- Poruka
- 11.357
Da li neko zna razliku između mematina i exelona ?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
nema tu razlike i jedan i drugi su ta druga skupina lijekova za srednju i tesku fazu alzheimera i demencija.tzv inhibitori tako nesto..u malom broju skucajeva pomazu donekle odrzat kakvo takvo funkcioniranjemstim da exelin ima i dermalne flastere koji se lijepe ukoliko pacijenti ne mogu ili ne zele gutat tbleteDa li neko zna razliku između mematina i exelona ?
Halucinacije ne prestaju i dalje, juce je bio psihijatar, promenio terapiju, dobila memantin i ksanaks, ukinuo vecernji prazin i bensedin.
Mozda nesto i uradi.
Kaze da je sve losije stanje... Bolest napreduje...
Vecina psihijatara ce reci da bolest napreduje ... ja sam uvek insistirala na novoj kombinaciji lekova I novim doktorima... sve dok nije dosla dr Stojanovic Mira. Ona je posvecena dementnim pacijentima, prati njihovo stanje, menja terapiju... uvek saslusa moja zapazanje, proveri sa doktorima opste prakse, pregleda moju mamu... nemam reci da opisem njen profesionalizam I humanost. Da li taj doctor ima ugovor sa domom? Da li mozaes da odvedes tetku kod drugog doktora ili da dodje neko da je pregleda u domu? Ili malo sacekaj da deluju lekovi koje je sada dobila. Prati stanje, konsultuj se sa lekarom u domu I tehnicarima I utvrdite kada u toku dana ima vise problema, kada je potrebno smirenje... moja mama pije rispolept da bi sprecili halucinacije. I pije bensedin. U pocetku je pila largaktil. Proveri kako spava nocu, da li pije redovno tablete. Imala sam od pocetka problem da medicinski tehnicari ne donesu sve lekove ili preskacu terapiju. Onda sam pitala da li je potrebno da kupim jednu kutiju lekova za ostale koji nemaju novca, a da mojoj mami ne diraju njenu terapiju. Probaj da provides jedan dan sa njom u domu, mozda. Da ispratis sva desavanja. To radim sada kada ne vodim mamu kuci I posto zivim daleko od nje, moram da dodjem na par dana. Da li ste joj proveravali skoro opste stanje - pritisak, secer, krvnu sliku, urin...? Da li ste radili CT mozga? Tako moze da se vidi koliko je ostecenje I na kojem delu mozga, pa mogu da se predvide donekle komplikacije. Nekada kazu da je to jednostavno kognitivni poremecaj karakteristican za starost. Ipak I to treba koliko je moguce drzati pod kontrolom. Nemoj odustajati od nalazenja odgovarajuceg leka za tetku I za trenutno stanje. Mojoj mami se pokazao kao odgovarajuci lek donasept. Pije ga I sada u kombinaciji sa jacim lekom za demenciju. Bez antipsihotika nismo mogli, a bensedin uvece mora. Od lorazepama je odlepila, kao I od nekih lekova za cirkulaciju. Cak je I trental doveo do pogorsanja. Jako je vazno da se odrzava imuni system I da se stalno pricom uliva sigurnost. Sve dok je to moguce.Proveri da lli je nesto posebno uznemirava u domu. MOzda joj oduzimaju telefon, mozda neko grubo reaguje, mozda se ne slaze sa cimerkom...gotovo svi domovi imaju osoblje koje nije dovoljno obuceno za rad sa dementnima. To je opsti problem.
Da,ovo je lekar koji ima ugovor sa domom. Sa VMA dolazi, u penziji je,ali je veoma aktivan. Kazu da vrlo uspesno pomaze korisnicima u domu. Iskreno, cini mi se kad bih je izvela iz doma, da bi i meni utekla
Gledala sam na netu, ovaj memantin se uvodi mesec dana, ali ako bude nekog drasticnog pogorsanja, odreagovacu odmah.
U avgustu su joj sve analize krvi bile u granicama normale.
CT mozga je radila sigurno, prof. Pavlovic joj je to trazio sigurno, ili dr.Stefanova, prosle godine. Znam da je isla.
Nemam od Pavlovica ni jedan nalaz, pobacala je sve. Moram da odem tamo da pokusam da im trazim da mi odstampaju da znam sta je koristila od lekova i reakcije koje su bile, tacnije da dam psihijatru iz doma da ima uvid u to.
A sto se tice toga sta je uznemirava u domu, meni se cini SVE, BAS SVE...
Ona neprekidno hoce kuci.
I sve se pogorsalo od pada u prosli cetvrtak. Tj.od petka ujutru.
Od tada su i pocele halucinacije.
Videcemo...
