Demencija

Cao.. nova sam ovde. Trebalo bi mi par reci podrske i da mi kazete kako ste se nosili sa tim, kada ste nekoga stavili u dom?
Naime, moja mama je mlada. Ima 57 godina, a pre 2 godine je ustanovljen Morbus Alzheimer.
Bila je uvek dominantna, pedantna, komunikativna, znala sve, drzala do sebe.. sada, nema delic osobe koja je bila.
Doktori kazu da s obzirom da je jako mlada, bolest toliko brzo napreduje da nam preporucuju da je stavimo u dom jer joj je potreban nazor 24h.
Trenutno imamo 6.zenu po redu koja bude sa njom dok je tata na poslu, ali nakon nekog vremena sve te zene odustaju jer je izrazito tesko.. Niko od nas nije za dom, tacnije bojimo se sta tamo sledi. Zato bih vas zamolila da mi svoja misljenja napisete, i svoja iskustva. Da li je dom stvarno toliko "strasan" koliko nam se cini, ili ipak moze nesto dobro da joj donese?
Hvala svima puno..
Žao mi je što prolazite to, jako je mlada žena.
Moj otac je u domu nepuna dva mjeseca, 69 mu je godina. Teško je, samo je drugačija borba. Meni je zaista pomoglo što sam ovdje pročitala iskustva ljudi koji su godinama prije prolazili ili i dalje prolaze iste situacije, sličan je šablon, samo je naravno strašno kad se baš nama dešava.
Šaljem samo podršku i da nađete snagu za sve što predstoji.

Cao.. nova sam ovde. Trebalo bi mi par reci podrske i da mi kazete kako ste se nosili sa tim, kada ste nekoga stavili u dom?
Naime, moja mama je mlada. Ima 57 godina, a pre 2 godine je ustanovljen Morbus Alzheimer.
Bila je uvek dominantna, pedantna, komunikativna, znala sve, drzala do sebe.. sada, nema delic osobe koja je bila.
Doktori kazu da s obzirom da je jako mlada, bolest toliko brzo napreduje da nam preporucuju da je stavimo u dom jer joj je potreban nazor 24h.
Trenutno imamo 6.zenu po redu koja bude sa njom dok je tata na poslu, ali nakon nekog vremena sve te zene odustaju jer je izrazito tesko.. Niko od nas nije za dom, tacnije bojimo se sta tamo sledi. Zato bih vas zamolila da mi svoja misljenja napisete, i svoja iskustva. Da li je dom stvarno toliko "strasan" koliko nam se cini, ili ipak moze nesto dobro da joj donese?
Hvala svima puno..
Kazes da je pre dve godine dobila tu dijagnozu. Da li je bilo naznaka
i pre odlaska lekaru da nesto nije u redu? Da li je i sama primecivala
da se kod nje nesto menja?
Izbor nemate, morace u neki dom.Verovatno ce joj u prvo vreme biti
"strasan", strasan je i starim ljudima koji zbog iznemoglosti i starosti
odlaze u domove, ali se posle nekog vremena naviknu.

Nisu godine bitne, moja je imala 67 kad je uspostavljena dijagnoza. Uzroci demencije mogu biti različiti, ali svakako nije to samo bolest starih ljudi. Ja sam je smestila u dom čim sam shvatila o čemu se radi. Najbolje je tako, naročito ako tamo rade ljudi koji imaju iskustva sa dementnima. U domu pre svega imaju mir, društvo, dnevne aktivnosti i sve što im je potrebno. Negovateljice rade na smenu i niko od njih nije pod pritiskom. Razmišljala sam i ja u početku da angažujem nekog privatno, pa sam brzo odustala. Samostalno, u kućnim uslovima, takva osoba bi morala da ima konjske živce i mnogo veću platu. A malo ko to sebi može da priušti.

Moj otac je u domu nepuna dva mjeseca, 69 mu je godina. Teško je, samo je drugačija borba. Meni je zaista pomoglo što sam ovdje pročitala iskustva ljudi koji su godinama prije prolazili ili i dalje prolaze iste situacije, sličan je šablon, samo je naravno strašno kad se baš nama dešava.
Šaljem samo podršku i da nađete snagu za sve što predstoji.hvala.. takodje i vama puno snage..
Šaljem samo podršku i da nađete snagu za sve što predstoji.
Hvala.. takodje, zelim vam puno snage.. 🙏

