pahuljicagm
Zainteresovan član
- Poruka
- 170
E da, i celog zivota se deklarisala kao ateista,a sad svako malo se krsti i priziva Boga.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Ništa neobično. Naletećeš valjda na moj post gde opisujem scenu, pa pitam ovu moju "što se krstiš kad ne veruješ u boga", a ona me gleda bledo... I posle pričala normalno.E da, i celog zivota se deklarisala kao ateista,a sad svako malo se krsti i priziva Boga.
Pozz za sve forumase na ovu -tesku temu.bio sam aktivan pa sam uspio pricitat sva vasa izlaganja od 1-241 str..hmm.bojim se da sam svagdje nasaslicnost sa svojom mamom
Citam sve postove, ali mi je promaklo da se i tebi zahvalim, na vremenu koji si odvojila da napises svoje iskustvo...
Sad je sve vec malo drugacije, u domu je medelju dana, novi lekovi, malo je mirnija, ne trazi stalno da ide kuci, a i nije vise besna i ljuta....
Svi smo prolazili kroz iste stvari...
Dobro je da postoji ovakvo mesto.
- - - - - - - - - -
Ma jasno je meni da je njena zelja za odlaskom odande velika, ali mi je takodje jasno da, kad bih je odvela njenoj kuci, tu ne bi bio kraj.. Jer, ko zna sta oan smatra svojom kucom... NE samo ona, svi poput nje.
Ni ne razmatram vracanje.
Kad je ona dobro, tacnije kad nije ljuta i ne rtrazi da ide kuci, i ja sam dobro, ne preispitujem sebe, znam da sam donela ispravnu odluku.
Ko zna sta nas jos ceka....
E da, upravo tako, pokusavam da sa dozom humora pricam o dogodovstinama,naravno, samo onima za koje znam da ce pravilno shvatiti.
Evo sad idem iz doma... Sobna je po mojoj proceni oko 70 god ili vise ,a tetka prica kako je baka masina za mlevenje hrane,pojede sve sto jo dopadne saka i kaze meni - eto,ona je tvojih godina,a vidis kako jede ... Auh, sta li tetka misli koLiko ja imam godina,a koliko ona?
Razumem da imas potrebu da ti tetka potvrdjuje dobrim raspolozenjem da si donela dobru odluku. To je mene opsedalo prve godine i duze, a ponekada i sada. Trudila sam se da je zovem deset puta dnevno da bih osluskivala njeno stanje i da bih pokusala da je odobrovoljim. Naravno da si donela dobru odluku. Svaka druga varijanta nosila bi mnoge rizike i tebe bi unistila i psihcki i fizicki. Kada me raspamete zaposleni u domu neprofesionalnoscu i nehumanoscu, onda pomislim i sada da bih joj ja pruzila mnogo vise i bolje sto se tice tehnickih uslova. To bi znacilo da napustim posao i muza i da se vratim sa mamom u stan, Pomisao da ne uskoro ne bi smo imale sta da jedemo, a da ne pricam o ceni lekova, pelena... vraca me u realnost. Ovako je mama na sigurnom, a ja mogu da zaradim i da kontrolisem situaciju koliko-toliko. Pricala sam vise puta o odvodjenju mame u stan na nekoliko dana i koliko je to bilo traumaticno. Ona je mirnija u domu, nego u svom stanu. Za dom misli da je bolnica u kojoj se leci ili da je stan koji smo nedavno kupili. A svoj stan nikako nije mogla da prihvati. Govorila je da je u gostima kod mene, a mene je smatrala svojom sestrom.
- - - - - - - - - -
Moja mama ponekad misli da sam ja njena majka. A ko god je pita koliko ima godina, kaze da ima 42. I tako odgovara vec godinama. Ne pokusavam da je razuverim. Cak se po potrebi ponasam kao da sam stvarno starija i kazem da sam bas ostarila. Onda me ona ili tesi ili kaze da sam stvarno omatorila.![]()
Grozna, grozna bolest...
svega sam toga i vise nego svjestan nego su propisivali svako malo druge i druge za kratak period izbacu jedne ubace druge.ma stanje sve gore i gore..Lekovi služe samo da ublaže simptome i uspore bolest. Nažalost, tu mnogi neuropsihijatri nisu vični da potrefe terapiju, jer ne uzimaju u obzir druge hronične bolesti. Jednostavno su zadovoljni ako je pacijent stabilno. Bar neko vreme. Ali demencija se ne može zaustaviti.
Treba i ranije, tad se lakše prilagođavaju. Zavisi od mogućnosti. Nije svejedno ni kako je dom organizovan. Pavlović je pisao, tj. pričao uopšteno. Dementne osobe treba uključiti u rad, treba ih forsirati donekle, da rade ono što još mogu... I to je deo terapije.
svega sam toga i vise nego svjestan nego su propisivali svako malo druge i druge za kratak period izbacu jedne ubace druge.ma stanje sve gore i gore..
E, i to je jedna od stvari koja me onespokojava... Nemam utisak da u domu ima nekih radnih terapija, bez obzira sto im je soc.radnik prisutan 4 dana u nedelji, po 4 sata.
