Demencija

Rekli su mi i da psijihatrijski lijekovi najmanje djeluju kod vaskularne demencije... Iscrpljena sam, umorna, psihički i fizički od stalne neizvjesnosti kakav će dan biti. Jasno mi je da oporavka nema, ovo je samo propadanje, juče je dr rekla da smo mu samo kupili malo vremena posljednje dvije godine. Moramo donijeti odluku šta ćemo dalje i razmisliti o smještanju negdje, vidjeti kakve su opcije...

Danas je situacija eskalirala, postao je agresivan i jako psihotičan, ništa od lijekova nije djelovalo. Poslije posljednjeg neurološkog pogoršanja, jednostavno je to bilo potpuno novo stanje sa kojim nismo imali kapaciteta da se nosimo niti smo znali kako. Bojala sam se šta može napraviti, bilo je nepredvidivo. Morali smo prihvatiti da ga zadrže na psihijatrijskoj klinici, da bi ga psihički stabilizovali. Lorazepam nije uopšte djelovalo, klonazepam isto, pojavile su se halucinacije iako pije antipsihotik...

Danas je situacija eskalirala, postao je agresivan i jako psihotičan, ništa od lijekova nije djelovalo. Poslije posljednjeg neurološkog pogoršanja, jednostavno je to bilo potpuno novo stanje sa kojim nismo imali kapaciteta da se nosimo niti smo znali kako. Bojala sam se šta može napraviti, bilo je nepredvidivo. Morali smo prihvatiti da ga zadrže na psihijatrijskoj klinici, da bi ga psihički stabilizovali. Lorazepam nije uopšte djelovalo, klonazepam isto, pojavile su se halucinacije iako pije antipsihotik...
Moja mama nije podnosila Lorazepam. Umesto da je smiruje, bila je jos vise uznemirena. Neka kombinacija koja izgleda nije davala dobre rezultate. Vratili su bromazepam, ali samo uvece ili po potrebi. U podne je pila cetvrtinu ili pola rispolepta. Negde krajem juna je smestena u dom. To prolece je bilo strasno promenljivo, a tako i ponasanje moje mame.

Sta pije za demenciju sada? Da li su to menjali? Nekada jednostavno naidju periodu koji su sa jakim pogorsanjem.

Rekli su mi i da psijihatrijski lijekovi najmanje djeluju kod vaskularne demencije... Iscrpljena sam, umorna, psihički i fizički od stalne neizvjesnosti kakav će dan biti. Jasno mi je da oporavka nema, ovo je samo propadanje, juče je dr rekla da smo mu samo kupili malo vremena posljednje dvije godine. Moramo donijeti odluku šta ćemo dalje i razmisliti o smještanju negdje, vidjeti kakve su opcije...
Ne smes strahovati unapred. Znam da protiv toga ne mozes i svi smo prolazili kroz to. Iscrpljujuce je jako. Moras se odmoriti dok je u bolnici. Svaki doktor ima svoj stav... treba naci doktora koji je posvecen dementnima, ako je to moguce u mestu u kojem zivite. Kod moje majke su prvo pisali da je vaskularna demencija (imala je trombozu unutrasnjih vena noge kao mladja zena, a s tim se iskompikovalo i pred sami kraj zivota), a posle je pisalo u nalazima Alzhajmer. Pocetak bolesti je bio jako buran. Jedna doktorica je prepisivala samo Cavinton i vitamin E. A onda je u Domu od druge doktorice dobila Donasept. Posle par godina uz Donasept i Nemdatine. Razlicite su reakcijena na lekove. Treba i sacekati njihovo dejstvo bar nedelju dve. Pre Rispolepta, u Domu je dobijala Largaktil na koji je dobro reagovala.

