Demencija

Zdravo,
nadam se da ces ovde naci mnogo korisnih saveta i budi potpuno slobodna da pises o svemu sto te muci vezano za ovu bolest.Ovo je jedno od retkih mesta gde se svi prisutni jaaaako dobro razumeju.Razmenjujemo savete,iskustva,informacije o lekarima,bolestima,lekovima,zivotu sa dementnima i slicno.Osim ove bolesti ovde se moze nauciti i o propratnim oboljenjima koja svako od nasih bolesnika ima.Skoro da niko nije ovde samo zbog demencije,tu su i mnoge druge stvari i problemi.
Tvoja mama je mlada a eto,vec kao i moja koja se razbolela sa 64godine.Ustvari,tada je dobila dijagnozu a ko zna kada je sve pocelo.Kao sto vidim obzirom na lekove koje tvoja mama koristi bolest ima tendenciju ubrzanja.Nadajmo se da ce posle turbulentnog perioda da dodje do stagnacije.Tako je bilo sa mojom mamom.Od totalne konfuzije,opste dezorjentisanosti,agresije i mogu reci slobodno neke vrste ludila i teske depresije uz dobru terapiju se posle oko 6 meseci prilicno stanje poboljsalo.Kombinacija svega navedenog i ostalih tezih oblika oboljenja srca,pluca...doslo je do stagnacije.Sada je naravno i dalje pod mojim budnim okom i nadzorom lekara i medicinskih sestara(u kucnim uslovima),uglavnom spava,polupokretna je,svesna,dobro orjentisana,prihvata savete i tako...ponekad,dodje do ispada ali nisu tako opasni.Nadajmo se stagnaciji ako je moguce i u slucaju tvoje mame.Ako je odlazila od kuce i gubila se,odmah preduzimaj sve moguce mere predostroznosti i obezbedjenja.Sto se tice tate,verovatno neces mnogo moci da racunas na njega jer kao i vecina muskaraca,obicno su slabiji mentalno i emotivno od nas pa on nece da vidi i nece da prihvati problem sa svom odgovornoscu koju on nosi.Osloni se na sebe,na kvalitetne lakare koje moras sama da nadjes,na lekove,tvoje strpljnje i ljubav.Bice ti jako tesko,obzirom na situaciju u kojoj si ali znaj da nisi sama i da smo skoro svi ovde prisutni doziveli veeeelike,licne traume,depresije,borbe i iskustva.Srecno i dobrodosla uvek!:ok:

Kod nje je za sada prisutno samo zaboravljanje,nemoć da se izrazi,i bes jer ne može uvek da nam kaže šta hoće.Ima migrene kao i ranije ima ih od detinjstva,nekad malo izmišlja pa se tata iznervira al ja ga smirim i kažem mu da to ide uz bolest i protiv toga ne možemo,traži pažnju.Depresivna je,uvek se boji kad nismo kući da nam se nešto desilo,u mom slučaju gde sam 9 sati,a ja sam na poslu i tako.Sakriva stvari po kući hemiske olovke,krpe za suđe,moj veš redovno,ali opet kad odu u šetnju nađem sve i ne kažem ništa mada nekad cela situacija frustrira jako.Samohrana sam majka,živim u kući sa njima i bratom,al 99% stvari je na meni ali borim se. Ne znam dal će imati još neke tegobe,čitala sam dosta o demenciji i strah me je koliko dugo će još biti sa nama.

Kod nje je za sada prisutno samo zaboravljanje,nemoć da se izrazi,i bes jer ne može uvek da nam kaže šta hoće.Ima migrene kao i ranije ima ih od detinjstva,nekad malo izmišlja pa se tata iznervira al ja ga smirim i kažem mu da to ide uz bolest i protiv toga ne možemo,traži pažnju.Depresivna je,uvek se boji kad nismo kući da nam se nešto desilo,u mom slučaju gde sam 9 sati,a ja sam na poslu i tako.Sakriva stvari po kući hemiske olovke,krpe za suđe,moj veš redovno,ali opet kad odu u šetnju nađem sve i ne kažem ništa mada nekad cela situacija frustrira jako.Samohrana sam majka,živim u kući sa njima i bratom,al 99% stvari je na meni ali borim se. Ne znam dal će imati još neke tegobe,čitala sam dosta o demenciji i strah me je koliko dugo će još biti sa nama.