Kazes da je pre dve godine dobila tu dijagnozu. Da li je bilo naznaka
i pre odlaska lekaru da nesto nije u redu? Da li je i sama primecivala
da se kod nje nesto menja?
Izbor nemate, morace u neki dom.Verovatno ce joj u prvo vreme biti
"strasan", strasan je i starim ljudima koji zbog iznemoglosti i starosti
odlaze u domove, ali se posle nekog vremena naviknu.
Sve se nekako prebrzo izdesavalo. "Promene" nisu uopste bile alarmantne. Kada sam dosla u posetu na 2 nedelje, i kada sam provodila sa njom 24h (jer sam udata, u drugoj drzavi), tada sam primetila -nesto-.. u prvi mah sam mislila da je depresija, jer smo se sestra i ja udale u isto vreme, otisle od kuce, tata na poslu po skoro ceo dan, tako da je ostajala sama.. Prvo smo mi pricali sa njom, kada smo videli da nece da nam se otvori, zakazali smo kod psihologa, dalje kod psihijatra, mr, ct, neurolog.. i na kraju, koji mesec kasnije, dijagnoza Morbus Alzheimer..

Nisu godine bitne, moja je imala 67 kad je uspostavljena dijagnoza. Uzroci demencije mogu biti različiti, ali svakako nije to samo bolest starih ljudi. Ja sam je smestila u dom čim sam shvatila o čemu se radi. Najbolje je tako, naročito ako tamo rade ljudi koji imaju iskustva sa dementnima. U domu pre svega imaju mir, društvo, dnevne aktivnosti i sve što im je potrebno. Negovateljice rade na smenu i niko od njih nije pod pritiskom. Razmišljala sam i ja u početku da angažujem nekog privatno, pa sam brzo odustala. Samostalno, u kućnim uslovima, takva osoba bi morala da ima konjske živce i mnogo veću platu. A malo ko to sebi može da priušti.
Zao mi je..
Da li i vi zivite u strahu da je to nasledno, i da mozete i vi da obolite? Mene nazalost pored sve ove muke oko mame i to brine, plasim se. Zbog svoje dece, zbog sebe..

Zao mi je..
Da li i vi zivite u strahu da je to nasledno, i da mozete i vi da obolite? Mene nazalost pored sve ove muke oko mame i to brine, plasim se. Zbog svoje dece, zbog sebe..
Ma to zaboravi,moze navodno da bude i nasledno, ali nasledno je
sve, i lepa ili slaba kosa, zubi, ten, lepota, dijabetis i jos kojesta.
Ti si napisala da ste primetili da je mama imala kao neku depresiju,
a to je znak da je vec bila u nekom srednjem stadijumu alchajmera
pri cemu svako ( pa i lekari) tipuju na depresiju.
Alchajmer ( kod mladjih osoba, a tu je i tvoja majka) pospesuju
razni faktori tipa usamljenost, nemogucnost ili izbegavanje socijalnih
kontakta, dijabetis, debljina, nezainteresovanost za knjige, citanje,
filmove, politiku.

Hvala svima puno..
Da li je mama jos uvek koliko toliko svesna okolnosti? Pocetak moze da bude zastrasujuc, jer se vise ne snalazi u svojoj kuci i to je najvise uznemirava. Jos kada ste se vi pojavili a ona delimicno zna da nesto nije u redu... pa jos ako je ispitujete i usmeravate... moze da bude stresno. Trudite se da ne pokazujete nervozu, tako ce i ona biti mirnija. Sto manje je ispravljajte i nemojte je ubedjivati u nesto suprotno onom sto je trenutno zaokuplja. Znam da je to jako tesko. Ako joj nije oduzeta poslovna sposobnost, morace sama da potpise pristanak za smestaj u Dom. Sto se tice prognoza za napredovanje, ne mora uvek da bude tako. Jos uvek nije dobro ispitano, da bi moglo da se tvrdi kako ce se odvijati. Prilicno je individualno, kako su meni govorili. Laicki znam da je bitno koji je deo mozga zahvacen lezijama, a to se vidi na CT. Tesko da ce bilo ko od privatno angazovanih negovatelja uspeti da se izbori, pogotovo ako je aktivna i agresivna. Pa i clanovi porodice tesko se nose sa obolelim clanom. Da li je na nekoj terapiji? Kakvo je opste stanje? U pocetku je kod moje, sada pokojne mame, bilo sokantno. Da bi kasnije variralo izmedju mirnih perioda i postepenog napredovanja. Moze u Domu da bude podnosljivo, ali neko mora da nadzire. Uklope se vremenom i sa ostalim korisnicima kao i sa osobljem. Ali, opet kazem da neko mora da kontrolise sta se desava i koliko su posveceni, kao i da se daje podrska obolelom. I treba doci do neuropsihijatra koji je posvecen dementnima. Ne kazem da ostali nisu, ali ima onih koji se vise potrude i oko pracenja stanja i prilagodjavanja terapije...

