Hvala vam svima na tim riječima. Taj dan kad smo ga odveli iz psihijatrijske bolnice u dom mi je vjerovatno bio jedan od najtežih. Danima poslije sam plakala, lutala mislima, vrtila se u krug sama sa sobom, da li je trebalo, da li je bilo prerano, da li je to prava odluka. Još uvijek sve to traje, ali nekako razmišljam da nismo imali izbora. Tako je teška odluka, ali na kraju presudi splet okolnosti, uslovi života i suživota svih nas, težina i dalji tok bolesti.
Kad se stanje pogoršalo prije nekoliko sedmica nije bio u stanju ništa sam da obavlja, ni da jede, ni lična higijena ni na toalet. Slabo je spavao, lijekovi više očigledno nisu djelovali, bio je dezorijentisan u prostoru i vremenu, nije prepoznavao nas, nije znao odgovoriti na pitanja neurologa.
On je sad već nekoliko dana u domu, stanje je stabilno. Sam jede i hoda, pelene ima samo noću, preko dana ide u toalet sam. Prepoznaje nas, priča ponekad sasvim prisebno, iako sporo i teško. Samo je dezorijentisan u vremenu, ne zna koliko je vremena prošlo otkad je tu, koliko dugo je bio u bolnici. Kognitivni deficit je veći, ali je stabilan, nisam se nadala ni da će biti u ovakvom stanju. Rekli smo mu da je tu na oporavku poslije liječenje u bolnici, ne znam da li shvata zapravo kakva je ustanova. Svi su ljubazni, novo je sve. Mislim da mu prija rutina i stabilna atmosfera. Kaže da je zadovoljan, ali vidim na njemu da je tužan, zasuze mu oči. Isključili su antidepresiv, dodali još jedan antipsihotik, prazine. Pod kontrolom je neurologa i psihijatra, koje mi obezbjeđujemo, tako smo tražili, da mi vodimo računa o specijalističkim kontrolama.
Rodbina kao i kod svih, sve sada zanima kako i zašto, zar nije moglo ovo ili ono. Na telefon se više ne javljam... Mama se pravda svima, vidim da osjeća krivicu zbog svega. A ko nije doživio ne može zamisliti kako je to teška bolest i kako je teška odluka o smještaju u dom.