Demencija

Ako se rano prepozna bolest, demencija se može usporiti ne samo lekovima, nego i suptilnim ophođenjem sa bolesnikom. Najgora je konfrontacija, tad pakao ide svojim tokom...

Svako ko se iole prethodno obavesti do kakvih situacija u ovoj bolesti može da dođe - može da predupredi sve ovo što kivni ljudi ne žele ni da pomenu -

Na kraju krajeva, to je valjda i svrha ove teme, gde su nagomilana iskustva, ispisane stranice strahova i očaja (ne bih da budem patetična, ali neke situacije prevazilaze kratak opis) - bolest je čudna i neshvatljiva, pogađa sve oko njih -

ko ne zna šta je demencija - nek čita ovu temu od početka... počelo je s naivnim pitanjem, neki na to još uvek odgovaraju, ali leka - nema...
Kako je tebi dobro. :fdlan:

Ako se rano prepozna bolest, demencija se može usporiti ne samo lekovima, nego i suptilnim ophođenjem sa bolesnikom. Najgora je konfrontacija, tad pakao ide svojim tokom...

Svako ko se iole prethodno obavesti do kakvih situacija u ovoj bolesti može da dođe - može da predupredi sve ovo što kivni ljudi ne žele ni da pomenu -

Na kraju krajeva, to je valjda i svrha ove teme, gde su nagomilana iskustva, ispisane stranice strahova i očaja (ne bih da budem patetična, ali neke situacije prevazilaze kratak opis) - bolest je čudna i neshvatljiva, pogađa sve oko njih -

ko ne zna šta je demencija - nek čita ovu temu od početka... počelo je s naivnim pitanjem, neki na to još uvek odgovaraju, ali leka - nema...
Juce smo obavili prvi pregled kod prof.dr.Pavlovica.Moj utisak je da je vrlo posvecen pacijentu.Proveli smo oko 45min u ordinaciji.Od toga nekih 15min sam samo ja bila na razgovoru da ga uvedem u celu pricu posto smo prvi put kod njega.Ovo su dijagnoze:Depresio psiychotica,Blagi kognitivni poremecaj amnesticki tip,multipli domeni,VCD,Parkinsonismus obs.iatrogenes,Polyneuropathia gravis...i ostale vezano za srce.Potrebno je odraditi specificne analize kao sto su:MRI endokranijuma 1,5 T,kompletna kvrna slika HbA1c,urea,kratinin,acidum uricum,AST<ALT<GGT<holesterol,trigliceridi,Na,K,Ca,SE,CRP<FT4,TSH,TGA,TPO,vitamin B12,hocistein,feritin,vitamin D,PTH,doppler MAV i TCDespertski.EEE,sad...uh...ko se snadje u svemu ovome:)
Volela bih da neko sa slicnim iskustvom moze da mi pomogne gde da odradimo najpovoljnije sve ove analize jer mi treba poprilicno para.Ovde u Antamedica gde radi prof.su samo analize krvi oko 12000din.
Uz sve ovo prepisao joj je i vitamin C 1000mg,Coenzyme Q 10,Save Oil od 500,prekinuo Largaktil i uveo Leponex jer se od Largaktila vidno tresla.Obustavio Ksalol i zadrzao Lorazepam.Ovo bi bilo ukratko.Naveo mi je da ovi silni vitamini mogu puno da poboljsaju stanje pa se nadam kad to pocen da koristi nekom poboljsanju.
Ako se ova poruka ili slicna duplira nemojte zameriti nesto me zeza net.Predhodna je poslata ali kao da nije registrovana na forumu.Pozdrav!

- - - - - - - - - -

Uppps...ovaj kez od smajlija kod dijagnoza je moja greska u kucanju da nemislite kako sam otkacila bas toliko da im se radujem.

Pasivno slusanje muzike je odlicna stvar za mozak znam provereno.

