Demencija

Imam utisak da se svi boje da se ne zaraze:zcepanje::zcepanje:
Ej Goti pa to ti je nesto normalno:roll:Da nikad nista nisu oni uradili...Samo predjes preko teme i nastavis dalje.A posle nekog vremena samo postavis pitanje u potvrdnom obliku i onda je sve ok.:whistling:Inace bih siznula da sam nastavila da se sa njom ubedjujem jer nema svrhe... par puta sam je dovela do usijanja i malo je falilo da me zavali:eek:A zasto mi to treba pa da se kajem jednoga dana:think:
A sto rece Daca stvarno voli da se mazi...I kad je najljuca samo joj pridjem i pocnem da je mazim i onda je ok ili ako bas ni to ne pomogne samo izadjem napolje da se malo prosetam(ne dugo par min.)
Mislim da ljudi ne umeju da vode konverzciju sa njima pa se uplase kad vide da tu nesto ne stima i da nije to osoba koju poznaju...
Uh letim sa teme na temu,vec brljavim po ovoj tastaturi
.Mislim da se najzad uspavala:zag::bye:

ljudi treba mi pomoc otac mi ima parkinsonovu bolest i do skora se drzao manj vise dobro ali od pre dva meseca poceo je da ima razne halucinacije (doktori su mi rekli da je to sve posledica njegove bolesti) pre dve nedelje imao je napade panike i staha pa smo zavrsili u lazi kazu da ce se to ponavljat sve ucestalije i intezivnije sada je kuci i ok do sledece prilike nema ideju sta da radim, u panici i stahu sam dali je neko imao iskustva sa tim ???????:sad2:

ljudi treba mi pomoc otac mi ima parkinsonovu bolest i do skora se drzao manj vise dobro ali od pre dva meseca poceo je da ima razne halucinacije (doktori su mi rekli da je to sve posledica njegove bolesti) pre dve nedelje imao je napade panike i staha pa smo zavrsili u lazi kazu da ce se to ponavljat sve ucestalije i intezivnije sada je kuci i ok do sledece prilike nema ideju sta da radim, u panici i stahu sam dali je neko imao iskustva sa tim ???????:sad2:

Ne znam ništa o napadima straha i panike kod Parkinsona, ali je demencija moje majke pocela sa izrazitim strahovima. Zapravo jako dugo to je bio jedini znak ispoljavanja bolesti. Strah od samoće uvodio je čak u agresivnost. Sad mislim da smo joj udovoljavanjem da neko stalno bude pored nje učinili medveđu uslugu, ali u to vreme, kao i mnogo puta kasnije, to je pomagalo i nama i njoj da prevaziđemo krizu. Naravno, i terapija koju je dobijala.
Verovatno će se i kod tvog oca ti napadi javljati učestalije, ali mošda budu blaži pošto je verovatno dobio lekove. Nekako je najvažnije da vi budete prisebni i da kada strah krene ne dozvolite da se razbuktava, možda razgovorima o nečem drugom što ga veseli ili interesuje, ma koliko banalno bilo, šetnjom, zagrljajem. Svakoga puta kada smo išli sa razuveravanjem sve se pojačavalo, Ni ignorisanje nije pomagalo. Ne znam, ali mislim da ce ti svakog puta kliknuti šta za njega možeš da uradiš da mu skreneš misli. Samo budi tu i budi strpljiv.

Ne znam ništa o napadima straha i panike kod Parkinsona, ali je demencija moje majke pocela sa izrazitim strahovima. Zapravo jako dugo to je bio jedini znak ispoljavanja bolesti. Strah od samoće uvodio je čak u agresivnost. Sad mislim da smo joj udovoljavanjem da neko stalno bude pored nje učinili medveđu uslugu, ali u to vreme, kao i mnogo puta kasnije, to je pomagalo i nama i njoj da prevaziđemo krizu. Naravno, i terapija koju je dobijala.
Verovatno će se i kod tvog oca ti napadi javljati učestalije, ali mošda budu blaži pošto je verovatno dobio lekove. Nekako je najvažnije da vi budete prisebni i da kada strah krene ne dozvolite da se razbuktava, možda razgovorima o nečem drugom što ga veseli ili interesuje, ma koliko banalno bilo, šetnjom, zagrljajem. Svakoga puta kada smo išli sa razuveravanjem sve se pojačavalo, Ni ignorisanje nije pomagalo. Ne znam, ali mislim da ce ti svakog puta kliknuti šta za njega možeš da uradiš da mu skreneš misli. Samo budi tu i budi strpljiv.

