Dekart - Mislim dakle postojim

BANG:

Moji odgovori na pitanja ŠTA je svest, KAKO postoji i ZAŠTO postoji, su racionalni, precizni i jasni i ja sam ih ko zna koliko puta u raznim temama na ovom forumu detaljno obrazložio. I nemam nameru da ih ponovo sada tebi samome obrazlažem. A ti ako ih nisi čitao ili nisi razumeo, nemoj da ih koriguješ i iskrivljuješ u skladu sa svojim neznanjem, jer nisi dorastao tome.

Da znam, samo si ti dorastao tome...
I da znam cuvenih sedam radnji...
Ja ti rekoh da se gadjas pojmovima kao sto je- racionalno a di ni sam ne znas sta znaci...
Ne obrazlazes samo meni ,jer ce ovo citati i drugi...
A gore sam ti naveo da ovih tvojih sedam radnji ustvari se odnose na ispoljavanje kroz Um
mogucnosti koje istim tim radnjama koje spominjes kolapsiraju u samu Svest.Um ciji je deo
i Svest zajedno sa njim,jer bez njega ne moze postojati, nije nista apstraktno,vec je to prostor
u kome se mogucnosti ostvaruju i on se nalazi-bar daje takvu iluziju-svuda u nama i oko nas,jer
mi svi delimo Um i Svest,kao sto je i sami imamo...
Prostor je svuda izmedju mogucnosti,na svakom nivou postojanja Svesti-materije ciju iluziju
cvrstoce daje i on omogucava samo ispoljavanje Svesti u i izvan sebe samog-sto je samo
iluzija...
Dakle u zivotu sve je njesra sem sanjepi-otprilike tako nekako :)

BANG:

Moje postove ne čitaš ni ti ni drugi, a svi bi da ih komentarišete, negirate ili se čak rugate. Ne može tako - prvo pročitaj jer znam da nisi. Pa onda kritukuj, negiaj ili potvrđuj stav po stav ili se rugaj koliko ti volja..

ZAKON POSTOJANJA
http://ul.to/ebhuaye7 (eng)
http://ul.to/50ibd5tn (sr)
Postojanje je nezakonito...Krivotvoreno...Imitacija falsifikata bogova...A i zakoni su da se krše...
Menjaj naslov u Pricipi postojanja ili štajaznam nešto...

Било ко ко се у филозофији ослања на свој сирови ткз "здрав разум", исто је што и незналица.
То је као када би урођеници у амазонској џунгли наишли на радио и својим здравим разумом откривали како то да се из те кутије чују гласови.
Наравно да они не би тек тако открили да се ради о транзисторима и електричним колима, него би здраворазумски закључили да су у тој кутији мали људи.

Исто је и са филозофијом. Љуба и слични који никада нису видели филзофско дело у животу него се ослањају на свој "здрав разум" слични су тим амазонцима. Њихови закључци о питањима којима се филозофи вековима баве на истом су нивоу као као мали људи у радију.

Наравно, као што ћеш амазонцу објаснити како заправо функционише радио а да он то схвати, тако ћеш објаснити и неком ко филозофско дело није видео у животу у чему греши и зашто су његови "здраворазумски" закључци ништа друго до бесмислица. Он нема знање да аргументе против истих схвати.

Зато се пред таквима треба водити овим максимама:

Zato, kao što su na turnir puštali samo međusobno ravne, učen čovek ne treba da raspravlja sa neznalicom, jer protiv njega ne može da upotrebi svoje najbolje argumente, pošto ovom nedostaje znanje da ih razume i proceni. Ako u toj bezizlaznoj situaciji ipak pokuša da ih ovom drugom objasni, to će najčešce ostati bez uspeha. Oni će, štaviše, uz upotrebu nekog lošeg i glupog protivargumenta, ostati u pravu u očima isto tako neukih slušalaca.

Šopenhauer

Ima samo jedan način da glupacima i ludacima pokažemo svoj razum, a to je: da ne razgovaramo sa njima.

Artur Šopenhauer

Poslednja izmena:
Ima samo jedan način da glupacima i ludacima pokažemo svoj razum, a to je: da ne razgovaramo sa njima.

Artur Šopenhauer

:hahaha:
Zonfa kaže:
1.Varijanta:
-Je li pričaš sam sa sobom?
-Ne,naravno...
-Pa nisi lud da pričaš s tom budalom...
2.Varijanta:
-Je li pričaš sam sa sobom...
-Pa...pričam...
-Što pričaš s tom budalom?
:rotf:

OZIMAN

Било ко ко се у филозофији ослања на свој сирови ткз "здрав разум", исто је што и незналица.

Potpuno tačno, slažem se! Svi filozofi sveta su «neznalice», podrazumevajući i Šopenhauera, zato što su sva svoja filozofska dela napisali oslanjajući se isključivo na svoj «zdrav razum». Jedino je Oziman «znalac», zato jer se on ne oslanja na svoj «zdrav razum» (jer ga i nema), već na «zdrav razum» svetskih filozofa «neznalica».

