Dekart - Mislim dakle postojim

Do boldovanog I citata Bergsona su ti opservacije manje-više u skladu s kvantnom fizikom I psihologiziranjem opažaja I kognicije...
Bergsonove spekulacije su pogrešne I Ajnštajn nije hteo s tim šarlatanom ni da razgovara-razgovor je bio brzo završen jer je Ajnštajn itekako znao kvantne zavrzlame...

То нису Бергсoнове спекулације, већ опис непосредних чињеница. Ти си навикао да витлаш празним појмовима па мислиш и да је Бергсон то радио.
Није ти Бергсон пружио на увид неки безвезни празан појам, теби на акробатику, него ти је поставио јасно питање. задатак:

Istina je da mi brojimo uzastopne trenutke trajanja i da nam se vreme, po svojim odnosima s brojem, pokazuje najpre kao merljiva veličina, sasvim analogna prostoru. Ali, ovde treba napraviti važnu distinkciju. Kažem, na primer, da je protekao minut, a pod tim mislim da je klatno, otkucavajući sekunde, izvelo šezdeset oscilacija.Ako svih tih šezdeset oscillacija sebi predočim odjednom i jednom jedinom apercepcijom duha ja po hipotezi isključujem ideju o uzastopnosti, mislim ne na šezdeset otkucaja koji se smenjuju,već na šezdeset tacaka jedne čvrste linije od kojih svaka takoreci simbolizuje jednu oscilaciju klatna.

Ako, pak, želim da sebi tih šezdeset oscilacija predočim uzastopno, a ništa ne menjanjući u načinu njihova stvaranja u prostoru moraću da mislim na svaku oscilaciju isključujući sećanje na prethodnu, jer prostor o njoj ne čuva nikakav trag ,međutim, baš zbog toga ja cu sebe osuditi da neprestano ostanem u sadašnjosti i odreći ću se toga da mislim uzastopnost ili trajanje. Ako, napokon, zadržim, spojeno sa slikom sadašnje oscilacije, sećanje na oscilaciju koja joj je prethodila, desiće se jedno od dvoga:
1)ili ću dve slike staviti jednu do druge, pa ćemo se tako vratiti na našu prvu hipotezu ili ću
2) Ili cu ih primetiti jednu u drugoj, kako se prožimaju i među sobom organizuju kao note neke melodije, obrazujući ono što cemo nazvati nejasnom ili kvalitativnom množinom, a što nema nikakve sličnosti sa brojem:

Tako ću dobiti sliku čistog trajanja, ali ću se, takođe, potpuno osloboditi ideje o homogenoj sredini ili o merljivom kvantitetu. Citat Bergson iz dela Trajanje i sloboda volje

Пробај да мислиш о 60 осцилација клатнa а да их немаш у свести поређаних једно до другог у замишљеном простору. Ако не можеш, то ти показује да је оно што зовеш "кретање" када је представљено сазнању СКУП непокретних слика. И да самим тим сазнање нема посла са кретањем. Кретање је интуиција.

И ово су чињенице а не спекулације.
Чињенице које се, ако су их и схватили, Анштајн и камара око њега, могли су само да игноришу и склоне на страну. Као и све остало што се не уклапа у њихове званичне теорије на којима су изградили титуле.

Istina je da mi brojimo uzastopne trenutke trajanja i da nam se vreme, po svojim odnosima s brojem, pokazuje najpre kao merljiva veličina, sasvim analogna prostoru. Ali, ovde treba napraviti važnu distinkciju. Kažem, na primer, da je protekao minut, a pod tim mislim da je klatno, otkucavajući sekunde, izvelo šezdeset oscilacija.Ako svih tih šezdeset oscillacija sebi predočim odjednom i jednom jedinom apercepcijom duha ja po hipotezi isključujem ideju o uzastopnosti, mislim ne na šezdeset otkucaja koji se smenjuju,već na šezdeset tacaka jedne čvrste linije od kojih svaka takoreci simbolizuje jednu oscilaciju klatna.

Ako, pak, želim da sebi tih šezdeset oscilacija predočim uzastopno, a ništa ne menjanjući u načinu njihova stvaranja u prostoru moraću da mislim na svaku oscilaciju isključujući sećanje na prethodnu, jer prostor o njoj ne čuva nikakav trag ,međutim, baš zbog toga ja cu sebe osuditi da neprestano ostanem u sadašnjosti i odreći ću se toga da mislim uzastopnost ili trajanje. Ako, napokon, zadržim, spojeno sa slikom sadašnje oscilacije, sećanje na oscilaciju koja joj je prethodila, desiće se jedno od dvoga:
1)ili ću dve slike staviti jednu do druge, pa ćemo se tako vratiti na našu prvu hipotezu ili ću
2) Ili cu ih primetiti jednu u drugoj, kako se prožimaju i među sobom organizuju kao note neke melodije, obrazujući ono što cemo nazvati nejasnom ili kvalitativnom množinom, a što nema nikakve sličnosti sa brojem:

