Dekorativni kamen

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Oguli se do maltera, ispikuje malim čekićem i onda udri kamen na zid! Sve druge varijante dovode u opasnost da zid koji drži 250-300 kg kamena počne da otpušta projektile ukućanima na glavu :)

ja sam upravo to i hteo da izbegnem (zbog prašine, dužine posla isl)

zato i pitah da li je moguće da samo doteram kamen (i materijal, lepak, grunt) i polepim to po zidu
(tapete nemam, one su bile samo primer, da bih pojasnio pitanje)

ja sam upravo to i hteo da izbegnem (zbog prašine, dužine posla isl)

zato i pitah da li je moguće da samo doteram kamen (i materijal, lepak, grunt) i polepim to po zidu
(tapete nemam, one su bile samo primer, da bih pojasnio pitanje)

Ako je malter stabilan, bez brige, jos ni jedan se zid nije srusio kada je zalepljen sa odgovarajucim grundirungom i lepkom:D
Ima onih koji rado svuda sipaju ulje na vatru:sad2:
Tri decenije iskustva sigurno znace nesto.

ma ne brinem ja da će zid da se sruši, nego da će kamenje početi da otpada (i to tako što će svojom težinom da povuče sa sobom glet)

za lepak sam čuo svašta, te da treba što jači, te da nikako ne treba uzimati što jači (jer upravo hoće kao da "nagrize" glet i malter ispod..)

ma ne brinem ja da će zid da se sruši, nego da će kamenje početi da otpada (i to tako što će svojom težinom da povuče sa sobom glet)

za lepak sam čuo svašta, te da treba što jači, te da nikako ne treba uzimati što jači (jer upravo hoće kao da "nagrize" glet i malter ispod..)

Za to je grundirung tu da "odvoji" i da cvrstu podlogu za plate. Obavezno uzmi lepak za kamen (sa tras cementom) jer "normalni" lep zna da (kod vece vlaznosti u prostoru) "izbije" sa flekama. Na zalost, vecina procita, cuje ili misli da nesto zna sto donosi samo zabunu.
Naravno, ne moras me poslusati ali ja govorim iz prakse.

Nemoj slučajno da si stavljao kamen na zid ako ne oguliš glet masu, nemoj da ti pada na pamet :mrgreen:
Ako je slabiji malter tj ako se lako kruni pod šrafcigerom, savetujem ti da ubaciš i laku armaturu pvc između zida i kamena.
Armatura:
33408-1170-2-2ww-m.jpg

Inače će ukućanima trebati ovo :lol:
250px-Maximilienne-p1000557.jpg

Ja sam za moj zid koristio mislim ceresit cm 16 za mermer tj kamen i jak je kao stena. Evo zid stoji već drugu godinu. Da napomenem kako je pre kamena zid omalterisan produženim malterom kako sam i zahtevao baš zbog kamena.
Zanimljivo je da taj lepak i svaki za pločice postaje jako porozan kada se pokvasi vodom! Nakvasiš ga vodom i guliš špahtlom!

Inače sam kamen nabavljao iznad autokomande gore kad kreneš uzbrdo bulevarom Jna, tamo kod onih stovarišta i bio je jeftin, oko 15 evra kvadrat. Majstor je 20 evra kvadrat za kamen i radi 3 reda dnevno, više ne sme.
Evo kako je to izgledalo:
347k60n.jpg

I posle:
j5avt1.jpg

Vredi svaku paru :)

Poslednja izmena:
Mario, posto si uzimao Ceresit produkt (posto osim Henkel grupe ni jedan drugi Nemacki proizvodjac nije prisutan na nasem trzistu), morao si uzeti Ceresit Natrurstein-spezial flexibel. Svi lepkovi koji su oznaceni sa C2FT (DIN)EU 12 004 su, nezvisno od proizvidjaca, odgovarajuci za lepljenje prirodnog kamena:D
Svaki lepak za kamen ima zavrsno vezivanje posle 3-5 sati. Majstor koji ti je postavljao kamen je tipicni nas "strucnjak":sad2: a platio si malo manje nego ovde sto se naplacuje.
Pre puno decenija su i plocice kao i kamen lepljeni na "golom" zidu sa cementnim (kamen, tras cementnim) malterom. Sedamdesetih proslog veka se prelazi na tzv Dünnbettmörtel. Sto je donelo ubrzavanje postavljane i plocica i kamena za desetak puta;). Uvek se drzati preporuke proizvodjaca jer je svaki produkt proveren u nezavisnom Institutu.
Kod nas se jos uvek zidovi rade krecnim ili krecno cementnim malterima i kod takvih i nije potreban grundirung. Na Zapadu su vecina zidova na gips bazi i to je jedan razlog zasto je obavezno grundirati jer gips ima jako lose ponasanje na vlaznost a i ne "podnosi se" sa cementom.

