Demencija

Gotika,verovatno su je vezivali,ali tukli je sigurno nisu. Mozda se udarila u nesto.
Ja sam pricala sa sestrama koje su radile prve noci kada je moja baba imala te halucinacije,mogu samo reci jadne zene. Moja baba je isto kao i Florenina majka tukla osoblje,jednu sestru koja je inace jako sitna i niska je bacala po sobi,a mene je zvala da dodjem i ponesem noz da im ***** majku :eek:

Cele noci se nije smirila. Pitala sam sestre sto joj nisu dali nesto za smirenje barem da ne maltretira ostale pacijente,a sestre me pogledase :eek: kaze jedna mi smo njoj dali konjsku dozu ali nije je ni pipnula :dash:[/QUOTE

Znam, lekari znaju da budu i sestre takođe sasvim OK, nego nemogu da se načudim koliko sličnosti ima u pričama. Ovde se razumemo, ali u stvarnom svetu objasniti ljudima kako stvari stoje je teško, kao da je moj slučaj jedan u hiljadu.

Mnogo vremena sam provodila iz zezanja kod moje drugarice - posestrime:heart:
Koja radi na kardiologiji.Videla sam sve i svasta:eek:
Njihov posao je crnacki i nikad mi nece biti jasno zasto je neko izabrao bas to da radi:think:
Do poslednjeg momenta se bore za svaciji zivot.
I to tako organizovano i uigrano da je interesantno gledati:rumenko:
Zato nisam poverovala mojoj mami ni rec:mrgreen:
Vezuju pacijente jer vecina njih posle infarkta ili teze operacije ne sme da se krece.
Zbog tromba,a oni su tada u strahu i gledaju da pobegnu iz kreveta tj.od smrti:eek:
Ni ona niti iko nije znao da mi kaze sta su to dali mami:eek:
Jer do tog dana je bila normalna, dominantna i pametna osoba.
Posle te noci su pocele halucinacije i njeno mentalno i fizicko propadanje.
Jeste da je dijabeticar ali do tada je vodila racuna ali posle toga nije joj padalo na pamet da se necega lisi.Svaku svoju zelju je ispunila.Mogla je da vodi racuna o sebi do prosle god.ali vise nije u stanju ni supu iz kesice daskuva
Inace nocas sam imala burnu noc:roll:
Ustajala je iz kreveta,padala,mokrila je nekontrolisano i nije znala gde je:dash:
Dezurala sam do 4h.Dok nije utvrdila san.
A danas sam morala sve da operem:mrgreen:
Ima neke glupe staze pored kreveta koje neda da se sklone:evil:
nocas samo obrisala da ne bude mokro a jutros...:eek:
Sve na pranje osecalo se na kilometar.Ruke mi otpadose.
Probacu sad bar leti to da sklonim.Lakse je samo prebrisati-oprati parket nego prati i stazice.
"Ono sto nas ne ubije ojcace nas":zag::bye:

Ta moja posetrima je kao klinka bila zec:lol:
Svega se bojala.Jurila sam je sa glistom a ona je umirala od straha:zper:
Ako padne noc morala sam da je pratim kuci:zcepanje:
A sad svaka smena po neko joj ispusti dusu na rukama:eek:
Dusa moja nema ni 50kg.Ne znam sta sve nije operisala i opet je vracaju na odelenje da dize pacijente:eek:Kazu potrebna im je:rtfm:Dokle:rumenko:

Tu smo sa novim dogodovstinama :mrgreen:

U subotu mm i ja kod mojih na veceri,kad odjednom meni se slosi i dobijem temperaturu,naravno odmah pobegnem kuci da ne zarazim jos nekog i ujutru me zove baka da mi kaze da je i njoj jako lose ali da nece nikome da kaze,sve joj se u glavi manta :dash:
Postala je tezak hipohonder,cim je nekome lose,e njoj je jos gore,a pritom joj nista ne fali.

Danas je ja zovem da joj cestitam rodjendan,a ona ni hvala ni drago mi je sto si se setila,vec onako ljuto "ma kakvi srecan kad umirem" :evil:
Nakon toga kaze da nasi lekari nista ne znaju i da je njoj od onog pada niz stepenice ostalo trajno ostecenje a da to lekare ne zanima,kaze nisu je cak ni snimili,a ona im sama nije dala :dontunderstand:

A inace je njena operacija kuka bila mnogo teza od ostalih,sa njom nikad kraja...