Hebiga, takva je logika, a ja volim logički da razmišljam, tj. da koristim svoj «zdrav razum» i po njemu radije budem «neznalica», nego «znalac» poput Ozimana koji ne koristi svoj «zdrav razum» (jer ga i nema), već koristi «zdrav razum» svetskih filozofa «neznalica».

Љуба и слични који никада нису видели филзофско дело у животу него се ослањају на свој "здрав разум" слични су тим амазонцима.

A zašto bi Ljuba gledao filozofska dela, kad su ta dela pisli «neznalice» koje su se oslanjale isključivo na svoj «zdrav razum»? Zar nije logičnije da ta dela čitaju «znalci» poput Ozimana koji nemaju «zdrav razum»? Zar nije logičnije da Ljuba koji ima «zdrav razum» i oslanja se na njega, sam napiše svoje «zdravorazumsko» filozofsko delo, da ga čitaju «znalci» poput Ozimana koji «zdravog razuma» nemaju?

Наравно, као што ћеш амазонцу објаснити како заправо функционише радио а да он то схвати, тако ћеш објаснити и неком ко филозофско дело није видео у животу у чему греши и зашто су његови "здраворазумски" закључци ништа друго до бесмислица. Он нема знање да аргументе против истих схвати.

Da, tačno, majkumu, ko bi se toga setio? Pa zato meni koji «zdravorazumski» mislim nikako i ne može da bude jasno kako je moguće da objektivnog sveta u stvarnosti nema, već da on postoji samo kao «predstava» u Ozmanovoj glavi? Izgleda, nema mi druge, nego da i ja odbacim svoj «zdrav razum» i počnem da čitam filozofska dela i pomoću njih i ja stvorim svoju «predstavu sveta» u glavi i tako i ja postanem «znalac» poput Ozimana. A o objektivnom svetu, kojeg ionako nema, nek razbijaju glavu budale koje «zdravorazumski» misle.

Šopehhauer.

Da parafraziram ovu Šopenhauerovu misao:
«Ima samo jedan način da «znalcima» koji nemaju i ne koriste svoj «zdrav razum», poput Ozimana, pokažemo svoj «zdrav razum», a to je: da ne razgovaramo sa njima.» Šopenhauer!

Ozimane, ubuduće, kad se meni obraćaš, pazi šta govoriš i nemoj da mi se obraćaš bez advokata - šopenhauera, jer što god budeš rekao ja ću to kasnije moći da upotrebim protiv tebe. Zato jer ja umem "zdravorazumski" da mislim, a ti, ne.

Poslednja izmena:
SUPERKULER:

Postojanje je nezakonito...Krivotvoreno...Imitacija falsifikata bogova...A i zakoni su da se krše...
Menjaj naslov u Pricipi postojanja ili štajaznam nešto...

Principi mogu da se krše i menjaju, kao i zakoni koje neko izglasa i donese, pa makar to bili i bogovi. A klad je reč o ZAKONU POSTOJANJA, taj zakon niko ne može ni da izglasa, ni promeni, niti ukine, pa ni bogovi. Jer to je Zakon po kojem i sami bogovi postoje.

Jer sve principe i zakone koji se izglasavaju, donose oni koji već postoje i koji raspolažu sa sedam fizičkih i psihičkih sposobnosti. Pa zato ono koje se izglasa, može i da se ukine. A Zakon postojanja niko ne može ni da donese ni izglasa, ni ukine, zato što je taj Zakon Prvi koji postoji, pre svakog Drugog postojanja i svakog drugog zakona i on glasi, da samo Onaj ko raspolaže sa sedam fizičkih i psihičkih sposobnosti može da postoji. Ovaj Zakon ima značenje Aksioma, tj Istine koja se podrazumeva sama po sebi i koja, baš zbog toga što je takva, ne može ni da se izglasa, ni ukine. Ko odredbe ovog zakona ispunjava, taj od uvek postoji i zhauvek će da postoji, Ko ne ispunjava, njega i nema, nikad ga nije ni bilo, niti će ikada da ga bude. Pred ovim zakonom i bogovi su nemoćni.

SUPERKULER:

Principi mogu da se krše i menjaju, kao i zakoni koje neko izglasa i donese, pa makar to bili i bogovi. A klad je reč o ZAKONU POSTOJANJA, taj zakon niko ne može ni da izglasa, ni promeni, niti ukine, pa ni bogovi. Jer to je Zakon po kojem i sami bogovi postoje.

