Demencija

Treba mi vaš savet. pričala sam sa ženom iz njenog stana. Rekla mi je stvari koje su pričale, ništa posebno...ali, da li da pokušam da je podsetim šta su pričale i vratim joj neko sećanje ili da jednostavno sve zaboravim i ne vraćam se na tu temu ?
Mislim da je bolje ne podsecati je na vreme sto je provela u svom stanu. i sama si pisala kakve je reakcije imala odlaskom u stan.
Tata je nekad imao obicaj da nekad spontano prica o nekim desavanjima o svom zivotu.nekad su to bila ispravna secanja a nekad bi rekao juce sam bio u gradu i sreo sam druga.
Umeo je nekad da se priseti i nekih ljudi i nekad je govorio, da bio je, bila je juce, a neki od tih ljudi nisu vise zivi.
Zato mislim da je bolje ne podsecati je, jer nikad neznas kakvu reakciju moze da izvede tvoje podsecanje na neki dogadjaj.

Kad sam pokušala da joj objasnim kako i kad su bile zajedno i šta su radile tog dana, rekla je da lažem da ona nije luda i da bi se sećala da je pila kafu sa njom i jela kolače koje joj je ona donela.
Možda je ipak bolje da zaboravim na to.
Problem je taj što je sad njena glavna tema priča o tome kako joj je S. uzela sve iz stana, kako je opustošila ormane i kako ništa neće ostati ako je ne isteram napolje. Nema drugih tema za razgovor i ne mogu da je okrenem na drugu priču.
Još je rekla da je jako ljuta i da će ići kod socijalne radnice da kaže da za njene pare koje plaća dom neće da je oni izrabljuju i teraju da radi (lepili su juče neke sličice na jaja za uskrs). Kaže da oni prodaju stvari koje ona napravi na tim radnim terapijama i debelo zarađuju na njoj.
Odnela sam joj dvd plejer juče i snimke (dvadesetak) sa tih nekih druženja i igranki dok je živela u Kruševcu i bila član nekog kluba penzionera. Nemam pojma kako će to uticati na nju, ali, tražila je da joj donesem...

Odnela sam joj dvd plejer juče i snimke (dvadesetak) sa tih nekih druženja i igranki dok je živela u Kruševcu i bila član nekog kluba penzionera. Nemam pojma kako će to uticati na nju, ali, tražila je da joj donesem...
To moze pozitivno da utice na nju.
Ali nemoj se iznenaditi ako kaze da je to bilo juce ili da su bile sa njom.
Jedino resenje je klimanje glavom, i potrvdjivanje, da,da, tako je.
za soc. radnika kazi da ces popricati sa njom i zapretiti da joj vise ne prodaje ono sto ona napravi
A mozda ce onaj snimak iskoristiti da bude korpus delikte da je nesto napravila i da je soc. radnik to prodao.
Malo pokusavam da obrnem na salu.

Kad sam pokušala da joj objasnim kako i kad su bile zajedno i šta su radile tog dana, rekla je da lažem da ona nije luda i da bi se sećala da je pila kafu sa njom i jela kolače koje joj je ona donela.
Problem je taj što je sad njena glavna tema priča o tome kako joj je S. uzela sve iz stana, kako je opustošila ormane i kako ništa neće ostati ako je ne isteram napolje. Nema drugih tema za razgovor i ne mogu da je okrenem na drugu priču.
Još je rekla da je jako ljuta i da će ići kod socijalne radnice da kaže da za njene pare koje plaća dom neće da je oni izrabljuju i teraju da radi (lepili su juče neke sličice na jaja za uskrs). Kaže da oni prodaju stvari koje ona napravi na tim radnim terapijama i debelo zarađuju na njoj.