Margareta....ako te ikada budu uhvatili strahovi od samoće...a ne mora da bude demencija po difoltu...ko će biti pored tebe?
Ja još uvek ne kapiram, toliko ljudi znam koji žive sami...ostali su udovice ili udovci....neki bez potomaka (živim u mnogoljudnoj zgradi...šira porodica, prijatelji prijatelja, poznanici)....

Kada sam bila mala, a mojoj mami dođe neko od komšija ili prijatelja, nisam smela sekund da se zadržim u njihovom društvu, očima mi je davala znak da se izgubim i odem u svoju sobu...da nije bilo tih situacija, verovatno da bi mi čitanje knjiga bila totalna glupost...morala sam nekako da prekratim dosadu.
Nije marila što sam sama i sasvim ispravno.....
Kod moje majke je i karakter u pitanju...znam i jako mlade ljude koji se plaše samoće..moja mjaka se od mladih dana plašila samoće.....
Moja majka ne može minut sama....bilo je perioda i to dugih da sam i ja spavala sa mojom majkom i ako je ona ovde najmlađi slučaj..kad ja legnem ona legne, kad ja ustanem ona ustane ili kada ona hoće u krevet idem i ja....sve mi je to poznato.....ona priča satima ja klimam glavom....u svakoj situaciji odobravanje nikako suprostavljanje, ili nailazi bes....
Rezultat apsolutne posvećenosti, je taj da sam osetila da ja kopnim i da ne mogu da izdržim posvećivanje nečijem strahu kojem je nebo granica, ne što ne želim već ne mogu....koliko godina traje agonija, sve sam probala.....idealna formula ne postoji.....
Samo me molim te ne shvataj pogrešno....ja još uvek ne mogu, ponavljam se, ne da neću, da krenem sa tepanjem i maženjem i ispunjavanjem svih želja...jer mi se to čini ulazak u opasan začaran krug koji će imati posledice i po mene i po nju.

U pravu su mnogi koji su ovde pisali rekose samo se nemoj primati i gledaj da skrenes tok dogadjaja.I moja mama ne sme da ostane sama i ima sve vece i jace halucinacije:eek:
ni sama ne znam kuda to vodi i sta ce se dalje desavati.Ali vec dva dana ne dolazi sebi - tj. nije u ovom vremenu ni svetu...U pravu si Goti kada kazes da kopnis i ja se osecam tako iscrpljeno i bespomocno.Ali koliko god me moli da spavam sa njom ne pristajem jer je moja soba jedino moje utociste:rumenko:
Ne bih mogla da budem pored nje 24h. zato i cekam svake noci da se uspava pa da i ja legnem:sad2:Inace moja mama se boji bolnice i lekara...Ni za zivu glavu ne bi dozvolila da je hitna negde odvede.A sada je u fazi i kada joj nije dobro da ne dozvoljava da ih zovemo.A i oni se ljute kada hoce da je odvedu a ona nece i jos im kaze sve i svasta:dash:Blam me zivi pojede.A kad treba da ide na kontrolu sto je sve redje(jer nece)onda moram da joj obecam da je necu ostaviti.Ili je lazem da idemo samo po lekove:whistling:
Neko ovde jednom napisa:"NAORUZAJ SE STRPLJENJEM I STA TI BOG DA:bye:

Eto za početak ćeš morati malo da potražiš nekakvu literaturu o toj bolesti.Na netu se može podosta naći,recimo:http://anksioznost123.blog.hr/2009/03/1626071978/parkinsonova-bolest.html
Posle nekog vremena ćeš se u tim situacijama već instiktivno snalaziti.Posećuj forume posvećene ovoj bolesti.Iskustva i saveti forumaša puno pomažu. I neka ti je Bog u pomoći da izdržiš sav taj fizički i mentalni pritisak.:sad2:

Margareta....ako te ikada budu uhvatili strahovi od samoće...a ne mora da bude demencija po difoltu...ko će biti pored tebe?
Ja još uvek ne kapiram, toliko ljudi znam koji žive sami...ostali su udovice ili udovci....neki bez potomaka (živim u mnogoljudnoj zgradi...šira porodica, prijatelji prijatelja, poznanici)....