Ma to zaboravi,moze navodno da bude i nasledno, ali nasledno je
sve, i lepa ili slaba kosa, zubi, ten, lepota, dijabetis i jos kojesta.
Ti si napisala da ste primetili da je mama imala kao neku depresiju,
a to je znak da je vec bila u nekom srednjem stadijumu alchajmera
pri cemu svako ( pa i lekari) tipuju na depresiju.
Alchajmer ( kod mladjih osoba, a tu je i tvoja majka) pospesuju
razni faktori tipa usamljenost, nemogucnost ili izbegavanje socijalnih
kontakta, dijabetis, debljina, nezainteresovanost za knjige, citanje,
filmove, politiku.
Ali ona je sve to bas radila. Radila je takav posao(od kuce) da joj je kuca uvek bila puna, putovala sa tatom, prijateljima, uvek knjigu nosila sa sobom, bila vitka, pazila sta jede, koliko jede, kada jede..
Na kraju, kada je otisla na jedan put sa tatom, tamo se izgubila. Nakon toga sam dosla i ja kod njih, i primetila.. tada smo 2-3 meseca kasnije dobili dijagnozu.
Tako da nekako nismo uspeli da primetimo. Uvek na telefonu, na kameri, nasmejana, pricljiva, kada tata dodje sa posla, zajedno kafenisu po 2h, prijatelja su imalu bas dosta, svako drugo vece ili oni negde, ili neko kod njih. Kod mene bas cesto dolazili.. Ne znam. Zao mi je sto niko od nas nije primetio nesto vise, i ranije.
Mada, npr kada gledam snimak svoje svadbe, koja je bila pre 4 god., vidim da je kao malo usporena, malo izgubljena. To sam i tada primetila, ali svi smo pripisivali nervozi koju osecamo u tom trenutku, i ona, i tata, sestra, ja.. puno ljudi, kamere, obicaji, slikanja, idi tamo-dodji vamo, itd..

Ali ona je sve to bas radila. Radila je takav posao(od kuce) da joj je kuca uvek bila puna, putovala sa tatom, prijateljima, uvek knjigu nosila sa sobom, bila vitka, pazila sta jede, koliko jede, kada jede..
Na kraju, kada je otisla na jedan put sa tatom, tamo se izgubila. Nakon toga sam dosla i ja kod njih, i primetila.. tada smo 2-3 meseca kasnije dobili dijagnozu.
Tako da nekako nismo uspeli da primetimo. Uvek na telefonu, na kameri, nasmejana, pricljiva, kada tata dodje sa posla, zajedno kafenisu po 2h, prijatelja su imalu bas dosta, svako drugo vece ili oni negde, ili neko kod njih. Kod mene bas cesto dolazili.. Ne znam. Zao mi je sto niko od nas nije primetio nesto vise, i ranije.
Mada, npr kada gledam snimak svoje svadbe, koja je bila pre 4 god., vidim da je kao malo usporena, malo izgubljena. To sam i tada primetila, ali svi smo pripisivali nervozi koju osecamo u tom trenutku, i ona, i tata, sestra, ja.. puno ljudi, kamere, obicaji, slikanja, idi tamo-dodji vamo, itd..
Nemas sta sebi da prebacujes, tako je kako je, i da si/ste primetili
na vreme isto bi bilo. A i zasto bi ti ili bilo koji dugi covek na svojoj
svadbi detaljno posmatrao ponasanje majke/oca. Kod tih ljudi desava
se cesto da pokusavaju da sakriju, kashiraju svoju zaboravnost, nesposobnost snalazenja, onda znaju da budu i preterano veseli, saljivi,
ali sve to prodje. Tok i tezina bolsti idu korak u korak sa mogucnoscu
izrazavanja/govora jer pacijenti polako prestaju da govore, u prvo
vreme koriste proste recenice jer se nekih imenica ne mogu setiti
i onda pojjednostavljuju svoje dijaloge ( a i monologe) da bi na kraju
i zanemeli potpuno.