- - - - - - - - - -

Majke ti jesi provela nekad 24 sata sa dementnom osobom?Aj iskrena budi.

Volela bih da mogu da ti pomognem, bilo da si dementna ili dete dementnog roditelja ili sa nekim drugim problemom. Ovako... najbolje te je ignorisati, jer ne vidim dobru nameru u nastupu. Verujem da ima sanse da se popravis, samo ti treba pomoc, ako ne nas onda nekog kompetentnog za tvoj slucaj. A ako nisi svesna svog problema, ne mozes da komentarises ni nasu muku

Juce smo obavili prvi pregled kod prof.dr.Pavlovica.Moj utisak je da je vrlo posvecen pacijentu.Proveli smo oko 45min u ordinaciji.Od toga nekih 15min sam samo ja bila na razgovoru da ga uvedem u celu pricu posto smo prvi put kod njega.Ovo su dijagnoze:Depresio psiychotica,Blagi kognitivni poremecaj amnesticki tip,multipli domeni,VCD,Parkinsonismus obs.iatrogenes,Polyneuropathia gravis...i ostale vezano za srce.Potrebno je odraditi specificne analize kao sto su:MRI endokranijuma 1,5 T,kompletna kvrna slika HbA1c,urea,kratinin,acidum uricum,AST<ALT<GGT<holesterol,trigliceridi,Na,K,Ca,SE,CRP<FT4,TSH,TGA,TPO,vitamin B12,hocistein,feritin,vitamin D,PTH,doppler MAV i TCDespertski.EEE,sad...uh...ko se snadje u svemu ovome:)
Volela bih da neko sa slicnim iskustvom moze da mi pomogne gde da odradimo najpovoljnije sve ove analize jer mi treba poprilicno para.Ovde u Antamedica gde radi prof.su samo analize krvi oko 12000din.
Uz sve ovo prepisao joj je i vitamin C 1000mg,Coenzyme Q 10,Save Oil od 500,prekinuo Largaktil i uveo Leponex jer se od Largaktila vidno tresla.Obustavio Ksalol i zadrzao Lorazepam.Ovo bi bilo ukratko.Naveo mi je da ovi silni vitamini mogu puno da poboljsaju stanje pa se nadam kad to pocen da koristi nekom poboljsanju.
Ako se ova poruka ili slicna duplira nemojte zameriti nesto me zeza net.Predhodna je poslata ali kao da nije registrovana na forumu.Pozdrav!

- - - - - - - - - -

Uppps...ovaj kez od smajlija kod dijagnoza je moja greska u kucanju da nemislite kako sam otkacila bas toliko da im se radujem.

Blizance, ono sto ja radim je da uzmem telefon pa redom zovem i uporedjujem cene. A mozda da uradis u drzavnoj laboratoriji, ako nije hitno za te analize? Meni se cini da je to u nekoj pocetnoj fazi, posto ima dosta preparata za preventivu. Da li ti je dao i neka uputstva kako da se ophodis sa mamom?

Volela bih da mogu da ti pomognem, bilo da si dementna ili dete dementnog roditelja ili sa nekim drugim problemom. Ovako... najbolje te je ignorisati, jer ne vidim dobru nameru u nastupu. Verujem da ima sanse da se popravis, samo ti treba pomoc, ako ne nas onda nekog kompetentnog za tvoj slucaj. A ako nisi svesna svog problema, ne mozes da komentarises ni nasu muku
Obolela osoba nije u mojoj porodici ali je da kazem u mojoj okolini.Deluje mi da si neka tamo doktorka koja zna samo da daje lekove a da bolesnika vidi jako malo vremena ili si jedna od onih sto se za roditelje brinu a stave ih u dom a zna se kako ih tamo cuvaju,i sto se kaze "znas samo sto si negde cula".Ako imam problem fala na brizi sama cu ga resiti daleko im lepa kuca.Kompetentna sam da komentarisem jer sam osetila koliko je to sve tesko.