Jer sve principe i zakone koji se izglasavaju, donose oni koji već postoje i koji raspolažu sa sedam fizičkih i psihičkih sposobnosti. Pa zato ono koje se izglasa, može i da se ukine. A Zakon postojanja niko ne može ni da donese ni izglasa, ni ukine, zato što je taj Zakon Prvi koji postoji, pre svakog Drugog postojanja i svakog drugog zakona i on glasi, da samo Onaj ko raspolaže sa sedam fizičkih i psihičkih sposobnosti može da postoji. Ovaj Zakon ima značenje Aksioma, tj Istine koja se podrazumeva sama po sebi i koja, baš zbog toga što je takva, ne može ni da se izglasa, ni ukine. Ko odredbe ovog zakona ispunjava, taj od uvek postoji i zhauvek će da postoji, Ko ne ispunjava, njega i nema, nikad ga nije ni bilo, niti će ikada da ga bude. Pred ovim zakonom i bogovi su nemoćni.
Pa ondak ga proglasi Ustavom Univerzuma majkumu!:per:
Ili stavi ga na dnevni red Skupštine RS pa da vidimo kad ga se Babić I Stepanović dočepaju! A tek mladi radikali!:hahaha::rotf:

Poslednja izmena:
SUPERKULER:

Pa ondak ga proglasi Ustavom Univerzuma majkumu!

Ono što je logično, kao što je na primer logično da je 2+2=4, to je ujedno i aksiom i prirodni zakon i to se nikada ne "proglašava", već se samo zna ili ne zna.

Ili stavi ga na dnevni red Skupštine RS pa da vidimo kad ga se Babić I Stepanović dočepaju! A tek mladi radikali!

Kad nešto ima snagu aksioma, istine koja se podrazumeva sama po sebi, matematičke istine i snagu prirodnog zakona, tada će neznalice uvek pokušazi da to iskrive, naruže, izblate ili poseru, kako one neznalice koje su "izabrane" da budu u skupštini, tako i one "neizabrane" koje su ostale da se deru, vrište, zvižde i jauču ispred skupštine.

AKHILEUS:

El Dekart postoji zato što misli ili misli zato što postoji?

I jedno i drugo. Da ne postoji, ne bi mogao ni da misli. A da ne može da misli, ne bi mogao ni da postoji. Fizički i psihički procesi stoje u uzajamnoj, naizmeničnoj uzročno-posledičnoj vezi i odnosu, kao "koka i jaje" i jedni bez drugih nisu mogući. To je prirodni zakon po kojem ništa ne može da postoji po načinu večitog trajanja, već samo po načinu večitog i uzajamnog uzrokovanja i ponavljanja.

Ali sta pojam -Misliti vama uopste predstavlja,da li su to reci koje u mislima koristimo
ili je to nas pogled na svet iz koga izdvajamo ideje.Jedno ima posla sa RazUmom a
drugo prethodi istom jer ga uoblicuje u ono kako ce se ispoljiti.Dakle da cujem ?

Ako pod mislima smatrate reci koje mislimo onda uopste nije tacan iskaz ili je delimicno
tacan...
Ukoliko je to ovo sto ja zovem pogledom na svet iz koga izdvajamo ideje opet je delimicno
tacno,jer mi ne samo spoljnim osecajima percipiramo ovo sto zovemo realnoscu vec i nasim
unutrasnjim osecanjima koja nas uveravaju da postojimo i van svega toga iluziono...

Osnovna misao čoveka,a naravno I živih bića koja imaju CNS je aktivno ravnotežno stanje CNS sadržaja,gledano hemijski I električno.
Dakle,stanje jednog od organa! Naravno-živo stanje! Atribute živosti,nadam se, ne moram nabrajati,međutim šta je osnova
te živosti,mi ni pored sve modern medicine ne znamo! Religija I filozofija su s tim na tuc-muc I imaju neke odgovore za pod kamion,tako da...

Ali iz ovog kratkog razmatranja se vidi da Derkartesovo "otkriče" je sinonim-"[Živim,dakle postojim":]roll:

Mesta spekulacijama ima,ako se pretpostavi da je životnost eterična I vantelesno svojstvo živih bića,međutim,teško je to održivo jer ako je vantelesno,
kako to da bez njega telesni organi ne funkcionišu I da je upravo glavni atribut životnosti,aktivnost tih organa!? Znači da se I duhovno može iskazati
samo kroz telesno-organsko! Za sad ga samo tako I znamo! A verovati možemo svašta u tom pogledu:da je u pitanju posebna svemirska energija,
da su u pitanju mikrotalasi neke magline koja nas zasipa tim mikrotalasima,da je u pitanju Duh sveti Božiji ili Prana ili Stvar po sebi (Viša volja:mrgreen:)
ili čak,što tvrde oni prevaranti iz osiguravajućih kuća I bankari -visa sila!:mrgreen: Ogromno neznanje je pred nama,a u nama samo malo znanja-tako da su
naša verovanja normalna čak I kad su vrbov kiln...Trebaju nam...

Poslednja izmena:
Uh, hahaha... čovjek zapeo za ono što on tobož' zna ili ne zna i po tome mjeri moć saznanja i mogućnosti... zamisli čije???? SVEMOGUĆEG. hahaha

Eto, to govori o inteligenciji. Ovaj inteligentni čiča, pecaroš, ne može da zamisli ni da pomisli da je nekome dostupno znanje koje njemu i većini nije. A kako onda tako inteligentan bar ne pomisliš odakle Tesli, Ajnštajnu ili drugima znanja koja opet nisu dostupna ni tebi ni meni ni mnogina??? Ne možeš li da se zamalo zaustaviš u momentumu i da shvatiš da je SVEMIGUĆE BIĆE odgovorno za svemoguća djela?