Da li je mama jos uvek koliko toliko svesna okolnosti? Pocetak moze da bude zastrasujuc, jer se vise ne snalazi u svojoj kuci i to je najvise uznemirava. Jos kada ste se vi pojavili a ona delimicno zna da nesto nije u redu... pa jos ako je ispitujete i usmeravate... moze da bude stresno. Trudite se da ne pokazujete nervozu, tako ce i ona biti mirnija. Sto manje je ispravljajte i nemojte je ubedjivati u nesto suprotno onom sto je trenutno zaokuplja. Znam da je to jako tesko. Ako joj nije oduzeta poslovna sposobnost, morace sama da potpise pristanak za smestaj u Dom. Sto se tice prognoza za napredovanje, ne mora uvek da bude tako. Jos uvek nije dobro ispitano, da bi moglo da se tvrdi kako ce se odvijati. Prilicno je individualno, kako su meni govorili. Laicki znam da je bitno koji je deo mozga zahvacen lezijama, a to se vidi na CT. Tesko da ce bilo ko od privatno angazovanih negovatelja uspeti da se izbori, pogotovo ako je aktivna i agresivna. Pa i clanovi porodice tesko se nose sa obolelim clanom. Da li je na nekoj terapiji? Kakvo je opste stanje? U pocetku je kod moje, sada pokojne mame, bilo sokantno. Da bi kasnije variralo izmedju mirnih perioda i postepenog napredovanja. Moze u Domu da bude podnosljivo, ali neko mora da nadzire. Uklope se vremenom i sa ostalim korisnicima kao i sa osobljem. Ali, opet kazem da neko mora da kontrolise sta se desava i koliko su posveceni, kao i da se daje podrska obolelom. I treba doci do neuropsihijatra koji je posvecen dementnima. Ne kazem da ostali nisu, ali ima onih koji se vise potrude i oko pracenja stanja i prilagodjavanja terapije...
Prima terapiju, nemdetine i donacept + kurkuma, cajevi, magleznijum, tinkture za mozak, kokos.. neki dan je dobila lorazepam, i sada hoce dr opste prakse da joj prepise nesto za spavanje, jer ne spava nikako.
Svesna je jedino da nece u dom. To non stop ponavlja! Ovako, za sada je mirna, sedi, tv uvek upaljen ali gleda kroz njega. Zaboravila je da pise, telefon vise ne zna da koristi, tusiranje samo se pokvasi i to je to, i ne dozvoljava da je iko kupa. Sestra ili ja kada sam tamo, je nekako namolimo da je okupamo, kao da je pocela da se boji vode.
Stalno pali masinu za ves, u toku rada je iskljuci, skine se, ubaci to sa sebe u masinu pa nastavi program..stavlja sve zajedno, cak i toalet papir u masinu. (To smo poceli da iskljucujemo iz struje kada nema vesa, ali ipak je ukapirala kako se ukljuci)
Prestala je da kuva, jos pre godinu dana, sada cak ne zna sama da isece meso, namaze parce hleba za dorucak, isece paradajz npr, to sve drugi moraju umesto nje.
Uvek je bila pedantna, kuca sijala, sada joj nered i haos uopste ne smetaju.
Nekad nam se cini da se inati, da za sve sto kazemo Ne-uradi suprotno.
I kada joj se kaze Ne, cini mi se da shvata kao naredbu, jer je ona bila ta koja je "naredjivala", i bilo je po njenom uvek, i sto se tice tate i nas. I tada, ako shvati Ne kao naredbu, brecne se, vikne, i odmah nam kaze da nas ne voli.
Svesni smo situacije, pa smo blagi i mirni prema njoj, iako se kidamo svi. Najvise tata ispasta, jer on se svaki dan vraca u to, ipak sestra i ja imamo brakove, decu, neku "zanimaciju" da nam skrene paznju sa cele situacije, ali on, puca.. Pobegla je par puta, sreca, selo je, gde se svi znaju pa neko cimne tatu. A bilo je i slucajeva kada je u 2-3 ujutru krenula negde, pa tata cuje kapiju i izadje za njom.
Ostavljala je peglu upajenu, sporet..iako su to sve stvari koje ona vise nije u sta ju da radi, ali valjda joj u jednom trenutku dodje da proba nesto da ispegla i zaboravi na to. Iz svih tih razloga, tata i sestra smatraju da je dom najbolje resenje, jer kako kazu, nisam tu stalno, i stite me, ne znam dosta stvari koje je uradila, jer nisu zeleli da me rastuzuju kada svakako ne mogu da pomognem.
Idem ja cesto kuci, svaki drugi mesec odem na 3 nedelje, nagledam se i ja svega, ali opet kazu da je to samo delic onoga sto ona stvarno radi..