Ko kaže da sam išta platio :mrgreen:
Nemam pojma koji je ceresit samo mi je nešto 16 ostalo u glavi... Onaj 9 je kao običan pesak sa malo cementa, bukvalno ga prstom dubiš :lol:

Evo kako se lepilo: Nikako od poda
28cenaq.jpg

hollo, jel ovo pravi kamen ili onaj gipsani?

I da li može da se lepi na zid koji je već okrečen i gletovan ili mora da se skida sve do maltera, pa tek onda?

Ranjeni Zoro ;

Izvi što kasnim sa odgovorom, na slikama je veštački kamen ali nije od gipsa nego je STIROBETON u pitanju ! trenutno naj laganiji dekorativni kamen što postoji , neto 20kg/m2. ( Ako pločicu ubaciš u vodu , pliva )

Inače lice je prva kopija prirodnog kamena zato i deluje tako ( nije treća kopija nekog drugog proizvođača ).
pločice su u dimenziji 41 x 8 x 2.5 - 3 cm ali više podataka možeš pronaći na www.meliston.com kao i slike o istom proizvodu i u drugim nijansama.

Postavlja se na bilo koju površinu ( beton, cigla gips, demit ... itd ) zbog težine nećeš imati nikakvih problema , samo je potrebno pripremiti površinu tako kako to zahteva proizvođač lepka . Naravno najbolje da zid bude oćišćen od " svega ".

Za ovaj proizvod je predviđen lepak za demit ( od bilo kojeg proizvođača ),

Ovo moje je omalterisan zid produženim malterom grubo pa onda samo lepljen kamen. Grundiranje ti je izraz za pripremu podloge ako je porozna a grund je neka vrsta lepka, narodski rečeno. Taj lepak uđe dublje u podlogu i učvrsti je. To je sa moje umetničke profesije objasnjenje :mrgreen:
Ja nisam stavljao nikakvu žicu jer mi je to bio razvaljen odžak i onda je moralo da se omalteriše, znači u startu je pripremljen zid za kamen.

Tebi preporučujem da oguliš boju i lepiš ovaj veštakis, to ti je najlakše i najeftinije koliko mi se čini. Čuješ kako je lagan i nema da brineš ;)
Ja sam hteo prirodan kamen a u ono vreme je taj veštak bio bezobrazno skup, neki grčki koliko se sećam a znamo dobro ko su grci :)

Nije svaki, ima jako lepih vestaka kosi se fenomenalno lako lepe i uklapaju ali su skupi. Ovo gore je bash odvratno :mrgreen:
Zoro ja imam kamen u dnevnoj a ti ga zelish :cool:

ne želim ja kamen
ja sam hteo jedan zid da obložim štanglicama (svetlim), mogu i gipsane

Od komšije mi je procurela voda, zid se ubuđao, naduo..
u međuvremenu, zid sam izolovao protiv vlage, picnuo, okrečio..itd - pa mi sad bzvz da sve to ljuštim ponovo

zato sam i pitao da li može to kamenje da se lepi preko takvog zida.

Inače, svo to kamenje deluje mnogo lepše kada se namikeri prava rasveta

Ma batali onda kamen, zakači neku bombonjeru i vozi :)

A što se tiče kamena, ako nećeš da razvodiš struju iznad, nemoj ni da lepiš :)
Mislim prosto je, samo napraviš kutiju od gipsa gore a ionako skidaš glet da bi lepio kamen pa i kablove sprovedeš za prekidač i napajanje uređaja dole.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back