Tako ću dobiti sliku čistog trajanja, ali ću se, takođe, potpuno osloboditi ideje o homogenoj sredini ili o merljivom kvantitetu. Citat Bergson iz dela Trajanje i sloboda volje

:mrgreen:Malkice je prevarant taj Bergson bio...:lol:
Ovaj citat još nisam čitao I sasvim je korektan do konkluzije (crveno!)!
Gde je pogrešio Bergson?
Jednostavno,on uzima da je njegov kognitivni system odličan -savršen! E kerec je savršen!:hahaha:
Lepo kažemo u izučavanju kvantne fizike:Ako se neka kvantna pojava kosi s našom logikom-tim gore po
logiku!
E sad to primeni na Bergsonovo razmatranje!
SLEDI KONKLUZIJA:
Posmatranje mog sećanja na oscilacije klatna u mom umu "sliva" u kretanje tog klatna u stalno levo desno kretanje!
Trajanje koje pritom zamišljam je prisutno I kad zatvorim oči -vidim I dalje klatno kako se kreče!

Inače-o kvantnim skupovima sam već pisao dovoljno-trebalo je da se to pokapira...
Znači,Bergsonovo "trajanje" je sećanje! na kvantne događaje!

Njegovo neshvatanje je direktna posledica izbacivanja prirodnih nauka I matematike sa studija filozofije...
Grčka Akademija koju je ustanovio Aristotel je bila funkcionalnija...;)

Ovaj citat još nisam čitao I sasvim je korektan do konkluzije (crveno!)!
Gde je pogrešio Bergson?
Jednostavno,on uzima da je njegov kognitivni system odličan -savršen! E kerec je savršen!:hahaha:
Lepo kažemo u izučavanju kvantne fizike:Ako se neka kvantna pojava kosi s našom logikom-tim gore po
logiku!
E sad to primeni na Bergsonovo razmatranje!
SLEDI KONKLUZIJA:
Posmatranje mog sećanja na oscilacije klatna u mom umu "sliva" u kretanje tog klatna u stalno levo desno kretanje!
Trajanje koje pritom zamišljam je prisutno I kad zatvorim oči -vidim I dalje klatno kako se kreče!

Јел. Следи конклузија како се клатно њише лево десно. Ето, то видиш када гледаш. Клатно се њише!
А кадa лепо затвориш очи, то замишљаш. Клатно се клати лево, десно. И? у чему је ту проблем? Питаш се.

Не можете, бре, да схватите премисе, да увидите у чему је проблем, а мани да увидите решење.

Poslednja izmena:
Јел. Следи конклузија како се клатно њише лево десно. Ето, то видиш када гледаш. Клатно се њише!
А кадa лепо затвориш очи, то замишљаш. Клатно се клати лево, десно. И? у чему је ту проблем? Питаш се.

Не можете, бре, да схватите премисе, да увидите у чему је проблем, а мани да увидите решење.
Ne nego si ovo namerno izostavio:

Inače-o kvantnim skupovima sam već pisao dovoljno-trebalo je da se to pokapira...
Znači,Bergsonovo "trajanje" je sećanje! na kvantne događaje!
:hahaha:

I naravno,zaboravio da napomenem da vreme ne postoji-postoji samo bezvremeno sada I kvantni skokovi!
Sećanja su skokovi kvanta neurotransmitera u klempama=Bergsonovo "traljanje":mrgreen:

OZIMAN

Кретање нема значење објекта јер кретање није у области опажања дакле објеката

Ponovo lupetaš bez advokata. Osim kretanja (vibriranja) nikakvih drugih objekta u svemiru nema. Ono što se u nauci smatra energijom i materijom, je kretanje i rad. Kad kretanje stane ceo materijalni, objektivni svemir, nestaje.

Не можеш опазити кретање како је то још Зенон открио. У свом опажању имамо посла само са непокретним сликама које ређамо једне до других у замишљном простору, а не а креатњем. Кретање је неопажљиво. До тога долазимо интуицијом а не сазнањем.

Ponovo lupetaš. Kretanje je naučna činjeica koju ne možeš oboriti tehnikom «ređanja slika jednih do drugih» pomoću koje subjekt percepira kretanje. Čak i to «ređenje silika jednih di drugih» dikazuje da kretanja ima, jer nijedna od slika u nizu nije ista, već su sve različite, što je dokaz da objekti koji se oslikavaju u našoj svesti, ne miruju, već se pomeraju, tj. kreću.

Mislimo li mi ikada pravo kretanje ili nasa inteligencija ima posla jedino sa prostorom ?

