Decenija Hrvatske u EU

Za Italiju ne znam, ali za Sloveniju mislim da nisi u pravu. Evo često gledam slovenske kataloge iz Spara, Mercatora, Lidla i Hofera i u velikoj većini slučajeva cijene su veće nego kod nas ili iste, a najmanje ima jeftinijih stvari. Kad gledam cijene režija, u većini slučajeva su više nego kod nas.(struja, telekomunikacije, RTV...).
Što se tiče tehnike, ne znam.
Evo Samsung A54 5G kod nas je 489€, a u Sloveniji 499€. Znači kod nas je 10€ jeftiniji..
https://www.samsung.com/si/smartphones/galaxy-a/galaxy-a54-5g-awesome-black-128gb-sm-a546bzkceue/
https://www.samsung.com/hr/smartphones/galaxy-a/galaxy-a54-5g-awesome-black-128gb-sm-a546bzkceue/
Dosta stvari je u ITA jeftinije nego u HR i SI, uglavnom kemija, alkoholna pića, sirevi, skuplje je primjerice friško meso
onda primjerice novi i polovni traktori, bageri i ostale mašine...
onda primjerice vrhunske kuhinje, kuhinje za restauracije, pribor kao mesoreznice....

U suštini zavisi što gledaš, jelte, te što ti u životu treba...
Ja osobno kupujem dosta stvari preko granice iz razloga jer ne trebam platiti PDV (porezni obaveznik) i tako kreditirati državu 90 dana...

Trebaš i znati, da je za isti (ili vrlo sličan artikal) razlika u ceni skoro dupla, ako samo prošetaš par 100 metara do drugog trgovca...

Dosta stvari je u ITA jeftinije nego u HR i SI, uglavnom kemija, alkoholna pića, sirevi, skuplje je primjerice friško meso
onda primjerice novi i polovni traktori, bageri i ostale mašine...
onda primjerice vrhunske kuhinje, kuhinje za restauracije, pribor kao mesoreznice....

U suštini zavisi što gledaš, jelte, te što ti u životu treba...
Ja osobno kupujem dosta stvari preko granice iz razloga jer ne trebam platiti PDV (porezni obaveznik) i tako kreditirati državu 90 dana...

Trebaš i znati, da je za isti (ili vrlo sličan artikal) razlika u ceni skoro dupla, ako samo prošetaš par 100 metara do drugog trgovca...
Za Italiju kažem da ne znam. Ja gledam za sebe, ono što ja koristim i kupujem. I to po svemu ispada da je kod nas u Hrvatskoj povoljnije nego u Sloveniji. Za Italiju ne znam.
Eto iskreno meni je zanimljivo uspoređivati životni standard HRV, SLO i SRB jer smo svi iz bivše SFRJ, pa da vidimo gdje smo nakon razlaza.

Ja sam mišelinke uzeo u Furlana sa dostavom su x4 gume bile jeftinije 120kn komad ,nego u Splitu u auto-Antonija(isti model).
A ne znam. Možda ovisi od gume, dobavljača, popusta, a i kažem ovo je sad trenutno. Možda je sad poskupilo u odnosu na prije. Možda Slovenci budu dolazili nama sad na jesen mijenjati gume. 😁
A koliko si platio gorivo i cestarinu do Slovenije i nazad? Nisam baš siguran da si prošao povoljnije s putem, jedino ako si zbog nečeg drugog morao ići tamo.

Ja sam to 2021 kupovao...
Pa tad je možda bilo tako. Eno vidio si link koji sam stavio za moje gume na autu. Jedna guma 17€ jeftinija u Vulkalu sad nego kod Furlana po redovnoj cijeni.
Evo ja sam te 4 gume 2021 platio u Pevecu 1462kn, 365,5kn/kom (vikend pokošenih cijena) i dobio poklon bon za montažu i balansiranje po 25kn po gumi.