Pije trenutno samo Cavinton za demenciju, svaki lijek koji smo probali izazivao je psihopatologije, nesanicu, psihoze, paranoju. I taj Cavinton pije samo ujutro i popodne, ne smijemo naveče zbog nesanice. Sve više uviđam sudeći po nalazu posljednjeg ct-a i mišljenja njegovog neurologa da je većina ožiljaka i tragova infarktnih dešavanja u mozgu u prednjem dijelu mozga, tu su najveća oštećenja. Zbog toga takve promjene ličnosti, psihoze, otežan govor. Kod njega se još vodi kao vaskularna demencija, ali vidim i sama da tu ima svega. Kako stvari stoje, u bolnici će vjerovatno probati drugu kombinaciju sedativa i antipsihotika.
Danas je bilo strašno, taj neki drugi čovjek, pun bijesa i prezira. Posljednjih nekoliko dana nije mogao progovoriti nekoliko riječi, danas je jako pričljiv, samo je nepovezan, ekplozivan, jak, vidim da ima i halucinacija... Razmišljam da nismo ništa drugo mogli napraviti, da je na sigurnom, ne može ništa napraviti, znaće kako prilagoditi dozu lijeka...

Znam da tema nije više tako aktivna, većina vas je odavno prošla ovu fazu koja je kod nas. Pročitala sam sve nekoliko puta, lakše mi je bilo tako ...
Sutra oca trebamo odvesti u dom... Ne znam u kakvom stanju ćemo ga preuzeti sa psihijatrijske klinike, uključen je prazine, nismo ga mogli vidjeti ovih dana...
Osjećanja ne mogu ni opisati, razum je jedno, emocije drugo, nisam mislila da će doći do ovoga....

Znam da tema nije više tako aktivna, većina vas je odavno prošla ovu fazu koja je kod nas. Pročitala sam sve nekoliko puta, lakše mi je bilo tako ...
Sutra oca trebamo odvesti u dom... Ne znam u kakvom stanju ćemo ga preuzeti sa psihijatrijske klinike, uključen je prazine, nismo ga mogli vidjeti ovih dana...
Osjećanja ne mogu ni opisati, razum je jedno, emocije drugo, nisam mislila da će doći do ovoga....
Draga, desavalo se i ranije da se uspori komunikacija na forumu, ali ova tema je uvek aktuelna i neiscrpna, na zalost. Znam kako se osecas. Srasna je odluka smestanje u Dom. Ipak, vremenom ces shvatiti da je to tok koji je nazaustavljiv. Moze da se uspori, to se u slucaju moje mame dokazalo. Shvati to kao novu etapu u borbi sa demencijom. Gledaj da se odmah ukljucis u pricu sa strucnom sluzbom u Domu. Pokazi im da zelis da kontrolises lecenje i negu. Znam da su sada uslovi mnogo tezi, jer zbog korone ima velikih ogranicenja u posetama i razgovoru sa osobljem. Nemoj kriviti sebe.To je u ovom trenutku jedina opcija. U kucnim uslovima ne mozete da pruzite tati adekvatnu negu i terapiju. Da li ste proverili kakvi su uslovi u tom Domu? Da li si pricala sa nekim ko je vec imao roditelja kod njih? Moja mama je bila u drzavnom Domu. Deset godina sam se borila i nadzirala... tu se prica ne zavrsava, kao sto mnogi imaju pogresno misljenje. Moja mama je vremenom Dom prihvatila kao svoju kucu. Dovodila sam je u stan redovno, ali je pokazivala sve vecu nervozu i nesigurnost u svom stanu. Ako je moguca komunikacija sa tvojim tatom, objasni mu da je tu privremeno zbog pogorsanja stanja sa krvnim sudovima. Raspitaj se da li organizuju video poziv preko viber ili skyp. Budi u kontaktu sa doktorom, psihologom, sociologom... Nadam se i da su sada dozvoljene posete...