Opet lupetanje. Naša inteligencija kada percepira kretanje, ne percepira prostor, već objekte koji se kreću u prostoru. Da bi kretanje bilo evidentno, mora da postoji poredbeni sistem od najmanje dve materijalne tačke koje menjaju svoj položaj u prostoru u odnosu jedna na drugu. U uslovima postojanja samo jedne tačke, kretanje je relativno, jer ne postoji poredbeni sistem, tj. neka druga materijalna tačka u prostoru, prema kojoj bi položaj tačke koja se kreće mogao da se meri.

Bergson je na svoju ideju "trajanja" dosao iznenada i to dok je na predavanju objasnjavao studentima Zenonov paradoks. Tada je Bergson otkrio nesto sto su pre njega mnogi naslucivali ,ali nisu uspeli da prevedu u jasne misli, a to otkrice jeste u tome da je ono ,sto nas intelekt zove "trajanje" ili "vreme", zapravo prostor a da je trajanje nesto drugacije - intuicija. Tako smo dobili cuveni Bergsonov "Kinematografski princip inteligencije". i intuiciju trajanja

I sve ovo dalje što si rekao u vezi kretanja i trajanja, kako bi negirao kretanje, takođe je lupetanje. Jer kretanje kao dešavanje tamo nekakvih «crnih tačaka» u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, se ne dokazuje samo analizom tehnike naše percepcije objekata koji se kreću, već subjekt kretanje samome sebi dokazuje prvenstveno svojim vlastitim sposobnostima samonaprezanja i samokretanja i menjanjem svog vlastitog položaja u prostoru u odnosu na druge objekte koji se nalaze oko njega i koji se takođe kreću..

Kod tebe je problem što ti ništa ne znaš o subjektu, ni šta je, ni kako postoji, ni zašto, tj. ne znaš ništa o njegovim vlastitim fizičkim i psihičkim sposobnostima i radnjama, pomoću kojih, da bi postojao, mora naizmenično da vrši i fizičke i psihičke radnje i pomoću njih se manifestuje i kao subjekt i kao objekt. I kad se ovo zna, tu onda ni na koji način i ni po bilo kakvoj logici, nema mesta nikakvom negiranju kretanja, nisti negiranju da osim kretanja bilo kakvi drugi objekti koje percepiramo, postoje, niti da bilo kakvih kretanja i objekata može da bude a da se subjekt koji ima sposobnost da se kreće, ne nalazi u nutrini svakog kretanja i svojom vlastitom mišlju, voljom, naprezanjem i snagom uzrokuje to kretanje, a samim tim ujedno uzrokuje samoga sebe kao vidljivu, fizičku, materijalnu pojavu i objekt.

Ljubo:Mi kretanje opažamo mentalno kao kontinuirano pri čemu misaono konstruišemo vreme koje komparacija u mislima
"pre I posle" nekog događaja u sledu.Sve je to kognicija-proizvod inteligentne (organizovane)svesti.
Stvarnost naša čula ne mogu verno I do detalja da percipiraju već samo makro-obrise I izvestan broj implikacija (kao attribute)
te makro-stvarnosti!
Atomske I subatomske čestice "ne vidimo",a već na tom nivou su kretanja skokovita I "bezvremena"!
Naša fizika "pati" još uvek od faktora "vreme"!
A vreme ne postoji!
Postoji ceo Univerzum samo SADA!
Sve ono "vreme" su samo naša sećanja na taj Univerzum.
(Još ingeniozni ,ali suludi F.Niče je shvatio ovu jednostavnu ,ali frapantnu istinu,ali nije znao šta s njom dalje...)
Skokovito menjanje pozicije je I skokovito menjanje energetskog naboja te se I dešavanja odvijaju u ,za nas,
algoritamskim sledovima koji imaju svoje pravilnosti.
Nova fizika je na pomolu!
Imaćemo reviziju I Njutnovih zakona I ostalih naslonjenih na te,teorije relativnosti,a molekularna fizika se već revidira
uz sve zapaženije rezultate!
Neće to biti spektakularne promene,ali takve da će uvrežena shvatanja,a I sama logika reči doživeti nekovrsni "slom"...
Klasične nauke će nam izgledati kao shvatanja Indijanaca o "vatrenom konju" "štapu s munjama"...
Već sada,informatičari-softveraši kad izgrađuju neki novi softver nemaju factor "vreme" već algoritamski "sled",a takva fizika
nas čeka I u rl!
!
Tako da su posmatranja tog Henri Bergsona bila usmerena na prave teme.a što ih je shvatio kako je shvatio-nije veliko čudo
I ne treba mu zamerati-to je još samo jedno prelazno shvatanje sopstvenih percepcija iz introvercije.Ekstrovertni pogled kad se
sklopi s introvertnim -daje mnogo približniju predstavu našem umu kakva je stvarnost zaista!