Kada sam bila mala, a mojoj mami dođe neko od komšija ili prijatelja, nisam smela sekund da se zadržim u njihovom društvu, očima mi je davala znak da se izgubim i odem u svoju sobu...da nije bilo tih situacija, verovatno da bi mi čitanje knjiga bila totalna glupost...morala sam nekako da prekratim dosadu.
Nije marila što sam sama i sasvim ispravno.....
Kod moje majke je i karakter u pitanju...znam i jako mlade ljude koji se plaše samoće..moja mjaka se od mladih dana plašila samoće.....
Moja majka ne može minut sama....bilo je perioda i to dugih da sam i ja spavala sa mojom majkom i ako je ona ovde najmlađi slučaj..kad ja legnem ona legne, kad ja ustanem ona ustane ili kada ona hoće u krevet idem i ja....sve mi je to poznato.....ona priča satima ja klimam glavom....u svakoj situaciji odobravanje nikako suprostavljanje, ili nailazi bes....
Rezultat apsolutne posvećenosti, je taj da sam osetila da ja kopnim i da ne mogu da izdržim posvećivanje nečijem strahu kojem je nebo granica, ne što ne želim već ne mogu....koliko godina traje agonija, sve sam probala.....idealna formula ne postoji.....
Samo me molim te ne shvataj pogrešno....ja još uvek ne mogu, ponavljam se, ne da neću, da krenem sa tepanjem i maženjem i ispunjavanjem svih želja...jer mi se to čini ulazak u opasan začaran krug koji će imati posledice i po mene i po nju.

Imaće više posledica po tebe.Ova bolest razdire nju ali tebe još više.Dobro si primetila,postoji začarani krug!Što se više povlađuje njihovim htenjima to postaju sve više razmaženiji.Kada rade nešto što je "van pameti" i kada je strpljenje na izmaku onda su vaoma agresivni.Nedavno sam dedicu uhvatila pod mišku i bukvalno ugurala u sobu.Napolju zima a on bez kaputa, trk u dvorište.Uhvatio se za rukohvat i ne pušta.Jedva sam mu odlepila ruke od rukohvata.Od ubeđivanja nikakve koristi.Otimao se on,šutao,vikao ali sam ga ipak dovukla do kauča.Tu mi puče film i ja dreknu onako naređivački da sedne.Neko vreme se raspravljao samnom i na kraju smo opet bili dobri drugovi.A ja bih da vrištim od muke.:histericna:Kako sam mogla biti takva:evil:.Eto to je taj začarani krug.:sad2::rida:
Baka uskoro treba da ide na operaciju pejsmejkera.Ni jedna od njegovih kćerki neće da prenoći sa njim dok je baka otsutna. A i mm je nešto nadigao nos pa ja za sad ćutim.
:bye:

Daco pozovi njegove cere i vidi da ostanu sa dedom .Pa neces valjda i spavati kod njega:eek:A ako odbiju reci da ces se obratiti socijalnom radniku pa neka razmisle.Jer ce ih oboje staviti udom i oduzeti im vlasnistvo - kucu...
Pa oboje su tesko bolesni da bi ostajali sami...
Inace zvali nas iz banje .Mama dobila da ide 6.11-16.11 sa pratiocem tj.sa mnom.
Strah ne je ali mora malo da joj se pomogne bar da jos malo vidi sveta dok moze:bye:

Flory....pošto ti ideš sa mamom, ne bi trebalo da bude mnogo problema, što ne znači da ih neće biti..oni ne vole ne poznata mesta, ali kada su sami. Baš ti želim da se dobro odmoriš i osvežiš, a mami će se malo sviđati malo ne....

Daco, stvarno ne znam što je ćerkama problem da se zajedno sa tobom organizuju...i da baka na miru ode na operaciju, a ne da misli šta će se događati u kući dok ona nije tu....jedino da tražiž dobru povišicu za tu žrtvu....a muž ti je simpa.

