phobos and deimos
Zainteresovan član
- Poruka
- 266
Posto nije sigurno da li mi postojimo covek uzme i kvota samog sebe, ima komunikaciju u sebi. Meni to malo bolesno al ajde. Medjutim kako smo se usunjali u tu predstavu to je pitanje?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Ja ni ne tvrdim da sam dosao do neke apsolutne istine, to vi tvrdite.
Kakav sam? Nisam svetac a ni neki manijak. I to je neki pocetak. Teznja sebi je egocentrizam, polaganje zivota za drugog je prevladavanje ega. Duhovnost je praksa, ne umovanje i trazenje nekog posebnog staticnog stanja.
Nisi mogao dosegnuti "apsolutnu istinu" jer je po svim pokazateljima I indicijama svaka istina višeznačna I ima svoje alteracije...Nisam te pitao šta nisi već 'kakav si ti čovjek'?
I prestani da optužuješ druge za ono što tebi nije dostupno. S tim ne možeš umanjiti niti negirati ono što drugi znaju, umiju i mogu.
Ja, recimo jesam dosegao apsolutnu istinu, i zbog toga tvrdim da postoji i da nam je svima dostupna ali ne u isto vrijeme. Naši nivoi svjesnosti određuju momenat njenog saznanja.
Nisam te pitao šta nisi već 'kakav si ti čovjek'?
I prestani da optužuješ druge za ono što tebi nije dostupno. S tim ne možeš umanjiti niti negirati ono što drugi znaju, umiju i mogu.
Ja, recimo jesam dosegao apsolutnu istinu, i zbog toga tvrdim da postoji i da nam je svima dostupna ali ne u isto vrijeme. Naši nivoi svjesnosti određuju momenat njenog saznanja.
Ne, ti si samo samoobmanut. Jedan od mnogih koji misli da je dostizanje bilo kakvog iskustva, koje ti daje utisak da si se od realiteta odvojio isto sto i autenticno duhovno iskustvo. To sto u meni trazis ili cistog pozitivistu ili cistog misticara pokazuje samo da si za moju ogranicenost ti decije pameti.![]()
бла. бла. бла. СВЕСТ. свест, свест !!!!!
Малтараш свешћу немајући појма шта та реч значи, на шта се односи. Бивство, јаство, седам способности. Сам свој узрок у ипоследица. Црна јама, квантни вакум... у јееее. Какви ингенозни изрази, какве ултимативне констатације.
Ево ти научи прво шта је свест.
«Свест није апстрактан појам већ се он односи на оно у чему си управо сада. На несазнатљив субјекат наспрам кога су слике, опажаји.»
Normalan, ako je normalan uopste bavi se i pretpostavkama, pomocno, ne treba na tome ostati.
Cini mi se da nemas dovoljno dobar uvid u to koliko je ljudski um relativan, nikad ne mozes biti siguran.
Fihte i kaze kakav je ko covek takva mu je I filozofija.
Mišljenje je uobličavanje svesti!
Čime se misao uobličava?
Senzacijom I obrascem u koji se senzacija sasvim ili delimićno uklapa!
Sećanjem na senzacije koje su već uklopljene u matrice svesti.
Misli o upoređivanu I vezivanju sećanja u svesti.
Osećanjem sopstvenog tela,organa .
Zadovoljstvom mogućnošću mišlljenja...
(Ima još,ali I toliko...)
A sad glavno pitanje:Da li je ta Svest isto što I naša životnost-naš duh?
Teško pitanje?
Evo-ja neću namerno odgovoriti na njega jer svaki odgovor na ovo pitanje briše Šopenhauera,Ničea,
Berklija,delimićno I Kanta ,a o Hegelu da ne pričam ,ali I prethodnike iz istorije filozofije kao mudre mislioce!
Svi su bili na pogrešnom putu!Već Sartr je to uvideo!A Witgenstein upozorio na jezičke igre kojih se igrate...
Da je klasićna filozofija neupotrebljiva još sam vam kao Coviax rekao,ali vi ste I dalje mlatili na klasićan način...
