dacaada
Primećen član
- Poruka
- 522
Kažu da je druga faza bolesti najteža za osobe koje neguju bolesnike
.Naravno, početak druge faze je "nebo i zemlja" u odnosu na kraj iste. Deda je baš u toj zadnjoj fazi.Govor mu je potpuno ne povezan,reči nejasne,nedorečene, ne zna da kaže kad je rođen.Imena članova uže porodice je zaboravio niti ih prepoznaje. Uznemiren je često kada čuje neke druge glasove ili buku.Najmirniji je kada je tišina u sobi.Ima problema i sa vidom. Ponekad kaže da u nekom trenutuku ništa ne vidi.Dezorjentisan je,ne zna gde je kupatilo a gde spavaća soba.Već odavno ima "sundowning"probleme.U tom periodu je veoma teško sa njime jer hoće činiti sve što je nemoguće.Pokreti su mu usporeni,usporeno hoda i polako gubi ravnotežu pri hodanju.Ukoliko sedi na kauču bez naslona,posle kratkog vremena klone .I sada kada je toliko nemoćan,on hoće da luta a i svlačenje i oblačenje odeće je takođe aktuelno. Za protekle dve nedelje prilično mu se pogoršalo stanje. Ukratko sam iznela svoja zapažanja.
Flori,ne znam šta da ti više kažem za ishranu.Ako zaista slabo jede,neka ti je uvek u blizini med ili nešto slatko što se lako guta da joj ne bi suviše pao šećer.Dobro bi bilo da imaš merač za kontrolu šećera u krvi pa u svakom momentu možeš proveriti šećer.
.Naravno, početak druge faze je "nebo i zemlja" u odnosu na kraj iste. Deda je baš u toj zadnjoj fazi.Govor mu je potpuno ne povezan,reči nejasne,nedorečene, ne zna da kaže kad je rođen.Imena članova uže porodice je zaboravio niti ih prepoznaje. Uznemiren je često kada čuje neke druge glasove ili buku.Najmirniji je kada je tišina u sobi.Ima problema i sa vidom. Ponekad kaže da u nekom trenutuku ništa ne vidi.Dezorjentisan je,ne zna gde je kupatilo a gde spavaća soba.Već odavno ima "sundowning"probleme.U tom periodu je veoma teško sa njime jer hoće činiti sve što je nemoguće.Pokreti su mu usporeni,usporeno hoda i polako gubi ravnotežu pri hodanju.Ukoliko sedi na kauču bez naslona,posle kratkog vremena klone .I sada kada je toliko nemoćan,on hoće da luta a i svlačenje i oblačenje odeće je takođe aktuelno. Za protekle dve nedelje prilično mu se pogoršalo stanje. Ukratko sam iznela svoja zapažanja.Flori,ne znam šta da ti više kažem za ishranu.Ako zaista slabo jede,neka ti je uvek u blizini med ili nešto slatko što se lako guta da joj ne bi suviše pao šećer.Dobro bi bilo da imaš merač za kontrolu šećera u krvi pa u svakom momentu možeš proveriti šećer.

Normalno zaglavila se i jedva je izvukoh odatle..
Ne ponovilo se ....Nigde vise sa njom..I u kuci ne mogu da izadjem na kraj a ne kamo li negde gde joj je nepoznato.Da mi nije bratanca da mi ponekad pomogne kada je uhvate lutke ja bih izludela
A meni se tada dizala kosa na glavi
, agresivan ,govorio je pogrdne reči a ni baka nije ostajala dužna.

Pozelela je da ode do komsinice sa kojom je delila i dobro i zlo...Pustila sam je na kraju da ode sama tih 20m..Iz prikrajka sam gledala da ne podje negde drugo...Ali nije...Udjem u kucu i nazovem telefonom da me pozovu ako imaju neki problem sa njom..mada je bila u ok raspolozenju...Sva ustreptala jer mesecima nije bila ni kod koga...Medjutim javi mi se unuka od te komsinice i kaze da baba nije kod njih a da njena baba"spava"

.Ako ne ide na taj način onda čupa pelene.Ne razumem zašto imaju "taj" nagon. Ne spava ni noću ni danju. Sada već lekovi za smirenje i spavanje ne deluju jer moždane ćelije više ne reaguju,umrle su.Evo već treća je nedelja kako deda ništa ne jede samo pije tečnost.