Daco pozovi njegove cere i vidi da ostanu sa dedom .Pa neces valjda i spavati kod njega:eek:A ako odbiju reci da ces se obratiti socijalnom radniku pa neka razmisle.Jer ce ih oboje staviti udom i oduzeti im vlasnistvo - kucu...
Pa oboje su tesko bolesni da bi ostajali sami...
Inace zvali nas iz banje .Mama dobila da ide 6.11-16.11 sa pratiocem tj.sa mnom.
Strah ne je ali mora malo da joj se pomogne bar da jos malo vidi sveta dok moze:bye:
Ako,ako,i treba dok još ima svetle trenutke svesti.Daj Bože da sve prođe u miru i da se i ti malo relaksiraš.:ok:
Kao što rekoh, ja za sada ćutim,čekam šta će predložiti ćere:ceka:
Ništa nisu preduzele u vezi lekova za dedu iako sam već par puta rekla da treba nešto činiti jer je postao prilično agresivan,halucinira,razdražljiv je,plačljiv je a i moje strpljenje ima granice.

Flory....pošto ti ideš sa mamom, ne bi trebalo da bude mnogo problema, što ne znači da ih neće biti..oni ne vole ne poznata mesta, ali kada su sami. Baš ti želim da se dobro odmoriš i osvežiš, a mami će se malo sviđati malo ne....

Daco, stvarno ne znam što je ćerkama problem da se zajedno sa tobom organizuju...i da baka na miru ode na operaciju, a ne da misli šta će se događati u kući dok ona nije tu....jedino da tražiž dobru povišicu za tu žrtvu....a muž ti je simpa.
Problem je u tome što te dve sestre nisu u dobrim odnosima.Vrlo komplikovani odnosi,da ne dužim puno.Imam utisak da se inate jedna drugoj,ali to mene ne interesuje, mada se lomi i preko mojih leđa.Žao mi je tih starih ljudi.:sad2:

Sto se tice dedinih lekova ja sam pitala za mamu moju i njenu doktorku da li mogu da joj dodam 1,5bromazepama dodatno i ako nije prpisano.
Odgovorile su obe isto:Ako je uznemirena,razdrazljiva ili agresivna naravno mozete i od 3 mg...
Mnogo je smirenija i lakse funkcionisemo.Pa ti vidi i posavetuj se sa nekim o tome ili kako vac mozes...
Hvala na lepim zeljama:zag:
Nadam se samo da necu imati problema - strah me je:bye:

Sto se tice dedinih lekova ja sam pitala za mamu moju i njenu doktorku da li mogu da joj dodam 1,5bromazepama dodatno i ako nije prpisano.
Odgovorile su obe isto:Ako je uznemirena,razdrazljiva ili agresivna naravno mozete i od 3 mg...
Mnogo je smirenija i lakse funkcionisemo.Pa ti vidi i posavetuj se sa nekim o tome ili kako vac mozes...
Hvala na lepim zeljama:zag:
Nadam se samo da necu imati problema - strah me je:bye:
Budi čvrsta,nemoj da mama oseti tvoj strah.Ti si joj oslonac.Ona je sigurna samo pored tebe!:heart:
Dva,tri dana pred polazak za Su dedu sam pripremala za put tako da sam mu stalno pričala gde ćemo putovati.Putovanje je prošlo uz neke zanemarljive problemčiće.Pa eto probaj ispipati njene reakcije na odlazak u banju,tek toliko da budeš spremna.
Za bromazepam sam odlučila da ću tražiti od moje Dr. za mene ali ću dati njemu kada primetim da se dan neće dobro završiti.
Još jednom :bye:pred odlazak.

Daco hvala na lepim zeljama:heart:
Pripremam mamu ali mislim da sam pocela prerano pa mi sada stalno postavlja pitanja.- 'Pozuri zakasnicemo" i hocu kuci:eek:
Ne poznaje vise ni svoju kucu...Ne razumem kad trazi da je vodim kuci i da ovo nije njena kuca.A gde to hoce:roll:
Pocela je i da tesko spaja recenice i da usporeno prica.A i odavno me zove sestrinim imenom..Na to se ne obazirem ali me brine njen govor:sad2:

:cao:Ugrabih malo vremena da zvirnem na krstu,kad tamo nikoga na temi.Flory u banji a Goti,Kajo,Margareta gde ste?
Kod nas progresija radi.:think:Smirujemo dedinu agresiju.Dodat je lek Haloperidol od 2mg tako da je deda prespavao ovih nekoliko noći.Taj lek je dobijen davno samo mu ukućani nisu davali zbog nekakvih predrasuda a i navodno ništa mu nije pomagao.Zaključila sam da se od mene krije dosta u vezi lečenja dede. Pojma nemam zašto!:think:Privatno ga je posetio mladi lekar psihijatar i na svu sreću što sam bila tamo inače bi i njemu drugačije prikazali njegovo stanje.:think:Zaista ne razumem,šta bi familija time postigla.
Flory,deka već odavno ne povezuje reči.Ne prepoznaje nikoga.Ponekad pamti samo da je neko vikao na njega(baka) ali i to brzo zaboravi.No nikad ne zaboravi da hoće da ide kući ili da hoće da ide kod svog oca koji je pokojni već 40 godina. Majku nikad ne spominje.:dontunderstand:Halucinira,besciljno luta po sobama kao da nešto traži i veoma brzo menja raspoloženja.Jednog trenutka se smeje a već sledećeg plače.Sada je počeo da odbija lekove pa ih dajemo sa medom.Svlačenje i oblačenje je u poslednje vreme svakodnevni trening.Jedino pozitivno je što sada bolje jede,ali je i pored toga mršav.:sad2:
Sledeće nedelje baka ide na operaciju a ja samo toliko znam da će jedna od kćerki biti pored njega samo jednu noć.Baš će biti zabavno.:histericna:

Daco veeeelikii pozdrav za tebe i sve koji učestvuju na temi.....kod mene ništa posebno novo....nešto kao mirno, mada iz velikog iskustva znam,da neće taj mir dugo trajati...

Evo i mene. Sve je naizgled isto, ali ipak malo gore. Nesto sam užasno umorna, ni meni ne prija vreme... Kad imam vremena bacim pogled, na ovu temu narocito, ali ne stignem da se javim.
Daco, Haloperidol uglavnom ima dobro dejstvo, nekad traži kombinovanje sa lekovima iz slične grupe. Nadam se da će ga malo stabilizovati. I da nećeš biti sama kad baka ode na operaciju...

Hej cao:rida:
Presede mi banja...
Goti tako si bila u pravu:rumenko:
Malo je falilo da dobijem infarkt sta mi je radila...
A juce je preterala i jedva je dovukoh kuci:besna:
Kome jos bude pala na pamet tako "divna " ideja taj neka je i vodi.Meni ne pada na pamet vise:ovca:
Vise volim sebe nego nju:mrgreen:

Hej cao:rida:
Presede mi banja...
Goti tako si bila u pravu:rumenko:
Malo je falilo da dobijem infarkt sta mi je radila...
A juce je preterala i jedva je dovukoh kuci:besna:
Kome jos bude pala na pamet tako "divna " ideja taj neka je i vodi.Meni ne pada na pamet vise:ovca:
Vise volim sebe nego nju:mrgreen:

Hajde kada se malo sabereš, ispričaj kako je bilo...šta je baka konkretno zavitlavala, da se ja ne usudim da vodim moju majku jer se razmatraju neke opcije....pomislila sam u jednom trenutku da ti i neće biti možda tako strašno...uvek se nadamo, ma neće ono praviti ovo ili ono....a sa njima ustvari nikada nisi načisto....
Tvoja pslednja rečenica je potpuno ispravna....na kraju mora tako biti...postoje druga bitna bliska lica iz tvoje okoline koje će te voleti upravo zbog toga što voliš sebe i što si im potrebna i oni tebi....ja sam je shvatila u najpozitivnijem mogućem smislu.

PS....kako stavljate smajliće...ja ne umem da se snađem sa ovim novim forumom, a i nisam se trudila doduše....

Hajde kada se malo sabereš, ispričaj kako je bilo...šta je baka konkretno zavitlavala, da se ja ne usudim da vodim moju majku jer se razmatraju neke opcije....pomislila sam u jednom trenutku da ti i neće biti možda tako strašno...uvek se nadamo, ma neće ono praviti ovo ili ono....a sa njima ustvari nikada nisi načisto....
Tvoja pslednja rečenica je potpuno ispravna....na kraju mora tako biti...postoje druga bitna bliska lica iz tvoje okoline koje će te voleti upravo zbog toga što voliš sebe i što si im potrebna i oni tebi....ja sam je shvatila u najpozitivnijem mogućem smislu.