A ono takođe, sebe doživljava pecatošem koji se upecao u mrežu sopstvenog razuma, u 'Matrix' intelekta.

SUPERKULER:

Ono što je logično, kao što je na primer logično da je 2+2=4, to je ujedno i aksiom i prirodni zakon i to se nikada ne "proglašava", već se samo zna ili ne zna.

Kad nešto ima snagu aksioma, istine koja se podrazumeva sama po sebi, matematičke istine i snagu prirodnog zakona, tada će neznalice uvek pokušazi da to iskrive, naruže, izblate ili poseru, kako one neznalice koje su "izabrane" da budu u skupštini, tako i one "neizabrane" koje su ostale da se deru, vrište, zvižde i jauču ispred skupštine.

Prvo, 2+2=4 uopšte nema žive veze sa istinom. Dakako, to je logički donešen zaključak na račun logički stvorene jednačine. Zato se biću poistvijećenom s razumom a koje u toj poistovijećenisti zavisi od logike, taj zaključak kao i sama jednačina iz koje biće donosi logički sud, doima istinom.

A prva istina koja je previđena jeste da niti 2 nije istinito. Naime 2 predstavlja skup, nešto što bi najbliže istini moglo da se nazove JEDNO.

A dalje... to JEDNO JE SAČINJENO OD DRUGIH JEDNIH... tako da bi skup i u samoj logici koja previđa zabludu pri predstavljanju, mogao sa bude 1 + 1. Dakle, 2 nigdje be postoji. prva istina o jednačini 1 + 1 bi bila da je 1+1=1+1. Zato je u Matrixu intelekta cjielovita reealst satkana od 1 i 0.

Šta je 1 a šta 0 pri tom? Opet logička zabluda. 1 predstavlja individualnu infornaciju (JA JESAM stvari 'po sebi') dok 0 predstavlja znanje o samom prostoru u kojemu će ta stvar da se percipira i projektuje.

Dakle, ako uzmemo primjer Atoma... kako ovo radi?

Da bi se 'nešto' manifestovalo kao 'Atom', to nešto mora da ima svoje zakonitosti. Zakonitist Atoma je predidređena jednačinom 1+0... Ako uzmemo da je manufestacija Atima sačinjena od stvari po sebi (1) i praznine (0), onda možemo shvatiti i kako Mateix funkcioniše. Dakle, počnimo sa nulom (0). Nula je percipirana vrijednost praznine, dakle projekcija Uma bez objekata u njemu. To još uvijek nije prostorna projekcija. Praznina dobija prostornost projekcijom dva ili više objekata u njoj. Tada se tek mogu stvoriti odredice udaljenosti, zamisliti date pozicije.

'Atom', dakle počinje s nulom, didavanjem jezgra (+1), dobijamo dimenzionalno postojanje bez kretanja ili prvu dimenziju. Dodavanjem elektrona kao još jednog (+1), dobijamo prohekciju ravni. to je druga dimenzija. u njoj dvije tačke postoje u istoj ravni....razmjenjujući informacije putem praznine, dakle vibrirajući jedna prema drugoj. Ali to još uvijek nije 'Atom'. Atom će postati tek onda kada se sve vrijednosti postave u jednu jednačinu s cilj samorealizacije jnačine. Stoga, 0 (praznina)+ 1 (jezgro)+0 (praznina)+1(radius, distanca!)+1(elektron)+1(kretanje, promjena pozicije elektrona)+0(praznina)+1(repeticija)+1(kontinuitet)... dakle čitav jedan niz jedinica (ingormacija o stvarima po sebi i kvalitetima koje ta stvar treba da mamufestuje kao sopstveno JEDNO.
To bi bilo nešto ovako (ne odnosi se na specifičan primjer)(0+1+0+1+1+0+0+0+1+itd.=1
Dakle, za intelect svi objekti u praznini imaju značenje jedan (1), nečeg što ima frekvenciju, dok sama praznina ima značenje nule (0), nečega što samo po sebi nema frekvenciju te se stoga razumom jedinke ne može opaziti. Ali i praznina je nešto te stoga i praznina ima svoju vrijednost koja bi se mogla bazvati JEDNIM.

Dakle, jednačina 2+2=4 uopšte nije istinita. jer niti pistoji 2 niti postoji 4, Svej je jedan, jedno.

Stoga Ljubo, Taj primjer (2+2=4) ne dokazuje nikakvu apsolutnu istinu.

Prvo, 2+2=4 uopšte nema žive veze sa istinom.
Dakle, za intelect svi objekti u praznini imaju značenje jedan (1), nečeg što ima frekvenciju, dok sama praznina ima značenje nule (0), nečega što samo po sebi nema frekvenciju te se stoga razumom jedinke ne može opaziti. Ali i praznina je nešto te stoga i praznina ima svoju vrijednost koja bi se mogla bazvati JEDNIM.

Dakle, jednačina 2+2=4 uopšte nije istinita. jer niti pistoji 2 niti postoji 4, Svej je jedan, jedno.