Draga moja nemoj da se plasis.Ova bolest je neobicna,specificna i utice na celu porodicu i okruzenje i to unajtananijem delu a to je psiha,kako obolelog tako i zdravih clanova porodice.Iz licnog iskustva koje se poklapa u nekim segmentima s tvojim slucajm ti kazem da ostanes pribrana i hrabra.Verujem da su ti zivotne okolnosti teske a da je mamina bolest sve to jos vise otezala.Recicu ti samo da sam ja pre dve godine morala u sred zime sa malim detetom da se iselim iz stana jer mama nije htela kod psihijatra.Bila je u raspadu!Blago receno...Nisam znala ni gde cu,ni sta cu...Rodbina i prijatelji ce te ovde najverovatnije ostaviti na cedilu.Mogu da potpisem.Bices sigurno sama i jedina od koje ce mamam zavisit.Imas li brata ili sestru?Imas,tatu to je jasno ali pitanje je koliko mozes da se oslonis na njega.Ako je za utehu bar je prisutan fizicki i moze nadam se da ti pomogne oko svakodnevnog zivota.Nemoj da ocekujes da ce bas najbolje razumeti bolest majke.Pocni da ucis sto mozes vise o ovoj bolesti.Sve sto navodis je tipicno za ovo oboljenje.Ako mislis da sacuvas razum,zdravlje i svoje dete moras da se boris.Bice tesko,niko nije u stanju da ti kaze koliko moze da potraje.Lekari se ogradjuju i na kraju ipak sve prepuste porodici.Ako mama nema nekih drugih organskih oboljenja moze ovako jako dugo da potraje.Nauci da zivis s njom takvom i pokusaj da pomognes koliko mozes za sada.Otom,potom videces sta dalje.Nemoj nista da planiras.Tvoje vreme ce se uglavnom svoditi od danas do sutra.Imas dete,to je sreca mada i otezavajuca okolnos ali ipak neko ko te vuce unapred.Pozdrav!

Imam brata,al od njega neke preterane pomoći nemam.Rodbinu sam već isključila nekad mi uskoče kad treba dete da se pričuva ali i to sve slabije. Uglavnom nema nikakva druga oboljenja,pritisak joj je normalan,samo se borimo sa ovim za sada.Inače živim od danas do sutra jer drugačije i ne mogu. Dobila sam juče sajt da pogledam neki o Alchajmeru,svaki dan čitam po netu kopam,jer lekari me gađaju samo onim što već znam i jako malo kažu. Ako budem imala još pitanja sda bar imam kome da se obratim hvala vam na tome :heart:

Moja mama trenutno ima problem i sa sluhom.Da li je sebi ugurala nesto u uho(jer to je vec radila)ili joj je od visokog pritiska poceo da slabi sluh,nemam pojma.Uglvnom,dok je dobro cula TV je gledala bez tona,cak i muzicke emisije a sada kad je skoro ogluvela pojacava ton da se kuca trese.Dodatno je nervozna jer je i to sada nervira.Ponekad nisam sigurna da li je stvarno ogluvela ili se pomalo folira.U nekim momentima se ponasa kao totalno gluva a onda kad se najmanje nadam da cuje ona odgovori na pitanje ili se ukuljuci u razgovor.Kao da joj se sluh vraca i gubi vise puta u toku dana a pri tom kao da nas pogledom proverava kako reagujemo i kad zeli skrece paznju na sebe.Lik joj varira iz dana u dan,od totalno izgubljenog lika u vremenu i prostoru(mada pri tom realno svesnom,bar na oko)do blagog i skoro sasvim zdravog.Sve vise nema osecaj cula mirisa,jer moram da je ponovo teram na licnu higijenu.Buni se kad je teram da se presvuce i nece da mi da ves na pranje pod izgovorom da nema sta da obuce(pored punih ormara)i tako...Sve u svemu,zivotarimo.