- - - - - - - - - -

I da nisi mi odgovorila na pitanje iz mog prethodnog posta upucenog tebi,jesi li provela 24/7 sa nekom dementnom osobom ali iskrena budi?

Blizance, ono sto ja radim je da uzmem telefon pa redom zovem i uporedjujem cene. A mozda da uradis u drzavnoj laboratoriji, ako nije hitno za te analize? Meni se cini da je to u nekoj pocetnoj fazi, posto ima dosta preparata za preventivu. Da li ti je dao i neka uputstva kako da se ophodis sa mamom?

To cu i da radim,zovem vec citavo jutro.U Domu zdravlja nema svih tih analiza,mozda one osnovne to cu gledati da odradim tamo.Nisam nesto posebno s njim razgovarala o mom pristupu jer sam i sama bila zatecena prvim pregledom i u sresredjena na njegova pitanja postavljena njoj.Na osnovu njih on je dosao do nekih saznanja kao psihijatar.Imale smo mnogo informacija za usvajanje odjednom tako da cu ga o tome sto me pitas tek pitati na prvoj kontroli.Ona je sada daleko bolja i laksa za komunikaciju.Largaktil joj je pomogao da se koliko toliko sredi.Sada ga ukida i uvodi drugi lek jer je pocela da oseca drhtanje celog tela a to je kontraindikacija koja joj smeta,strucno se zove tremor.

Obolela osoba nije u mojoj porodici ali je da kazem u mojoj okolini.Deluje mi da si neka tamo doktorka koja zna samo da daje lekove a da bolesnika vidi jako malo vremena ili si jedna od onih sto se za roditelje brinu a stave ih u dom a zna se kako ih tamo cuvaju,i sto se kaze "znas samo sto si negde cula".Ako imam problem fala na brizi sama cu ga resiti daleko im lepa kuca.Kompetentna sam da komentarisem jer sam osetila koliko je to sve tesko.

- - - - - - - - - -

I da nisi mi odgovorila na pitanje iz mog prethodnog posta upucenog tebi,jesi li provela 24/7 sa nekom dementnom osobom ali iskrena budi?
Obolela osoba nije u mojoj porodici ali je da kazem u mojoj okolini.Zato nas ti i zezas lako je gledati sa strane, treba biti sa njima kada haluciniraju, seru, pisaju gde stignu, kukaju po ceo dan unistavaju celu porodicu.Evo ja cu ti odgovoriti uglavnom svako od nas je proveo ne 24 sata nego vise meseci pa i godina sa dementnom osobom u kuci, i uglavnom svi imamo manje vise posledice od toga.Ja evo cuvam dementnu majku 10 godina pa racunaj ako te ne mrzi koliko je to sati.A da imas problem imas kad se sprdas na ovoj temi.

- - - - - - - - - -

I ajd molim te kazi mi kako ih cuvaju u domovima posto ja upravo treba da smestim majku jer smo ja i supruga prsli skroz nakon 10 god. a moje dete se jos nekako bori mada i ono ima posledice, posto vidim da si "kompetentna"

Obolela osoba nije u mojoj porodici ali je da kazem u mojoj okolini.Zato nas ti i zezas lako je gledati sa strane, treba biti sa njima kada haluciniraju, seru, pisaju gde stignu, kukaju po ceo dan unistavaju celu porodicu.Evo ja cu ti odgovoriti uglavnom svako od nas je proveo ne 24 sata nego vise meseci pa i godina sa dementnom osobom u kuci, i uglavnom svi imamo manje vise posledice od toga.Ja evo cuvam dementnu majku 10 godina pa racunaj ako te ne mrzi koliko je to sati.A da imas problem imas kad se sprdas na ovoj temi.
I sad treba da pricam svoju privatnost ko je i sta u pitanju?E vala necu umri u neznanju,samo cu reci da sam dozivela neke od tih stvari i znam kako je.

U vecini domova jako brzo preminu cula sam od dosta osoba to.