Lepo je sto pokusavas sve da bi je smirila. Medjutim, mislim da moras da postavis maaaalcice stvari tako da ti diktiras tempo I usmeravas pricu. Znam da je to jaaaaako tesko I sa tim se borim vec godinama. Ali ne mozes zamisliti sta ce sve traziti da joj dokazujes... ponesi DVD, ali nemoj ga pokazivati ako mama to ne pominje. Sta god da joj pokazes postoji mogucnost da ce ona opet naci nacin da tvrdi onako kako ona smatra da je *realno*. Mozda ce I prihvatiti DVD kao dobar podsetnik, ali nece verovatno priznati da je pogresila. Nemoj ni ti da joj dokazujes da je ona pogresila. Ostrvice se na tebe. Znaci, moras da imas pripremljen odgovor, ali nemoj istrcavati sa odgovorima I dokazima. Pokusaj da obrnes pricu u drugom smeru. Sigurna sam da ces se vremenom sve bolje snalaziti. A budi spremna I na nove momente I prohteve. Tu smo da te saslusamo I predlozimo. Ti najbolje poznajes tvoju mamu, a mi ti mozemo preneti svoja iskustva. :heart:

- - - - - - - - - -

Mojoj mami je jutros secer pao na 2. I da nisam kupila trakice za merenje I da joj nisu izmerili danas... Malo je vise dezorjentisana. Kontaktirala sam doktore, rekli su da ce propratiti. Lepo je vecerala sinoc, cula sam preko telefona kako slatko zvace. Nije preskocila obrok...ali metabolizam konfuzan I demencija... valjda... Ovih dana imam probleme sa negovateljima. Stavili su joj ssvoju posteljinu, pa ne prepoznaje krevet. A sinoc su joj obukli spavacicu. Ona vec mesecima spava u trenerci. Ta spavacica je totalno zbunila. Zahtevala sam da joj vrate odecu I posteljinu. Njima je lakse da je presvlace kada je u spavacici. Ali meni je bitno da je ona stabilna, koliko je to moguce.

Slušaj, ta S. će biti glavna tema dok je ne zaboravi, tj. dok ne nestane informacija iz mozga. Ponavlja je zato što je to momentalno prioritetna informacija (nema veze što je to njena fikcija). Zato, ne podsećaj je. Ako je nešto lepo, podsećaj je. Na ružno (njoj ružno) je ne podsećaj.

Treba mi vaš savet. pričala sam sa ženom iz njenog stana. Rekla mi je stvari koje su pričale, ništa posebno...ali, da li da pokušam da je podsetim šta su pričale i vratim joj neko sećanje ili da jednostavno sve zaboravim i ne vraćam se na tu temu ?

Nemoj se truditi da mamu podsetis na tu situaciju niti na bilo kakvu slicnu.Ako puno insistiras izazvaces kontra efekat.A to sam i procitala u tvom naknadnom postu.Mami razjasnjavaj samo onda kada ona za to pokaze inicijativu.Ako nekad pokusa necega da se seti i pri tom se unese u pricu onda tu uleci i podsecaj je na sve sto bi moglo da je vrati.Tu opet,budi umerena,neka podsecanje traje samo onoliko koliko je ona spremna u datom momentu da ga vrati i kad ona stane,stani i ti.Tako radim sa svojom mamom.Nekad ona sama pocne neku pricu iz proslosti pa se priseca a ja ulecem sa detaljima i to joj pomogne.Kad vidim da ona nece uspeti da se snadje i da moje podsecanje nema efekta,probam jednom,dvaput i stanem,menjam temu na nesto drugo.

- - - - - - - - - -

Inace,opet je prisutan problem sa visokom pritiskom kod moje mame.Ujutru normala a od 15h kece sve vise i vise pa oko 19h ide i preko 160.Opet,korigujem terapiju sama kao i do sada,sta cu...nemam izbora.Problem je jedino sto mi treba resenje na duzi period jer se stanje menja iz sata u sat.Pitah neki dan doktroku koja joj dolazi kuci u vizitu i ona mi malo korigova te lekove ali opet vidim da jedino ja to mogu da propratim.Kako sa lekovima za pritisak,tako sa diureticima.Vode ima mnogo,bas joj se ponovo skuplja,nadam se samo da nece doci ponovo do edema pluca.

Držala sam sonu kiselinu u kupatilu,jutros uđem tamo oseti se sve na kiselinu jedva sam našla gde je prosuta...jedino objašnjenje je da je mama uzela pa prosula jer je flaša i sada dobro zavrnuta...
E sad moje pitanje da li da teške hemikalije držim negde pod ključem što mi do sada nije padalo na pamet al sad ne znam više?

Držala sam sonu kiselinu u kupatilu,jutros uđem tamo oseti se sve na kiselinu jedva sam našla gde je prosuta...jedino objašnjenje je da je mama uzela pa prosula jer je flaša i sada dobro zavrnuta...
E sad moje pitanje da li da teške hemikalije držim negde pod ključem što mi do sada nije padalo na pamet al sad ne znam više?