Hvala ti što pratiš još uvijek ovu temu, vjerujem da ti nije lako nakon svega...
Ovaj dom je nov, nedavno je otvoren, tek imaju 14 korisnika. Isti vlasnik ima nekoliko domova u različitim gradovima i imaju dobru reputaciju. Zapravo, ne znam šta očekivati od ovog doma, tek ćemo vidjeti da li će odgovarati. Ako ne bude adekvatno onda ćemo morati izabrati jedan koji je malo dalje, ali ima odjel za dementne.
Strašno mi je teško, danas smo spakovali njegove stvari. Reći ćemo da ide na oporavak nakon bolnice, dobra je ideja da kažemo da je zbog krvnih sudova.
Planiram se uključiti i dalje u sve, ne prepustiti im liječenje, neophodna nam je samo adekvatna njega, neko da može starati se o njemu. Zasad je posjeta samo vani, pitaću ih kakve su opcije kad vrijeme bude lošije.
Racionalno sam sve posložila u glavi, ali u duši je haos, milion osjećanja...

Hvala ti što pratiš još uvijek ovu temu, vjerujem da ti nije lako nakon svega...
Ovaj dom je nov, nedavno je otvoren, tek imaju 14 korisnika. Isti vlasnik ima nekoliko domova u različitim gradovima i imaju dobru reputaciju. Zapravo, ne znam šta očekivati od ovog doma, tek ćemo vidjeti da li će odgovarati. Ako ne bude adekvatno onda ćemo morati izabrati jedan koji je malo dalje, ali ima odjel za dementne.
Strašno mi je teško, danas smo spakovali njegove stvari. Reći ćemo da ide na oporavak nakon bolnice, dobra je ideja da kažemo da je zbog krvnih sudova.
Planiram se uključiti i dalje u sve, ne prepustiti im liječenje, neophodna nam je samo adekvatna njega, neko da može starati se o njemu. Zasad je posjeta samo vani, pitaću ih kakve su opcije kad vrijeme bude lošije.
Potpuno te razumem. Jednostavno ne mozes emotivno da savladas situaciju. I dan danas sam besna na celu situaciju. Ali vremenom sam sve vise bila besna na bolest koja mi otima mamu, a ne na svoju nemoc. Takva je to strasna bolest. A opet svakom je njegova muka najveca. Kad se setim kada mi je tata oboleo od kancera... Ali bez strucne pomoci ne mozes da se boris sa bolescu tvog tate. Pomisljala sam da ostavim posao i supruga ... da vratim mamu kuci ... znala sam da time ne bih pomogla mami a da bih sama ubrzo propala i emotivno i fizicki i finansijski... ipak me je drzala ta misao jedno vreme. Jedna doktorica mi je na moje vapaje odgovorila *Sta bi Vi hteli?! To je zivot. A mozete je voditi kuci i sedeti 24h drzeci mamu za ruku ... nista bolje joj ne bi bilo. A ni Vama*. Jedinica sam, pa je to jos dodatni problem. A svi dodju u posetu, pogledaju i odu svojoj kuci, pa posle pametuju kako tih sat vremena nije izgledalo nista strasno. Kako se bolest komplikovala, sve vise sam shvatala da je Dom jedino resenje. I dalje sam patila, ali je razum preuzeo primat. Kako se bolest komplikovala, sve mi je bilo jasnije. Pa kod kuce ne mozes da dozoves hitnu pomoc a da ne pricam o naglim pogorsanjima ili pracenju stanja koje zahteva prisustvo lekara i medicinskog osoblja. I zakazivanje pregleda i prevoz i cekanje. Ma i podizanje iz kreveta i presvlacenje je muka. Pogotovo kad je dementan agresivan i opire se. Koliko puta sam mamu dok je bila pokretna okupala u Domu, a onda ona kaze kako sam je samo pokvasila i da mora opet da se kupa. Drzi se i bori se! Trebace mnogo snage. Kako si do sada zadovoljna smestajem i negom u tom Domu? Da li se tatino stanje malo stabilizovalo? Koliko si u mogucnosti da stupis u kontakt sa neurologom koji je vise posvecen? Ili psihijatrom koji se bavi dementnima na pravi nacin? Kako je tvoja mama podnela ovu promenu? Da li te neko osudjuje za smestaj tate u Dom? Imala sam za vratom tetke i njihovu decu, koji su me dodatno raspamecivali. Ali ko nije to doziveo, tesko moze da razume.

