bezuslovna ljubav
Aktivan član
- Poruka
- 1.281
moja majka se u domu oseca dobro okruzena osobama slicnim njoj. Tamo je niko ne zapitkuje, ne ispravlja, ne cudi se... Osim kada dodju moje tetke, koje su protivnice smestanja u Dom. Majka je uvek uznemirena i arogantna posle njihove posete. A ne mogu im zabraniti da dolaze i telefoniraju. A ne mogu ih nauciti kako da se ponasaju. Ni ja ponekad ne znam sta da kazem, ali se vec bolje snalazim nego u samom pocetku. U pravu si Beket-posle tih cudnih razgovora osecam se iscrpljeno, slomljeno, ustreptelo... Tetke postavljaju sugestivna pitanja tipa> da li ti je dosadno u Domu, da li ti daju na vreme lekove, da li su to razliciti lekovi od onih sto si ranije pila, ti si zaboravila gde ti je kuca, da li te nervira zena u tvojoj sobi... Poludecu od svega. Taman je smirim, a onda evo opet njenih zapitkivanja i naravno njihovih zapitkivanja da li ja vodim racuna kako oni tamo postupaju s njom i zasto je danas drugacije raspolozena nego proteklih dana. Priznacete da glupljeg i iyludjujuceg pitanja kada je u pitanju demencija nema. A socijalne ustanove dolaze zajedno sa policijom, sto znaci kada je vec kasno. Moja majka je prvog meseca bila u Domu u sobi sa bakom koja je tu provela 12 godina i koju niko nikada nije obisao, niti je pitao za nju. Sirotica je dobila kancer i pre dva dana umrla. Sluzbenici doma unapred su se pitali kako ce da je sahrane. Ta zena mi je pomogla u toku tih mesec dana vise nego neko za deset meseci. Uticala je autoritativno na moju majku da se smiri u Domu i da prihvati kao dobro resenje. Drzala je stvari pod kontrolom. Tako mi je bilo zao kad sam cula da je umrla. Sin joj je poginuo kada je imao 20 godina, a ona je umrla u 86. Pominjala je drugog sina, da zivi u Beogradu, ali niko u domu ga nije video. Ja sam se prema njoj ponasala kao prema mojoj majci i svi su se cudili kako smo se slozile kada se ona sa svima svadjala pre toga. Isplakala sam se kao da mi je rodjena tetka umrla. Nikada je necu zaboraviti. A moje tetke mene stalno napadaju kako ne brinem o majci, sumnjaju u terapiju, ispituju, ogovaraju, huskaju... cak su me i klele. Pre nedelju dana su citale u novinama o demenciji i shvatile da se ne zna uzrok i da nema leka. A veceras opet proveravaju zasto je uznemirena kad su bile u poseti, veruju njoj da nije pila lekove u podne, sumnjaju da ja ne kontrolosem lekare... Uzas...