NEREJ
Aktivan član
- Poruka
- 1.735
Nemam ja mržnje-malkice projektuješ jer ti tvoju životnu profesiju kritikujem u delu na koji se nahvatala memla! Pa što niste
čistili,održavali,već ste se kitilitim tuđim perjem iz vremena romantizma Stare dame?
I nisi mi ti professor da me propituješ I nisam tvoj student...Pre bi ti mogao biti moj...
Sartr je, definitivno,ustanovio da je svest promenljiva I da nije to volšebni duh ljudski-iza svesti postoji još nešto
što nas određuje kao živa bića.
Ako te to interesuje Nereju-imaš I u pdf format-pa čitaj!
Ali ,izgleda si zastao kod Markuzea,Lukača I sl.Marksista pa ti to nije drago štivo...
I trebao bi da znaš:Istorija filozofije nije da se sve to isprobava danas na ljudima-to je Muzej filozofije!
Danas su nauke preokupirane drugim temama I daleko snažniji intelekti se angažuju...
Meni je ovo usput...I da deca se ne zaluđuju kojekakvim trla baba lan...
Da, tebi je to usputno. Visesatno, svakodnevno, godinama vec !
Sta li ti je putno, ako ti je ovo tek usputno ?

Sta da citam od Sartra da bi se potvrdile tvoje teze ? Usput, Sartr ce za marksizam ( ali ne onaj dijamatovski koga si ti u mladosti negovao i zastupao

Sartr ( evo ne onaj stariji iz Kritike dijalektickog uma , vec onaj mladji iz vremena spisa Egzistencijalizam je humanizam i Bice i nistavilo, npr. ) zastupati tezu da covek najpre postoji, a zatim se odredjuje, dakle, da egzistencija prethodi esenciji. Koliko je to u suprotnosti sa Dekartovim - Mislim, dakle jesam ?
Sartrovo, npr., odredjenje Drugog, dakle i druge svesti, druge slobode, Drugog kao ogranicenje mene, moje slobode, moje svesti ( " Drugi, to je skrivena smrt mojih mogucnosti " - Bice i nistavilo ) protivureci filozofiji kako je oziman shvata ( narocito Berklijevoj ! ), ali nikako ne protivureci, npr., filozofima koje si ti olako naveo, sa jos laksim ( vise nego olakim ! ) zakljuckom da Sartr uvidja da su svi ti filozofi na pogresnom putu.
Niti Sartr to govori ( zato te i pitam gde on to kaze ?! ) niti izvodi takve i slicne zakljucke. Istina, on, na ozimanovu zalost, kritikuje i polemise sa Bergsonovim stavovima, ali opet ne u tom smislu.
I Sartr i Markuze su posli od fenomenologije, tako da i tu sa primedbom omasujes.

No ja sam hteo nesto drugo da kazem, a to je da ti, oziman i slicni, kritikujete nesto sto niste razumeli, i, gle, cak ni procitali !
Hegel je sasvim dobar primer. Samo, tesko da buva na taj nacin moze da naskodi slonu i pored njene volje da to uradi.

I, povodom toga pokusavam da ukazem na " metodolosku " slicnost tebe i ozimana, mislim manira da se kritikuje neprocitano.