Da li je mama jos uvek koliko toliko svesna okolnosti? Pocetak moze da bude zastrasujuc, jer se vise ne snalazi u svojoj kuci i to je najvise uznemirava. Jos kada ste se vi pojavili a ona delimicno zna da nesto nije u redu... pa jos ako je ispitujete i usmeravate... moze da bude stresno. Trudite se da ne pokazujete nervozu, tako ce i ona biti mirnija. Sto manje je ispravljajte i nemojte je ubedjivati u nesto suprotno onom sto je trenutno zaokuplja. Znam da je to jako tesko. Ako joj nije oduzeta poslovna sposobnost, morace sama da potpise pristanak za smestaj u Dom. Sto se tice prognoza za napredovanje, ne mora uvek da bude tako. Jos uvek nije dobro ispitano, da bi moglo da se tvrdi kako ce se odvijati. Prilicno je individualno, kako su meni govorili. Laicki znam da je bitno koji je deo mozga zahvacen lezijama, a to se vidi na CT. Tesko da ce bilo ko od privatno angazovanih negovatelja uspeti da se izbori, pogotovo ako je aktivna i agresivna. Pa i clanovi porodice tesko se nose sa obolelim clanom. Da li je na nekoj terapiji? Kakvo je opste stanje? U pocetku je kod moje, sada pokojne mame, bilo sokantno. Da bi kasnije variralo izmedju mirnih perioda i postepenog napredovanja. Moze u Domu da bude podnosljivo, ali neko mora da nadzire. Uklope se vremenom i sa ostalim korisnicima kao i sa osobljem. Ali, opet kazem da neko mora da kontrolise sta se desava i koliko su posveceni, kao i da se daje podrska obolelom. I treba doci do neuropsihijatra koji je posvecen dementnima. Ne kazem da ostali nisu, ali ima onih koji se vise potrude i oko pracenja stanja i prilagodjavanja terapije...
Prima terapiju, nemdetine i donacept + kurkuma, cajevi, magleznijum, tinkture za mozak, kokos.. neki dan je dobila lorazepam, i sada hoce dr opste prakse da joj prepise nesto za spavanje, jer ne spava nikako.
Svesna je jedino da nece u dom. To non stop ponavlja! Ovako, za sada je mirna, sedi, tv uvek upaljen ali gleda kroz njega. Zaboravila je da pise, telefon vise ne zna da koristi, tusiranje samo se pokvasi i to je to, i ne dozvoljava da je iko kupa. Sestra ili ja kada sam tamo, je nekako namolimo da je okupamo, kao da je pocela da se boji vode.
Stalno pali masinu za ves, u toku rada je iskljuci, skine se, ubaci to sa sebe u masinu pa nastavi program..stavlja sve zajedno, cak i toalet papir u masinu. (To smo poceli da iskljucujemo iz struje kada nema vesa, ali ipak je ukapirala kako se ukljuci)
Prestala je da kuva, jos pre godinu dana, sada cak ne zna sama da isece meso, namaze parce hleba za dorucak, isece paradajz npr, to sve drugi moraju umesto nje.
Uvek je bila pedantna, kuca sijala, sada joj nered i haos uopste ne smetaju.
Nekad nam se cini da se inati, da za sve sto kazemo Ne-uradi suprotno.
I kada joj se kaze Ne, cini mi se da shvata kao naredbu, jer je ona bila ta koja je "naredjivala", i bilo je po njenom uvek, i sto se tice tate i nas. I tada, ako shvati Ne kao naredbu, brecne se, vikne, i odmah nam kaze da nas ne voli.
Svesni smo situacije, pa smo blagi i mirni prema njoj, iako se kidamo svi. Najvise tata ispasta, jer on se svaki dan vraca u to, ipak sestra i ja imamo brakove, decu, neku "zanimaciju" da nam skrene paznju sa cele situacije, ali on, puca.. Pobegla je par puta, sreca, selo je, gde se svi znaju pa neko cimne tatu. A bilo je i slucajeva kada je u 2-3 ujutru krenula negde, pa tata cuje kapiju i izadje za njom.
Ostavljala je peglu upajenu, sporet..iako su to sve stvari koje ona vise nije u sta ju da radi, ali valjda joj u jednom trenutku dodje da proba nesto da ispegla i zaboravi na to. Iz svih tih razloga, tata i sestra smatraju da je dom najbolje resenje, jer kako kazu, nisam tu stalno, i stite me, ne znam dosta stvari koje je uradila, jer nisu zeleli da me rastuzuju kada svakako ne mogu da pomognem.
Idem ja cesto kuci, svaki drugi mesec odem na 3 nedelje, nagledam se i ja svega, ali opet kazu da je to samo delic onoga sto ona stvarno radi..