Poslednja izmena:
Neće to biti spektakularne promene,ali takve da će uvrežena shvatanja,a I sama logika reči doživeti nekovrsni "slom"...
Klasične nauke će nam izgledati kao shvatanja Indijanaca o "vatrenom konju" "štapu s munjama"...
Već sada,informatičari-softveraši kad izgrađuju neki novi softver nemaju factor "vreme" već algoritamski "sled",a takva fizika
nas čeka I u rl!
!

I kad se takva fizika ustoliči njeni zastupnici će pomisliti i vjerovati da su otkrili tajnu postojanja... dok se ne pojavi 'nova fizika' koja će i njih sa svim pređašnjima potisnuti u bezdan...

Zar ti ne shavtaš da sve što fizika može da dosegne, pa bilo da se radi o kvantnoj ili bilo kakvoj drugoj, jeste samo ono što je vidljivo, ono što je već percipirano i projektovano, a da iza svih percepcija i projekcija stoji 'nešto' što navodi ta čula da percipiraju i da projektuju njegove slike u prostoru. Ne shvataš, znam da ne shvataš. Jer da shvataš nikad se ne bi kleo u fiziku. Fizika NIKADA neće doseći suštinu. Fizika se uvijek, uvijek i uvijek bavi projekcijom a ne suštinom. Materijalni svijet je osnova fizike, a materijalnost svijeta, pa bila ona i na kvantnom nivou ili ko zna koji nivo će se još otkriti 'vidljivim', je uvijek posledica percepcije. Čula omogućavaju projekciju onoga što se razumom percipira. I naravno, zavisno o mašte onoga koji percipira zavisi i moć projekcije. Stoga nije za čudo da teorije u datom vremenu postanu tako uvjerljive a da na kraju ipak bivaju smijenjene nekim novim teorijama... i tako u nedogled...

I kad se takva fizika ustoliči njeni zastupnici će pomisliti i vjerovati da su otkrili tajnu postojanja... dok se ne pojavi 'nova fizika' koja će i njih sa svim pređašnjima potisnuti u bezdan...

Zar ti ne shavtaš da sve što fizika može da dosegne, pa bilo da se radi o kvantnoj ili bilo kakvoj drugoj, jeste samo ono što je vidljivo, ono što je već percipirano i projektovano, a da iza svih percepcija i projekcija stoji 'nešto' što navodi ta čula da percipiraju i da projektuju njegove slike u prostoru. Ne shvataš, znam da ne shvataš. Jer da shvataš nikad se ne bi kleo u fiziku. Fizika NIKADA neće doseći suštinu. Fizika se uvijek, uvijek i uvijek bavi projekcijom a ne suštinom. Materijalni svijet je osnova fizike, a materijalnost svijeta, pa bila ona i na kvantnom nivou ili ko zna koji nivo će se još otkriti 'vidljivim', je uvijek posledica percepcije. Čula omogućavaju projekciju onoga što se razumom percipira. I naravno, zavisno o mašte onoga koji percipira zavisi i moć projekcije. Stoga nije za čudo da teorije u datom vremenu postanu tako uvjerljive a da na kraju ipak bivaju smijenjene nekim novim teorijama... i tako u nedogled...
Je li moguće da si sasvim neobrazovan?:eek:

Ne budi konj!:hahaha:
Budi ti što jesi ono što jesi!
Jer kakve veze ima da li je oko nas realni svet ili su to pojave u našem umu?:mrgreen:
Isti kerec,samo stav o tome drukčiji!:lol:
Za fiziku je to sasvim irelevantno jer se I realni svet I pojave u tvojoj svesti ne povinuju tvojoj volji već
zakonima prirode ili viđenim od nas-zakonima fizike!
I u čemu je štos što se ti I Zozika toliko trsite s tim solipsizmima?
Ko vas za šta pita-niste relevantni!:hahaha:

- - - - - - - - - -

U ybt...Gore mal nisam napisao umesto "zakonima fizike"-"zakonima postojanja":hahaha::rotf:
Ljubo nam isprao mozgove...:rotf::rotf:

OZIMAN
Ponovo lupetaš bez advokata. Osim kretanja (vibriranja) nikakvih drugih objekta u svemiru nema. Ono što se u nauci smatra energijom i materijom, je kretanje i rad. Kad kretanje stane ceo materijalni, objektivni svemir, nestaje.

Видиш, у филозофији нема твојих месијанских лупетања него проверљивих чињеница које се односе на оно посредно или непосредно дато. А оно што нам је дато сазнању јесу једино опажаји , слике, које када мислимо о кретању ређамо једну до друге у замишљаном простору. Никада нико није опазио кретање на тај начин. Кретање није предмет опажања већ како је то открио Бергсон интуиције. Нешто својеврсно. Нешто што не познаје делове поређане једне до других а са чиме једино имамо посла у сазнању.

Kretanje je naučna činjeica koju ne možeš oboriti tehnikom «ređanja slika jednih do drugih» pomoću koje subjekt percepira kretanje.