Nemas sta sebi da prebacujes, tako je kako je, i da si/ste primetili
na vreme isto bi bilo. A i zasto bi ti ili bilo koji dugi covek na svojoj
svadbi detaljno posmatrao ponasanje majke/oca. Kod tih ljudi desava
se cesto da pokusavaju da sakriju, kashiraju svoju zaboravnost, nesposobnost snalazenja, onda znaju da budu i preterano veseli, saljivi,
ali sve to prodje. Tok i tezina bolsti idu korak u korak sa mogucnoscu
izrazavanja/govora jer pacijenti polako prestaju da govore, u prvo
vreme koriste proste recenice jer se nekih imenica ne mogu setiti
i onda pojjednostavljuju svoje dijaloge ( a i monologe) da bi na kraju
i zanemeli potpuno.
U pravu ste. Ona sada vise nista ne prica.. Jedini odgovor, za sve je "kuvala sam kafu"
Mama, kako si?-kuvala sam kafu.
Mama, jeste imali goste? -kuvala sam kafu.
Sta radis-isti odg.
Hocemo se kupati- isti odg.

U pravu ste. Ona sada vise nista ne prica.. Jedini odgovor, za sve je "kuvala sam kafu"
Mama, kako si?-kuvala sam kafu.
Mama, jeste imali goste? -kuvala sam kafu.
Sta radis-isti odg.
Hocemo se kupati- isti odg.
Da, to sa ogranicenim recnikom i recima vec je znak da je nastupila
i neka treca faza i da nazalost mora u neki dom.

Moja mama je gubila kljuceve svaki put kada bi dosla iz prodavnice. Spusti ih negde i ne zna gde su. Stalno je bila u strahu da je zaboravila da zakljuca vrata ili iskljuci sporet... To je bilo 10 i vise godina pre dijagnoze. Nikome nije palo na pamet da ima veze sa demencijom. Mozda i nije imalo. Ko bi to znao. Pri jednom odlasku na pijacu, slosilo joj se i onesvestila se. Bila sam na godisnjem odmoru, pa je krila to od mene. Nakon vise godina pomislila sam da je mozda tada imala blazi mozdani udar, a da to niko nije proveravao. Zivela sam 100 km dalje od mame, pa nisam mogla svakodnevno da pratim. A preko telefona i pri posetama delovalo je da je sve u redu. Posecivala je rodbina koja nije nista primetila, ali su kasnije rekli da je bila anksiozna, mada je takva bila i ranije. Komsinica mi je javila da se nesto cudno desava. Sledeceg dana sam dosla i videla da se izgubila u vremenu. Nije znala kada sam poslednji put bila i nije dobro skuvala rucak, a bila je vrsna domacica. Delovala je odsutno i nervozno je odgovarala na pitanja. Odmah sam je odvela kod neuropsihijatra. Jedanaest godina je trajala nasa borba sa demencijom.

Moja mama je gubila kljuceve svaki put kada bi dosla iz prodavnice. Spusti ih negde i ne zna gde su. Stalno je bila u strahu da je zaboravila da zakljuca vrata ili iskljuci sporet... To je bilo 10 i vise godina pre dijagnoze. Nikome nije palo na pamet da ima veze sa demencijom. Mozda i nije imalo. Ko bi to znao. Pri jednom odlasku na pijacu, slosilo joj se i onesvestila se. Bila sam na godisnjem odmoru, pa je krila to od mene. Nakon vise godina pomislila sam da je mozda tada imala blazi mozdani udar, a da to niko nije proveravao. Zivela sam 100 km dalje od mame, pa nisam mogla svakodnevno da pratim. A preko telefona i pri posetama delovalo je da je sve u redu. Posecivala je rodbina koja nije nista primetila, ali su kasnije rekli da je bila anksiozna, mada je takva bila i ranije. Komsinica mi je javila da se nesto cudno desava. Sledeceg dana sam dosla i videla da se izgubila u vremenu. Nije znala kada sam poslednji put bila i nije dobro skuvala rucak, a bila je vrsna domacica. Delovala je odsutno i nervozno je odgovarala na pitanja. Odmah sam je odvela kod neuropsihijatra. Jedanaest godina je trajala nasa borba sa demencijom.
Kazu naucnici da proces traje i 30 godina, ali da se od prilike
3-4 godine pred postavljanje dijagnoze pojavljuju manifestacije,
ali njih sami pacijenti prvo registruju, a tu bi bila zaboravnost
( ali svako od nas zna da to ne mora nista da znaci pa se tako i oni
time tese), stavljanje recimo vesa u frizider, a hleba u masinu za ves
( malo karikiram, ali nesto u tom smislu), vesto izbegavanje da se
direktno odgovara na pitanja, problemi u prostornom snalazenju,
na primer da osoba nije u stanju da u nekom restoranu ode do wca
ili da nadje izlaz iz prostorije, ali i namerna socijalna izolacija sto svakoga zavara pa pomisli da se radi o dperesiji.