Evo da se i ja priključim i probam uputiti reč utehe.Znam kako ti je teško, jer svi mi koji smo roditelja morali smestiti u dom smo prošli kroz tu agoniju.I ja sam mislila da ću izdržati da negujem majku do kraja ali u jednom trenutku se sve otelo kontroli i ja sam majku u martu smestila u dom nakon dve i po godine brige o njoj.Bolest je takva da od naših roditelja napravi neka nama neprepoznatljiva bića.Prvih meseci biće teško i vama i njemu, ali vremenom će se navići.Moja majka se vezala za neku baku koja je dosta starija od nje ali zdrava u glavi pa joj dosta pomaže.Uglavnom najgore je što nema poseta pa ne možeš ni zagrliti roditelja, ali valjda će i ovo sa koronom jednom proći.Ja sam rešila da majku smestim u dom kad više nije mogla ni trenutak ostati sama jednostavno nisam mogla biti pored nje 24/7 .Ja s vremena na vreme dođem na ove stranice, jer iz iskustva drugih sam mnogo naučila o ovoj bolesti.Želim ti da prihvatiš ono što se promeniti ne može ,a tvom ocu što lakšu i bržu adaptaciju na nove uslove života.

Hvala vam svima na tim riječima. Taj dan kad smo ga odveli iz psihijatrijske bolnice u dom mi je vjerovatno bio jedan od najtežih. Danima poslije sam plakala, lutala mislima, vrtila se u krug sama sa sobom, da li je trebalo, da li je bilo prerano, da li je to prava odluka. Još uvijek sve to traje, ali nekako razmišljam da nismo imali izbora. Tako je teška odluka, ali na kraju presudi splet okolnosti, uslovi života i suživota svih nas, težina i dalji tok bolesti.
Kad se stanje pogoršalo prije nekoliko sedmica nije bio u stanju ništa sam da obavlja, ni da jede, ni lična higijena ni na toalet. Slabo je spavao, lijekovi više očigledno nisu djelovali, bio je dezorijentisan u prostoru i vremenu, nije prepoznavao nas, nije znao odgovoriti na pitanja neurologa.
On je sad već nekoliko dana u domu, stanje je stabilno. Sam jede i hoda, pelene ima samo noću, preko dana ide u toalet sam. Prepoznaje nas, priča ponekad sasvim prisebno, iako sporo i teško. Samo je dezorijentisan u vremenu, ne zna koliko je vremena prošlo otkad je tu, koliko dugo je bio u bolnici. Kognitivni deficit je veći, ali je stabilan, nisam se nadala ni da će biti u ovakvom stanju. Rekli smo mu da je tu na oporavku poslije liječenje u bolnici, ne znam da li shvata zapravo kakva je ustanova. Svi su ljubazni, novo je sve. Mislim da mu prija rutina i stabilna atmosfera. Kaže da je zadovoljan, ali vidim na njemu da je tužan, zasuze mu oči. Isključili su antidepresiv, dodali još jedan antipsihotik, prazine. Pod kontrolom je neurologa i psihijatra, koje mi obezbjeđujemo, tako smo tražili, da mi vodimo računa o specijalističkim kontrolama.
Rodbina kao i kod svih, sve sada zanima kako i zašto, zar nije moglo ovo ili ono. Na telefon se više ne javljam... Mama se pravda svima, vidim da osjeća krivicu zbog svega. A ko nije doživio ne može zamisliti kako je to teška bolest i kako je teška odluka o smještaju u dom.