Значи схватио си да субјект ређа слике у простору када мисли кретање. Сада још да схватиш да је оно што се у науци и уопште зове "кретање" кретање није, већ управо та поређаност слика једне до друге у простору.

Čak i to «ređenje silika jednih di drugih» dikazuje da kretanja ima, jer nijedna od slika u nizu nije ista, već su sve različite, što je dokaz da objekti koji se oslikavaju u našoj svesti, ne miruju, već se pomeraju, tj. kreću.

Нико не тврди да кретања нема. Већ да га нема у сазнању.Да сазнање не може мислити кретање. Оно може само поређати слике једне до других по једној линији у замишљном поростору. А то не доказује да кретања нема већ да сазнање нема посла са њиме. Да то што сазнајемо ,опажамо и зовемо "кретање", кретање није. ТО ЈЕ ЛИНИЈА А НЕ КРЕТАЊЕ. Кретање је значи нешто друго и до њега не долазимо нити смо икада долазили сазнањем већ интуицијом.

И то до чега интуицјом долaзимо ,право кретање, јесте супстанција свега.

Kako kaze Bergson
Sve je mračno u pojmu stvaranja ako se misli na stvari koje bi bile stvorene i na stvar koja stvara, kao što se to obično čini, i kao što se razum ne može uzdržati da to ne čini. Mi ćemo, u našoj idućoj glavi, pokazati poreklo ove iluzije. Ona je prirodna našoj inteligenciji, funkcija u suštini praktična, stvorena da predstavljamo stvari i stanja pre nego menjanja i aktove. Ali, stvari i stanja samo su pogledi koje naš duh uzima sa postajanja. Ne postoje stvari, postoje samo akcije.
Бергсон Стваралачка еволуција

Добро проучи овај цитат јер он руши темеље твојих закључака.

Не постоје ствари, постоје само акције.
Постоји кретање а не кретач који се креће.

Opet lupetas. Naša inteligencija kada percepira kretanje, ne percepira prostor, već objekte koji se kreću u prostoru.

Јел? шта би са оним што и сам рече , да те цитирам
«ređanja slika jednih do drugih» pomoću koje subjekt percepira kretanje

Шта је? Већ си то заборавио и вратио се утувуљеном?

И то да у сазнајућој свести немамо посла са кретањем већ само са сликама поређаних једне до других није твоје месијанско лупетање већ опис непосредних чињеница.

Није ти ту Бергсон пружио на увид неки безвезни празан појам него ти је поставио јасно питање. задатак:

Tako ću dobiti sliku čistog trajanja, ali ću se, takođe, potpuno osloboditi ideje o homogenoj sredini ili o merljivom kvantitetu.

Citat Bergson iz dela Trajanje i sloboda volje

Пробај да мислиш о 60 осцилација клатнa а да их немаш у свести поређаних једно до другог у замишљеном простору.

Ако не можеш, то ЗНАЧИ ДА НЕ МОЖЕШ и показује да је оно што зовеш "кретање" када је представљено сазнању СКУП непокретних слика. И да самим тим сазнање нема посла са кретањем. Кретање је интуиција.

I sve ovo dalje što si rekao u vezi kretanja i trajanja, kako bi negirao kretanje, takođe je lupetanje. Jer kretanje kao dešavanje tamo nekakvih «crnih tačaka» u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, se ne dokazuje samo analizom tehnike naše percepcije objekata koji se kreću, već subjekt kretanje samome sebi dokazuje prvenstveno svojim vlastitim sposobnostima samonaprezanja i samokretanja i menjanjem svog vlastitog položaja u prostoru u odnosu na druge objekte koji se nalaze oko njega i koji se takođe kreću..

Субјект не мења положај у простору. Субјект није нека шерпа и лонац па да је у простору и да мења свој положај у њему.

Да те подсетим:
arms_fp02.jpg

Ово је илустрација ситуације у којој си управо сада. Имаш дакле субјекат кога не можеш сазнати и имаш ИСПРЕД њега скуп слика које се мењају обликом и величном само за исти, уоквирене једном сфером која чини твоје видно поље.

Простор са телима је наспрам субјеката, а он сам није у простору. Субјект се не креће. Тј нема га поређаног до других слика у простору.
Оне су наспрам њега а он није међу њима.