Ovakve situacije smo i mi imali sa tatom, ali kad muz kaze, kupanje, odmah poslusa.
Tata je pred kraj bio toliko slab i nemocan, a mozda i depresivan, da ga je muz u narucju nosio do kupatila i kade.

Samo hrabro, Blesava, imas ti u sebi snage vise nego sto mislis, pa cak i kad naidju teski trenuci, dete pored tebe,njen osmeh, zagrljaj, mogu da ucine mnogo.
Ova bolest je teska za sve i nema nekog pravila, Blizance je napisala da se iz dana u dan ravnas, a bice momenata kad ce biti promena i u samom toku dana.
Pokusaj da ostanes u tim momentima smirena i da sebi govoris to bolest radi.

Imam brata,al od njega neke preterane pomoći nemam.Rodbinu sam već isključila nekad mi uskoče kad treba dete da se pričuva ali i to sve slabije. Uglavnom nema nikakva druga oboljenja,pritisak joj je normalan,samo se borimo sa ovim za sada.Inače živim od danas do sutra jer drugačije i ne mogu. Dobila sam juče sajt da pogledam neki o Alchajmeru,svaki dan čitam po netu kopam,jer lekari me gađaju samo onim što već znam i jako malo kažu. Ako budem imala još pitanja sda bar imam kome da se obratim hvala vam na tome :heart:

Uz tebe smo, draga:heart: Slobodno pisi o svemu. Mene je rodbina proganjala, jer su tvrdili da pravim mamu ludom. Tako da nije lose sto su ti se sklonili. Preduzmi sve mere predostroznosi da sprecis izlazak mame u dvoriste i na ulicu. Nemojte nocu drzati kljuc u vratima ili u njenoj blizini. Povedi tatu na pregled, kada vodis i mamu. Pa neka od strucnjaka cuje o cemu se radi. Mada ce verovatno odbijati da prihvati tu cinjenicu.

- - - - - - - - - -

Uh,stvarno si u zacaranom krugu a tvoja mamam u njegovom centru.Joooj,sto ovaj zivot mora da bude tako komplikovan.:think:Mozda ce se nova bakica adaptirati na mamu i ko zna zasto je dobro sto se pomalo vezuje za tebe.Mozda zena nadje spas u tebi i drustvu tvoje majke.Ako je relativno zdrava i ocuvana mozda ce ti biti od koristi makar u davanju informacija.To sto je mama razbacala maramice po krevetu nije tako strasno obzirom da je imala viziju da je to sto i da namesta za dorucak.Ja bih to ignorisala.Ponekad je pusti neka uradi po svom kao sto je ovako bezazlena situacija ali joj naglasi da onda mora i da pospremi za sobom kad dorucak bude gotov.Neces moci da kontrolises svaki kiks i takve detalje.Mozda ima potrebu da radi nesto pa eto,tako bezopasne scene joj dopusti ma koliko nama delovale nelogicno,njoj mozda znace.Samo dok je bezbedna i nenarusava svoju i tudju sigurnost.Javi kako je prosla operacija supruga.Drzim vam pesnice i zelim svaku srecu!!!:):heart:

- - - - - - - - - -

Slazem se!;)

Hvala, blizance, na podrsci. :zag: Probaj da dogovis sa patronazom da isperu mami usi. Mozda se nakupio cerumen. Higijena je stvarno veliki problem za dementnog. To puno pokreta i deranziranja i nepoznatih kretnji ili zaboravljenih postupaka... pre svega prihvatam to kao strah i objasnim sta treba uraditi. Naravno, opet se duri, pa sve ponovo...