PS....kako stavljate smajliće...ja ne umem da se snađem sa ovim novim forumom, a i nisam se trudila doduše....
Na brzaka sam je odvela ..tako da nije ni shvatila sta je snaslo i gde idemo..A kako se put oduzio postajalo je pakleno...Kada smo stigli bila je odusevljena dok nije shvatila da se ne vracamo kuci nego da tu i spavamo...Ali :roll:pregurasmo prvu noc...
U nedelju je bilo super do popodneva kada sam onako umorna zadremala...Ne bih legla da nije i ona spavala...U jednom momentu otvorim oci i konstatujem da nje u sobi nema..Pogledam po kupatilu(ko da je nesto veliko;))Nema:eek:
Izletim napolje - nema je pocnem da je dozivam jer sam je tako dozvala kad smo stigli a vrata od lifta se zatvorila i ona ostala u hodniku dole..i umesto da me saceka krenula je stepenicama...Tako sam je i nasla...Vicem kroz hodnike a blam me pojede...Izlaze ljudi iz soba...Krenem na dole a ona se secka i razgleda.Ni na pamet joj ne pada da se javi...Do uvece je bila ok..Ali kad je ponovo trebalo da se spava -- Hoce kuci:dash:Takve scene je pravila da sam htela da zovem dezurnog lekara pa sta bude...Klela meje,psovala,izmisljala....Toliko da je na kraju meni pozlilo i da sam morala da uzmem nitroglicerin inace odoh Bogu na ispovest:sad2:
Pozovem sestru telefonom i ona pocne sa njom da prica...Tek tada je pristala da uzme lekove..Posle pola sata spava ko jagnje...A ja ostala da se tresem:mrgreen:
Sutra se nicega ne seca...Posto je bila pala par dana pre polaska bolela je kicma i nece vise da ustaje da ide na dorucak ili rucak...ma nigde... Ali nema veze ...prespava ona taj dan i noc...Budila se samo da jede...Donosili joj konobari u sobu i to joj se mnooogo svidelo:zper:U utorak je imala neke tretmane i preglede .Glavna sestra se sazali i donese mi kolica da bar malo vidim nesto od banje...
Kako je bila sva vazna dok sam je vozikala a meni dusa u nosu:think:
Sreda - dolaze lekari (fizikalni,nutricionista,kardiolog...)sve bi lepo do rucka...
Ostavim je da ruca u sobi a ja otrcim da rucam do restorana i kad sam se vratila:eek:Ona nije ni pipnula rucak...Mama zasto nisi jela -- Hocu kuci...
A zasto pa sutra imas snimanja(gastro,srca,oftamolog...)Ti me ovde maltretiras:eek:--- Kako ...Ti znas sta se pravis luda...I pocinje tortura:dash:
Podjem da nadjem doktora da joj daju nesto ..sta ja znam:sad2::besna:
Sestra mi kaze da ce ga potrziti i vraca se sa izvinjenjem da su lekari na sastanku sindikata i da trenutno ne moze niko da dodje....:rtfm:A ona u medjuvremenu hoce da otvori vrata od terase i da skace:eek:
Lepo ja obavestim sestru da ja nju vodim kuci i da mi posalju otpusnu listu...:ljutko:
Da vise ne duzim da nije usla jedna policajka u busu ne znam kako bi je dovukla do Bg-a...
Jer je htela da sidje kad god je bus stao.A stajao je na svakom cosku cini mi se..
Nikad vise nigde sa njom...Sta joj Bog da...
Ja ne mogu da joj pomognem...A videla sam da samo ja mogu da stradam...
Pa sad ko je hrabar neka proba...
Eto to je otprilike to u "kratkim" crtama moj odmor u banji:rida:

Poslednja izmena:
Evo i mene. Sve je naizgled isto, ali ipak malo gore. Nesto sam užasno umorna, ni meni ne prija vreme... Kad imam vremena bacim pogled, na ovu temu narocito, ali ne stignem da se javim.
Daco, Haloperidol uglavnom ima dobro dejstvo, nekad traži kombinovanje sa lekovima iz slične grupe. Nadam se da će ga malo stabilizovati. I da nećeš biti sama kad baka ode na operaciju...