Ne samo teske nego i deterdzente i sve hemikalije koje koristis, sampone, taseve, vimove.....
Ili ako niste u mogucnosti da ih zakljucavate negde gde njoj nece biti dostupni, posebno obrati paznju na one obojene koji bi mogli da podsete na neko pice.
Nikad ne znas sta moze dementnoj osobi da padne na pamet.
Tata je tako par puta hteo da popije sampon, jednom je otisao do spajiza(ostave) i hteo da popije deterdzent za sudove.
Radi sigurnosti bolje da to sakrijes negde gde ona nece videti ili pod kljuc.

šampone smo već sklonili jer je počela mahnito da koristi veš mašinu ali umesto deterdženta za veš i omekšivača stavljala je šampone,kupke,i balzame...E sad ovo me je uplašilo jer nije pre nikad dirala čišćenje kupatila uvek sama radim i nikad nije dirala ni sanitar ni ništa. Ali u svakom slučaju bolje da sprečim nego da posle razbijam glavu. Uskoro idu od kuće pa ću sve pokupiti i posklanjati nema mi druge.

šampone smo već sklonili jer je počela mahnito da koristi veš mašinu ali umesto deterdženta za veš i omekšivača stavljala je šampone,kupke,i balzame...E sad ovo me je uplašilo jer nije pre nikad dirala čišćenje kupatila uvek sama radim i nikad nije dirala ni sanitar ni ništa. Ali u svakom slučaju bolje da sprečim nego da posle razbijam glavu. Uskoro idu od kuće pa ću sve pokupiti i posklanjati nema mi druge.

To ti je najbolje resenje.

e sa tim još bitku vodim jer ne mogu nikako tati da objasnim da lekove ne treba sama da uzima i da ne treba da joj stoji na dohvat ruke...Caffetine dok nisam sklonila pila ih je ko bombone ...i tako...moram bitku po bitku da dobijam.
Inače nam danas nije nikakav dan ljuti se na sve,nikako da kaže šta hoće(ne može reči da se seti)...biće ovo dug dan.

Naravno...stiglo je odbijanje za tuđu negu...ko je ovde na forumu pisao žalbe na to ? Kako treba da glasi žalba ? Čini mi se da je neko (možda @ j.e.l.e.n.a.) imao oca kome je oduzeta posl sposobnost pa se na osnovu toga žalila...

Naravno...stiglo je odbijanje za tuđu negu...ko je ovde na forumu pisao žalbe na to ? Kako treba da glasi žalba ? Čini mi se da je neko (možda @ j.e.l.e.n.a.) imao oca kome je oduzeta posl sposobnost pa se na osnovu toga žalila...
Nisam ja ni pokusavala to da dobijem
Nisam imala zivaca da se drndam sa birokratijom
a odbili bi ga sigurno na pocetku,posto je tako slatko umeo da prica da bi i zednog preko vode preveo :zcepanje:

Jednom sam se zalila, ali nije imalo efekta. Poslednji put kada je mama isla na komisiju, posto sam vec bila spremna da ce je opet odbiti, u razgovoru sa sluzbenicom Zavod dobila sam informaciju da sada ne postoji preciziran vremenski period koji mora da prodje za podnosenje novog zahteva. Proveri to, pa joj dopunite dokumentaciju medicinsku I opet predajte.

e sa tim još bitku vodim jer ne mogu nikako tati da objasnim da lekove ne treba sama da uzima i da ne treba da joj stoji na dohvat ruke...Caffetine dok nisam sklonila pila ih je ko bombone ...i tako...moram bitku po bitku da dobijam.
Inače nam danas nije nikakav dan ljuti se na sve,nikako da kaže šta hoće(ne može reči da se seti)...biće ovo dug dan.

