Dekart - Mislim dakle postojim

PHOBOS AND DEIMOS:

Al ozbiljno, sta god pisali solipsizam vam ne gine.

Solipsizam je priznavanje vlastite spoznaje jedinom realnošću. To je ovo što Oziman tupi već decenijama u okviru Šopenhauerove maksime "svet je moja predstava". Jer "svet kao predstava" nastaje upravo kao rezultat vlastite spoznaje. Međutim, priznavanje vlastite spoznaje sveta ili znanja o svetu, odnosno, informacije o svetu za "jedinu realnost" je nešto sasvim deseto od priznavanja postojanja SvESNOG JASTVA za jedinu realnost, koje raspolaže sa sedam fizičkih i psihičkih sposobnosti, bez kojih nikakve vlastite spoznaje, ni prerdstave sveta ne bi moglo da bude. Ovo priznavanje Svesti i njenih sedam sposobnosti za jedinu realnost nema nikakve veze sa solipsizmom. Jer jedina realnost je ono što postoji samo po sebi kao svoj uzrok i posledica uz pomoć svojih sedam fizičkih i psihičkih sposobnosti, a to je SVEST, osim koje nikakve druge realnosti nema, niti može da bude. Manifestacija svesti kao jedine realnosti je troznačna - "metafizička", "fizička" i "psihička". Metafizika, to je svest koja raspolaže sa sedam fizičkih i psihičkih sposobnosti. Fizika je kada se svest napregne i pokrene i počne da koristi svoje fizičke sposobnosti. A psihika je kad svest počne da koristi svoje psihičke sposobnosti, opažanja, osećanja, pamćenja, mišljenja i razumevanja sebe same i svih svojih fizičkih i psihičkih radnji i sposobnosti

I to je sve što o "jedinoj realnosti" koja postoji može da se sazna i da se kaže. To nije ni solipsizam, ni filozofija, ni teologija, već iskustveno proverljiva, naučno dokažljiva i logički objašnjiva i razumljiva NAUKA O SVESTI.

Sve drugo o čemu vi ovde pišete na temu "Mislim, dakle, postojim" je TANDARA-MADARA.

OZIMAN:

Које смејурије. ЈА, СЕБЕ, ЈАСТВО, ДУХ, БИВСТВО,

А овај други одоговара.

ЈАСТВО, СОПСТВО, БИВСТВО...

Најжалосније је што они мисле да је ово што износе знање.

Ozimane, da bi "predstave sveta" moglo da bude u memoriji JASTVA, prvo treba da postoji samo to JASTVO koje će da raspolaže psihičkim sposobnostima opažanja, osećanja, pamćenja, mišljenja i razumevanja sveta, pomoću kojih će da stvori tu "predstavu sveta". I mora da postoji i sam taj svet koji će da bude predmetom opažanja, osećanja, pamćenja, mišljenja i razumevanja JASTVA. A jedini način da opažljivog i zapamtljivog sveta bude jeste da JASTVO raspolaže i sa fizičkim sposobnostima naprezanja i kretanja i da pomoću njih - ONO, JASTVO - samo po sebi, pomoću svoje volje i snage, postane taj objjektivni, opažljivi i zapamtljivi svet i tako ONO samo postane predmetom svoje spoznaje o kojem će u sebi da stvori tu "predstavu sveta".

Vidiš, Ozimane, kad na ovakav način budeš uspeo da do kraja objasniš, ne samo "predstavu sveta", već i samoga sebe koji tu predstavu o svetu stvaraš, kao i sam svet o kojem stvaraš predstavu, kao što sam to ja sada objasnio, tek tada će to da ima značenje ZNANJA:. Bez toga, Ozimane, sve ovo što si ti tokom poslednjih decenija rekao na svim forumima filozofije, neće da bude znanje, već NEZNANJE:

Fobos vam je već pripretio Okamovom oštricom.... Окамова оштрица значи да за објашњење неког феномена треба претпоставити што је могуће мање претпоставки, елиминишући, тј. одсецајући као оштрицом оне претпоставке, које не доприносе предвиђањима хипотезе или теорије. Када више различитих теорија има једнаку могућност предвиђања, принцип препоручује да се уведе што је могуће мање претпоставки и да се постулира са што је могуће мање хипотетичких ентитета.
Ali što bih se ja natezao s vama oko tih vaših iskomplikovanih shvatanja?
Lepo se sećam da sam kao tek osvešćeni dečak sebe upitao o sebi,baš imajući u vidu svu lepotu koju sam zapažao oko sebe,ali I svoje prisustvo u toj lepoti postojanja!
Dakle,moja najranija introspekcija je bila odmah vezana za senzacije sveta I mene u tom svetu.Moje pitanje šta sam I ko sam to ja dobila je odgovor: Prisustvo!
Naravno-prisustvo čemu? Prisustvo svetu koji postoji!
Okamova oštrica jednostavno sve što se dodaje toj osnovnoj misli-odstranjuje kao nepotrebni višak ,kao obićno trućkanje o ovom I onom te je samo zatrpavanje te
prvobitne istine kojekakvim smećem.
Kakve veze s tom istinom ima pitanje da li je svet u svesti ili svest u svetu? Okamova oštrica to pitanje odseca!
Takođe lupetanje o kojekakvim bitstvima I jastvima u apsolutima, jedninama,množinama,sposobnostima ,nesposobnostima,predstavama (ybt-čitavo
pozorište sa sve glumcima,scenaristima,rešiserima,inspicijentima itd,naselio u lobanju:mrgreen:) itd,idr-sve to Okamova oštrica ladno FIK! :eek::hahaha:
I ode filosofski penis po kercu!
Pogledajte oko sebe dela čovekova!
Sve šta je stvorio je product njegovog matematičkog I geometrijskog osmišljavanja u kom nema govora da li se primenjuje Okamova oštrica-ona je sastavni deo matematike!
Matematičko zapažanje logike je Okamskom I otvorilo oči I taj matematički princip je uneo u logiku!
Fenomenologija I nema drugu ambiciju već da osvetli-osvesti sam ljudski um jer je potreba za tim osvetljenjem velika zbog pogrešivosti,zbog paradoksalnosti mišljenja (nije stvarnost paradoksalna već je um taj koji stvara paradox,a to je bolest u konstrukciji samog uma-dostignuće je fenomenologije!)...
Dakle ,gospodo forumaši:Okamova oštrica I izvolite!

Poslednja izmena:
PHOBOS AND DEIMOS:

Solipsizam je priznavanje vlastite spoznaje jedinom realnošću. To je ovo što Oziman tupi već decenijama u okviru Šopenhauerove maksime "svet je moja predstava". Jer "svet kao predstava" nastaje upravo kao rezultat vlastite spoznaje. Međutim, priznavanje vlastite spoznaje sveta ili znanja o svetu, odnosno, informacije o svetu za "jedinu realnost" je nešto sasvim deseto od priznavanja postojanja SvESNOG JASTVA za jedinu realnost, koje raspolaže sa sedam fizičkih i psihičkih sposobnosti, bez kojih nikakve vlastite spoznaje, ni prerdstave sveta ne bi moglo da bude. Ovo priznavanje Svesti i njenih sedam sposobnosti za jedinu realnost nema nikakve veze sa solipsizmom. Jer jedina realnost je ono što postoji samo po sebi kao svoj uzrok i posledica uz pomoć svojih sedam fizičkih i psihičkih sposobnosti, a to je SVEST, osim koje nikakve druge realnosti nema, niti može da bude. Manifestacija svesti kao jedine realnosti je troznačna - "metafizička", "fizička" i "psihička". Metafizika, to je svest koja raspolaže sa sedam fizičkih i psihičkih sposobnosti. Fizika je kada se svest napregne i pokrene i počne da koristi svoje fizičke sposobnosti. A psihika je kad svest počne da koristi svoje psihičke sposobnosti, opažanja, osećanja, pamćenja, mišljenja i razumevanja sebe same i svih svojih fizičkih i psihičkih radnji i sposobnosti

I to je sve što o "jedinoj realnosti" koja postoji može da se sazna i da se kaže. To nije ni solipsizam, ni filozofija, ni teologija, već iskustveno proverljiva, naučno dokažljiva i logički objašnjiva i razumljiva NAUKA O SVESTI.