- - - - - - - - - -Draga moja

Draga moja i ako se ne javljam, cesto procitam ovu temu i sakupljam sve informacije..
Zahvali se Gospodu Bogu sto nemas licno iskustvo u porodici..
Ne znam cime se bavis ali i da si lekar nemas pojma koliko je tesko ziveti ili imati nekoga bliznjeg koji je bolestan od slicnih bolesti..Upravo zbog toga sam i pokrenula ovu temu da sami sebi pomognemo i da se utesimo.Jer bez obzira gde su nasi bliznji mi patimo i borimo se sa njihovim bolestima.
Krv voda nije:think:
Sahranila sam majku koja je bolovala od Alchajmera a sada se borim oko oca koji je imao slog i posledice toga je senilna damencija..veruj mi da ne znam sta je teze jer tata ima i problem paranoje itd...
Pomozimo jedni drugima lepim recima i savetom ...Ovako to ne ide:heart:
Pozdrav svima od vase Florene:kiss::cao:

Potrebno je odraditi specificne analize kao sto su: MRI endokranijuma 1,5 T, kompletna kvrna slika HbA1c, urea, kratinin, acidum uricum, AST ALT< GGT< holesterol, trigliceridi, Na, K, Ca, SE, CRP <FT4, TSH, TGA, TPO, vitamin B12, hocistein, feritin, vitamin D, PTH, doppler MAV i TCD espertski. (...)
Uz sve ovo prepisao joj je i vitamin C 1000 mg, Coenzyme Q 10, Save Oil od 500, prekinuo Largaktil i uveo Leponex jer se od Largaktila vidno tresla. Obustavio Ksalol i zadrzao Lorazepam. Ovo bi bilo ukratko. Naveo mi je da ovi silni vitamini mogu puno da poboljsaju stanje pa se nadam kad to pocen da koristi nekom poboljsanju.

Da, Pavlović je posebno poznat po tom insistiranju na vitaminima i drugim preparatima koji pospešuju dobar rad organizma; ne mora to da bude samo za početne faze demencije (kao što pretpostavlja bezuslovna). A znamo da je demencija tek sekundarna bolest i da se od toga ne umire. Zato je bitno ovo sve ostalo. Izvini, malo sam korigovala ovaj deo tvog posta, kako bi bio malo pregledniji, a i da se lakše prepozna u guglanju. Nemam ja pojma o svemu tome, ali sigurna sam da bez detaljnih analiza i ne može da se ustanovi neka validna terapija, bez toga je sve odokativno.

I sad treba da pricam svoju privatnost ko je i sta u pitanju?E vala necu umri u neznanju,samo cu reci da sam dozivela neke od tih stvari i znam kako je.

U vecini domova jako brzo preminu cula sam od dosta osoba to.
Haha jao veliki pozdrav za tebe-sve najbolje,ali ja bih te stvarno zamolio da mi ispricas svoju zivotnu pricu ;), samo nemoj molim te ona pitanja tipa da li si provela sat vremena sa dementnom osobom stvarno ne razumem.

- - - - - - - - - -

Draga moja i ako se ne javljam, cesto procitam ovu temu i sakupljam sve informacije..
Zahvali se Gospodu Bogu sto nemas licno iskustvo u porodici..
Ne znam cime se bavis ali i da si lekar nemas pojma koliko je tesko ziveti ili imati nekoga bliznjeg koji je bolestan od slicnih bolesti..Upravo zbog toga sam i pokrenula ovu temu da sami sebi pomognemo i da se utesimo.Jer bez obzira gde su nasi bliznji mi patimo i borimo se sa njihovim bolestima.
Krv voda nije:think:
Sahranila sam majku koja je bolovala od Alchajmera a sada se borim oko oca koji je imao slog i posledice toga je senilna damencija..veruj mi da ne znam sta je teze jer tata ima i problem paranoje itd...
Pomozimo jedni drugima lepim recima i savetom ...Ovako to ne ide:heart:
Pozdrav svima od vase Florene:kiss::cao:
Pozdrav Florena :heart:

Da, Pavlović je posebno poznat po tom insistiranju na vitaminima i drugim preparatima koji pospešuju dobar rad organizma; ne mora to da bude samo za početne faze demencije (kao što pretpostavlja bezuslovna). A znamo da je demencija tek sekundarna bolest i da se od toga ne umire. Zato je bitno ovo sve ostalo. Izvini, malo sam korigovala ovaj deo tvog posta, kako bi bio malo pregledniji, a i da se lakše prepozna u guglanju. Nemam ja pojma o svemu tome, ali sigurna sam da bez detaljnih analiza i ne može da se ustanovi neka validna terapija, bez toga je sve odokativno.

Hvala sto si sredila moj post.Nabacah danas na poslu sve s brda s dola.Sad vidim da je bilo konfuzno.Hvala jos jednom:cmok2::Rece mi profesor da ti vitamini mogu imati odlicne efekte i da su adjena ispitivanje na nekim pacijentima sa teskm operacijama srca gde je doslo do odlicnih efekata tako da su operacije vise puta odlagane zbog poboljsanja.Naravno ipak su odradjee ali daleko kasnije.Sto je super!

Evo novog momenta,sa mamom od danas.Bila je sama citavo prepodne jer sam na poslu i zeznula se oko uzimanja terapije.Ostavim joj sve rasporeduzjeno za tri obroka.Za veceru smo bile zajedno i kada je htela da uzme casicu sa lekovima shvatili smo da ih nema.Verovatno ih je popila uz one za rucak.Sva sreca sto je tu samo bio lek za demenciju i neki za masnocu u krvi tako da se nije desilo nista strasno.Ovo joj se nije dogodilo ni u najgorim momentima do sada.Ovo mi je znak da vise ne smem da joj poverm lekove.Moram da promenim taktiku i ostavljam joj samo po jednu dozu za jedan obrok.Sad mi je frka i da je ostavim samu.Do sada nije bilo problema ali izgleda da se prvi okidaci u ovom slucaju upravo javljaju.

Evo novog momenta,sa mamom od danas.Bila je sama citavo prepodne jer sam na poslu i zeznula se oko uzimanja terapije.Ostavim joj sve rasporedjeno za tri obroka.Za veceru smo bile zajedno i kada je htela da uzme casicu sa lekovima shvatili smo da ih nema.Verovatno ih je popila uz one za rucak.Sva sreca sto je tu samo bio lek za demenciju i neki za masnocu u krvi tako da se nije desilo nista strasno.Ovo joj se nije dogodilo ni u najgorim momentima do sada.Ovo mi je znak da vise ne smem da joj poverim lekove.Moram da promenim taktiku i ostavljam joj samo po jednu dozu za jedan obrok.Sad mi je frka i da je ostavim samu.Do sada nije bilo problema ali izgleda da se prvi okidaci u ovom slucaju upravo javljaju.

Ništa strašno i ništa novo. Svaka nova stvar dementne zbunjuje, a i onaj ceo ritual kod novog doktora - sigurno je ostavio i na nju veliki utisak (probaj da pričate o tome, kako je doktor super, kako ćete opet ići kod njega, šta je rekao, itd). Moguće da je i zbog novih lekova ima povećanu svest/savest da treba da ih pije ("što više"). Naravno da treba da odvojiš šta se kad pije, eventualno da napišeš to na kutijici (ako ona još uvek to može da prati). Probaj to sad tokom praznika, ostavi namerno da se sama o tome brine, ali prati je šta radi.