Imala sam problem sa rodbinom, a ti imas jos veci problem sa tvojim ocem. Pogotovo sto je on stalno prisutan tu, a ne haje uopste. U jednom trenutku sam rekla mojim tetkama da cu otici u Centar za socijalno I da cu ostaviti pisanu belesku da nisam odgovorna ako se nesto desi mojoj mami, a da imam problem sa tetkama koje... nisu se potpuno povukle,nisu odustale od svoje price, ali nisu mi toliko skakale po zivcima kao u pocetku. Molim te podji sa tvojim ocem kod nekog psihijatra, nagovori ga da idete zbog tvoje mame a onda izlozi pred psihijatrom problem... videces kako ce psihijatar preuzeti stvar u svoje u ruke I staviti do znanja tvom ocu koje su opasnosti. Ili da on preuzme odgovornu brigu o tvojoj mami ili morate naci drugo resenje. Dom ili gerontodomacica dok ti nisi pored mame. Moras spasavati mamu od bolesti, ali je stititi I od nehajnog dozivljavanja najblizih. U kuci ima bezbroj opasnosti. Nemoguce je sve skloniti. Uspela sam to u domu, gde je smestena moja mama. Ali to je soba sa ormaricem I dva velika ormana. Osim garderobe, sve sam sklonila. I opet nadje nacin da nesto zabrlja. Prospe vodu iz flasice po sebi, zalije telefon...

Jednom sam se zalila, ali nije imalo efekta. Poslednji put kada je mama isla na komisiju, posto sam vec bila spremna da ce je opet odbiti, u razgovoru sa sluzbenicom Zavod dobila sam informaciju da sada ne postoji preciziran vremenski period koji mora da prodje za podnosenje novog zahteva. Proveri to, pa joj dopunite dokumentaciju medicinsku I opet predajte.
Piše da je rok za žalbu 15 dana. Misliš da je bolje da ponovo podnesem papire nego da se žalim ?

Imala sam problem sa rodbinom, a ti imas jos veci problem sa tvojim ocem. Pogotovo sto je on stalno prisutan tu, a ne haje uopste. U jednom trenutku sam rekla mojim tetkama da cu otici u Centar za socijalno I da cu ostaviti pisanu belesku da nisam odgovorna ako se nesto desi mojoj mami, a da imam problem sa tetkama koje... nisu se potpuno povukle,nisu odustale od svoje price, ali nisu mi toliko skakale po zivcima kao u pocetku. Molim te podji sa tvojim ocem kod nekog psihijatra, nagovori ga da idete zbog tvoje mame a onda izlozi pred psihijatrom problem... videces kako ce psihijatar preuzeti stvar u svoje u ruke I staviti do znanja tvom ocu koje su opasnosti. Ili da on preuzme odgovornu brigu o tvojoj mami ili morate naci drugo resenje. Dom ili gerontodomacica dok ti nisi pored mame. Moras spasavati mamu od bolesti, ali je stititi I od nehajnog dozivljavanja najblizih. U kuci ima bezbroj opasnosti. Nemoguce je sve skloniti. Uspela sam to u domu, gde je smestena moja mama. Ali to je soba sa ormaricem I dva velika ormana. Osim garderobe, sve sam sklonila. I opet nadje nacin da nesto zabrlja. Prospe vodu iz flasice po sebi, zalije telefon...

Hvala i pokušaću nešto jer nemam živaca više da se objašnjam...psihički me preopterećuje sve razmišljam kad će popiti šaku tableta a da mi nemamo pojma...Valjda će se i on dozvati pameti nije toliko blesav ...mada ko če ga znati više...

Dementnim osobama nemas sta objasnjavat,nit se oni mogu dozvat pameti.
Snjima moras postupat kao sa malom djecom,odlucno,tihim glasom i smireno.
Bez ikakve rasprave ili ubjedivanja.
Kad zaspi sklonis lijekove i dajes mu po potrebi.

Hvala i pokušaću nešto jer nemam živaca više da se objašnjam...psihički me preopterećuje sve razmišljam kad će popiti šaku tableta a da mi nemamo pojma...Valjda će se i on dozvati pameti nije toliko blesav ...mada ko če ga znati više...

A ti pričaš o svom tati koji je stalno sa tvojom dementnom majkom? Pretpostavljam da ona njega bolje i trpi, baš zbog tog nastupa kao da ništa nije bilo. Nemoj ni ti da paničiš, skloni koliko možeš sve oštre predmete, otrove, pazi i da ne ostane negde nešto klizavo, dementni lako padaju u brzini, prati gde mama ide ako je pored tebe, a tatu zasad ostavi na miru (to je njegov odbrambeni mehanizam, a tebi dobra ravnoteža, tj. svima vama). Nervoza nikom ništa nije dobro donela, a u ovoj situaciji imaš samo kontraefekat.

