Demencija

Joj Florena, ja bih - vrrrrrlo rado!
Ali videćeš i sama jednog dana (nadam se ne uskoro) da posle toliko godina treninga nije moguće odmah sve izbrisati.
Jednostavno, tako sam živela, i sad treba da prođe neko vreme pa da živimo bez stalnog sećanja na nju.

Ma to me i plasi Kajo:roll:
Kako cu ja to podneti s obzirom da sam se vezala za nju kao da je malo dete:rumenko:
Razmisljala sam ja sta ce biti posle ... i nikako ne mogu da zmislim sta bih radila:sad2:
Uvek sam o nekome brinula..Valjda o unucicima ako im budem trebala:think:

I kod nas je isto. Svi uglavnom samo pričamo o mami, jer se ceo dan vrti oko nje. Od toga da neko mora stalno da sedi uz nju, do toga da joj na par minuta dajemo po pola gutljaja vode. To je zahtevnije od nege bebe, da ne pričamo koliko je teže...
A što se tiče mirisa, kao da mi duša bre smrdi... Ona miriše na vlažne maramice, lenor...

Ćaos!!!!
Mi smo naš kaka-problem rešili:worth:.Kupila sam LACTULOSE SIRUP i kad deda nema dva dana stolicu dam mu sirup i sledeći dan je ok.:huh:Ovaj sirup se ne preporučuje za dijabetičare.

Sta da radim ja sam mojoj kupila one cokoladice:zper:
Dajem joj po pola svaki treci dan i deluju..!!!!!!!!!!!!!
Kad u apoteci pitam sta da joj dam i kazem od cega je sve bolesna :eek:
Niko ne zeli nista da mi da:roll:Sada sam precutala i uzela:whistling:
Iznenadjuje me non stop..Taman je bila u nekoj fazi spavanja.Nemam pojma sta joj se desilo i zasto je spavala danima toliko...Od prekjuce je ponovo dosla k sebi i preko dana je budna i sada je ok..Mada joj je juce secer bio23.8..A danas je 12...

I kod nas je isto. Svi uglavnom samo pričamo o mami, jer se ceo dan vrti oko nje. Od toga da neko mora stalno da sedi uz nju, do toga da joj na par minuta dajemo po pola gutljaja vode. To je zahtevnije od nege bebe, da ne pričamo koliko je teže...
A što se tiče mirisa, kao da mi duša bre smrdi... Ona miriše na vlažne maramice, lenor...
A zasto joj dajete ne par minuta vode:eek:
Zar vise nije pokretna:sad2:Joooj sta li me jos ceka:dash:
Danas sam otisla do lekara nije mi dobro i dobila da primim 7 penicilina:roll:
A kad sam se vratila :eek: Ispekla je u sporetu sta god je nasla;od parike,paradajza,jabuke i luka...
Ispraznila frizider potpuno.A pri tom ne zna vise ni caj za sebe da skuva...
Sporet na struju ne zna da ukljuci ali sam joj podlozila sporet na drva zato sto joj je hladno.A ona sve nabila u rernu:think:
Sta cu ja sama sa njom da radim i kako cu na inekcije - nemam pojma:rumenko:

A zasto joj dajete ne par minuta vode
Zar vise nije pokretnaJoooj sta li me jos ceka
Nepokretna je više od četiri godine. U pelenama još pre toga.
Polako gubi funkciju gutanja, pa se voda daje na sitno. Zapravo sve tečnosti, a dnevni unos tečnosti mora da se održava na 1,5 litara najmanje.
No, ne mora da znači da kod svih tako ide. Ona je bolesna već desetak godina. Ni mi sami najbolje ne znamo koliko je šta trajalo i kada je došlo nešto novo.
Ponekad stvarno ne znam kako se zovem od umora i raznoraznih stresova.

Moja mama je funkciju gutanja izgubila odjednom, za jedan dan. Uveče je uspela da proguta 2-3 kašike čorbe, a ujutru je bila žedna ali nije mogla da proguta vodu. Tada smo je smestili u bolnicu da mi na moje oči ne umre od gladi i žeđi. Lekar je rekao da je imala još jedan mali šlog i zbog toga ne može da guta.