Sve drugo o čemu vi ovde pišete na temu "Mislim, dakle, postojim" je TANDARA-MADARA.

Svest se ne napreže napreže se um koji ima svest tj koji je svestan.Šta je jastvo?
Ps.Ne kaže se dokažljiva nego dokaziva.Čitava tema je tandara-mandara jer ovde većina se frlja sa pojmovina koji su krajnje nedefinisani tj svako može da ih definiše na svoj način.

AKHILEUS:

Ps.Ne kaže se dokažljiva nego dokaziva.

Nekad davno, u moje vreme, kod mene u Bosni se nije učio ni srpski, ni hrvatski, već srpsko-hrvatski i po srpsko-hrvatskom jeziku se ne kaže «dokaziv», već dokažljiv». I ako ti sada ne razumeš šta reč «dokažljiv» znaći, malo se potrudi pa sem srpskog nauči i koji «strani jezik», naprimer, «hrvatski» ili «srpskohrvatski».

http://hjp.novi-liber.hr/index.php?show=kosi_oblici&id=f1ZjWRg=

Svest se ne napreže, napreže se um koji ima svest tj koji je svestan.Šta je jastvo?

Objasni mi, jer ne znam, šta je «um», kako i na koji način postoji ili nastaje, kako izgleda, od čega je napravljen, gde se nalazi, kako se napreže i kreće i kako on to «ima svest»? A posebno mi objasni šta je to «svest» i gde to ima da se nabavi, pa se stavi u um?

SUPERKULER:

Fobos vam je već pripretio Okamovom oštricom.... Окамова оштрица значи да за објашњење неког феномена треба претпоставити што је могуће мање претпоставки, елиминишући, тј. одсецајући као оштрицом оне претпоставке, које не доприносе предвиђањима хипотезе или теорије.

TANDARA-MANDARA! Ti bi Istinu o postojanju sveta da tražiš pomoću pretpostaki i na osnovu njih da praviš hipoteze i teorije? Da li znaš do kakvog rezultata se na taj način dolazi? NIKAKVOG! Upravo zato što se u svetskoj nauci, filozofiji i teologiji polazi od pretpostavki, mi još uvek ništa i ne znamo o postojanju materije, života i prirode. Niti znamo šta su materija, život i priroda, ni kako postoje, ni zašto postoje.

Ne, Superkuleru, nije tako. Da bi se došlo do valajnih zaključaka o postojanju materije, života i sveta, sve pretpostavke odmah treba skresati po principu "okamove oštrice" i uzeti u obzir samo činjenice, tj. samo ono što putem iskustva možemo da proverimo da postoji ili se dešava i sve istine o tom postojanju i dešavanju izvoditi iz njih samih.

Nema tu mnogo činjenica od kojih treba da se krene, već samo nekoliko. To je svest i njenih sedam fizičkih i psihičkih sposobnosti i radnji, osim kojih ničeg drugog nema ni da postiji ili se dešava. I tih nekoliko činjenica je sasviom dovoljno da se stavi u proces mišljenja, da bi se pomoću njih spoznale sve istine u vezi postojanja sveta, odnosno, da bi se otkrila i razumela logika po kojoj sve u prirodi postoji i sve se dešava.