Ipak je neurologija pouzdanija....Zamisliteroučava mozak čak I u nesvesnom stanju!
(Evo smejurije:Onesvešćen sam ,ne mislim -dakle nisam!)
Da, Ozimane, potpuno je tačna ta navodno «tvoja» definicija svesti. Svest je nesaznatljivi subjekt koji opaža» Treba još samo da joj dodaš da taj isti nesaznatljivi subjekt može još i da oseća to što opaža, zatim pamti, misli i razumeva sve to što opaža. I još plus svega toga može i da se napreže i kreće i tako postaje sam objektom svog opažanja, osećanja, pamćenja, mišljenja i razumevanja.
Ono sto sve saznaje a ni od koga nije saznato jeste subjekat.
Naravno da si u pravu što pitaš I za životnost da li je duh...U pravu si za svako naredno pitanje!Dobro pitanje, mislim da bi Seling bio najvise tu na udaru.
A I oziman nikad se nije zapitao da li je svest isto sto i duh, valjda zato sto nije ni Sopenhauer.
A mozemo i dalje sa tvojim pitanjem, da li je ta zivotnost isto sto i duh?
Sta je uopste zivotnost? Ziveti u smislu filozofija zivota, to su babe, elan vital to su zabe.
Čime se misao uobličava?
Teško pitanje?
Evo-ja neću namerno odgovoriti na njega jer svaki odgovor na ovo pitanje briše Šopenhauera,Ničea,
Berklija,delimićno I Kanta ,a o Hegelu da ne pričam ,ali I prethodnike iz istorije filozofije kao mudre mislioce!
Svi su bili na pogrešnom putu!Već Sartr je to uvideo!A Witgenstein upozorio na jezičke igre kojih se igrate...
Da je klasićna filozofija neupotrebljiva još sam vam kao Coviax rekao,ali vi ste I dalje mlatili na klasićan način...
Ipak je neurologija pouzdanija....Zamisliteroučava mozak čak I u nesvesnom stanju!
(Evo smejurije:Onesvešćen sam ,ne mislim -dakle nisam!)
Čime se misao uobličava?
Teško pitanje?
(Evo smejurije:Onesvešćen sam ,ne mislim -dakle nisam!:mrgreen
![]()
Имао сам искуство дубоког сна и при томе замишљам овако нешто; Себе како спавам или сам у несвести.
Поблем је што је ово опажај, слика коју замишљам док сам будан а не искуство дубоког сна или свест о несвести која је противуречност.
Ми немамо и никада нисмо имали искуство дубоког сна. Наша субјективна егзистенција је континуитет ..без прекида.
Da biva bez prekida I ravna linija kliničke smrti-onesvešćeni Ozi!То јесте смејурија. Јер кажеш будан и свестан " Onesvešćen sam ,ne mislim -dakle nisam!:mrgreen".
Не, ниси онесвешћен него свестан и будан кажеш или замаишљаш "онесвешћен сам".
А искуство несвести никада ниси имао јер субјективна егзистенција јесте континуитет: Без прекида
Више о томе овде:
http://forum.krstarica.com/entry.php/20618-O-kontinuitetu-subjektivne-egzistencije
Da biva bez prekida I ravna linija kliničke smrti-onesvešćeni Ozi!![]()
оnesvešćen sam ,ne mislim -dakle nisam!:mrgreen
@ oziman,
Vec sam ti ukazao na tvoj pokusaj zloupotrebe Dekarta za sopstvene ciljeve. No, pitanje je koliko si ti Dekarta uopste razumeo ? I zasto na temi o Dekartu ( koju si ti otvorio ) najmanje pises o njemu ?
Zasto , npr., izbegavas, zakljucak koji se po sebi namece da je Dekartov cogito - svest ?! Samosvest, cak ! Ali da bi se to razumelo valja izaci iz okvira Berklijeve metafizike, one koju je Kant kritikovao, a ti nisi razumeo.