Prima terapiju, nemdetine i donacept + kurkuma, cajevi, magleznijum, tinkture za mozak, kokos.. neki dan je dobila lorazepam, i sada hoce dr opste prakse da joj prepise nesto za spavanje, jer ne spava nikako.
Svesna je jedino da nece u dom. To non stop ponavlja! Ovako, za sada je mirna, sedi, tv uvek upaljen ali gleda kroz njega. Zaboravila je da pise, telefon vise ne zna da koristi, tusiranje samo se pokvasi i to je to, i ne dozvoljava da je iko kupa. Sestra ili ja kada sam tamo, je nekako namolimo da je okupamo, kao da je pocela da se boji vode.
Stalno pali masinu za ves, u toku rada je iskljuci, skine se, ubaci to sa sebe u masinu pa nastavi program..stavlja sve zajedno, cak i toalet papir u masinu. (To smo poceli da iskljucujemo iz struje kada nema vesa, ali ipak je ukapirala kako se ukljuci)
Prestala je da kuva, jos pre godinu dana, sada cak ne zna sama da isece meso, namaze parce hleba za dorucak, isece paradajz npr, to sve drugi moraju umesto nje.
Uvek je bila pedantna, kuca sijala, sada joj nered i haos uopste ne smetaju.
Nekad nam se cini da se inati, da za sve sto kazemo Ne-uradi suprotno.
I kada joj se kaze Ne, cini mi se da shvata kao naredbu, jer je ona bila ta koja je "naredjivala", i bilo je po njenom uvek, i sto se tice tate i nas. I tada, ako shvati Ne kao naredbu, brecne se, vikne, i odmah nam kaze da nas ne voli.
Svesni smo situacije, pa smo blagi i mirni prema njoj, iako se kidamo svi. Najvise tata ispasta, jer on se svaki dan vraca u to, ipak sestra i ja imamo brakove, decu, neku "zanimaciju" da nam skrene paznju sa cele situacije, ali on, puca.. Pobegla je par puta, sreca, selo je, gde se svi znaju pa neko cimne tatu. A bilo je i slucajeva kada je u 2-3 ujutru krenula negde, pa tata cuje kapiju i izadje za njom.
Ostavljala je peglu upajenu, sporet..iako su to sve stvari koje ona vise nije u sta ju da radi, ali valjda joj u jednom trenutku dodje da proba nesto da ispegla i zaboravi na to. Iz svih tih razloga, tata i sestra smatraju da je dom najbolje resenje, jer kako kazu, nisam tu stalno, i stite me, ne znam dosta stvari koje je uradila, jer nisu zeleli da me rastuzuju kada svakako ne mogu da pomognem.
Idem ja cesto kuci, svaki drugi mesec odem na 3 nedelje, nagledam se i ja svega, ali opet kazu da je to samo delic onoga sto ona stvarno radi..
Lorazepam je mojoj mami napravio haos u glavi. Kada smo presli na bromazepam, smirila se. Proverite da li ima urinarnu infekciju, koja isto moze napraviti pogorsanje kod dementnih. I nemojte je nikako ostavljati samu. Vec sam pisala, mamu sam odvela u Dom kada je jedne noci krenula "svojoj kuci". Sreca da sam je cula. To moze da uradi i preko dana. Pod hitno nadjite resenje da bude pod nadzorom. I menjajte terapiju ili je prilagodite. Mam je pila largaktil a kasnije rispolept u podne-antipsihotik. Dementni ne prepoznaju svoju kucu, vracaju se u detinjstvo... a znaju da treba nesto da urade ali ne znaju kako. Moja mama je bila stabilnija u Domu i pod stalnim nadzorom. Uz pomoc terapije se vracala u bolje stanje, ali je bolest sporije napredovala. U Domu imaju rutinu. Mada i kad je u Domu imate i dalje problema, samo vam pomazu strucni ljudi. O nacinu da je privolite za smestanje u Dom pisali smo na prethodnoj stranici. To moze da bude i objasnjenje da ide u bamju i slicno. Sve sto vise pricate o domu, bice sve nervoznija i sve vise ce se truditi da radi svasta po kuci...dokazujuci da moze da funkcionise sama. Nemojte joj spominjati dom. Pohvalite je za nesto sto je uradila dobro. Izbegavajte, koliko je to moguce vikanje i zahtevanje i kritikovanje... znam da je cesto nemoguca misija... i trazite resenje za nadzor 24h. Kako god...