Da, to je sve tipično. Nemoj samo i ti da paničiš bez potrebe. Takva raspoloženja svojih bliskih dementni u toj fazi osete jako dobro, moraš da ugušiš to osećanje u sebi, jer nije dovoljno što ga prividno kriješ. Sve je u redu sa lekovima, ali bolest očigledno već preovlađuje, ako već nema drugih tegoba. Slično je bilo i s mojom majkom.
Memantin je isto što i ebixa, to su samo različiti nazivi u zavisnosti od proizvođača. A jeste iz spektra lekova za usporavanje demencije u poslednjoj fazi (ako ih ima tri), uglavnom su delotvorni, mada se to ne vidi golim okom. A od drugih lekova zavisi trenutno stanje, za sve te nuspojave kao što su depresija, halucinacije i uznemirenost, za to postoje sedativi, antidepresivi i antipsihotici. To je teže kontrolisati.
Da,bila sam veoma uznemirena,ali samo zato sto sam videla da je ona lose. Juce sam otisla u dom,i uspela sam da je smirim. Prvo je bilo suza,molbi,histerisanja,lupanja nogama o pod,ali na sve to ja sam joj rekla da treba da odemo u sobu da se zagrejrmo jer je hladno. Posle 5 min je pristala. Posle dva sata me je izljubila i obecala da ce lepo da odmori i da se cujemo ujutru.
Danas je bila dobro.
Bila joj je prijateljica u poseti,Tetka je odusevljena. Pokusala je ovu da ubedi da idu u setnju i na kolace,ali zena zna sa kim ima posla
Iskreno, nisam guglala niti tražila sličnu temu. Ovde sam na Krstarici dugo i samo sam ukucala demencija i izašlo je ovo....i eto.
Manjak je informacija,
1.zato što je ljude sramota da pišu.
2 Osećaju se krivim zato što je demencija kasno uočena (kada joj nema leka), te im sama ta činjenica da nisu pomogli dovoljno roditeljima otežava pisanje.
3. Ljude je sram da priznaju da imaju listu prioriteta koja je sasvim normalna, i na čijem vrhu nije dementan roditelj, već deca, muž, žena...porodica.
4. Ljudi se stide da kažu jer oboleli rade nenormalne stvari, sulude stvari koje ne bi nikada radili da nisu oboleli, a one, opet, kod ukućana izazivaju silan strah da se neka vrsta ludila uselila u porodicu, te i oni reaguju onako kako nikada ne bi da nisu stavljeni u tu situaciju.
5. Demencija je prevrtljiva, lažljiva bolest koja voli da igra skrivalice godinama. Sakrivena iza odlaska u penziju i normalne stračke demencije koja ide sa godinama, kao i normalan pad motorike i funkcija mozga, ona čeka u zasedi. Nema pravila koga dohvati, učene, pametne, neškolovane...Na kraju, dohvati celu porodicu obolelog.
6. Stradaju svi, mladi, stari, prijatelji više ne dolaze, silno vreme i novac, silan trud prvo oko ustanovljenja dijagnoze pa nadalje, ukućani su usresredjeni na obolelog i članove porodice i gube vezu sa ostatkom sveta...to je bolest broj 1 u svetu.
7. Naša država....šta da kažem, kad znate i sami koliko je uopšte svesna ovog problema. Maca je gledao neku reportažu o tome valjda u popodnevnom programu. Kao otvoren je u Bg neki centar za pomož obolelima i članovima porodice. Smejao se svemu onome. Treba da dovedeš bolesnika na par sati kod njih, na edukaciju, rad,pomoć, a i članovi porodice da se edukuju.....i naravno da ga vratiš posle kući...pa jel oni misle da svi mi ne radimo? I da li su oni, pored silnog teoretskog znanja, ikada proveli par sati sa dementnom osobom? Znaju li kako izgleda odvesti ga negde? I da li znaju koliko košta to vozikanje po gradu?...Na sva usta priča o tolikoj pomoći...nemoj da pomažu tako, jer to samo govori koliko nemaju pojma o čemu pričaju.
8. Zato je ova tema bitna.....jer kod demencije NIKO NIJE KRIV....ali stradaju svi.
Da, to je sve tipično. Nemoj samo i ti da paničiš bez potrebe. Takva raspoloženja svojih bliskih dementni u toj fazi osete jako dobro, moraš da ugušiš to osećanje u sebi, jer nije dovoljno što ga prividno kriješ. Sve je u redu sa lekovima, ali bolest očigledno već preovlađuje, ako već nema drugih tegoba. Slično je bilo i s mojom majkom.
Memantin je isto što i ebixa, to su samo različiti nazivi u zavisnosti od proizvođača. A jeste iz spektra lekova za usporavanje demencije u poslednjoj fazi (ako ih ima tri), uglavnom su delotvorni, mada se to ne vidi golim okom. A od drugih lekova zavisi trenutno stanje, za sve te nuspojave kao što su depresija, halucinacije i uznemirenost, za to postoje sedativi, antidepresivi i antipsihotici. To je teže kontrolisati.