Hegelovu kritiku Kanta ( gde Hegel, npr., kaze da cilj saznanja treba biti bas stvar po sebi koja saznanjem postaje stvar za sebe ) ti i ne mozes razumeti, jer ti je nepoznata. O Marksovoj, opet, kritici Hegela ne vredi tebi ni govoriti.
Tako da, u najmanju ruku, sumnjivo je to tvoje, delimicno, nepotpuno, znanje.Otud, zbog delimicnog znanja, zasnovanog na delima samo par filozofa ( bolje - neznanja ) i tvoj negativan odnos i nerazumevanje prema istoriji filozofije. No ta " odlika " ne krasi samo tebe ovde.
Mnogi su skloni da svoj nerad i neznanje pokrivaju i sakrivaju lakonski " kritikom " filozofije i filozofa, sve pod " parolom " sopstvene filozofije i " originalnosti " . Najcesce se tu radi o eklektickoj corbi, gde su pomesali i natrpali razna ucenja drugih. Cesto, u neznanju.![]()
Mislim da bi posle gornjeg posta trebalo postati jasno da nakon studija filozofije nema posla,osim u gimnazijama (kao nastavnik filozofije
dok I tamo u programima ne postane filologija!) I za perfektnog studenta mesto asistenta na fakultetu,ako se poklopio završetak mastera s penzionisanjem
nekog od profesora...
Biće preusmerenja na filologiju angažovanu u informatici,komunikacijama I medijima...
Filozofija će zaista ostati u naukama kao radoznali istraživački elan!![]()
Mogu ti reci samo sta NIJE a sta jeste ostaje van mogucnosti saznanja.![]()
Dakle ja ne znam ko sam. To ne znate ni vi. To ne zna niko jer je "Ja" nedostupno ljudskom saznanju.Do njega moramo doci drugim putevima nego sto je opazanje i misljenje.
A koji q Drakce sa takvim stavom i misljenjem o filozofiji visis stalno ovde ?!
Placa li te neko za to pljuvanje po filozofiji ? Ili lecis komplekse ? Ili svoju neuspesnost nekada na tom polju, zlurado i zlonamerno, ovako star, osvetnicki podrigujes ?
I bas me interesuje da pojasnis - gde to i kako Sartr ukazuje da su svi ti filozofi bili na pogresnom putu ?
I, drugo, evo, hteo bih da odgovoris na to tvoje " sudbinsko " pitanje - Da li je svest isto... Eto, cekam odgovor koji ce i meni otvoriti oci i vidike filozofskog poimanja sveta i ... svesti .
Sto se neurologije tice - ovaj pdf nema mnogo veze sa njom. Ima ih koji imaju, ali, opet, ti nisi tamo, nego ovde ?! Odgovor na to pitanje, zasto visis stalno ovde, sa tolikom mrznjom prema filozofiji i filozofima ( tu se opasno priblizavas ozimanu , a ne samo tu !) moze se potraziti na jednom drugom pdf-u, psihologiji.
QUOTE]
Nemam ja mržnje-malkice projektuješ jer ti tvoju životnu profesiju kritikujem u delu na koji se nahvatala memla! Pa što niste
čistili,održavali,već ste se kitilitim tuđim perjem iz vremena romantizma Stare dame?
I nisi mi ti professor da me propituješ I nisam tvoj student...Pre bi ti mogao biti moj...
Sartr je, definitivno,ustanovio da je svest promenljiva I da nije to volšebni duh ljudski-iza svesti postoji još nešto
što nas određuje kao živa bića.
Ako te to interesuje Nereju-imaš I u pdf format-pa čitaj!
Ali ,izgleda si zastao kod Markuzea,Lukača I sl.Marksista pa ti to nije drago štivo...
I trebao bi da znaš:Istorija filozofije nije da se sve to isprobava danas na ljudima-to je Muzej filozofije!
Danas su nauke preokupirane drugim temama I daleko snažniji intelekti se angažuju...
Meni je ovo usput...I da deca se ne zaluđuju kojekakvim trla baba lan...