Poslednja izmena:
Da, to sa ogranicenim recnikom i recima vec je znak da je nastupila
i neka treca faza i da nazalost mora u neki dom.
To sa fazama je diskutabilno. Prvo su mojoj mojoj mami napisali srednje teska, A tada je bila u potpunoj konfuziji i pogubljenju. Posle se stabiliziovala, u smislu sa manje ispada. onda bi opet doslo do pogorsanja, pa opet period smirivanja... nikada nisam znala sta mogu da ocekujem u nastavku. Ali trenutno stanje tvoje mame ukazuje da mora da se koriguje terapija, urade dodatne analize... i da se obezbedi nadzor. Moja mama je pila Neurozan uz donacept i nemdatine i rispolept. Jeste skuplji suplement, ali je mnogo znacio. Proverite koliko joj je gvozdje posto ne ume da skuva i da uzme da jede. Nivo secera je isto bitan i pritisak. U pocetku je mama cutala i odgovarala kratko i ljutito. Ponavljala bi "Pa sta?!. Posle je pricala i pevala.

ovo je strasno i citati a kamoli se naci u toj situaciji! 😢
Za dom pricamo da je bolnica, u kojoj ce ostati malo duze, da vide sta ce dalje.. Dr kod koje ide je navodno najbolja u svom poslu, mada smo je vodili i kod drugog neurologa, cisto po drugo misljenje. Cak i na komisiji za penziju (jer je kod drugog neurologa primala koktel inekcije, koje navidno dizu iz mrtvih) su nam rekli da drugog leka osim nemdetine i donacepta nema, da su te inekcije samo izbijanje novca iz dzepa, a mi ko mi, kao i svi vi verovatno, verujete u nemoguce i pokusavate sve u nadi da ce biti bolje.. Tada je prestala sa tim..
Vraca se u detinjstvo, to sam primetila. Npr sestru i mene vise "ne dozivljava", za 2 najstarije unuke (5 i 3 god) kaze da su joj cerke. Prosli put kada sam bila, vodili smo svi zajedno decu u luna park, tada mi je rekla da se ona nikad nije vozala na auticima i da to zeli sada. Provozala sam je, bila je srecna kao malo dete..a meni se dusa pokidala.

Za dom pricamo da je bolnica, u kojoj ce ostati malo duze, da vide sta ce dalje.. Dr kod koje ide je navodno najbolja u svom poslu, mada smo je vodili i kod drugog neurologa, cisto po drugo misljenje. Cak i na komisiji za penziju (jer je kod drugog neurologa primala koktel inekcije, koje navidno dizu iz mrtvih) su nam rekli da drugog leka osim nemdetine i donacepta nema, da su te inekcije samo izbijanje novca iz dzepa, a mi ko mi, kao i svi vi verovatno, verujete u nemoguce i pokusavate sve u nadi da ce biti bolje.. Tada je prestala sa tim..
Vraca se u detinjstvo, to sam primetila. Npr sestru i mene vise "ne dozivljava", za 2 najstarije unuke (5 i 3 god) kaze da su joj cerke. Prosli put kada sam bila, vodili smo svi zajedno decu u luna park, tada mi je rekla da se ona nikad nije vozala na auticima i da to zeli sada. Provozala sam je, bila je srecna kao malo dete..a meni se dusa pokidala.
Tacnije, najstarija unuka (sestrina cerka) ima 4,5 god. Nju nekako najvise pamti i cini mi se najvise voli.
Posle nje ide moja cerkica 3 god, koju isto voli i nekako pamti.
Zatim ide sestrina druga cerka 2god, koju nikad ne spominje, pa onda moji blizanci od 11mes koje jedino spominje kao svoje unuke, verovatno jer joj je specificna situacija sto su blizanci pa ih je nekako zapamtila..