Mislim, od tetke nisam nikada dobila informaciju da se necim bavila, mada, kaze uvek kad razgovara sa soc.radnicom, veoma joj se dopala. Kaze da je jedina normalna, fina kulturna gospodja
Ali to moram malo bolje da sagledam i raspitam se.
Nosila sam joj ukrstenice,ponela je i neku knjigu kratkih prica, kaze da cita.
Sinoc je utripovala da ce da joj uzmu penziju, jer joj je jedna od med.sestara rekla da ce je usvojiti
Kad je usvoji, sve njeno ce pripasti toj sestri, i sta ce ona mucena tada.
Jedva sam je smirila. Rekla sam da joj ja placam racune od penzije i da ne brine nista.
I opet pitanje kako da se cuje sa mamom!?
Cak je i mog brata zvala da mu trazi mamin telefon.
Do kad ce da veruje da je mama u guzvi i da joj je pokvaren mob, nemam pojma...
Samo mi fali da vidi reklamu na tv da imaju telefoni za 1 dinar![]()
Evo, citam forum iz 2014 god, naidjoh na post gde prof.Pavlovic kaze da nije dobro dementnog ni prerano zbrinuti u ustanovu, tj.dom.
I odmah pocinjem sebe da preispitujem.
I toliko mi je vec muka od tog ispitivanja sebe same, od corsokaka u kome sam se nasla, da mi dodje da odem u jednom pravcu, ma gde to bilo...
Ne pomaze sto mi apsolutno niko, bas niko iz bliskog okruzenja nije rekao da sam pogresila sto sam je smestila u dom. Ne, pa ne moze to da udje u ovu glavu kad je spopadnu lutke.
Dovoljno je da ovako nesto procitam i da se svo samopouzdanje koje sam stekla u poslednjih nekoliko dana rasprsi kao mehur od sapunice...
Vec se gubila na ulici. Mislis da bi to prestalo? Sta da nije naisao komsija da je vrati kuci? Koliko ima u novinama potraga za nestalim starim osobama? Meni je to bila poslednja kap u casi, kada sam cvrsto odlucila o smestanju u dom. Jesam se dvoumila I to je bila strasna odluka I sada me povremeno muci... veruj da ne bi islo na bolje u njenom stanu I u njenom stanju. Mozda bi se neko vreme pritajilo, a onda opet rizik da napravi nesto sebi ili oko sebe. A kako bi ti sve to kontrolisala? Kako bi se osecala da joj se nesto desilo? Kako bi nastavila da radis I zivis ?
Ne vredi da cekas da se u domu organizuju, jer mnoge sluzbe otaljavaju svoj posao. Moras aktivno da se bavis motivisanjem I organizovanjem dodatnih aktivnosti. Postavi pitanje sociologu ili random terapeutu da li imaju I sta organizovano, pa probaj da ukljucis tetku, ali uz nadzor kako se to odvija I da li bas to njoj odgovara. Ili joj organizuj u sobi da radi nesto, pa da je neko povremeno obidje I pohvali. Nemoj ocekivati da ce se problem potpuno resiti. U mojim postovima mozes videti koliko sam se ja borila I sada se borim sa sluzbama u domu. Stlno ce biti problema, manje vise. Pokazi zaposlenima u domu da imas svoje zahteve I ocekivanja, da razumes njihovo opterecenje I tezak posao... Naglasavaj da ti brines o svemu I da drzis sve pod kontrolom. Reci da je kaznjena sestra koja je rekla da ce je usvojiti. Ucini sve da oseti da nije ugrozena. I opet ce ona nesto smisliti da se zali I strahuje. To je jednostavno tako u demenciji. Smisli neku osobu koja je bila za tetku autoritet I reci joj da ta osoba kontrolise rad doma. Cim se pozali na nesto I nekoga, kazi da je taj ili ta vec odreagovala. Pominjanje mame moras da prihvatis kao deo njene bolesti I tako da se ponasas. U jednom trenutku ce prestati da trazi tvoju mamu, a fokusirace se na nesto drugo. Do kada ce to trajati ne moze niko da predvidi I tu ne mozes nista. Mirnim tonom uz osmeh ponavljaj istu pricu dok god treba I mora. a onda prelazis sa osmehom na drugu temu.
Pahuljicamg, obrati paznju na medicinsku sestru i "usvajanje" koliko god ti se to cinilo kao lupetanje. Jedno od pitanja pri prijemu moje majke u dom je bilo da li ima neku imovinu. To mi se nije dopalo, jer mislim da nije bilo na mestu da to pitaju, pa sam rekla da nema, sto je bilo tacno, ali i da je imala rekla bih isto. Opreza nikad dosta, cini mi se da su dementni koji nisu jos sasvim izgubljeni najpodlozniji manipulaciji. Tako da ako si vec rekla nesto u vezi imovine, pazi, ili smisli nesto da poveruju da vise nema nista. Da neko ne dobije neku ideju. Pozdrav!
na nalazu je pisalo uznapredovali stadij demencije ..a sto se tice lab.nalaza radjeni su prije dva tjedan i obicno se rade svaka dva mjeseca.jer jos umijeje rec ako je nesto boli ili ako sam to ukljuvim