Prvo, u ludoj sam kući. Jako umorna jer su završni računi. Ćera je počela da radi, bebac ide u jaslice, sve je ok. Super je prihvatio jaslice. Pored toga ona je počela da pravi keksiće sa royal icingom, popse i još neke stvarčice. Ima talenta za sve to, što jeste, ali to oduzima mnogo vremena. Nedeljom je Svitac kod nas da ona može nešto da uradi od toga što voli. Onda mi padnemo na nos, jer treba srediti kuču, skuvati za taj dan, za naredne dane, pa njemu posvetiti vreme i odmaramo do srede :lol: Inače smo svi dobro, a mali Svitac je lek u bukvalnom smislu. Presladak je i živ,živ, trči, priča, sve razume......naučila sam ga davno da na pitanje "ko je nanino pile" udari se rukicama po stomaku i vikne "jaaaaa":lol: Svašta taj zna, sve ponavlja, radi čovek po kući i obožava šerpe i kuvanje

Bezuslovna, biće sve u redu sa tvojim suprugom, ali moraš mu se posvetiti. Mama je zbrinuta u domu a njemu sad trebaš ti.

Za sve vas, veliki, topao zagrljaj, a novopridošlima što bezbolniji prolazak kroz sve ovo :)

Možda malo glupavo pitanje al šta ću. Ne znam na koji način da nagovorim mamu da se okupa,uglavnom odbija i po nedelju,dve nekad i više.Nekad sam uspevala da je nagovorim ako joj kažem da joj je kosa ulepljena i da bi bila lepša da je opere,međutim sad kad upotrebim istu frazu ode i opere kosu ali neće da istušira.Onda je jedno vreme opet tata uspevao da je nagovori da ide da se kupa pa da ide i ona sa njim da mu pomogne međutim ni to više ne uspeva. Da li ima neko sličan problem i kako ga rešiti?

Možda malo glupavo pitanje al šta ću. Ne znam na koji način da nagovorim mamu da se okupa,uglavnom odbija i po nedelju,dve nekad i više.Nekad sam uspevala da je nagovorim ako joj kažem da joj je kosa ulepljena i da bi bila lepša da je opere,međutim sad kad upotrebim istu frazu ode i opere kosu ali neće da istušira.Onda je jedno vreme opet tata uspevao da je nagovori da ide da se kupa pa da ide i ona sa njim da mu pomogne međutim ni to više ne uspeva. Da li ima neko sličan problem i kako ga rešiti?

Nemoj da je nagovaras. Reci joj, ovo je blago, naredi joj da ide da se kupa. Znam da je to tesko, ali to je jedino resenje.
Ja sam tati kad je dosao u tu fazu nekupanja, dok je jos mogao da se krece, ugasim tv, kazem skidanje, odem da pustim vodu u kadu, vratim i cvrstim glasom jos jednom kazem, skidanje, i pomognem mu da se skine i odvedem do kade,u pocetku mogao je sam, kasnije ja sam bila pored njega i kupala ga.
Dakle, jedino resenje je reci cvrstim glasom: kupanje, tusiranje.
Postoji mogucnost da je tvoja mama zaboravila kako se to radi i zato je zbunjena. Mozda ume i zna da opere kosu, ali zaboravi da se okupa.
Moguce da ces morati ti da je nadgledas ili joj pomognes u kupanju.
I bez vike i galame, samo autoratitvno, vreme je za kupanje.
A tako ces morati poceti da se postavljas i u drugim situacijama koliko ti god to bilo tesko.
Znam tesko je kad se uloge promene i ti moras biti roditelj svojoj majci.

- - - - - - - - - -

PS. Pitanje ti nije nimalo glupo jer su to situacije koje vecina prolazi sa dementim roditeljem.

Uf iskreno ništa mi neće biti teže jer mi je ipak mama ali kad moram. Hvala u svakom slučaju danas ću da isprobam jer je opet prešišala jedno nedelju i po dana bez kupanja sigurno.

bili smo u istom problemu, odn. sada o kupanju vodi računa osoblje doma. da je ostala kod kuće, ja sama to ne bih mogla. ona je sklona padovima, ukoči se od straha, i u domu su uvek prisutne dve sestre.