@anjav42 ako se otac i sestra slažu oko doma, onda ne bi ni ti trebalo da sumnjaš, jer po svemu što si opisala, to je već alarmantno stanje... Dom je nažalost najbolje rešenje, posebno ako je dobro organizovan, ako osoblje nije preopterećeno poslom, pa imaju snage da se nasmeju i popričaju sa starim i bolesnim ljudima. Najbolje i da imaju animatora koji sa njima provodi vreme u radnim terapijama. U tim kolektivnim aktivnostima dementni ne mogu ništa da nauče, ali je bitno da su nečim okupirani, da im je posvećena pažnja, da ih niko ne kritikuje.

Neki od najuglednijih stručnjaka za demenciju veruju da vitamini dosta pomažu. Znaju to svi koji su vodili svoje roditelje na pregled kod prof. Pavlovića. Ali koliko to zaista pomaže, nisam se lično uverila, pošto je za moju već bilo kasno (nakon dva epileptička napada).

Ne razmišljam mnogo o ovoj bolesti kao naslednoj. Znam da postoji mogućnost da imamo predispozicije za sve bolesti naših predaka, ali ne ide to tako direktno. Psihijatri su me često pitali da li je bilo takve bolesti u porodici i čini mi se da sam ih uvek razočarala kad bih rekla da nije... Ali bilo je drugih bolesti, takođe zbog vaskularnih problema, što znači da se nikad ne zna koja će se bolest razviti.

Pa uzivajte u svakom danu i trenutku u kojem vidite da se mama raduje. Znam da nekada pokida dusu. Ali morate malo da opustite atmosferu i odnos sa majkom. Vremenom sam prihvatila da smo zamenile uloge ili da sam joj sestra. Nekada sam insistirala kao razmazeno dete da me kritikuje a ja prihvatam kritiku. Pitam je da li mogu na terasu da zapalim cigaretu, a mama se ljuti i imitira me kako pusim. Nekada je dovoljan samo zagrljaj kada je vidis srecnu. Cak sam i organizovala desavanja u kojima ce se mama radovati. I onda kada je bila nepokretna, igrala sam oko nje kao da zajedno igramo uz glasnu muziku. Kazem joj da ne mogu vise, a mama nasmejana poskakuje u stolici vice "samo igraj dalje". Vadila sam stvari iz ormana i divila se sta sve ima, kada bi govorila da joj je sve oduzeto. Pitala je da li nesto mogu da pozajmim. Uglavnom je govorila NE. Pevale smo zajedno, mada inace ne slusam tu muziku. Donosila sam skuvan rucak i pricala sam kako smo ga zajedno skuvale i da je fantastican i da je po njenom receptu. Savijale smo papire i pravile se da peglamo. Onda mama napravi ruzicu od papira. Zapravo je smotuljak na vrhu rolnice, ali pokazale bismo odusevljenje. Nisam je vise ubedjivala da je ona meni majka. To je samo dovodilo do rasprave. Uglavnom je znala ko sam, ali kada ne zna nije ni vazno. Sve to nismo mogle u njenom stanu. Jer je bila nervozna i uplasena i agresivna. I sve to nismo mogle na pocetku bolesti. Ona uplasena a ja raspamecena. Nisam umela da se postavim.

Ovaj članak sam nedavno pročitala. Zanimljivo da se simptomi demencije pojavljuju kod žena u menopauzi, ali koliko je to zaista rasprostranjeno ostaje tek da se ispita...
https://www.bbc.com/serbian/lat/svet-57735394
I ja sam juce citala neki studiju ( skracena verzija) o Alchajmeru
i tamo stoji da su vise od 2/3 zena pacijenti, a samo ca 30% muskaraca.
S jedne strane zene duze zive, a samatraju da ima veze i sa hormonima.

Koliko sam ja razumela ona ( a ni sestra) i ne zive u istom mestu
sa roditeljima.
Nisam ni ja zivela u istom mestu, ali sam odlazila na nedelju dana svakog meseca ili mesec i po dok je mama bila u domu. Inace smo i preko telefona vodile slicnu komunikaciju, kada je bila raspolozena. Zvala sam je bar tri puta dnevno. I da zive u istom mestu, moraju da organizuju 24h nadzor. I da uvedu rutinu. Bez toga ne vredi. Sto je vise dementan prepusten sebi, bice vise problema. Sto vise ima stvari oko sebe, bice problema. Sto je vise dezorjentisan u vremenu i prostoru, treba mu osoba koja ce ga uvoditi u rutinu i kontrolu.

Back