Ljubo,molim te podučI ovog koji je jok aritmetici...Nemoj da nas bruka da ne znamo koliko je 2+2 !
Bar Perica zna koliko je...

- - - - - - - - - -

Uh, hahaha... čovjek zapeo za ono što on tobož' zna ili ne zna i po tome mjeri moć saznanja i mogućnosti... zamisli čije???? SVEMOGUĆEG. hahaha

Eto, to govori o inteligenciji. Ovaj inteligentni čiča, pecaroš, ne može da zamisli ni da pomisli da je nekome dostupno znanje koje njemu i većini nije. A kako onda tako inteligentan bar ne pomisliš odakle Tesli, Ajnštajnu ili drugima znanja koja opet nisu dostupna ni tebi ni meni ni mnogina??? Ne možeš li da se zamalo zaustaviš u momentumu i da shvatiš da je SVEMIGUĆE BIĆE odgovorno za svemoguća djela?

A ono takođe, sebe doživljava pecatošem koji se upecao u mrežu sopstvenog razuma, u 'Matrix' intelekta.
Pozdravi docu I kaži mu da se vidimo na reki kod Signala...:manikir:

BANGG

Ali sta pojam - Misliti vama uopste predstavlja,da li su to reci koje u mislima koristimo ili je to nas pogled na svet iz koga izdvajamo ideje. Jedno ima posla sa RazUmom a drugo prethodi istom jer ga uoblicuje u ono kako ce sež ispoljiti. Dakle da cujem ?

Sam pojam «misliti» podrazumeva sposobnost našeg svesnog Jastva da se «seti» i postane ponovo svesno svega što je ranije na bilo koji način opazilo, doživelo, osetilo i zapamtilo.

Ako pod mislima smatrate reci koje mislimo onda uopste nije tacan iskaz ili je delimicno tacan.

Reči su simboli za fizičke i psihičke procese, objekte, pojave, događaje, doživljaje, i druge pojmove i ako tačno znamo šta svaka reč simoliše, tada je taj iskaz za nas tačan. A za nekog drugog ne mora da bude, jer te reči koje smo izrekli za nekog drugog mogu da simbolišu nešto drugo od onoga što za nas simbolišu. Na primer, ako ti zgovaraš neke reči koje simbolišu neke apstraktne, psihičke pojmove, kao na primer, «um», «razum», «svest», «apsolut», «duša», «bog» itd. i pomoću njih nekome želiš da iskažeš ono što za tebe te reči simbolišu, tada je sigurno da za nekog drugog taj tvoj iskaz neće imati isto značenje kao što za tebe ima, jer kada su u pitanju apstraktne reči i pojmovi, tada one redovno za druge ljude znače nešto drugo, nego što znače za tebe.

Ali ima jedno pravilo pomoću kojega se ovi nesporazumi mogu izbeći, pomoću kojega može da se postigne da sve apstraktne reči i pojmovi koje ljudi izgovaraju znače isto. To se pravilo temelji na činjenici da se svet i stvarnost kojom smo kruženi, sastoji iz dve vrste procesa – fizičkih i psihičkih – i da se nutrini u svakog fizičkog procesa odvija njemu odgovarajući psihički proces. Ovo se u nauci već zna, da svaka psihička promena u našem telu, na primer ima za svoju posledicu fizičku, odnosno, hemisku promenu. Grub primer je osećanje gladi koji se kao psihički proces se uvek istovremeno manifestuje kao prazan želudac u vidu fizičkog procesa. I to osećanje gladi će uvek da bude uzrokom punjenja želuca hranom u vidu fizičkig procesa. Da bi sada to punjenje želuca kao fizički proces, uzrokovao psihički proces osećanje sitosti, koje će sada da bude uzrokom prestanka fizičkog procesa punjenja želuca hranom i početak fizičkog procesa pražnjenja želuca. Koji će na kraju, kada se želudac isprazni ponovo uzrokovati psihički proces osećanja gladi, da bi glad ponovo uzrokovala punjenje želuca hranom, kao fizički proces. I to se tako ponavlja unedogled. Po istom principu i naša pluća dišu i srce kuca. Po istom principu se ponavljaju sve fizičke i psihičke radnje pomoću kojih se tokom celog života naše telo samoodržava.

Ovo saznanje se koristi u u psihilogiji i psihijatriji prilikom lećenja nekih psihičkih poremećeja i tegoba, gde se zna da su te tegobe uvek posledica hemijskih promena u organizmu ili mozgu, kada neki psiholozi i psihijatri (zaboravio sam kako se oni zovu, valjda, bihejvioristi), stoje na stanovištu da te tegobe treba lečiti lekovima, tj, hemijom koja će popraviti hemisko stanje u telu i mozgu, što će za svoju posledicu imati popravak psihičkog stanja. A neki drugi psiholozi i psihijatri, Frojdovci, opet misle da će se psihičko stanje pacijenta lakše popraviti uz pomoć psihoanalize, pa kad se na taj način popravi psihičko stanje, istovremeno će se popraviti i fizičko i hemijsko stanje tela. Ovo je svakako jedan od dokaza da su fizičko i psihičko samo dva različita ugla posmatranja jedne i site prirodnne pojave, tj. da su svest i materija jedna i ista pojava. Ovih dokaza u nauci, posebno u fizici, ima još mnogo.