EEEEEEEE :cao: cure moje!:D Važno je da ste mi još na dve noge!;) Za živce ne pitam jer su moji jako tanani.:think::besna:
Margareta,toliko je tužno kada za trenutak zastanem u razmišljanjima i kada vidim tu neminovnu stvarnost,stalna pogoršanja, nemoć medicine i moju nemoć jer čovek propada pred mojim očima.On progresivno propada.Svesna sam da mu ne mogu pomoći,u principu sam veliki borac i to me frustrira Prosto ne znam šta da kažem!
Deka za sada dobro podnosi haloperidol.Potrebno mu je najduže pola sata da utone u san i mnogo mirnije spava. Ali, Dr je ukinuo Eftil i deda je od tada bio katastrofalan,ama baš ništa nije dopiralo do njegovog mozga. Jedva ubedih babu da vratimo taj Eftil jer to je bilo previše i za moje živce. Za dva dana stanje se popravilo. Baka opet smanjila dozu ovog leka i pored evidentnog poboljšanja i sad ne znam ko koga ovde **be.
Baki su promenili pejsmejker i sledeći dan vratili kuci.Sada pazim na dva bolesnika.Mlađa ćerka pokazuje brigu oko roditelja toliko da dođe da je obiđe i usput ****** par cigareta.Starija ćerka je probdela dve noći pored starog.U subotu ga nije mogla ni okupati.Strašno se opirao. Toliko od saradnje sa njihove strane.
Eto ja odužih priču a vidim ni Floreni nije baš bilo bajno:huh:

Eh Daco :sad2:
Imam jedno pitanje...koliko sam se zalila da mama pohodi nocu frizider toliko sada ide u neku drugu krajnost -- nece da jede:eek:
Vec danima pokusavam da shvatim sta se sa njom desava i molim je za svaki obrok da jede...
Pojede po par zalogaja i to je to...Cak i vodu ne uzima dovoljno...:think:

I kod nas je bilo takvih faza. Par dana jedva da nešto stavi u usta,brlja po tanjiru i kaze da nije gladan.U takvim periodima uvek nam je pri ruci bio iseckani senvič ili neki kolačić koji dede jako voli.Ja sam primenila taktiku kao sa malom dečicom.Uvek kad se ukaže povoljna prilika, ja ga ponudim jednim zalogajem samo da proba..Ako neće onda mu kažem da ćemo probati kasnije. To uvek činim kad vidim da je opušten i da se sa nečim zabavlja. Proba li prvi zalogaj, posle nekog vremena sam uzima hranu koliko mu treba. Kada je u pitanju voda,kod nas ide tako da u pola čaše vode stavim 1/4 do 1/2 šumeće vitaminske tablete, pa to deda stalno po malo pijucka. Ubedih ga da je to čudesna voda od koje će i on biti jak tj ako se žali na bolove onda će ga ta voda izlečiti.
Još da dodam, novi Dr je ukinuo lek Eftil.Kao što rekoh,u kući katastrofa, šutanje, psovke itd.Ja rekoh babi da vratimo u terapiji taj lek. I joooooj,da kucnem deda se primirio.Ali baba opet isfilozofirala, da mu je dosta 2 x po 1/4 leka umesto dosadašnjih 3 x po 1/4. Ovaj lek inače utiče i na poboljšanje apetita što se očigledno primećuje kod dede.Međutim i pored toga što dobro jede,deda mršavi,jer njegov organizam sve manje koristi hranljive materije.Pozdrav !Sad moram da idem

Poslednja izmena:
Mama je na insulinu...i mora da jede 5 x dnevno:roll:
Koliko je jela ranije ...nismo mogli iz frizidera da je izvucemo ...toliko sada odbija :eek:
Bojim se da mi ne uleti u hipo glikemiju...Tek onda ce biti s*anja...
A posto je pala pre dve nedelje ima bolove u krstima...fizkalni lekar je rekao da ima nagnjecenje bez ikakvih snimanja:evil:Tesko se krece i ima bolove..ali i pored toga se krkeci da udje u kadu da se pirka....Navikla je da se non stop pere:roll:
Jedva je izvucem iz kade jer je jos uvek teska ko tuc...puce mi kicma:rumenko:
Sada su bas retki trenutci kada me poznaje...I bas me je strah kada pocne da nesuvislo prica i da me pita neke gluposti...
Ja mami dajem Nipam za spavanje i to je za sada ok.
Inace pije Leponex25mg1/2+1/2 +1+Bromazepam3mg1/2+1/2+1.A za ostale lekove za srce i secer da ne pricam.To je kamara lekova:roll:

Back