Da li se vama dešavalo da vam "smeta" poboljšanje stanja dementnog ? Radi se o tome da ona kad je psihički bolje, sasvim trezveno i sa jakim argumentima osuđuje mene, hoće da ide kući i nabraja dokaze koji su na njenoj strani.
Juče je bio jedan od takvih dana. Baš mi je teško da joj odgovorim na pitanje zašto je još u domu kad je u sasvim dobrom stanju.
Prebacila sam se... Nije MEMANTIN, vec METOTEN ... Antipsihotik. Daju joj jos i Prazine, Xanax i Mendilex.
U svakom slucaju, halucinacije su prestale, mislim, nema paranoje koja je bila prisutna,ali i dalje trazi moju mamu. Sada je usporena. Ali je mirna. Ovih dana cak ni ne trazi da ide kuci.
U poslednje dve nedelje su joj i prijateljice odlazile u posetu, od dve je trazila da je vode kuci, ili da idu na kafu pa da prespava kod njih, ali su se one dobro snasle. Ne mogu da veruju kojom brzinom se pogorsava bolest. Ona je bas bila zadovoljna zbog tih poseta. Nadam se da prijateljice nece odustati od nje bar jos neko vreme.
Cak je pristala i da joj ofarbaju kosu u domu, da se sredi malo. Kazu mi da je bila tip-top kad su bile.
Smirila se,ali koje sve lekove uzima, bilo bi strasno da se nije smirila. Ne trazi cak ni kuci.
Ali, ja vidim pogorsanje. Pitala me je juce gde ja ono bese zivimTelefon zaboravlja svuda po domu, ne zna imena med.osoblja, za mesec dana ni jednom nije sama pronasla svoju sobu, obukla je brusic preko potkosulje i pizame (videla sam na forumu da je to mama od @BEzuslovne to radila prosle godine) i zatekla sam je da gleda spansku ili tursku seriju
koje nikad, ali nikad nije gledala.
I od svega mi je najgore sto telefon seje svuda i ne mogu da je cujem, da popricam sa njom, da zna da nije ostavljena sama sebidok jos uvek moze da spoznaje bar nesto.
Idemo dalje....
Da li se vama dešavalo da vam "smeta" poboljšanje stanja dementnog ? Radi se o tome da ona kad je psihički bolje, sasvim trezveno i sa jakim argumentima osuđuje mene, hoće da ide kući i nabraja dokaze koji su na njenoj strani.
Juče je bio jedan od takvih dana. Baš mi je teško da joj odgovorim na pitanje zašto je još u domu kad je u sasvim dobrom stanju.
Bude toga kod mame, kod nje su neke stvari potpuno pobrkane, a neke su jasne i tačne. Nervira me svakako kada ona traži da ide kući, u prvih godinu dana skoro pri svakoj poseti, ali ubrzo počne da brka i priča nasumice (samo da bi nekako bila u pravu). Zaista mi tada stvara osećaj krivice i počnem da razmišljam kako je ona u domu zato što ja nisam u stanju da joj bolje organizujem život. Sada je mirnija, a ja znam o kojim temama ume lepo da razgovara, pa nastojim da njima ispunim posete. Kada vidim da se u nečemu ne snalazi ili je zaboravila, onda skrenem na ono što joj ne pravi problem. I uglavnom se lepo rastanemo. Ranije, sam umela da skratim posetu ili da joj nekako poluobećam da ću pokušati sve da ona dođe kući, makar na par dana. Sada više mnogo ne pominje odlaske kući, raspituje se za komšiluk, ispričam joj koga sam srela, i to joj bude dovoljno. Ona ima dosta godina i zaista je upućena na pomoć i negu (iako je još koliko-toliko pokretna i samostalna), a kod kuće bi bila prepuštena jednoj osobi ili sama. To joj ponekad i kažem kada načne temu povratka i ustvrdi kako ona to može i sama, uz neku pomoć nekoliko puta nedeljno na par sati...
Mislis da je toliko dobro da bi mogla sama da brine o sebi, skuva, izadje da proseta, okupa se.....
I ja se borim sa slicnim dilemama. A onda se setim sta sve ne moze sama i shvatim da joj je najbolje u domu.
I smislim neko prigodno objasnjenje. Recimo - Doktor je na seminaru, cim dodje svratice da te pogleda, i videcemo sta ce reci...
Mada, priznajem, Tetka vise ne trazi tako grcevito da ide kuci. Upita svaki put, ali nema histerije po pitanju odlaska kuci.
Ne dozvoli da te pokoleba.
Eto,rekla sam ti da treba da joj das vremena da se navikne![]()
Nisam znala sta znaci taj termin,pa sam predpostavila da ce ovde neko znati