Kako nam ovo saznanje može pomoći da svi ljudi, kada su u pitanju reči kao simboli pomoću kojih označavamo psihičke pojave i procese, koji se ne mogu opaziti čulno, razumevaju isto?

Može nam pomoći tako što ćemo prilikom definicije tih apstraktnih, čulno neopažljivih, psihičkih pojava i pojmova uvek naglasiti koji čulno opažljivi fizički procesi stoje nasuprot njih. To podrazumeva da mi prilikom sporazumevanja rečima, kada god izgovorimo ili čujemo neku reč koja simboliše neku psihičku, apstraktnu, čulno neupažljivu pojavu i proces, da bi je ispravno razumeli, uvek je moramo povezati sa onom čulno opažljivom, fizičkom pojavom i procesom koja je identična sa tom apstraktnom, psihičkom. Tako na primer, kada izgovorimo apstraktne reči kao što su «um», «svest», «razum», «apsolut», «bitak», «bog», «jastvo» itd. uvek moramo znati da su sve te reči sinonimi jer simbolišu jedanu i istu fizičku pojavu i proces i da iza svih tih reči stoji jedan i isti pojam. To je tvar od koje je ceo svemir napravljen, koja je jedina koja postoji, i da su sve te apstraktne reči nastale tako što su ih smislili različiti ljudi (filozofi) za nešto za šta su smatrali da je najbitnije na svetu, oko čega se sve u svemiru vrti, a nisu uspeli da shvate i objasne šta bi to moglo da bude.

Kada je u pitanju čovek i kad govorimo o na primer o čeovekovoj «svesti», «umu», «razumu», «duši» i «jastvu», kao subjektivnim i apstraktnim pojmovima, tada treba da znamo da to nisu različiti entiteti i oblici postojanja u ljudskom telu, već samo različite reči iza kojih stoji jedan i isti fizički entitet i oblik, a to je jedno određeno elektromagnetno polje koje obuhvata i prožima ljudski organizam, pomoću kojega rade nervni sistem i mozak (na identičan način na koji rade naši kompjuteri pomoću električne energije) i koje tako informatički povezuje sve delove tela u kompaktnu živuću celinu. To elektromagnetno polje igra ulogu i čovekove svesti, i jastva i uma i razuma i duše ljudskog tela. Ono je to koje u telu i misli i umuje i razumeva i opaža, i pamti i koje je svesno svega toga što opaža, oseća, pamti, misli i razumeva. I ako svi ovo znamo, nikada se neće desiti kada koristimo sve ove apstraktne reči i pojmove da se ne razumemo i ne znamo o čemu ko i šta govori.

Sada na primer na ovom forumu svi se koristimo sa tim apstraktnim rečima i pojmovima i za svakoga te reči i pojmovi znače nešto drugo i zato niko nije u stanju da razume ko šta i o čemu ovde priča. Najbolji primer su postovi našeg umetnika, slikara i vajara Sime sa pseudonimom «JA KOJI JESAM» koji se ovim apstraktnim pojmovima frlja kako mu se prohte, tako da ni sam bog ne bi mogao da ga razume. Sve upravo zato što ne postoji mogućnost iskustvenog proveravanja svega onoga o čemu on priča, zato jer kada govori o apstraktnim, psihičkim pojavama i procesima, on ne objašnjava koje fizičke, čulno opažljive pojave i procesi iza toga stoje. Posebno je neshvatljiv zato što on svaki apstraktni i nerazumljivi pojam pokušava da objasni drugim isto takvim apstraktnim i nerazumljivim pojmovima, tako da se stiče utisak da ni samoga sebe ne arzume, a kamo li da ga neko drugi razume.

Slično se dešava i u nauci. Fizičari na primer znaju da je sve u svemiru kretanje i znaju da je kretanje kao fizička pojava i proces «SAMOKRETZANJE», a pojma nemaju, jer ne znaju koja psihička sila stoji u nutrini svakog oblika kretanja i igra ulogu uzroka svakog kretanja. To i jeste razlog što fizčari još uvek nisu u stanju da do kraja objasne materiju. Isto kao što ni teolozi nisu u stanju da objasne boga. I to je razlog što niko nikoga na ovom svetu još uvek ne može do kraja da razume. Bez povezivanja fizičkog i psihičkog niko na svetu ni samoga sebe neće moći do kraja da razume. Sve sami genij do genija, a niko ni o čemu pjma nema.

Tako da na kraju možemo da zaključimo da uzrok našeg teškog sporazumevanja nisu reči, već neznanje pojmova koje obeležavamo rečima. Nepotpuna definicija pojava i procesa koje poimamo i obeležavamo rečima.