Superkuleru, nije dovoljno samo naučiti i znati neko logičko pravilo, već je mnogo važnije znati ga bez napora koristiti u svakoj prilici u svakodnevnom životu, bez da se o tim pravilima ispravnog razmišljanja razmišlja u vreme dok se o nečemu razmišljanja. Jer sposobnost logičkig mišljenja, sa značenjem "razumevanja", je urođena i univerzalna sposobnost svesti i nije potrebno poznavati pravila logičkog mišljenja da bi moglo ispravno logički da se misli. Evo, na primer, ja pojma do sada nisam imao o tom pravilu "Okamove oštrice", a ipak sam iz prve, čim mi je prvi put palo na pamet da pokušam da saznam istinu o postojanju sveta, krenuo od onog najosnovnijeg iskustva sveta, od same njegve suštine, os svesti i njenih sedam sposobnosti, i bez ikakvih "pretpostavki" sam uspeo da otkrijem sve tajne u vezi postojanja sveta. Pa o čemu drugom bi mi i mogli da saznamo Istinu, do o svesti i njenih sedam sposobnosti, kad ničeg drugog osim toga i nema? Jer ono što svet jeste, deli se na metafiziku, fiziku i psihiku. To svo troje su samo tri različita aspekta i ugla posmatranja svesti i njenih sedam fizičkih i psihičkih sposobnosti i radnji. I pravo čudo je kako svi vi na ovom forumu to ne možete da shvatite i nakon toliko mojih postova i objašnjenja. A kako bi onda tek sami, uz pomoć svoje vlastite sposobnosti razumevanbja sveta, mogi da dođete do tih ispravnih rezultata i objapnjenja, kad niste u stanju čak ni ako vam neko u tome pomogne?

Zato, Superkuler i vi ostali, slobodno to pravilo "Okamove oštrice" bacite u đubre. Šta će vam ono kad nemate urođenu sposobnost da se njime koristite. Ili možda imate, ali ste zaboravili da je koristite, jer vam je svest edukacijom i manipulacijom zagađena morem raznih iracionalnih naučnih, filozofskih i teoloških, pretpostavki, dogmi, hipoteza i teorija.

Ne Ljubo,nisi primenio Okamovu oštricu,ona čini da ti je sedam sposobnosti previse...
Drugo:ti ne barataš s činjenicama,baš kao ni Ozi s apodiktičkim istinama,već baš s onim
što metodologija nauka ispravno zove pretpostavka!
Predpostavka je dobra ako nije hipotetična I ako je nesumnjiva! Ako je sumnjiva pa može I ovako I onako-e tad
Ljubo je to slaba pretpostavka...Takva I teorija!:mrgreen:
A okamova oštrica ti kaže da ti dovoljna jedna ,ali vredna!
Ybg,ti ih imaš čak sedam! + još neke "ala Ozi"...:hahaha:

Ne Ljubo,nisi primenio Okamovu oštricu,ona čini da ti je sedam sposobnosti previse...
Drugo:ti ne barataš s činjenicama,baš kao ni Ozi s apodiktičkim istinama,već baš s onim
što metodologija nauka ispravno zove pretpostavka!
Predpostavka je dobra ako nije hipotetična I ako je nesumnjiva! Ako je sumnjiva pa može I ovako I onako-e tad
Ljubo je to slaba pretpostavka...Takva I teorija!:mrgreen:
Ybg,ti ih imaš čak sedam! + još neke "ala Ozi"...:hahaha:

Ako neko nikad ne uvidja pretpostavke u svom sistemu vec uvek jedino i samo cinjenice i apodikticne istine pokazuje li to umne kapacitete tog nekog ili nesto drugo, blize iracionalnom?

SUPERKULER:

Pa uredu je - samo svest postoji i ona je JEDNA. Čak i kad se deli na delove i deliće ona je uvek jedna, zato jer su svi delovi i delići svesti uvek isti. Isti su po tome što uvek postoje sami po sebi, kao svoj uzrok i posledica, sve uz pomoć svojih sedam fizičkih i psihičkih sposobnosti, pomoću kojih čine sva čuda ovog sveta. To nije pretpostavka, jer sve što se u svemiru dešava može da posluži kao dokaz za to.