Poslednja izmena:

Jos samo kad bi shvatio da je to "nesto" isti svet, koji ste samo mistificirali. To nije ono sto je iza fizike.
Znas mi smo prilicno priglupi retosi kad ne mozemo da shvatimo da prostor i vreme nisu u prostoru i vremenu. :hahaha: :hahaha:

Простор са телима је наспрам субјеката, а он сам није у простору. Субјект се не креће. Тј нема га поређаног до других слика у простору.
Оне су наспрам њега а он није међу њима.
Subjekat je i sam neprostorni kvantni modalitet,jedna ,recimo,himera kvantno-modalno promenljiva na mikroplanu,a skupno uobličena himerastično te te
himere jedna drugu raspoznaju u interakcijama unija...
Ybt se-ja ovo ne znam da izmetaforišem-rečnik mi je u kerecu i uopšte ne odgovara mojim mislima i saznanjima koja impliciraju dalja saznanja.:(
Šta da vam radim,kako da vam pomognem? Ybg,i vi kao i svi filozofi-učite iz početka i matematiku i fiziku i astrofiziku i kvantnu mehaniku-možda vam i svane
ovo šta vam ja ovde pokušavam natuknuti glupim rečima,jer boljih nema!
A ti Ozi hajde shvati da uopšte nema veze kako to zoveš:realitet ili predstava!

Jos samo kad bi shvatio da je to "nesto" isti svet, koji ste samo mistificirali. To nije ono sto je iza fizike.
Znas mi smo prilicno priglupi retosi kad ne mozemo da shvatimo da prostor i vreme nisu u prostoru i vremenu. :hahaha: :hahaha:

Hahaha
Kad si glup... šta da ti radim... to sam priznaješ...

Previše se oslanjaš na intelekt. Intelekt je upravo kočnica saznanjima. Fizika nema ama baš NIKAKVE veze sa ISTINOM. Fizički zakoni postoje samo u fizičkom svijetu, bez obzira da li ti pod tim 'fizičkim svijetom' podrazumijevaš i njegovu meatafizčku postavku. Istina je izvan metafizike, takođe. Ja ništa ne mistificiram. Ja govorim o onome što je meni jasno kao najsvjetliji dan. Za tebe, koji ne možeš da pojmiš ono što govorim, naravno da to spada u misticizam. Mističnost onoga što izlažem je predodređena tvojim predznanjem, tj. NE-Znanjem, koje si kao apsolut (u identifikaciji sa postajućim stvorenjem) stvorio. Po vama koji tavorite u projekciji 'mi' koji smo došli do istine ispadosmo budale... kao i uvijek (tako je bilo od pamtivijeka)... hahaha, a vi koji sanjate vi ste pametni... pa to je i normalno. Sve što ne pripada vašem snu to je nenormalno, ludo, budalasto... i naravno onaj koji stoji iza tih budalaština ne može biti drugo do budala... hahaha

Kako je lijepo biti LUD. Treba da probaš. Od tad se više nikada nećeš tako ponositi svojim intelektom i obrazovanjem.

Subjekat je i sam neprostorni kvantni modalitet,jedna ,recimo,himera kvantno-modalno promenljiva na mikroplanu,a skupno uobličena himerastično te te
himere jedna drugu raspoznaju u interakcijama unija...
Ybt se-ja ovo ne znam da izmetaforišem-rečnik mi je u kerecu i uopšte ne odgovara mojim mislima i saznanjima koja impliciraju dalja saznanja.:(
Šta da vam radim,kako da vam pomognem? Ybg,i vi kao i svi filozofi-učite iz početka i matematiku i fiziku i astrofiziku i kvantnu mehaniku-možda vam i svane
ovo šta vam ja ovde pokušavam natuknuti glupim rečima,jer boljih nema!
A ti Ozi hajde shvati da uopšte nema veze kako to zoveš:realitet ili predstava!

Matematika nema никакве везе са тим питањем јер се она бави појавом, а не субјектом наспрам кога је појава.

И итекако има везе како зовеш појаву, реалитет или представа.

Јер када кажеш "реалитет" мислиш на целокупни објективни свет као такав, постојећи сам за себе.

А када кажеш представа подразумева се само та сфера наспрам тебе испуњена сликама која чини твоје видно поље. И то је сав објективана свет који постоји. Буквално НАСПРАМ субјекта и нигде више.

трава и небо су и даље ту...

Ту су само док их опажаш. Када склониш поглед на страну не остаје никакво небо и трава него трансцендентна "ствар по себи"

а мрави настављају као и пчеле...

У ствари по себи нема простора ни времена па самим тим ни мрава и пчела "који настављају". У чему настављају када простор и опрсоторено време постоје само у сазнајућој свести.
Можемо са друге стране рећи меатфорично да "настављају" у чистом трајању али то чисто трајање не познаје нити ЈЕДНО нити мноштво. Не познаје делове. Не познаје поделу на ове и оне. Нити на једног.

То је потпуно другачија врста егзистенције од ове коју познајемо и ОПАЖАМО.