Kod moje mame je to samo još jedna faza u razvoju bolesti. Ona guta, ali moraš da joj pridržavaš glavu u određenom položaju da se ne bi zagrcnula ili udavila. To je izraženo kod tečnosti, sa hranom, naravno normalne gustine, nema problema. Počelo je pre skoro godinu dana, u toku jedne prehlade, kada je kašljuči uvukla i gutljaj vode... Bilo je odvratno. U svakom slučaju, ona se sada boji da pije, a ponekad i ne zna šta treba da uradi sa gutljajem vode koji joj je u ustima. Ipak, ako si prema njoj potpuno nežan, miluješ je ili joj tepaš dok je pojiš, sve prođe mnogo lakše.
To je samo jedna od stvari zbog kojih tvrdim da nežnost pomaže. Najteže je objasniti sebi da nikada, baš nikada ne smeš sa uđeš u nervozu kada bilo šta treba da uradiš sa njima i za njih.

Kod moje mame je to samo još jedna faza u razvoju bolesti. Ona guta, ali moraš da joj pridržavaš glavu u određenom položaju da se ne bi zagrcnula ili udavila. To je izraženo kod tečnosti, sa hranom, naravno normalne gustine, nema problema. Počelo je pre skoro godinu dana, u toku jedne prehlade, kada je kašljuči uvukla i gutljaj vode... Bilo je odvratno. U svakom slučaju, ona se sada boji da pije, a ponekad i ne zna šta treba da uradi sa gutljajem vode koji joj je u ustima. Ipak, ako si prema njoj potpuno nežan, miluješ je ili joj tepaš dok je pojiš, sve prođe mnogo lakše.
To je samo jedna od stvari zbog kojih tvrdim da nežnost pomaže. Najteže je objasniti sebi da nikada, baš nikada ne smeš sa uđeš u nervozu kada bilo šta treba da uradiš sa njima i za njih.

Tu si 100% u pravu.:ok:Tek sada sam shvatila da je to zagrcavanje tečnošću ustvari jedna od faza ove bolesti.Naime slično se desilo i kod nas pre mesec dana.Mislila sam da je dedi došao kraj.:pop2:Dedu sam negde oko podneva podigla na noge.Celu nedelju je hodao uz moju pomoć jer je gubio ravnotežu i ljuljao se.No,hvala Bogu sada hoda trčećim korakom!:huh:

I moja mama ima faze kada se zagrcne ali jos nema fobiju od gutanja...
A danas me je uplasila pa sam reagovala malo burnije nego sto je trebalo:rumenko:
Jutros me je pitala - Gde je nasa mama:eek:
Da bi kada sam dosla sa inekcije pitala gde je moja mama:eek::eek:
A ja ni jedan ni dva pa umrla je pre 40 god.:mrgreen:
Kada se rasplakala:rida:Kako to njoj niko nije rekao da ona nema vise mamu:eek:
Dok sam je smirila:roll:A posle smo se mazili kao deca i legla je mirno da spava...
Kao da joj je falilo malo mazenja.:heart:
A koliko znam baba je bas nesto nije mazila pogotovo sto je bila 6-ta cerka(posle nje rodila i 3 sina):dash:
Dok sam joj juce za sve bila ja kriva.I dosla je u neku fazu da halucinira tj kad se probudi sve sto je imala u snovima prezentuje i na javi...I ne mozes da je razuveris..
Pogotovo kad se uplasi pa ne znam kako da je smirim..:think:

Pa na pitanja o majci, ocu, sestri, bratu i ostalima kojih nema odavno uvek kažeš da su evo baš sad otišli na pijac, posao ili već negde. Šta ti treba da se potresa.
A to kada se uplaši ili uznemiri zagrliš je, maziš. šapućeš nešto lepo, isto onako kako radiš svojoj unuci.
Ja sam primetila da koristim sasvim iste reči kad se obraćam sinu, majci i kučetu... Pa šta sad, svima treba nežnost i svi bi da se maze a ja eto toliko mogu da se dosetim!

Kod nas je, kada se spominju umrli, prilično konfuzna situacija:confused:.Deda često hoće da ide kod svog tate(pokojnog).Ja mu kažem da tata nije kući,da su vrata zaključana i da je sigurno negde otputovao.A baba mu besno kaže da je njegov otac umro pre četrdeset godina i da već jednom to zapamti.Tada se deda baci u plač:rida:Mene spopadne jad:sad2:jer sam babi već nekoliko puta rekla da mu ne kaže istinu i da on to ne može da zapamti.Ima bezbroj takvih situacija.Najviše volim da sam sama sa njime,onda znam da vladam situacijom,bez konflikata. Svakodnevno "gašenje vatre"me prilično iscrpi.Često razmišljam da tražim posao u nekom domu za stare.:think:Mislim da je tamo ipak lakše raditi ovaj posao.:think:

Ma zatekla me je nespremnu:eek:
Nisam to ocekivala...:rumenko:Imala je halicinacije i izvaljivala gluposti ali nikad nije trazila mamu:sad2:
Jos uvek je ljuta na mene ali sada ne zna zasto:whistling:
Valjda ce sutra biti bolje...jer sutra je novi dan;)
Samo jos da zavrsim sa ovim inekcijama pa da malo ojacam...
Valjda sam i zbog njih nervozna...
Gledam da se uspava pa onda jurim da primim inekciju:mrgreen:
A onda molim Boga da se nije probudila i da nije napravila neku glupost...
Sve je to ipak previse za mene...Zato sam i izgubila takta sa njom:dash:

Danas je uspavam i otrcim po inekciju i na groblje :sad2:
Kad sam se vratila opsta uzbuna :roll:
Mama je trazila decu(klince od brata koji su vec momci)izgubili su joj se i ne moze da ih nadje .A trebalo je da ih cuva:eek:Polako sam je smirivala ,...Ali je ostala pri tome da ce tuziti moju snaju soc radniku zato sto ne zna gde su joj deca:zper:
Da bi na kraju mene pitala - A gde je tvoja mama:eek::eek::eek:
Jedva sam je smirila i uspavala:heart:

Ne mogu da verujem:besna:
Jedva stigosmo do komisije a mama...:mrgreen:
Od kako je bolesna nisam je cula da tako fino prica...:rumenko:
Izbacila me doktorka napolje a mama cvrkuce i prica li prica...
A sestra me je napenalila zasto sam je okupala pred komisiju i zasto joj nisam dozvolila da se sam obuce:eek:
Pa j.b.t to je moja mama ne mogu je voditi i li dozvoliti da izgleda bilo kako...
Ako je vec po kuci u spavacici pa necu je valjda takvu voditi i na komisiju ili po gradu...
Ako oni ne vide sta ima tu da se ona jos ponizava nekim svojim izgledom:eek::mrgreen:Pa ima i ona neko dostojanstvo i ako je bolesna...
Ne znam ..mozda sam stvarno sujetna:rumenko:
Ali moja mama je ipak moja mama:think:

Ne mogu da verujem:besna:
Jedva stigosmo do komisije a mama...:mrgreen:
Od kako je bolesna nisam je cula da tako fino prica...:rumenko:
Izbacila me doktorka napolje a mama cvrkuce i prica li prica...
A sestra me je napenalila zasto sam je okupala pred komisiju i zasto joj nisam dozvolila da se sam obuce:eek:
Pa j.b.t to je moja mama ne mogu je voditi i li dozvoliti da izgleda bilo kako...
Ako je vec po kuci u spavacici pa necu je valjda takvu voditi i na komisiju ili po gradu...
Ako oni ne vide sta ima tu da se ona jos ponizava nekim svojim izgledom:eek::mrgreen:Pa ima i ona neko dostojanstvo i ako je bolesna...
Ne znam ..mozda sam stvarno sujetna:rumenko:
Ali moja mama je ipak moja mama:think:

Interesantno!!!:think:
I moj dekica je miran kao bubica kada dođu gosti naročito kad je u pitanju gost muškog pola.Mislim da se boji muškaraca:gace:.Nas ženske matletira kako hoće,kao da zna da moramo da mu povlađujemo.:per:Zilion puta na dan moram da mu pomažem da skine pa posle da obuče prsluk i džemper.:dash:Ako nešto sakrijem od tih stvari onda je u stanju da celu kuću preturi da bi ih našao.:twisted:Čupa dugmade sa džempera i traži makaze ili nož da bi ih odsekao.:mrgreen:Pitam ga zašto to radi a on naravno ne zna da mi odgovori.Kada je u pitanju ponašanje,sve nekako dolazi i odlazi u talasima.:sad2:

Moja majka nocas otvorila lak za nokte:eek:
Mozes da zamislis sta je napravila od sobe :dash:
I dolazi da me probudi oko 3 ujutru jer hoce neko da je otruje:roll:
A danas je ceo dan prespavala i sada je eno gde spava...
A kad ja budem legla garantovano ce se dici i ako ima tabletu za spavanje..
Pocela je i tatu da budi:zper::zcepanje:
I trazi daje vodi kuci...i tako nocas jedno 5-6 puta..A on nikako da se snadje..
Em ne cuje i ne razume je dobro,em je pospan pa se nasao u cudu a ja ga iskulirala:zper:
Ostala sam sa strane i pustila da i on malo vidi kako je kad si sam:zcepanje:
Salu na staranu;Ni malo mi ne izgleda dobro:think:

Ma zatekla me je nespremnu:eek:
Nisam to ocekivala...:rumenko:Imala je halicinacije i izvaljivala gluposti ali nikad nije trazila mamu:sad2:
Jos uvek je ljuta na mene ali sada ne zna zasto:whistling:
Valjda ce sutra biti bolje...jer sutra je novi dan;)
Samo jos da zavrsim sa ovim inekcijama pa da malo ojacam...
Valjda sam i zbog njih nervozna...
Gledam da se uspava pa onda jurim da primim inekciju:mrgreen:
A onda molim Boga da se nije probudila i da nije napravila neku glupost...
Sve je to ipak previse za mene...Zato sam i izgubila takta sa njom:dash:
Flori,koliko ti brzo kuca srce kada moraš da je ostaviš samu? 300,500, ne smem ni da pomislim u kakvoj si frci:think:,sa obziro da mi dedu ne ispuštamo iz vida 24 časa čak ni onda kada zaspe uz glasno hrkanje.Mene je jednom za malo "prešao".Taman je zahrkao, a ja otrčah do letnje kuhinje da ostavim baki hranu,kad ono deda na kapiji.:eek: Malo me nije šlog udario,kad pre ustade,kad pre do kapije?:dontunderstand:

Daco tvoj deka je hiper aktivan:zcepanje:
Moja mama je vise u krevetu.Vecinu tog vremena prespava:sad2:
Ali zato nocu:besna:
Inace kad moram tako negde ostavim joj sve spremljeno i na stolu...
A obilazi je i moj bratanac ako je kuci...Medjutim sve mi je teze i do prodavnice da otrcim i ako je na par min od kuce...Moram da sacekam da se probudi i da joj objasnim gde idem i da me ceka..A kad se vratim ona uredno sedi i ceka me, gleda sta sam joj kupila:heart:Bez necega za nju ne pada mi na pamet ni da idem do radnje.
Desilo mi se par puta da nije skapirala da cu do radnje i kad sam se vratila ili je bila ljuta ili uplakana:sad2:
U zadnje vreme je dosta agresivna i ljuta:eek:Sva je negativna...Gledam je malo pre hoce u kupatilo a ne moze da potrefi da upali svetlo..Pritiska iznad prekidaca one indikatore koji svetle kada se upali prekidac...A tata je ustao pre nje i gleda je kako se muci umesto da joj pomogne..Njemu jos nije doslo do malog mozga da je njoj sve losije i da joj nije dobro:mrgreen:
Najvaznije mu je da je ispravlja i opominje :rtfm:
A ni on bas nije sa svojim mozgom najcistiji:mrgreen:
J.b.t ne mogu da verujem sta me snadje:rumenko:
On u paranoji,gluv i zatucan a ona sa alchajmerom i dijabetom:hej:

Poslednja izmena:
Pozdrav za Dacu....kada čitam njene postove na ovoj temi, mada pomno pratim svaki post i čitam po nekoliko puta....Dacu sam uvek tumačila kao Dekadu...znači nisam normalna...i sada tumačim Dacin nik i shvatim da sam blesava...da ne reče Florena,.. Daca, ja ne bih skoro ukapirala....pa nema sa kim si takav si, a i geni..i kako da ostanem normalna....moja mama po starom...skoro smo pronašli dokument o obaveznicama...ovima što su oko 460 din...i kaža ona meni ...Ja ovo nisam potpisala...šta muljaš?..i što sam potpisala u njeno ime, i tako nasta frka i ubeđivanje, a njen njencit potpis...tata se ipak ne odriče svoje ljubavi kod koje je otišao pre pa, šest god....ovde je jer ne podnosi trenutnu situaciju kod predhodnog mu doma ( deca..unuci....kriza ..pare i tako to)...moja majka ubeđena da se vratio njoj, a meni rekao da ispred te žene, ništa i niko ne može da stoji....i ajd' ti sad budi normalan...ma katastrofa...

Ma nema veze što si mi dala "nadimak",ne ljutim se ja.:evil::zcepanje::zag: Ma nisu to geni.....,iscrpi te majčina bolest. Desi se i meni kad dođem kući da ne znam šta pričam.:maramica:Žalosno je i to da onaj ko bi u ovoj situaciji, trebao da bude pored tebe,"gleda svoja posla".:sad2:Nešto slično vidim i u porodici u kojoj sam trenutno.Samo ne znam zašto bližnji beže od njih kada oni vape za pažnjom i ljubavlju.:mazi::bye:

Back