Poslednja izmena:
Svaki nivo postojanja ima svoje zakonitosti tj .ponovljivo ponašanje u ponovljenim uslovima (pamćenje
je svojstveno svemu!?)...
Na pr.Vodena para je stišljiva,a u tečnom agregatnom stanju nije stišljiva!
Za subatomske procese važi kvantna fizika,a za intergalaktičke procese teorija relativnosti.
ZA forum.recimo važe Ljubinih sedam psihofizičkih zakonitosti...U blogu još nisam primetio da važe-
tamo važi da je svet predstava ybg...:manikir:

Prvo, 2+2=4 uopšte nema žive veze sa istinom. Dakako, to je logički donešen zaključak na račun logički stvorene jednačine. Zato se biću poistvijećenom s razumom a koje u toj poistovijećenisti zavisi od logike, taj zaključak kao i sama jednačina iz koje biće donosi logički sud, doima istinom.

A prva istina koja je previđena jeste da niti 2 nije istinito. Naime 2 predstavlja skup, nešto što bi najbliže istini moglo da se nazove JEDNO.

A dalje... to JEDNO JE SAČINJENO OD DRUGIH JEDNIH... tako da bi skup i u samoj logici koja previđa zabludu pri predstavljanju, mogao sa bude 1 + 1. Dakle, 2 nigdje be postoji. prva istina o jednačini 1 + 1 bi bila da je 1+1=1+1. Zato je u Matrixu intelekta cjielovita reealst satkana od 1 i 0.

Šta je 1 a šta 0 pri tom? Opet logička zabluda. 1 predstavlja individualnu infornaciju (JA JESAM stvari 'po sebi') dok 0 predstavlja znanje o samom prostoru u kojemu će ta stvar da se percipira i projektuje.

Dakle, ako uzmemo primjer Atoma... kako ovo radi?

Da bi se 'nešto' manifestovalo kao 'Atom', to nešto mora da ima svoje zakonitosti. Zakonitist Atoma je predidređena jednačinom 1+0... Ako uzmemo da je manufestacija Atima sačinjena od stvari po sebi (1) i praznine (0), onda možemo shvatiti i kako Mateix funkcioniše. Dakle, počnimo sa nulom (0). Nula je percipirana vrijednost praznine, dakle projekcija Uma bez objekata u njemu. To još uvijek nije prostorna projekcija. Praznina dobija prostornost projekcijom dva ili više objekata u njoj. Tada se tek mogu stvoriti odredice udaljenosti, zamisliti date pozicije.

'Atom', dakle počinje s nulom, didavanjem jezgra (+1), dobijamo dimenzionalno postojanje bez kretanja ili prvu dimenziju. Dodavanjem elektrona kao još jednog (+1), dobijamo prohekciju ravni. to je druga dimenzija. u njoj dvije tačke postoje u istoj ravni....razmjenjujući informacije putem praznine, dakle vibrirajući jedna prema drugoj. Ali to još uvijek nije 'Atom'. Atom će postati tek onda kada se sve vrijednosti postave u jednu jednačinu s cilj samorealizacije jnačine. Stoga, 0 (praznina)+ 1 (jezgro)+0 (praznina)+1(radius, distanca!)+1(elektron)+1(kretanje, promjena pozicije elektrona)+0(praznina)+1(repeticija)+1(kontinuitet)... dakle čitav jedan niz jedinica (ingormacija o stvarima po sebi i kvalitetima koje ta stvar treba da mamufestuje kao sopstveno JEDNO.
To bi bilo nešto ovako (ne odnosi se na specifičan primjer)(0+1+0+1+1+0+0+0+1+itd.=1

Tako je Simo.Samo sto ta praznina predstavlja upravo UM sa njegovim mogucnostima
koje teze da se ispolje...
Kao kada hocemo recimo da pomerimo solju iz koje pijemo kafu,mi zamisljamo sledecu
njenu poziciju i delujemo da to i ostvarimo,sve te radnje uticu na menjanje stvarnosti
odnosno nase Svesti,jer mi tu imamo posla sa buducnoscu i prosloscu,dakle mi ustvari
predvidjamo i time stvaramo proslo stanje delanjem u trenu koji je samo to tren i nista vise.
Svi ti brojevi kojima se koristimo i celokupna matematika upravo nam sluze za to opisivanje
predvidjanje i proslo stanje da bi stvorili trenutnu realnost koja nam je potrebna...

To se sve jasno vidi iz mog primera 1-1=0 i objasnjeno uz jabuku objekat...
Ti imas jednu jabuku ja ti je uzmem i to je 1-1=0
Ali jabuka je samo presla od mene do tebe i znaci da imamo posla sa predvidjanjima i
proslim stanjima i da nula upravo opisuje to proslo stanje kod tebe,ali pazi jabuka je
jos uvek tu i to nikoga ne interesuje,da kod mene je sada,a svi se hvataju za nulu...

Dakle to su samo pozicije u stvarnosti i njeni vremenski objektivni prikazi nama...