A ti tu "vrstu" egzistencije inače znaš pomoću negacija?:hahaha:
Ne,ne Ozi-ti "znaš" samo reči šta otprilike znače,a reči su prevarna igra-sad znače jedno-sutra već drugo...
Uh pardon-nema sutra-to je samo imaginacija o mogućnostima sada!
A ti Ozi misliš JUČE!:hahaha:

Ту су само док их опажаш. Када склониш поглед на страну не остаје никакво небо и трава него трансцендентна "ствар по себи"

У ствари по себи нема простора ни времена па самим тим ни мрава и пчела "који настављају". У чему настављају када простор и опрсоторено време постоје само у сазнајућој свести.
Можемо са друге стране рећи меатфорично да "настављају" у чистом трајању али то чисто трајање не познаје нити ЈЕДНО нити мноштво. Не познаје делове. Не познаје поделу на ове и оне. Нити на једног.

A pogled...???
Pogled je samo dio predstave čulne aktivnosti tvog razuma. Da bi mogao skloniti pogled prvo moraš da projektuješ predstavu očiju kojima gledaš... a koje su u predstavi tijela, koje je u prestavi svijeta... Dakle, kakav pogled te snašao??? Ne pomijeraš pogled već fokus pažnje u razumu. Fokusiraš li se na 'stvar po sebi', dakle na ono što vibrira u Eteru opazit' ćeš tu vibraciju i percipirati šta si to opazio. Percepcija prethodi projekciji čulne predstave. To nije samo vizuelna predstava već materijalna predstava onog što kao subjekat percipiraš svojim razumom.

Stoga, ne sklanjaš nikakav pogled već fokus pažnje sa jednog na drugi objekat, sa jedne na drugu vibraciju, iz koje stvaraš percepciju onoga što je u tom fokusu. Ta metafizička aktivnost razumom biva prevedena u fizičke vrijednosti naše trodimenzionalne realnosti, razumom koji je predodređen (izabran kao takav) specifičnom namjerom za samorealizacijom, dušom. Oči, kao i tijelo su dakle, samo dio predstave (projekcije) tih percipiranih i dekodiranih 'stvari po sebi' dok 'stvari po sebi' ostaju ono što jesu: kodovi, vibracioni skupovi koji svoje vrijednosti emituju u Etar kroz nepogrešive frekvencije svojih vibracija (Eter je UM univerzuma, kojeg čulno dekodiramo kao prazninu). Te vrijednosti su, zahvaljujući univerzalnom Umu (Eteru) dostupne svakom postajućem stvorenju ali samo ona stvorenja koja imaju želju i namjeru, stoga i predodređene 'alate za dekodiranje' (specifičnu strukturu razuma i čula), mogu da ih opaze i da ih dekodiraju, te iz percepcije istih da sebi stvore subjektivnu predstavu koju će doživjeti kao uvjerljivu dimenzionalnu realnost percipiranog.

A pogled...???
Pogled je samo dio predstave čulne aktivnosti tvog razuma. Da bi mogao skloniti pogled prvo moraš da projektuješ predstavu očiju kojima gledaš... a koje su u predstavi tijela, koje je u prestavi svijeta... Dakle, kakav pogled te snašao??? Ne pomijeraš pogled već fokus pažnje u razumu. Fokusiraš li se na 'stvar po sebi', dakle na ono što vibrira u Eteru opazit' ćeš tu vibraciju i percipirati šta si to opazio. Percepcija prethodi projekciji čulne predstave. To nije samo vizuelna predstava već materijalna predstava onog što kao subjekat percipiraš svojim razumom.

Stoga, ne sklanjaš nikakav pogled već fokus pažnje sa jednog na drugi objekat, sa jedne na drugu vibraciju, iz koje stvaraš percepciju onoga što je u tom fokusu. Ta metafizička aktivnost razumom biva prevedena u fizičke vrijednosti naše trodimenzionalne realnosti, razumom koji je predodređen (izabran kao takav) specifičnom namjerom za samorealizacijom, dušom. Oči, kao i tijelo su dakle, samo dio predstave (projekcije) tih percipiranih i dekodiranih 'stvari po sebi' dok 'stvari po sebi' ostaju ono što jesu: kodovi, vibracioni skupovi koji svoje vrijednosti emituju u Etar kroz nepogrešive frekvencije svojih vibracija (Eter je UM univerzuma, kojeg čulno dekodiramo kao prazninu). Te vrijednosti su, zahvaljujući univerzalnom Umu (Eteru) dostupne svakom postajućem stvorenju ali samo ona stvorenja koja imaju želju i namjeru, stoga i predodređene 'alate za dekodiranje' (specifičnu strukturu razuma i čula), mogu da ih opaze i da ih dekodiraju, te iz percepcije istih da sebi stvore subjektivnu predstavu koju će doživjeti kao uvjerljivu dimenzionalnu realnost percipiranog.

Ствар по себи није никаква "вибрација". Хајде мисли на вибрацију а да у свести немаш слику тела које вибрира?

Сирови реалисти. Кроз маглу можда и схватате да изван сазнајуће свести не постоји објективан свет, али као компромис предмете проглашавате за "вибрације" и тиме сте као одбранили свој сирови реализам.