U klinikama na zapadu su poceli pre nekoliko godina da daju vece kolicine tecnosti dementnim osobama i u velikom broju slucajeva se stanje popravilo. Nije rec o konacnom ozdravljenju i ne mora da znaci da moze pomoci svima, vredi pokusati.
Provera sluha, i nabavka slušnog aparata kod starih osoba sa demencijom značajno popravlja stanje.

Provera sluha, i nabavka slušnog aparata kod starih osoba sa demencijom značajno popravlja stanje.
Sve sto moze da ih ometa ili dodatno zbunjuje, svakako treba otkloniti. Ne znam samo kako to realizovati, jer dementni tesko saradjuju. Imala sam problem sa maminom vilicom. Sreca da smo na vreme izlecili par zuba, mada je i to bilo uz moju podrsku. Stomatolozi su odbijali da preuzmu uzimanje otiska i namestanje nove vilice, jer stara nije odgovarala. Isto i za kataraktu na jednom oku. Na pocetku demenciju odbijala je iz straha, a posle nije bilo izvodljivo. Mada je uz naocare dobro videla i to sam proveravala pokazujuci slike ili boje... Svakako uz napor na jednom oku.

Stavljala sam sliku flastera koji mnogo pomažu kod demencije . Pokušajte s tim. Vjerujem da je na prethodnoj strani .
Nemam iskustva s tim. Mada sam razgovarala s doktorom. Dobro je kod onih koji imaju problem sa zelucem. Ali i kod primena flastera moze biti problema i kontraindikacija. Moze se javiti i problem na kozi. I ostali nezeljeni efekti kao kod lekova koji se piju. Sigurno su dobri kada dementan odbija terapiju ili u nekim uslovima u domovima kada osoblje nije azurno. Ne znam koliko su skuplji u odnosu na tablete. Meni finansije nisu predstavljale u velikoj meri problem kada je mama dobila tudju negu, ali ima onih kojima je opterecenje. Prosla sam kroz tu situaciju i nisam znala da li da se radujem ili da placem kada je stigao pozitivan odgovor za tudju negu nakon par godina. Do tada sam isla u minus par meseci. Dve godine pre mamine smrti, specijalista je razmisljao da ukine lekove, jer ih je jako dugo pila-citav niz godina. Terapija je bila odlicna, ali nisu imali informacije o dejstvu kada se pije toliko dugo.

Trebam opet vaš savjet.
Otac je u domu već mjesec dana, njegovo stanje se prilično stabilizovalo, do te mjere da sam se često pitala da li je bilo prerano smjestiti ga u dom. Postoji li tako nešto kao prerano kad se radi o demenciji? Pokretan je, sam jede, obavlja higijenu sam, sve ono što nam je doktor neurolog rekla da jako teško da će se vratiti, bio je kao biljka. Zaboravlja više nego ranije, kognitivni deficit je veći. Pije lijekove, prazine i kvetiapin, klonazepam, cavinton, uz sve ostalo. Mjesec dana je djelovao potpuno stabilno. Na početku smo mu rekli da je tu na oporavku poslije bolnice, nekako je to prihvatio. Međutim, danas je jako drugačije stanje, uznemiren je, insistira da ide kući, kaže da bi već otišao samo da ima novac kod sebe, koliko mi njega planiramo držati tu... Ljut je i svadljiv. Kako postupiti dalje s njim? U tom domu, privatni je dom, nemaju ljekara, eksterno moramo obezbijediti preglede, terapiju ne mijenjaju sami bez ljekara specijaliste. Čitala sam sve ranije što ste pisali, znam da su mnogi imali ove situacije, nama je sve novo. Da li ga odvesti doktoru, ili dovesti doktora njemu? Koliko je pametno uopšte izvoditi ga iz doma? Kad je stabilniji da li ga izvoditi na kratko kući ili jednostavno da je tu stalno? Sve je novo, strah me svega da ćemo pogriješiti šta god da napravimo.