SUPERKULER:

Svaki nivo postojanja ima svoje zakonitosti

To nisu zakonitosti već najbolja rešenja (znanja), o tome kako je najbolje kretati se i raditi da bi se izbeglo zlo, a ostvarilo dobro. Ova rešenja-znanja stiču se vremenom, uz pomoć sedam sposobnosti i mogu da se menjaju i evoluiraju. Kao na primer rešenja-znanja o nepravednom robovlasničkom društvenom i ekonomskom porekku, pa posle toga o fdeudalnom, pa kapitapitalističkom, te komunističkom i na kraju će doći rešenja-znanja o ravnopravnom, humanističkom društvenom i ekonomskom poretku. Ceo svemir, svi nivoi postojanja, nastali su tako, polagano, mic po mic, sve kroz kretanje i sticanje znanja, uz pomoć sedam sposob nosti.Ništa nije jednom za sva vremena dato. Sve ono što nazivamo imenom "fizički" i "prirodni" zakoni, promenljivo je, osim Zakona postojanja koji važe samo za svest i njenih sedam sposobnosti, pomoću kojih ceo svemir i sva rešenja i znanja o svemiru uvek iznova i nastaju i nestaju.

Supoerkuler, sve što je u svemiru materijalno ima značenje kretanja. Kretanje nije postojanje, već kretač koji se kreće. Sva nauka ovog sveta usmerena je na kretanje, misleći da to kretanje ima značenje postojanja i saznaje istinu o kretanju misleći da će tako saznati istinu o postojanju. Hoće, malo-sutra, jer kretanje nije postojanje. Kretanje nije uzrok sveta, već posledica. Istinu o postojanju sveta saznaćemo kad saznamo istinu o kretaču, jer on je uzrok svih kretanja, koji sve pokeće, od najmanje čestice, pa do celog svemira. Jedino su se jadne religije do danas trudile da saznaju istinu o uzroku sveta, ali bezuspešno. Prirodne nauke koje se bave kretanjem kao posledicom to nikada neće uspeti. Jer kretač svih kretanja je svest, o kojoj svetska nauka, filozofija i svetske religije još nisu rekle ni slovo "a". Sve do sada, kroz nauku o kretaču, tj. nauku o svesti i njenih sedam sposobnosti, kao jedinopostpojećoj prirodnoj sili i pojavi, sa značenjem nagona samoodržanja i značenjem osnovnog, jedinstvenog, univerzalnog i nepromenjivog Zakona postojanja..

Tako je Simo.Samo sto ta praznina predstavlja upravo UM sa njegovim mogucnostima
koje teze da se ispolje...
Kao kada hocemo recimo da pomerimo solju iz koje pijemo kafu,mi zamisljamo sledecu
njenu poziciju i delujemo da to i ostvarimo,sve te radnje uticu na menjanje stvarnosti
odnosno nase Svesti,jer mi tu imamo posla sa buducnoscu i prosloscu,dakle mi ustvari
predvidjamo i time stvaramo proslo stanje delanjem u trenu koji je samo to tren i nista vise.
Svi ti brojevi kojima se koristimo i celokupna matematika upravo nam sluze za to opisivanje
predvidjanje i proslo stanje da bi stvorili trenutnu realnost koja nam je potrebna...

To se sve jasno vidi iz mog primera 1-1=0 i objasnjeno uz jabuku objekat...
Ti imas jednu jabuku ja ti je uzmem i to je 1-1=0
Ali jabuka je samo presla od mene do tebe i znaci da imamo posla sa predvidjanjima i
proslim stanjima i da nula upravo opisuje to proslo stanje kod tebe,ali pazi jabuka je
jos uvek tu i to nikoga ne interesuje,da kod mene je sada,a svi se hvataju za nulu...

Dakle to su samo pozicije u stvarnosti i njeni vremenski objektivni prikazi nama...
Super...Tako da ti ustvari znaš u kojoj je poziciji Šredingerova mačka,ali nećeš da nam kažeš u kojoj-živa ili mrutva!

SUPERKULER:

Ja nisam naučnik te vrste, tj. naučnik koji se bavi istraživanjem kretanja sa značenjem "šredingerove mačke" kao posledice. Ti si taj koji se time bavi i koji treba da traži odgovor na to pitanje. Ja sam naučnik koji se bavi istraživanjem kretača, kao uzroka svih mogućih kretanja, i o "šredingerovoj mački", ma šta ona bila i ma gde se nalazila, mogu da kažem samo toliko da iza nje stoji svest i njenih sedam sposobnosti i da bez toga "šredingerova mačka", ni mrtva, ni živa, ne bi bila moguća.

Ne...Šredingerova mačka je zamišljena mačka,nije prava!
https://sr.wikipedia.org/sr/Шредингерова_мачка
Ali,vidi,Ljubo-taj misaoni eksperiment "tvoju" logiku i "zdrav" razum dovodi u pitanje!
Čak i najprihvatljivija,Kopenhagenska interpretacija nije razrešila pitanje same jednostranosti ljudske logike...
Pitanje "Blizanaca"spec. teorije verovatnosti takođe dezavuiše logiku...
A ima toga još ihaj...Recimo Russellov paradoks,kvantna zapetljanost i dr...
Slabo se piše tvojim zakonima ako su zasnovani samo na prostoj,racionalnoj logici...

Back