Ništa strašno i ništa novo. Svaka nova stvar dementne zbunjuje, a i onaj ceo ritual kod novog doktora - sigurno je ostavio i na nju veliki utisak (probaj da pričate o tome, kako je doktor super, kako ćete opet ići kod njega, šta je rekao, itd). Moguće da je i zbog novih lekova ima povećanu svest/savest da treba da ih pije ("što više"). Naravno da treba da odvojiš šta se kad pije, eventualno da napišeš to na kutijici (ako ona još uvek to može da prati). Probaj to sad tokom praznika, ostavi namerno da se sama o tome brine, ali prati je šta radi.

Dopao joj se doktor.Nove lekove jos nisam nabavila,to cu sutra.Ima napisano na kutijicama sta je sta ali je ipak pobrkala.Shvatili smo to veceras.Bila je iznenadjena i nije mogla da podveruje.Objasnila sam joj da to nije nista strasno i da se desava takvim bolesnicima kotji imuaju taj neki problem u glavi,kako ga ona zove.Jos joj nismo saopstili dijagnozu jer ce se uplasiti,zato sto zna kakva je to bolest.Za sada je zovemo nieki problem u glavi i ona to prihvata.Juce je lepo objasnila doktoru kako se oseca i on je bio zadovoljan.Ipak,bolest je tu i ocekuje pogorsanje,mozda ne tako brzo ali ipak...Na pregledu je lepo oduzimala od sto po sedam bez problema ali je zato zaboravila posle pet minuta tri jednostavne reci koje je trebalo da upamti.

Za sada je zovemo nieki problem u glavi i ona to prihvata.Juce je lepo objasnila doktoru kako se oseca i on je bio zadovoljan.Ipak,bolest je tu i ocekuje pogorsanje,mozda ne tako brzo ali ipak...Na pregledu je lepo oduzimala od sto po sedam bez problema ali je zato zaboravila posle pet minuta tri jednostavne reci koje je trebalo da upamti.

ne znam samo da li je doktor bio "zadovoljan" onim što vidi, ili što se potvrdilo ono što je pretpostavljao... (u svakom slučaju, odobravanje je deo komunikacije sa dementnima)

ali zanimljivo je i to stanje tvoje majke - od jako dobrog do jako lošeg... mora da je demencija vaskularnog tipa? šta kaže doktor? ili ipak čeka analize pre konačne dijagnoze -

i da, naravno, super vam je ta fraza "neki problem u glavi" -
/ne preporučujem svima, moja majka na primer to ne bi prihvatila ni "pre bolesti", a kamoli posle.../

Poslednja izmena:
ne znam samo da li je doktor bio "zadovoljan" onim što vidi, ili što se potvrdilo ono što je pretpostavljao... (u svakom slučaju, odobravanje je deo komunikacije sa dementnima)

ali zanimljivo je i to stanje tvoje majke - od jako dobrog do jako lošeg... mora da je demencija vaskularnog tipa? šta kaže doktor? ili ipak čeka analize pre konačne dijagnoze -

i da, naravno, super vam je ta fraza "neki problem u glavi" -
/ne preporučujem svima, moja majka na primer to ne bi prihvatila ni "pre bolesti", a kamoli posle.../[/QUOT

Dr.je bio zadovoljan njihovom komunikacijom.Moja majka je inace teskog karaktera i nikada nismo bile na zajednickim talasima.Pre samo dva meseca ona je bila uzasna.Skupilie su joj se sve dugogodisnje bolesti i tezak karakter.A onda je nesto kliknulo u glavi a zbog edema pluca i gsenja zavrsila je Urgentnom centru u intez.nezi10 dana boreci se za zivot.Neposredno pre toga nekoliko meseci sam je molila da idemo kod lekara,posebno kod psihijatra,slutila sam veliko zlo.Bila je lose na nekoliko koloseka.Nije mi dala ni da pomenem lekare niti je htela da poslusa savete rodbine i prijatelja.
Sada je drugacija,mirna,tiha,slusa vidi da joj zelim dobro.Imamo odnos kao nikad do sada.Kao da nas je bolest zblizila.Bolje se razumemo,nema svadja,ona me dozivljava kao spasitelja.Nece bez mene nista i nigde.Eto u svem i neceg lepog.Glupo je reci ali citavog zivota sam zelela ovakvu mamu,ne dementu i bolesu naravno vec onu koja vidi koliko je volim i kako joj zelim dobro i da sam jedina ja na koju moze da se osloni sto posto.