A moja draga majka isprepadala mog bratanca:eek:
Pocela da ga naziva imenom svog pokojnog brata:roll:
Sad decko dolazi tek na tren da vidi kako sam i pobegne pre nego sto je usao:dash:
Sad sam definitivno sama sa njom po ceo dan:think:
Pre podne je ok.Ali popodne oko4h pocinje da vileni i da pravi gluposti.

Pije za smirenje 3x dnevno.Kasno ustaje pa preko dana ne zeli da spava nego zanoveta.
A uvece i pored leka za spavanje ne mozes je uterati u krevet pre 12.
A zaspi tek oko1.JA ne smem da legnem dok se ona ne uspava jer je pre neko vece posla da ide iz kuce.Trazila je svoju sobu:eek:
Nije znala gde se nalazi:sad2:

I moja baba se drogira bromazepamom i to zestoko,pije 3x dnevno 5mg :confused:

Elem,juce je dobila resenja za banju,na 28 dana. Pre podne me zove i kaze malo je to,a popodne pocne da drami mojoj mami kako je to puno i kako se njoj ne ide :dash:

Mojoj strini je pozlilo i zaglavila je u bolnici,jezivo,punktirali su joj glavu i izvukli krv,ima neko krvarenje unutar glave,jos niko ne zna sta joj je,a moja baka odmah legla u krevet i umire,kaze i njoj je tako :eek:

Na mamino insistiranje, da kažem sedenje na kičmi, angažovala sam ženu koja će, par sati tri puta nedeljno, dolaziti da mojoj mami pomogne oko: šetnje , higijene, da joj malo masira noge, i kako je posebno naglasila....da joj priča neke lepe priče i da je oraspoloži....Evo, ta žena je tu već desetak dana i ja po ko zna koji put sam joj poverovala, da će se malo umiriti i stvarno oraspoložiti. I dalje tera po svome, insistira da je smestim u bolnicu kod najboljeg lekara (...kaže...snađi se, ovi predhodni su svi kreteni), ne dopada joj se ova žena, nekako je podmukla, ne ume krevet lepo da namesti i tako dalje.
Ova žena joj se požalila ( mislim se u sebi ...kome?), da joj je muž bio jako ljubomoren kada su bili mladi i da joj nije dao da radi, pa sada mora da radi po stare dane...a ova moja ni pet ni šest...more mrdala si ti opasno repom kada si bila mlada, nije on džabe bio ljubomoran, meni nemoj da pričaš znam ja takve kao ti.
Nadam se, a i ovoj ženi sam rekla (u zavijenoj formi koliko sam umela)...da ne naseda na njene sitne provokacij i kada krene kući zaboravi na nas.

Na mamino insistiranje, da kažem sedenje na kičmi, angažovala sam ženu koja će, par sati tri puta nedeljno, dolaziti da mojoj mami pomogne oko: šetnje , higijene, da joj malo masira noge, i kako je posebno naglasila....da joj priča neke lepe priče i da je oraspoloži....Evo, ta žena je tu već desetak dana i ja po ko zna koji put sam joj poverovala, da će se malo umiriti i stvarno oraspoložiti. I dalje tera po svome, insistira da je smestim u bolnicu kod najboljeg lekara (...kaže...snađi se, ovi predhodni su svi kreteni), ne dopada joj se ova žena, nekako je podmukla, ne ume krevet lepo da namesti i tako dalje.
Ova žena joj se požalila ( mislim se u sebi ...kome?), da joj je muž bio jako ljubomoren kada su bili mladi i da joj nije dao da radi, pa sada mora da radi po stare dane...a ova moja ni pet ni šest...more mrdala si ti opasno repom kada si bila mlada, nije on džabe bio ljubomoran, meni nemoj da pričaš znam ja takve kao ti.
Nadam se, a i ovoj ženi sam rekla (u zavijenoj formi koliko sam umela)...da ne naseda na njene sitne provokacij i kada krene kući zaboravi na nas.

E tako je odprilike izgledao zivot moje strine sa njenom svekrvom.
Posto joj je muz umro rano,ona ostala da zivi sa sinom i svekrvom (ta svekrva je inace tetka mom ocu). Jednom prilikom kaze baba snaji "znas moja snaja je tako ista kao ti samo je zla" i ova naravno :eek:

Imam jedno pitanje za vas!Kako su vam raspoređene kontrole kod lekara i šta se radi na tim kontrolama?Evo ima već tri meseca kako je deda izašao iz doma a nije vođen ni jednom na kontrolu.Tačno ne znam ko od porodice određuje dedi terapiju lekovima ali vidim da se stalno nešto menja.Baka kaže da joj ćerke kažu šta da (uglavnom) smanji od lekova.Ćerke tu i tamo navrate,budu kratko vreme i pobegnu pa i ne znaju kako im se otac ponaša u toku 24 časa.Večeras je bila katastrofa,bukvalno sam dedu gurala u krevet,neće na spavanje pa neće, a baka je izgubila kontrolu i vikala na njega. Kod nas je ta potreba za lutanjem u predvečerje svakodnevna.Onda se valda uznemiri i samo bi da ide negde.Kad pitam gde hoće da ide a on kaže "svojoj kući".:eek: :roll:Bože kako nas znaju staviti u mat poziciju:eek:Od pre neki dan u 18 časova zaključavam i vrata od kuće jer ga je nemoguće zadržati.:dontunderstand:Onda je još besniji i to me brine.:think:

Skoro svaki dementan čovek traži da ide "svojoj kući", neka te to ne brine.
I ja sam u Vojvodini, ali mi imamo organizovanu kućnu negu. To su lekar opšte prakse i sestra koji po pozivu obilaze takve bolesnike. On prepisuje terapiju i po potrebi daje upute za neke analize. Sjajna stvar. Kod vas toga nema?

I ja sam u Vojvodini, ali mi imamo organizovanu kućnu negu. To su lekar opšte prakse i sestra koji po pozivu obilaze takve bolesnike. On prepisuje terapiju i po potrebi daje upute za neke analize. Sjajna stvar. Kod vas toga nema?

Ima. Nas su odbili uz obrazloženje da imaju listu čekanja, da su prebukirani i da postoje stara lica koja žive sami, a moja majka ima mene. Izlaze nam u susret kada je u pitanju zamena katetera. Uh, tu je tek bilo problema sa mojom mamom, ukapirala je način kako ga, ne znam pravi izraz, pa hajde nameštaju, a i ja sam kada su mi objasnili. Uglavnom provalili su, da ispušta sama pomoću šprica kubikažu koja je propisana, navodno nisu lepo postavili, i cimala ih je češće nego što je to potrebno. Ma, neki put joj mozak radi 300 na sat kako da zahebe stvari.:confused:

Ma kod nas ništa nema.Lekari mole Boga da im niko ne zakuca na vrata ordinacije.Od nekih sam čula da prilikom kućnih poseta ,svoje torbe drže otvorenim.......:think:zna se šta treba gurnuti u torbu.:sad2:A od ovakvih pacijenata beže ko đavo od krsta.:sad2:
Ja ne znam kako dedi objasniti ili ga ubediti da je on u svojoj kući.On ustaje i hoće da ide ali ne zna kuda.Da li da ga pustimo da napravi neki krug pa da ga opet uvedem u kuću,ma ne znam ni sama.Ako budem popustljiva on će hteti sve više i više a to ne smem dozvoliti.Znam da neka granica mora postojati ali koja je to granica? Sigurno da nije lako dati odgovore ali da li neko ima iskustva sa ovakvim problemom?

Ima. Nas su odbili uz obrazloženje da imaju listu čekanja, da su prebukirani i da postoje stara lica koja žive sami, a moja majka ima mene. Izlaze nam u susret kada je u pitanju zamena katetera. Uh, tu je tek bilo problema sa mojom mamom, ukapirala je način kako ga, ne znam pravi izraz, pa hajde nameštaju, a i ja sam kada su mi objasnili. Uglavnom provalili su, da ispušta sama pomoću šprica kubikažu koja je propisana, navodno nisu lepo postavili, i cimala ih je češće nego što je to potrebno. Ma, neki put joj mozak radi 300 na sat kako da zahebe stvari.:confused:
Goti ovo je zaista tačno,samo ne znam kako im tada mozak funkcioniše!:evil:

Goti ovo je zaista tačno,samo ne znam kako im tada mozak funkcioniše!:evil:

I ja se pitam, veruj mi da me ponekad, što bi seljaci rekli ...vata strava. Pročitala sam šta si iznela, muke ćeš imati sa dedom, obrni okreni oni, ili se to samo meni čini, su nepobedivi u nekim trenucima. Jasno mi je da se brineš pa i nerviraš, ali vratiš se kući i mirna kapa, ali baka je u haosu. :bye:

Ma kod nas ništa nema.Lekari mole Boga da im niko ne zakuca na vrata ordinacije.Od nekih sam čula da prilikom kućnih poseta ,svoje torbe drže otvorenim.......:think:zna se šta treba gurnuti u torbu.:sad2:A od ovakvih pacijenata beže ko đavo od krsta.:sad2:
Ja ne znam kako dedi objasniti ili ga ubediti da je on u svojoj kući.On ustaje i hoće da ide ali ne zna kuda.Da li da ga pustimo da napravi neki krug pa da ga opet uvedem u kuću,ma ne znam ni sama.Ako budem popustljiva on će hteti sve više i više a to ne smem dozvoliti.Znam da neka granica mora postojati ali koja je to granica? Sigurno da nije lako dati odgovore ali da li neko ima iskustva sa ovakvim problemom?
Moja kad je posla napolje:eek:isprepadala me za navek.
Otimala se i insistirala da hoce kuci:rumenko:
Medjutim posto je u fazi da jede sta stigne :zper:
Dosetim se i onako uplasenoj mahnem joj sa kiselim mlekom.
"Mama vreme je da jedes":rumenko::whistling:
I upalilo je :eek:Uredno mi dala stvari koje je ponela.
A onda smo pricali.Kroz pricu saznam da joj ovi ljudi ne daju da spava.
I da zato hoce u svoju sobu.Pogledam koji ljudi.A ono na tv-u "farma"i svadaju se ko ludi.
Iscupam kabal posto nisam mogla da nadjem daljinski(bio u tasni)A ona mukica uzdahnu i kaze dok sam ih molila nisu hteli da cute i da me puste da spavam.
A vidis tebe su poslusali.Kroz razgovor se setila detalja sobe i uz moju potvrdu da je kuci.Zaspala je kao jagnje.:heart:Sad proveravam na kojem je kanalu tv:think:
Tako sam dosla do zakljucka da ih treba namamiti i biti fin inace juce sam dobila preko ruke samo tako:besna:Posle se izvinjavala ali nema natezanja sa njima:roll:
Sta znam kako ce biti dalje:sad2:Inace ujutru nema pojma sta radi nocu:dash:

Koje neprijatnosti imam dok je odvedem kod lekara:rumenko:
Blago vama.A ja jos imam sestru koja radi u d.z..:mrgreen:
I ne pada joj na pamet da tako nesto organizuje:cistinaocare:

Goti kad su joj stavili kateter i zasto:eek:
Mene smaraju da joj stavljam pelene a ona se ne da.
Celu kucu mi zapisa nocu.Jer je jos uvek pokretna.
I ja sam pocela da sumnjam u neke njene postupke.
Zahebava me samo tako.Kao da sam spoljni momak:rtfm:

Goti kad su joj stavili kateter i zasto:eek:
Mene smaraju da joj stavljam pelene a ona se ne da.
Celu kucu mi zapisa nocu.Jer je jos uvek pokretna.
I ja sam pocela da sumnjam u neke njene postupke.
Zahebava me samo tako.Kao da sam spoljni momak:rtfm:

Mojoj mami su stavili kateter kada je polomila drugi put nogu u kolenu, a tome ima već dve godine. I tako moj mama nosi kateter od tada, mislim da je to za Ginisa. Ne prihvata pelene, kateter joj odgovara i ne buni se, što je u neku ruku olakšavajuća okolnost po mene. Međutim to je raj za bakterije, i mora mokraća da se nosi češće na analizu.
Jednom nije imala kateter jedno tri dana, jaoj :dash: tog pakla, još ona redovno pije lasiks, i nije ustajala iz kreveta. Sada ustan eventualno dva puta dnevno do kupatila i to je to, a ima faze po 10 dan ne ustaje iz kreveta.
E sada ću malo da udavim.
Kada je moja mama prvi put polomila nogu (kuk), pre 4 god., nama je kućno lečenje tada izašlo u susret. Dobili smo negovateljicu dva puta nedeljno, po dava sata. Zdravstveni karton je prešao u njihovu nadležnost, samim tim lekove nam je donosila ta negovateljica i redovno je obilazio lekar opšte prakse i po potrebi tehničari da izvade krv i druge analize. Bilo je odlično, plaćala sam tada ekonomsku cenu usluga, jer sam radila, međutim postoje i niže cene ukoliko od ukućana neko neradi ili je prosek primanja mali, Ovo napominjem zbog tebe Florena, da u koliko si u mogućnosti se bolje informišeš oko prava na usluge kućnog lečenja. Tu ti sestra sigurno može pomoći.
Kada se moja mama oporavila u dogovoru sa njima smo zaključili da nema više potrebe da dolaze, i ako bude nekih problema da im se obratimo. Međutim kada je polomila koleno, odbili su me, već sam navela, da nemaju mogućnosti i da su prebukirani.:bye:

Back