PHOBOS AND DEIMOS:

A. Duboki psiholoski problemi
B. Zato sto je sustina sveta 7 psihickih i fizickih sposobnosti.
C. Nisam siguran sta da odgovorim

Odgovor je: "B". Zato što je suština sveta svest sa svojih 7 fizičkih i psihičkih sposobnosti.

To je ono jEDINo za šta može da se dokaže da POSTOJI. Kad svemir na kraju svog životnog veka kolabira, umre i nestane, jedino što ostane istinski da postoji posle svemira je ono isto koje je postojalo i pre svemira, od kojega je svemir i nastao, a to je svemirska crna jama, odnosno,. kvantni vakuum, a to je uvek i samo SVEST sa svojih SEDAM FIZIČKIH I PSIHIČKIH SPOSOBNOSTI:

PHOBOS AND DEIMOS:

Ako neko nikad ne uvidja pretpostavke u svom sistemu vec uvek jedino i samo cinjenice i apodikticne istine pokazuje li to umne kapacitete tog nekog ili nesto drugo, blize iracionalnom?

Zavisi od toga da li neko svoj sistem gradi na činjenicama ili pretpostavkama? Ako gradi na činjenicama, tada je reč o umnom kapacitetu. A ako gradi na pretpostavkama, a ne uviđa ih, kao što je to do sada uvek bivalo, onda je reč o nekom ludom teologu, filozofu ili načniku, a ne umnom kapacitetu.

Odgovor je: "B". Zato što je suština sveta svest sa svojih 7 fizičkih i psihičkih sposobnosti.

To je ono jEDINo za šta može da se dokaže da POSTOJI. Kad svemir na kraju svog životnog veka kolabira, umre i nestane, jedino što ostane istinski da postoji posle svemira je ono isto koje je postojalo i pre svemira, od kojega je svemir i nastao, a to je svemirska crna jama, odnosno,. kvantni vakuum, a to je uvek i samo SVEST sa svojih SEDAM FIZIČKIH I PSIHIČKIH SPOSOBNOSTI:

бла. бла. бла. СВЕСТ. свест, свест !!!!!

Малтараш свешћу немајући појма шта та реч значи, на шта се односи. Бивство, јаство, седам способности. Сам свој узрок у ипоследица. Црна јама, квантни вакум... у јееее. Какви ингенозни изрази, какве ултимативне констатације.

Ево ти научи прво шта је свест.

Sta za tebe Ozi predstavlja apstraktni pojam-Svest ?

Свест није апстрактан појам већ се он односи на оно у чему си управо сада. На несазнатљив субјекат наспрам кога су слике, опажаји.

Ради се о основној шеми субјекта и објекта испред њега.

arms_fp02.jpg

Ово је илустрација ситуације у којој си управо сада. Имаш дакле субјекат кога не можеш сазнати и имаш ИСПРЕД њега скуп слика уоквирен једном сфером која чини твоје видно поље.
Слике у тој сфери се мењају обликом и величином кад год се помериш.

То је свест. То је представа. То није неки апстрактан појам него твоја реалност. И то је сав свет који сазнајеш и који можеш сазнати.

Изван тога, изван свести, је ткз. "ствар по себи".

И то је сва свест која постоји. А суштина по себи НИЈЕ СВЕСТ.
Она је изван поделе на субјекат и објекат.

бла. бла. бла. СВЕСТ. свест, свест !!!!!

Малтараш свешћу немајући појма шта та реч значи, на шта се односи. Бивство, јаство, седам способности. Сам свој узрок у ипоследица. Црна јама, квантни вакум... у јееее. Какви ингенозни изрази, какве ултимативне констатације.

Ево ти научи прво шта је свест.
Имаш дакле субјекат кога не можеш сазнати и имаш ИСПРЕД њега скуп слика уоквирен једном сфером која чини твоје видно поље.
Слике у тој сфери се мењају обликом и величином кад год се помериш.

