihovom odnosu prema njoj, plus redovno uzimanje lekova/ - sad je puštaju da se šeta sama, da priča s kim hoće, itd.

& ja ne lupam glavu kako oni uspevaju da je drže "stabilno" - važno da je tako stvarno...

/a kod tebe je druga situacija: možda imaš pravo, a možda ipak malo preteruješ s tim stalnim "nadzorom"? ipak, važno da je dobro, koliko se može, zar ne?/

Poslednja izmena:
Mislim da zaposleni u Domu opustenije prilaze celom problemu, jer su to ipak roditelji nekog drugog. Osim toga, kada bi se oni celim svojim bicem davali svakoj situaciji - a svaki korisnik je na neki nacin prica za sebe- brzo bi se potrosili. Mi to upravo radimo, kao njihova deca, te zato i osecamo ogroman pritisak, bol, zabrinutost... Da, mozda ponekad i preterujem, ali ja ne umem drugacije. I dalje se trudim po svaku cenu da ucinim sve sto mogu.
Danas sam slusala o problemu u nekom privatnom domu, gde je upravnik doma iznajmio veliku zgradu, a onda nestao a da nije platio racune. Prilog je emitovan na B92. Korisnici su ipak toliko naviknuti na taj Dom i osoblje da ne zele da idu odatle. Tuzno je bilo slusati ih kako izjavljuju da nece na drugo mesto.
A mene moja majka povremeno i dalje pita *zar cu ja ovde provesti ceo zivot?*. To me dodatno uznemiri. Opet, setim se kako nije prepoznavala svoj stan u kojem je provela 35 godina. Zbrkna su mi osecanja u tim momentima. Prvo sto mi padne na pamet je da se pobrinem da se ona u Domu, koji ponekad zove svojim stanom, oseca sto bolje. Svako nezadovoljstvo, makar i sitnica, je potencijalna prica da je vec vreme da ide kuci, jer je nista ne boli. A na koju kucu misli, da li na svoj stan ili na kucu iz detinjstva... ne znam. Ako se pozali svojim sestrama na tu temu, one joj kazu da saceka da ja dodjem pa neka se sa mnom dogovori:dash:.

poštovane(i),
dozvolite da se priključim temi. stavih "i" u zagradu, jer koliko sam uspeo da pogledam postove u nazad, ovde mahom dame razmenjuju iskustva. čitajući ih prepoznajem podudarnosti sa sopstvenom pričom. moja majka je senilna, i to već gotovo čitavu deceniju. živimo u porodičnoj kući na periferiji prestonice. poslednje 2-3 godine čuvao sam je u slobodno vreme. od proleća 2011e ne radim i čuvam je praktično stalno. imam dosta iskustva i jednako nedoumica. forum sam pronašao tražeći neke doktore na net-u. inače imam šarena, mahom ne-tako-dobra iskustva (uz neke blistave izuzetke) sa medicinarima i socijalnim radnicima. tu je naravno i stres i sve što ide u paketu. demencija je zaista bolest koja pogađa čitavu porodicu - ili bar onaj brinući deo. eto, pratiću postove i biti slobodan da se povremeno uključim. pozdrav.

poštovane(i),
dozvolite da se priključim temi. stavih "i" u zagradu, jer koliko sam uspeo da pogledam postove u nazad, ovde mahom dame razmenjuju iskustva. čitajući ih prepoznajem podudarnosti sa sopstvenom pričom. moja majka je senilna, i to već gotovo čitavu deceniju. živimo u porodičnoj kući na periferiji prestonice. poslednje 2-3 godine čuvao sam je u slobodno vreme. od proleća 2011e ne radim i čuvam je praktično stalno. imam dosta iskustva i jednako nedoumica. forum sam pronašao tražeći neke doktore na net-u. inače imam šarena, mahom ne-tako-dobra iskustva (uz neke blistave izuzetke) sa medicinarima i socijalnim radnicima. tu je naravno i stres i sve što ide u paketu. demencija je zaista bolest koja pogađa čitavu porodicu - ili bar onaj brinući deo. eto, pratiću postove i biti slobodan da se povremeno uključim. pozdrav.