nipošto nemoj da je grdiš i vršiš pritisak, opiraće se po automatizmu. meni je pričala: da se kupala pre neki dan (a prošlo je najmanje nedelju dana), da se ona ne znoji, da će se kupati sutra, danas je umorna, kupatilo je hladno itd. posle sam shvatila da se plaši sama da uđe u kadu, pa je nekako ulazila uz moju pomoć, pa je onda sve teže izlazila. pokušaj da ustanoviš šta je u pitanju: zaboravnost, inat, strah, gubitak osećaja za vreme, oslabljeno čulo mirisa (česta pojava kod dementnih). pokušaj mirno ali odlučno, kao što je objasnila sumara. možda nije loše da od toga napravite ritual, odn. da kupanje vežeš za neki drugi događaj. npr. prvo se kupamo pa onda pijemo kafu, jedemo kolače, presvlačimo posteljinu, šta god.

sumara, blizance, arabeska - odlični saveti, svaka čast, sve potpisujem!

blesava, poslušaj ove savete što si dobila, a u pauzama prelistaj stare postove na ovom forumu -
i samo polako, smireno... tvoj tata će u međuvremenu shvatiti kako treba, ali za sada ignoriši taj problem, brini o osnovnim stvarima bez vike i panike...

bezuslovna, poslušaj ljilju, tvoja je mama na sigurnom, misli i na sebe, nismo ni mi večni, treba se čuvati -

pozdrav svima!

sumara, blizance, arabeska - odlični saveti, svaka čast, sve potpisujem!

blesava, poslušaj ove savete što si dobila, a u pauzama prelistaj stare postove na ovom forumu -
i samo polako, smireno... tvoj tata će u međuvremenu shvatiti kako treba, ali za sada ignoriši taj problem, brini o osnovnim stvarima bez vike i panike...

bezuslovna, poslušaj ljilju, tvoja je mama na sigurnom, misli i na sebe, nismo ni mi večni, treba se čuvati -

pozdrav svima!

Hvala beket!
Pozdrav!

bili smo u istom problemu, odn. sada o kupanju vodi računa osoblje doma. da je ostala kod kuće, ja sama to ne bih mogla. ona je sklona padovima, ukoči se od straha, i u domu su uvek prisutne dve sestre.

nipošto nemoj da je grdiš i vršiš pritisak, opiraće se po automatizmu. meni je pričala: da se kupala pre neki dan (a prošlo je najmanje nedelju dana), da se ona ne znoji, da će se kupati sutra, danas je umorna, kupatilo je hladno itd. posle sam shvatila da se plaši sama da uđe u kadu, pa je nekako ulazila uz moju pomoć, pa je onda sve teže izlazila. pokušaj da ustanoviš šta je u pitanju: zaboravnost, inat, strah, gubitak osećaja za vreme, oslabljeno čulo mirisa (česta pojava kod dementnih). pokušaj mirno ali odlučno, kao što je objasnila sumara. možda nije loše da od toga napravite ritual, odn. da kupanje vežeš za neki drugi događaj. npr. prvo se kupamo pa onda pijemo kafu, jedemo kolače, presvlačimo posteljinu, šta god.

Kao da si opisala problem sa mojom mamom, od reci do reci. Jedno vreme sam uvela pevanje uz kupanje. Onda sam pretila da ce dodji doktori da je pregledaju I da ce se obrukati a uvek je vazila za gospodju. Zatim sam obecavala odlazak na rostilj ili kolace.... Tako je kada ja dodjem u posetu I trudim se da je dobro temeljno okupam. Inace je kupaju negovatelji. Skinu odecu, ona se buni, oni je vode prema kupatilu I zapitkuju detalje iz njenog zivota... neko je umesan a nekoj manje... I inace ima strah od kupatila,, cak I kada joj se piski. Za WC solju kaze da ima rupu I da se boji da ce upasti. :sad2:

Draga, mislim da ne postoje glupa pitanja kada se radi o demenciji. Mnogi od nas su bili sokirani raznim postupcima dementnih I nesnalazljivi. I posle toliko godina kako moja mama boluje, jos uvek ne mogu da se snadjem I zateknu me novi momenti kako bolest napreduje. Trenutno se desava da moja mama skida ujutru pampers. To I nije strasno ako pre toga nije izvrsila nuzdu. :dash: Gace baci, a obuce pantalone. :eek: To nas strefi bar jednom u 10 dana, a li me mnooogo uzdrma. Bar da ne dira nista pa bi dosli negovatelji I sve sredili. A ovako... A kad pomislim na Beket I njenu mamu koja je potpuno odsutna... Slobodno pitaj za sve sto ti je problem. Uz tebe smo:heart:

Hvala vam puno. Metoda vreme je za kupanje i to odma,ugrejala sam kupatilo i nema čekanja. Upalila je pogledala me je smao i otišla u kupatilo mada je tražila tatu da je nadgleda ali okupala se. Jedino pogled njen,imala sam utisak ko ćerkica da me gleda kad je nateram nešto da uradim.
Biće meni zanimljivo izgleda :dash:

Hvala vam puno. Metoda vreme je za kupanje i to odma,ugrejala sam kupatilo i nema čekanja. Upalila je pogledala me je smao i otišla u kupatilo mada je tražila tatu da je nadgleda ali okupala se. Jedino pogled njen,imala sam utisak ko ćerkica da me gleda kad je nateram nešto da uradim.
Biće meni zanimljivo izgleda :dash:

Bravo!Uspela si,verovatno je bila iznenadjena ali neka...Samo strpljivo.:D

Kako vreme prolazi, shvatam da nisam trebala da je vodim kući. Danas jedno od najgorih stanja do sad. Odem u dom, ona dezorijentisana, hoda nestabilno, seli da pričamo... Poplašena, razočarana, kaže mi da hoće da mi da neke pare da joj ne uzmu. Odnekud izvadi 6000. Nemam pojma odakle jer džeparac dobija kontrolisano i nemoguće je da je sakupila toliko. Moguće je da je u stanu imala neki štek koji je ispraznila kad smo bili tamo jer je novac bio umotan u stari novinski papir a toga nema u domu.
Nekih stvari se ne seća...za svo zlo sveta je počela da optužuje ženu koja pazi na stan...i ne seća se da je pričala sa njom celo popodne, nego priča da je videla samo na vratima a da je pobegla jer je pokrala peškire iz stana.
Bože, hvala ti što je u domu, ne znam kako bi se izborila sa njom da nije.

Kako vreme prolazi, shvatam da nisam trebala da je vodim kući. Danas jedno od najgorih stanja do sad. Odem u dom, ona dezorijentisana, hoda nestabilno, seli da pričamo... Poplašena, razočarana, kaže mi da hoće da mi da neke pare da joj ne uzmu. Odnekud izvadi 6000. Nemam pojma odakle jer džeparac dobija kontrolisano i nemoguće je da je sakupila toliko. Moguće je da je u stanu imala neki štek koji je ispraznila kad smo bili tamo jer je novac bio umotan u stari novinski papir a toga nema u domu.
Nekih stvari se ne seća...za svo zlo sveta je počela da optužuje ženu koja pazi na stan...i ne seća se da je pričala sa njom celo popodne, nego priča da je videla samo na vratima a da je pobegla jer je pokrala peškire iz stana.
Bože, hvala ti što je u domu, ne znam kako bi se izborila sa njom da nije.

Meni se čini da treba da budeš srećna i što se nije okomila na tebe, nego je eto našla (ili izmislila) i fokusirala se na neku drugu osobu. A na nekog mora! Samim tim što je tebi dala novac, to znači da je konačno stekla poverenje u tebe, možda baš tokom vašeg putovanja do njenog nekadašnjeg stana. To je putovanje po svim elementima bilo rizično, ali kao što te sad grize savest što si je vodila, još više bi te tištalo da nisi. Dakle, nije tvoja krivica što je tvoja majka bolesna i to utuvi sebi u glavu. Demencija je gadna, a u spoju sa šizofrenijom ne mogu ni da zamislim. Bolest ide svojim tokom i tu se malo šta može.

Treba mi vaš savet. pričala sam sa ženom iz njenog stana. Rekla mi je stvari koje su pričale, ništa posebno...ali, da li da pokušam da je podsetim šta su pričale i vratim joj neko sećanje ili da jednostavno sve zaboravim i ne vraćam se na tu temu ?

Back