Taj prvi period je zaista težak, kako bolesnicima tako i porodici. Kod moje mame je naizgled bilo "lakše" jer je slabo pokretna, loše vidi, pa nije mnogo izlazila ni iz svog stana. Nije od onih bolesnika koji beže i lutaju. Mi smo kao priču naveli renoviranje stana koje smo tokom prvih meseci i sproveli. Posle je došla da vidi, nije joj se sve dopalo, ali nije ni rekla da ništa ne valja. U međuvremenu, posle skoro dve godine, i ona nekako uviđa da ne može da živi sama, pa čak ni sa negovateljicom. U domu više ne negoduje toliko zbog uslova, već što nema s kim da priča, mada je to umela da govori godinama unazad. Privikavanje je išlo sporo, sa po nekim pokušajem pravljenja scene, dva-tri puta je pretila da će skočiti kroz prozor, ali sam sve to slušala i kod kuće kada bi je uhvatila depresija, pokušavala sam da je smirim, prekidala posetu jer je bilo besmisleno da i dalje raspravljamo, spuštala slušalicu, i sada tih faza više nema. Što se mobilnog telefona tiče, njoj to mnogo znači. Ume da zove samo mene na brzi poziv, a i to sve ređe čini. Možda ne bi bilo loše da joj uzmeš telefon na jedan dan, izbrišeš sve kontakte osim tvog broja (ako ume da se služi imenikom) i onda joj ga vratiš. Prepiši brojeve koje smatraš bitnim. Objasni prijateljima i rodbini da ona trenutno nije u stanju da ih poziva. Kod nas je tako što tokom svake moje posete obavimo jedan ili dva razgovora, ako ona želi. Mislim da je bitno da ostanu socijalno integrisani dokle god je to moguće. Moju majku još uvek po neko pozove i ona se uvek obraduje. Neki put priča nepovezano, brka ljude i događaje, tako da baš niko ne zove mnogo često, jer i rodbini i prijateljima nije lako kada shvate koliko je konfuzna. U sobi postoji telefon koji može da se zove preko centrale, ali ga ona ne registruje i ne diže tu slušalicu. Mobilni je na preklop i njega automatski sklopi tako da ne mora ništa da pritiska. Videćeš vremenom i sama šta je moguće, šta je korisno, a šta predstavlja smetnju.
Što se druženja po domu tiče, tamo su relativno retka nekakva prijateljstva, pogotovu među dementnima, oni prosto nisu u stanju da neguju dublje međuljudske odnose sa nepoznatim osobama. Lepo reaguju na blagi dodir, vole da ih neko zagrli i poljubi u obraz, ali to je otprilike maksimum. Mama sada lepo komunicira sa svima, ali niko joj nije osobito simpatičan. Da sutra ode iz doma, sve bi ih odmah zaboravila.
Psihijatra nema skoro ni jedan dom, osim onih državnih. Ovde dolazi doktorka po pozivu, ali se posebno naplaćuje. To smo praktikovali kada je bilo neophodno proceniti mamino stanje posle nekih promena, malo su se menjali lekovi i tako. Tu imaju sklonost da malo podešavaju terapiju da osoblju bude lakše, ako ti deluje previše pospano, ukočeno, usporeno, traži drugo mišljenje. Mami je državni neurolog menjao terapiju i izbacio antipsihotike, sada su antidepresiv i anksiolitik tako raspoređeni preko dana da uvek nešto od toga deluje, ujutro pije Memantin (Ebixa) a uveče nešto za spavanje. Razgovaraj sa socijalnim radnikom, obično su oni zaduženi za organizovanje nekih aktivnosti korisnika, radionice, kvizovi, muzičko popodne, književna druženja. Kod mame uključuju i korisnike koji još mogu nešto da doprinesu tim događajima, onda se nešto odrecituje, ispriča, otpeva itd. Pošto je tvoja tetka donedavno bila aktivna i puno toga ju je interesovalo, možda ne bi bilo loše da na neki način asistira socijalnom radniku kada se nešto organizuje.
Probleme sa rodbinom nismo imali, po neki komšiluk i po neka prijateljica su se malo iščuđavali pa pitali da li je ona tamo srećna... Ljudi stvarno malo znaju o ovoj bolesti, nisam ni ja znala mnogo toga dok nisam morala da se suočim sa problemima koje nema ko da reši. Nedavno se javila prijateljica sa kojom se mama dugo nije čula i videla. Posle sam ja pričala s njom, mislila sam da ću morati da objašnjavam i prepričavam poslednjih par godina, ali mi je žena rekla da je njoj posle dve rečenice bilo jasno da je u pitanju demencija jer je mama pomešala neke događaje, a posle nije znala odgovore na neka najjednostavnija pitanja.
Budi strpljiva, radiš sve što mora da se uradi, videla si kako funkcioniše kada je sama i znaš da ne možeš da je pustiš samu kući. Boli sve to itekako, ali se ja svake večeri pred spavanje zahvalim onom gore što ne moram da razmišljam da li joj se u toku noći nešto desilo, zašto ujutro ne diže slušalicu (najčešće zato što je mobilni ostavila u drugom delu stana) pa onda poluobučena jurim do nje da vidim da nije pala. Videćeš iz dana u dan kako se njena bolest razvija, pa ćeš prema tome i postupiti. Nemamo mnogo izbora.