Dobro nam došao :)

Svako iskustvo nam znaci obostrano. Uverices se i sam. Ja sam dosta toga naucila na ovom forumu, uvek dobijala podrsku, mada sam jako zahvalna i onima koji su umeli kada je trebalo i *ostrim* tonovima da me potaknu da sagledam iz drugih uglova. Ja te pozivam da opises trenutno stanje svoje majke, da bi smo prosirili diskusiju. Verovatno da i ti imas nedoumica u postavljanju prema tako teskoj bolesti. Drago mi je ako ti je citanje ranijih postova pomoglo u nekoj meri.

eh..ima jedno poređenje kojim se deca uče rešavanju problema. kaže - veliki problemi su poput velikih jabuka. ne možeš da ih pojedeš odjednom. ako odvališ prevelik zalogaj, zastaće ti u grlu, može da te udavi. grizi umereno, nekad više nekad manje, i na kraju ćeš rešiti problem. valjda je tako i sa ovim postovima. kad svoj problem predstavljaš nekome, trudiš se da ga tačno opišeš. dok to činiš, mogu da ti se jave nove ideje kako da se sa problemom nosiš. bar je tako u mom slučaju.
dobro. dakle, moja mama je par godina posle bombardovanja imala nešto kao mini-šlog, koji se manifestovao delimičnom oduzetošću jedne strane lica. ona je to prošla na nogama, prvo je mislila da ju je dokačila promaja. na moju inicijativu ležala je 10ak dana u Svetom Savi (verovali ili ne, izgubili su kompletnu dokumentaciju, kao da nikada nije ni bila tamo).
kod otpusta lekari su nam skrenuli pažnju na znakove senilnosti i uputili je na dalja ispitivanja. za ovu priču bi to bio sasvim prihvatljiv početak, i sam bi nekako više voleo da je tako, ali istina je da sam tek tada, pogledavši "kroz te naočare" mamino ponašanje tokom proteklih godina "sklopio kockice" i video da to što će je, a s' njom i nas, snaći, nije ni odjednom, ni tek tako niodkud.
u svom veku mama je bila ono što se kaže društveni radnik, seljačko dete koje je na talasu socijalističkih promena ostvarilo ličnu emancipaciju. verujući u sistem koji joj je to omogućio, čitavog života se bavila i radila sa ljudima. pokretač, organizator, veseljak. sa docnijim promenama, onim oktobarskim, praktično je oterana u penziju. negde sam sklon da pomislim da su ti događaji bili okidač za njene psihičke promene. preko noći je ostala bez posla, osećaja da je nekome potrebna, čitavog sistema vrednosti i dobrog dela poznanika koji su se, pokušavajući da uhvate korak sa "novim vremenom", pravili da je ne poznaju. sećam se da je plakala, a koliko se kidala unutra ne želim ni da zamišljam. neko se može slagati ili ne sa onim vremenom i ljudima koji su u njega verovali. ljudska je patnja ista ispod svake zastave.
Posle Svetog Save, vodio sam mamu na razna ispitivanja. To je bilo vreme u kome smo se i ona i mi (otac i ja) upoznavali sa time što joj se dešava. Sa promenjenim odnosom sredine, tretmanom u institucijama, pre svega medicinskim, ali o tome drugi put. Vreme je da mama večera, već je nervozna i tv joj više ne drži pažnju. Pozdrav svima, i hvala na prilici da svoj problem smanjujem zalogaj po zalogaj.

Da li je pila lekove za pritisak pre nego sto je doslo do sloga? Pretpostavljam da je mini slog ubrzao pojavu neke vrste vaskularne demencije? Da li je dobila tu dijagnozu?
Ima mnogo ljudi koji su doziveli i vise slogova, pa se povrate i ostanu svesni.
Moja majka boluje od tromboze od svoje 40-te godine, a pre dve godine je dijagnostikovana vaskularna demencija. Njena rodjena tetka boluje od tromboze dugi niz godina, ima 87 godina, prezivela je smrt muza, smrt unuka od 20 godina-umro je na ulici od embolije pluca (neka vrsta tromboze), do tada zdrav decko, smrt snaje, jedan sin je bio u Bosni za vreme rata i nije znala nista o njemu... evo je i dan danas svesna svega i razborita.
Svekar moje prijateljice je bio okruzen srecnom porodicom (zena, sin, snaja, dva odrasla unuka) u svojoj kuci, obradjivao imanje... vredan covek, tu i tamo je voleo da popije, nikada nije bolovao... trenutno ne prepoznaje ni svoj lik u ogledalu.
Svi se mi preispitujemo odakle je poteklo, kada je zapravo pocelo... da li smo mogli nesto preduzeti... Sustina je da medicina ne zna ni uzrok ni lek za ovu bolest. Razne su okolnostima u kojima je dijagnostikovana demencija, to se vidi iz nasih prica. Cesto su oprecne, pa ne mozemo sa sigurnoscu reci da postoji jedan obrazac. Ali, gotovo svi se ponasaju u bolesti na vrlo slican nacin. E, tu mozemo da preduzmemo nesto, koliko mozemo, da ublazimo i njihovu i nasu patnju.