То је свест. То је представа. То није неки апстрактан појам него твоја реалност. И то је сав свет који сазнајеш и који можеш сазнати.

Изван тога, изван свести, је ткз. "ствар по себи".

И то је сва свест која постоји. А суштина по себи НИЈЕ СВЕСТ.
Она је изван поделе на субјекат и објекат.
Grdiš Ljubu za "šamaranje" rečima ,a sam mlatiš praznim rečima koje svašta mogu značiti:subjekat,skup slika (izložbu?:hahaha:) I to "uokviren"sferom (?),svest,predstava,
stvar po sebi...
:eek::tease:

Grdiš Ljubu za "šamaranje" rečima ,a sam mlatiš praznim rečima koje svašta mogu značiti:subjekat,skup slika (izložbu?:hahaha:) I to "uokviren"sferom (?),svest,predstava,
stvar po sebi...
:eek::tease:

То нису празне речи него опис стања у којем си управо ето сада док ово читаш.

Несазнатљив субјекат наспрам кога су слике уоквирене једном сфером која чини твоје видно поље.

То нису празне апстракције него ОПИС чињенички датог. Шта више, јединог што је ДАТО твом сазнању.

PHOBOS AND DEIMOS:

Zavisi od toga da li neko svoj sistem gradi na činjenicama ili pretpostavkama? Ako gradi na činjenicama, tada je reč o umnom kapacitetu. A ako gradi na pretpostavkama, a ne uviđa ih, kao što je to do sada uvek bivalo, onda je reč o nekom ludom teologu, filozofu ili načniku, a ne umnom kapacitetu.

Normalan, ako je normalan uopste bavi se i pretpostavkama, pomocno, ne treba na tome ostati.
Cini mi se da nemas dovoljno dobar uvid u to koliko je ljudski um relativan, nikad ne mozes biti siguran. Ljudi nisu ludi samo ne moze svako imati sve informacije, zivotno iskustvo i isti karakter. Karakter je izuzetno vazan, narocito u moci sudjenja, moze cak paralizovati intelekt a da ti se cini da je sve pod konac. To je uglavnom izvor tih razlicitih pogleda na svet. Mozda neki i jesu ludi ali redje spadaju u tu grupu. Fihte i kaze kakav je ko covek takva mu je I filozofija.

Svest se ne napreže napreže se um koji ima svest tj koji je svestan.Šta je jastvo?
Ps.Ne kaže se dokažljiva nego dokaziva.Čitava tema je tandara-mandara jer ovde većina se frlja sa pojmovina koji su krajnje nedefinisani tj svako može da ih definiše na svoj način.

Eto, i ti si primjer toga.
Zašto sebe izostavljaš iz onih koji pojmove upotrebljavaju krajnje nedefinisano? Haha

Normalan, ako je normalan uopste bavi se i pretpostavkama, pomocno, ne treba na tome ostati.
Cini mi se da nemas dovoljno dobar uvid u to koliko je ljudski um relativan, nikad ne mozes biti siguran. Ljudi nisu ludi samo ne moze svako imati sve informacije, zivotno iskustvo i isti karakter. Karakter je izuzetno vazan, narocito u moci sudjenja, moze cak paralizovati intelekt a da ti se cini da je sve pod konac. To je uglavnom izvor tih razlicitih pogleda na svet. Mozda neki i jesu ludi ali redje spadaju u tu grupu. Fihte i kaze kakav je ko covek takva mu je I filozofija.

Sledeći put kad budeš pisao obrati pažnju na ovo što si gore rekao... ne izuzimaj se... osim ako misliš, tj. sudiš, da si ti čovjek koji ne podliježe tim gore navedenim kriterijumima suđenja.

Uostalom, kakav si ti čovjek?