A ti pričaš o svom tati koji je stalno sa tvojom dementnom majkom? Pretpostavljam da ona njega bolje i trpi, baš zbog tog nastupa kao da ništa nije bilo. Nemoj ni ti da paničiš, skloni koliko možeš sve oštre predmete, otrove, pazi i da ne ostane negde nešto klizavo, dementni lako padaju u brzini, prati gde mama ide ako je pored tebe, a tatu zasad ostavi na miru (to je njegov odbrambeni mehanizam, a tebi dobra ravnoteža, tj. svima vama). Nervoza nikom ništa nije dobro donela, a u ovoj situaciji imaš samo kontraefekat.

Uglavnom da,tata je stalno sa njom dok ja radim.Samo opet ona jeste sa njim drugačija i mirnija,međutim već se disilo jednom da sam je ja uhvatila da je popila tablete,pa uzela još jednom...ali džabe...on jednostavni je takav da dok nešto ne pukne on taj problem gura pod tepih dok sve ne eskalira gadno.

Uglavnom da,tata je stalno sa njom dok ja radim.Samo opet ona jeste sa njim drugačija i mirnija,međutim već se disilo jednom da sam je ja uhvatila da je popila tablete,pa uzela još jednom...ali džabe...on jednostavni je takav da dok nešto ne pukne on taj problem gura pod tepih dok sve ne eskalira gadno.

Bice kasno kad nesto pukne.Sa tatom stalno razgovaraj,mora da se ukljuci u pricu onoliko koliko moze.Mozda i nije lose sto je flegma i sto laganije podnosi situaciju ali nije dobro da je skroz nezainteresovan.Zamisli da pored njega ona uzme duplu dozu lekova,ili ne daj boze troduplu i sl.Ko bi onda bio kriv?Bolesna majka,prisutni otac ili ti koja si na poslu?Obavezno idi s njim na neku konsultaciju sa psihijatrom ali naravno zbog majke.Lakse ce ti biti ako ti i on pruzi podrsku i podelite obaveze oko mame.Mozda da mu i ti sama nabacis koju obavezu u toku dana shodno njegovom interesovanju.Greota je da se on ogradi svojim odbrambenim mehanizmom i da mirno spava dok ti gines.Ako je zdrav i prav,mora da pomogne,zasto bi ti njega stedela ako on tebe kao dete nece da zastiti.Otvoreni svakodnevni razgovori s njim pa da vidis kako moze.;)

Bice kasno kad nesto pukne.Sa tatom stalno razgovaraj,mora da se ukljuci u pricu onoliko koliko moze.Mozda i nije lose sto je flegma i sto laganije podnosi situaciju ali nije dobro da je skroz nezainteresovan.Zamisli da pored njega ona uzme duplu dozu lekova,ili ne daj boze troduplu i sl.Ko bi onda bio kriv?Bolesna majka,prisutni otac ili ti koja si na poslu?Obavezno idi s njim na neku konsultaciju sa psihijatrom ali naravno zbog majke.Lakse ce ti biti ako ti i on pruzi podrsku i podelite obaveze oko mame.Mozda da mu i ti sama nabacis koju obavezu u toku dana shodno njegovom interesovanju.Greota je da se on ogradi svojim odbrambenim mehanizmom i da mirno spava dok ti gines.Ako je zdrav i prav,mora da pomogne,zasto bi ti njega stedela ako on tebe kao dete nece da zastiti.Otvoreni svakodnevni razgovori s njim pa da vidis kako moze.;)

ajoj, blizance, ti uvek tako ratoborno... eeeeh, treba razumeti ljude u svakoj situaciji, nismo svi stvoreni za ovo što nas je snašlo, nikom nije dobro... a bedak je kad se tako kao oslanjaš na nekog, pa se razoračaraš, razumem ja i tebe, ali ne valja ni podbunjivati ljude...

ja sam eto imala (ne)sreću da mi nema ko paziti na dementnu majku, pa sam je smestila gde sam našla, nit sam se kome pravdala, niti jadala... šta se tu može -

ali u kućnim uslovima, kad je barem dvoje pored, dok bolest još nije alarmatno uznapredovala, dok se sa dementnom osobom može komunicirati, najbitnije je upravo to - tolerancija, smirenost...

opreznost se podrazumeva, samo bez panike -

Poslednja izmena:

Back