u svom veku mama je bila ono što se kaže društveni radnik, seljačko dete koje je na talasu socijalističkih promena ostvarilo ličnu emancipaciju. verujući u sistem koji joj je to omogućio, čitavog života se bavila i radila sa ljudima. pokretač, organizator, veseljak. sa docnijim promenama, onim oktobarskim, praktično je oterana u penziju. negde sam sklon da pomislim da su ti događaji bili okidač za njene psihičke promene. preko noći je ostala bez posla, osećaja da je nekome potrebna, čitavog sistema vrednosti i dobrog dela poznanika koji su se, pokušavajući da uhvate korak sa "novim vremenom", pravili da je ne poznaju. sećam se da je plakala, a koliko se kidala unutra ne želim ni da zamišljam. neko se može slagati ili ne sa onim vremenom i ljudima koji su u njega verovali. ljudska je patnja ista ispod svake zastave.

Ovo je mogu reći skoro identično sa situacijom koja je bila kod mog oca. S tim da je on otkaz dobio tek nakon infarkta i operacije srca (dvostruki baj pas), poslije toga je proglašen tehnološkim viškom 3 godine prije prava na penziju.Nije plakao, samo je to nosio sve u sebi...nije spavao noćima, mjesecima, godinama....jedva po par sati i to je sve. Danas, nakon 10 godina, pronašli smo recepte za sedative koje nikada nije iskoristio. Ne zna objasniti zašto nije, sad mu je žao, ali....

Ovo je mogu reći skoro identično sa situacijom koja je bila kod mog oca. S tim da je on otkaz dobio tek nakon infarkta i operacije srca (dvostruki baj pas), poslije toga je proglašen tehnološkim viškom 3 godine prije prava na penziju.Nije plakao, samo je to nosio sve u sebi...nije spavao noćima, mjesecima, godinama....jedva po par sati i to je sve. Danas, nakon 10 godina, pronašli smo recepte za sedative koje nikada nije iskoristio. Ne zna objasniti zašto nije, sad mu je žao, ali....

GDE SMO MI IZ PLEJADE NEGOVATELJA, NEŠTO SMO SE POVUKLI, DALI JE DOBRO ILI NEZNAMO ŠTA SA SOBOM. KOD MENE NEMA ŠTA NEMA. POZDRAV SVIMA.

Pravo da kazem meni je neprijatno da stalno iznosim slucajeve u vezi sa mojom majkom,kad ne vidim da se ostali javljaju. A pogotovo oni,koji provode 24h sa dementnim roditeljima. Verujte da nije ni nama lako, bez obzira sto su nam roditelji u Domu. Vec sam pisala o tome. Evo, jutros u 8h majka se zali da su nesto pricali sociolozi i da je bila neka rasprava o premestanju a njoj nista nije jasno-to je bilo na mom putu do posla. Onda ja zovem s posla sociologa, bez obzira sto imam ogromnu frku na radnom mestu, a sociolog mi kaze da je to bila redovna poseta i da su jednog coveka premestali posto ne moze vise kontrolise odlazak u wc. Onda majka zove da pita koliko je sati jer joj ne valja sat. Sat je u redu, ali ona vise ne ume da ocita vreme. Ja joj kazem koliko je sati, a ona pita *kako ja sad da zadrzim to vreme u mozgu*. Nastavljam da radim, pokusavam da se koncentrisem. Onda majka zove da se zali kako je bio los rucak. Objasnjavam da nije ni kod kuce svakog dana sjajan rucak. Nastavljam da radim. Zove da kaze da nema para-dzeparca-dobijaju ga izmedju 22 i 25., drzava propisala da se to izdvaja od cene Doma. Pokusavam da radim a stalno mi odzvanjaju reci (premestanje na odeljenje za teze slucajeve, los rucak, kakav sat da kupim, koliko ima para kod majke-ne zna da prebroji, koliko cu ja zaraditi...). Polazim u 16,30 kuci i usput pozovem majku, a ona kaze da broji dane kada ce ici odavde. Malocas zovem a ona kaze da je bila u cimerkinom stanu a sada su dosle u njen stan. Zaboga, pa one sede u istoj sobi!!!
Pisite o onome sto vas muci i sto dozivljavate. Svakako cemo prokomentarisati i pokusati da vam pomognemo. Zato smo svi ovde.

Centarns, vrlo sturo pises o sebi i svojoj situaciji. Mozda ti je tesko da pocnes. Ja sam u pocetku plakala i pisala. I sad mi se desi da zaplacem kada citam vase komentare, prepoznajem sebe u njima. Opisi sta se desava i sta osecas, odgovoricemo sigurno.:zag:

Back