- - - - - - - - - -

I da...moja bi majka za ovo

I da...moja bi majka za ovo sa glavom kako mi kazemo;)nekada govorila da je pustim na miru i da ona nije luda: a sada kaze:nesto mi se desilo,vodi me na skener.Preplicu se ostaci dobrog mentalnog i loseg...nadam se da ce pobediti barem neka srdina.

Moja majka je inace teskog karaktera i nikada nismo bile na zajednickim talasima. Pre samo dva meseca ona je bila uzasna.
... ...
Sada je drugacija, mirna, tiha, slusa, vidi da joj zelim dobro. Imamo odnos kao nikad do sada. Kao da nas je bolest zblizila. Bolje se razumemo, nema svadja, ona me dozivljava kao spasitelja. Nece bez mene nista i nigde.

eto, i to je demencija...

verovatno će proći neko vreme dok ne počnu da deluju novi lekovi, ali piši nam kako reaguje, naročito ako bude novih problema -

Poslednja izmena:
Hvala na razumevanju.:)

a tebi draga hvala na iskrenosti.
i ja sam se skoro prikljucila temi, ali nisam imala snage da odmah iznesem ceo problem. tatina demencija nije moj jedini problem. veci i duzi problem imam sa majkom. sve sto pises o svojoj ja prezivljam od kada znam za sebe. nazalost, sada je tata gore od nje. pokusavam da ne dramatizujem stvari, da sve funkcionise koliko je to moguce, ali nisam sigurna da su mi resursi neiscrpni. ovde na temi sam dosta doznala o bolesti i takodje sam beskrajno zahvalna svima koji pisu i imaju snage da se otvore i podele iskustva.
jasno mi je gde sve i ide i kako ce zavrsiti, ali jos uvek cekam da vidim sta ce biti sa zahtevom za tudju negu i pomoc u PIO-u (koji valjda jos uvek strajkuje). navodno su obezbedili minimum rada, a ja cekam odgovor na zalbu od januara. ispostavilo se da sam sama sebe presla, jer sam nosila svaki dokument kao dopunu, a to odlaze konacnu odluku. moracu od nedelje ponovo da ih posetim.

Pozdrav
sto se tice smestaja u drzavnom domu jos uvek cekam da u socijalnom srede dokumentaciju pa da posalju nadam se ove nedelje.Ja sam opet bio da posetim drzavni dom.Majka bi trebalo da bude smestena u stacionaru gde su smesteni nepokretni i oni kojima je potrebna nega 24h.Jeste da je bio vikend ali me je iznenadilo da samo jedna sestra dezura na 25 bolesnika.Na prvi pogled deluje cisto.Vrata nisu zakljucana i sestra mi je rekla da "ako je mirna ok ali ako hoce da beži biće fiksirana tj. vezana na kolicima" a majka je trenutno katastrofalno uznemirena.Rekla je da je samo 5-6 njih dementno.U onom privatnom domu gde je bila uglavnom su svi dementni, vrata su uvek zakljucana i pustaju ih da se setaju hodnikom mada su i moju majku fiksirali jer je tada bila nestabilna sto sada nije slucaj ,hoda bolje nego ja.U drzavnom domu bi mi bilo dosta jeftinije.Kakva su Vasa iskustva sa vezivanjem-fiksiranjem pacijenata, da li ste videli u domovima takve pacijente.Izgleda da u svakom domu nesto fali.Napisao sam prosli put da u drzavnom imaju lekara i posete lekara specijalista 1 nedeljno i to ne naplacuju a u privatnom po pozivu naplacuju.

Poslednja izmena:

Back