цитат:
" Изазивам вас да докажете, искуствено или рационалним закључивањем, да сам ја - особа која вам се овога тренутка обраћа - свесно биће. Могао бих да будем генијално конструисани аутомат који је направила природа, да одлазим и долазим, да расправљам и да управо речи с којима се представљам као свесно биће буду изговорене несвесно. У сваком случају, уколико ствар није немогућа, признаћете да није ни невероватна. Између вас и мене постоји очигледна спољашња сличност. И на основу те спољашње сличности, закључићете, по аналогији, да постоји и унутрашње наликовање. Закључивање по аналогији никад не пружа ништа друго него вероватноћу. "

Бергсон

То нису празне речи него опис стања у којем си управо ето сада док ово читаш.

Несазнатљив субјекат наспрам кога су слике уоквирене једном сфером која чини твоје видно поље.

То нису празне апстракције него ОПИС чињенички датог. Шта више, јединог што је ДАТО твом сазнању.

Као што каже Бергсон, ниједно свесно биће не може апсолутно знати да ли је неко други такође свесно биће попут њега. Може само закуључивати аналогијом, добивиши тако вероватноћу а не апосолутну сигурност.

А када видим како у овај мој једноставан ОПИС сазнавалачке свести гледате бело, како га проглашавате празним апстракцијама, стварно остаје да се човек запита. :think:
Иако нажалост на то питање не може добити одговор.

Sledeći put kad budeš pisao obrati pažnju na ovo što si gore rekao... ne izuzimaj se... osim ako misliš, tj. sudiš, da si ti čovjek koji ne podliježe tim gore navedenim kriterijumima suđenja.

Uostalom, kakav si ti čovjek?

Ja ni ne tvrdim da sam dosao do neke apsolutne istine, to vi tvrdite.
Kakav sam? Nisam svetac a ni neki manijak. I to je neki pocetak. Teznja sebi je egocentrizam, polaganje zivota za drugog je prevladavanje ega. Duhovnost je praksa, ne umovanje i trazenje nekog posebnog staticnog stanja.

цитат:
" Изазивам вас да докажете, искуствено или рационалним закључивањем, да сам ја - особа која вам се овога треутка обраћа - свесно биће. Могао бих да будем генијално конструисани аутомат који је направила природа, да одлазим и долазим, да расправљам и да управо речи с којима се представљам као свесно биће буду изговорене несвесно. У сваком случају, уколико ствар није немогућа, признаћете да није ни невероватна. Између вас и мене постоји очигледна спољашња сличност. И на основу те спољашње сличности, закључићете, по аналогији, да постоји и унутрашње наликовање. Закључивање по аналогији никад не пружа ништа друго него вероватноћу. "

Бергсон

Као што каже Бергсон, ниједно свесно биће не може апсолутно знати да ли је неко други такође свесно биће попут њега. Може само закуључивати аналогијом, добивиши тако вероватноћу а не апосолутну сигурност.

А када видим како у овај мој једноставан ОПИС сазнавалачке свести гледате бело, како га проглашавате празним апстракцијама, стварно остаје да се човек запита. :think:

Odgovor za automat. Ja sam voleo svog psa. Voleci njega nisam voleo sebe.
A ti to uklapaj u hindu filozofiju do sutra. Sta ces, kako je tako je.

цитат:
" Изазивам вас да докажете, искуствено или рационалним закључивањем, да сам ја - особа која вам се овога тренутка обраћа - свесно биће. Могао бих да будем генијално конструисани аутомат који је направила природа, да одлазим и долазим, да расправљам и да управо речи с којима се представљам као свесно биће буду изговорене несвесно. У сваком случају, уколико ствар није немогућа, признаћете да није ни невероватна. Између вас и мене постоји очигледна спољашња сличност. И на основу те спољашње сличности, закључићете, по аналогији, да постоји и унутрашње наликовање. Закључивање по аналогији никад не пружа ништа друго него вероватноћу. "

Бергсон

За коју годину то ће бити реалан проблем. Запитаност да ли је пред вама свесно биће или робот.

Међутим , као што рече Бергсон то бисмо се требали питати већ сада.

Back