Mislim da ste ga smestili taman na vreme. Promene raspoloženja nisu znak pogoršanja stanja. Dementni bi kući i kad su kući. Sve je to normalan tok bolesti. Ne preporučuje se promena sredine bez preke potrebe. Ali šta god da uradite činiće se da je i dobro i pogrešno. Sa neurologom najpre popričajte bez njega. Cavinton je za početnu fazu demencije. Ako je neophodna nova terapija, onda je to najmanji problem.

Inače je zaista neverovatno da dementni u mnogim situacijama na početku bolesti deluju ne samo normalno, nego čak i genijalno. I nije to zato što mi tako vidimo ili želimo, prosto mozak funkcioniše u delovima. A nažalost nema pravila koje će sposobnosti prvo oslabiti. Moja majka je nekoliko meseci u domu stalno ponavljala "šta ću ja ovde, ja sam zdrava"... Ali meni je bilo jasno. I kad bi počela tako da kuka, odvraćala sam joj pažnju bilo čime. Najbolje nekom igrom. Pa kad vidim da ne ume ni domine da posloži, onda odbacim svaku nadu da će biti bolje.

Prošlo je deset godina od tih mojih nedoumica, a ja je i dalje povremeno sanjam kako je volšebno ozdravila, kako doterana i nasmejana, sprema se da ide na posao...

Upravo to. U posljednjih mjesec bilo je dana da mi se činilo da je opet tu, imala sam neku potpuno iracionalnu nadu da je zapravo ozdravio, eto možda je samo još jedan antipsihotik bio potreban da se stabilizuje i sve će biti i dalje " u redu". Ovih dana mijenjam posao, dala sam otkaz, a kako smo iste struke, tako lijepo me je saslušao i razumio, kao da je sve kao prije. A onda u ova posljednja dva dana vidim da ništa nije kao ranije i da nikad neće biti, grubi podsjetnik da bolest napreduje. Na momente je ok, a onda opet traži novac da plati svoje liječenje i da ide kući, kaže ozdravio je i može sam živjeti ako treba, maničan je....
Danas sam bila u posjeti kad je psihijatar sa kojim dom inače sarađuje, došao kod drugih pacijenata pa sam pristala da i njega pregleda. Shvatili smo da je možda bolja opcija da je ljekar pri ruci u domu, lakše će se korigovati terapija, nego da eksterno obavljamo kontrole. Smanjio je kventiapin koji pije 2,5 godine, povećao prazine koji je skoro uključen, i po potrebi haldol. Vidjećemo kako će to sa biti.

Koliko je trebalo vašim roditeljima da se adaptiraju na dom? Da li se svi adaptiraju? Ne znam da li smo pogriješili što smo rekli da je tu na oporavku poslije bolesti. Stalno je uznemiren i stalno insistira da ide kući. Opet danas čim me je ugledao da parkiram ispred čekao me spremno sa svojim stvarima. Ljut je, uznemiren, kaže da ništa nije dobro, da mu je loše tu, sve mu smeta, kaže da mu je glava puna svega. Ne pomaže ni odvraćanje pažnje niti bilo kakva opuštena priča, stalno isto forsira. Opet sutra moram otići ujutro da se pozove psihijatar, očigledno terapija nije adekvatna.

Niste ništa pogrešili. On verovatno i ne pamti šta ste mu rekli. Nije to dete koje se adaptira na vrtić. Nikad se neće adaptirati. Postoje u nekim domovima radne terapije, ali ni to ne pomaže dementnima u takvoj opsesivnoj fazi.

Slučajevi bežanja iz doma ovde su već opisani. Dežurni su trčali da ih stignu.
Još češće se događa da dementni odlutaju iz sopstvenog stana i da ih danima rodbina traži, ali o tome retko ko ovde piše, nego ćete to naći po novinama i drugim mestima na internetu.

Nažalost, ništa ne možemo da učinimo, nego da dementnog smestimo tamo gde ljudi na njih paze danonoćno i na smenu.

Back