"Nase misli" isuvise su nejasan pojam da bi coveku razjasnili sustinu Dekartovog otkrica kojim se ovde bavimo. Zato i iza te izreke ,koja se lako pamti i koja je opste poznata, nema i tog nazovimo ga "otkrovenja duha" koji je doziveo Dekart i koje je pokusao da nam prenese.
Kada kazes "nase misli" iza tog pojma mnogi verovatno zamisljaju sebe ili svoje telo kako misli. Drugi mozda zamisljaju neku scenu koju su doziveli i koje se secaju. Neki mozda resvaju u sebi matematicki zadatak ... ili eto "misle". Pod "samo nase misli postoje" znaci podrazumevaju , telo, razne slike, brojeve, opazaje..sve osim onoga sto bi trebalo a to je DUH koji nema nijedan od tih atributa i koji se ne opaza i ne oseca i samim tim on nije ni predmet misljenja. Ovde se ukazuje na samo misljenje , na nesto imanentno... poznato jedino neposrednom iskustvu ali i pored toga..pored sve neopisivosti, nematerjalnosti, neopazljivosti opet je TO za svakog ono NAJREALNIJE u cije postojanje jedino moze biti apsoltno siguran.
Mozda je ceo ovaj opazajni svet oko mene iluzija.Mozda ti kojoj ovo pisem ne postojis .Mozda si ti kreacija mog uma..bas kao lik iz sna. Ja to ne znam!
Ne znam ni da li je ovo moje telo takodje lik iz sna. Kada sanjam takodje imam telo u snu a koje ne postoji.To mozda vazi i za ovo telo "na javi".. ja to ne znam..ne mogu biti siguran. Ali sam u jedno 100% siguran..a to je je da ja ili taj koji nije siguran postoji.. A ko je taj.. Sta je TO? .E tu dolazimo do neposrednog iskustva ili do DUHA kao supstancije.
Нема познатије изреке у филозофији од ове Декартове "Мислим дакле постојим" и она то свакако заслужује али је друга ствар што се она олако узима и погрешно схвата, па многи када је чују а који су заробљни у материјализам ето одмах замишљају себе тј. своје тело, како мисли и онда "контемплирају"над том сликом.
Мислити није слика човека који мисли...
Тако нечега нема напољу. Мишљење није предмет ..оно није ствар материјализма већ непосредног искуства
Управо је и то величина Декартовог отрића који је после хиљада година заробљености западног човека у материјализму открио истом нови свет.. и тај свет је једино доступан непосредном искуству који се не може опазити, видети, мислити ...а за кога, што је најинтересантије, ЈЕДИНО можемо устврдити да апсолутно постоји.
Па шта је то опет ће питати неко?
Ништа што можеш показати или видети, осетити..доживети. НИШТА!
А опет то је једино за шта свако за себе може рећи попут Декарта да једино апсолутно постоји .