Нема изван сазнајуће свести нити предмета, нити вибрација. Има трансцендентне ствари по себи која је изван простора и опростореног времена и која не познаје мноштво, нити , обрати пажњу, ЈЕДНО.

У ствари по себи нема ни једног ни мноштва.

А ако се тако просветљен питаш чега онда има. Па има трансцендентне ткз. "ствари по себи" која ма како теби то саблажњиво звучало јесте нешто другачије од свега што познајемо.

Знам да не прија твом егу када ти се укаже да је нешто изван могућности твог и свачијег сазнања али шта ћеш. Тако је како је.

Hahaha
Kad si glup... šta da ti radim... to sam priznaješ...

Previše se oslanjaš na intelekt. Intelekt je upravo kočnica saznanjima. Fizika nema ama baš NIKAKVE veze sa ISTINOM. Fizički zakoni postoje samo u fizičkom svijetu, bez obzira da li ti pod tim 'fizičkim svijetom' podrazumijevaš i njegovu meatafizčku postavku. Istina je izvan metafizike, takođe. Ja ništa ne mistificiram. Ja govorim o onome što je meni jasno kao najsvjetliji dan. Za tebe, koji ne možeš da pojmiš ono što govorim, naravno da to spada u misticizam. Mističnost onoga što izlažem je predodređena tvojim predznanjem, tj. NE-Znanjem, koje si kao apsolut (u identifikaciji sa postajućim stvorenjem) stvorio. Po vama koji tavorite u rojekciji 'mi' koji smo došli do istine ispadosmo budale... kao i uvijek (tako je bilo od pamtivijeka)... hahaha, a vi koji sanjate vi ste pametni... pa to je i normalno. Sve što ne pripada vašem snu to je nenormalno, ludo, budalasto... i naravno onaj koji stoji iza tih budalaština ne može biti drugo do budala... hahaha

Kako je lijepo biti LUD. Treba da probaš. Od tad se više nikada nećeš tako ponositi svojim intelektom i obrazovanjem.

Ne bulazni covece. Ovde se ne postavlja sukob filozofija vs misticizam. I jedno i drugo nosi tragove intelektualizma. Ti ni ne razumes sta ja tebi pricam.
Al tako uvek i biva sa najglasnijim pripovedacima velikih istina. Sto vise ste se uobrazili da nesto znate to vise lupetate.
Eno ti ozi pa budi slobodno njegova kvalitativna mnozina, ja sam iz nekog drugog apsoluta. :hahaha:
Preskocio si okamovu ostricu al i dalje ti kuri crv. :mrgreen:

Čim si rekao 'STVAR'... potvrdio si i značenje riječi. Stvar znači nešto stvoreno. Kada je nešto stvoreno ono vibrira u Eteru kao nešto specifično, nešto što nepogršivo odašilja svoju frekvenciju dajući mogućnost svim opažajućim subjektima da prime njenu informaciju kojom govori šta-ona-(stvar)-jeste. Ako tako ne bi bilo, svaka frekvencija bi mogla da se percipira za nešto sasvim drugačije od onoga šta ona uistinu emituje. Njena frekvencija je nepromjenjiva ali subjektivna percepcija iste zavisi od mentalnog sklopa jedinke koja je kroz taj mentalni sklop opaža.

U samoj 'stvari po sebi dakako da nema prostora, jer 'stvar po sebi' jedino postoji uz UM, koji je praznina, stoga za nju nevidljiv, nepostojeći. Prostor je nepostojeći sve dotle dok se u praznini Uma (u Raz-UMU) ne pojavi i druga 'stvar po sebi' i samim tim odredi koordinate projektovanog objekata naspram subjekta s kojim je u korelacji. To je prvo odvajanje pažnje apsoluta iz UMA u Raz-UM. Iz tog odvajanja se stvara i svjesnost o subjektivnoj realnosti. Jedino tada subjektu te predstave praznina poprima vrijednost prostora. Prostor, stoga, postoji jedino u svjesnosti subjekta zahvaljujući percepciji objekta u njegovom razumu.

- - - - - - - - - -

Ne bulazni covece. Ovde se ne postavlja sukob filozofija vs misticizam. I jedno i drugo nosi tragove intelektualizma. Ti ni ne razumes sta ja tebi pricam.
Al tako uvek i biva sa najglasnijim pripovedacima velikih istina. Sto vise ste se uobrazili da nesto znate to vise lupetate.
Eno ti ozi pa budi slobodno njegova kvalitativna mnozina, ja sam iz nekog drugog apsoluta. :hahaha:
Preskocio si okamovu ostricu al i dalje ti kuri crv. :mrgreen:

Hahaha
Okamova oštrica... dabome... sasjekla me je... hahahaha
Nastavi da sanjaš.

I vidi bogati ... nisam znao da postoji neki drugi apsolut... dakle, apsolut i nije tako apsolutan.... čim ga ima dva. hahahaha

Back