Okay, let's see.
Putuješ iz Zagreba prema Ljubljani, tačno se vidi, da si prešao u drugu zemlju, iako ne bih bilo graničnog prelaza.
Pa baš i ne, štoviše nemoguće je razabrat da si izašao iz gradskog područja Zagreba, i ušao u drugo područje, a kamoli u drugu državu...
Kao što vidimo na slici, granica Hrvatske i Slovenije nedaje naslutit kraj Zagreba. Zagreba uvijek ima još...
1688401041305.png

Poslednja izmena:
Hrvatske je devedesetih prošla puno gore od Slovenije, plus, ušli smo dosta kasnije. Kad su oni ulazili, EU je dijelila pare šakom i kapom. Ali stići ćemo ih prije ili kasnije, ako ništa a ono na konto turizma.
Nije po meni turizam glavna komparativna prednost u odnosu na Sloveniju, nego top ljudi. Nobelovci, umjetnici, inovativni poduzetnici,... tu smo uvijek bili ispred njih. Tu smo i ispred bilo koga u ex yu: Tesla i Milanković bi ostali obični seljačići da nisu ponikli u HR. Minus nam je baza, mentalitet običnih ljudi, šljakera, tu nas Slovenci šiju, takav radni mentalitet mi još nemamo..

u vas idu psi rata za sić za razliku od naših koji idu braniti potlačeni narod
Vaši dečki idu branit zapadne "demokratske vrednosti" ne ?

Kolonistima se trese tlo pod nogama, preti im raspad sistema, za najdalje 10 godina, veći deo evropskih zemalja biće zemlje muslimanske, a samim tim dolazi do rušenja starih kolonijalnih sila i uspostavljanje novih islamskih džamahirija.
Satanisti osećaju tu opasnost i spas vide u NACIZMU, koji će navodno odbraniti BELU RASU.

Vas tamo u NDHaziji eto bacaju u prvu liniju fronta, da prvi izginete štiteći stari kolonijalni sistem i poredak.

Izabrali ste stranu KOLONISTA, koji su kako smo videli bacili šapu na Ukrajinu i njena prirodna bogatstva, ali su vam se na putu isprečili Rusi ?

A ubijanje Rusa vodi samo ka jednom krajnjem rezultatu, sve će vas pobiti na kraju.

Šta vam je to trebalo nikako mi nije jasno ?

Možeš li mi odgovoriti, ZA KOJU SVRHU PLAĆATE GODIŠNJE NATO-U 1,5 MILIJARDE DOLARA, ZA ZAŠTITU ? OD KOGA VAS TO ŠTITE PO TU CENU ?

Ko ti je rekao da Europa (EU) ulazi u recesiju? Prognoza za EU je ove godine 1%, a iduće 1,7% rast. No, kako svake godine prognoza konservativna, nadajmo se, da je i ove godine.
Za prošle dve godine uvek zaboravite spomenuti, da je EU imala veći rast BDP od Kine?
A što se Vietnama tiće, on je u ASEAN, koji je stvoren baš zbog bojazni od Kine, a sami Vijetnamci su dandanas baš zbog "miroljubive" Kine saveznici Amerikanaca, te se polako dio industrije povlači iz Kine te seli u Vijetnam i ostale zemlje ASEAN zbog nesigurnosti u buduće političke stavove Kine.

Za ovu godinu Britanija sigurno upada u recesiju , Švetska isto. A Nemačka ;

"Bruto domaći proizvod pao je za 0,3 odsto u prvom kvartalu ove godine, pokazala je u četvrtak, 25. maja, revidirana procena nemačkog statističkog zavoda. Prema prvoj proceni, nemačka privreda je u prvom tromesečju imala nulti rast.

Taj pad je usledio posle smanjenja od 0,5 odsto u četvrtom kvartalu 2022, čime je nemačka imala ekonomski pad u dva uzastopna tromesečja, što je tehnička definicija recesije."

https://www.slobodnaevropa.org/a/nemacka-ekonomija-recesija/32427800.html

No nije ni bitno da li će u Nemačka i Evropa biti u recesiji ili na granici recesije već da je taj ekonomski rast usporio pa je za raziku od rasta u Nemačkoj za 2021. godinu od 2, 4 % spao na nulte podeoke (0,3 % ili 0, 5 %, neka je i 0, 8 % ili 0, 9) . I gde je tu Hrvatska ?, kako se onda od nje mogu očekivati veliki postotci rasta ?

I ono što je najvažnije za Kinu se predviđa rast ove godine od 5,2 (MMF) ili nešto optimističkije predviđanje rasta od 5,5 % .
Uzimajući u obzir veličine BDP-a kod glavnih aktera te perspektive razvoja Zapadni svet će zauvek izgubiti ekonomski primat na globalnom planu a taj primat i sva dostignuća tih kako ih nazivaju " velikih godina Zapada " nikad više se neće vratiti.

To su neke činjenice koje treba da zna svaki Hrvat a sad valjda imaju razum pa nije potrebno razjašnjavati svaki detalj.

Usput, rast BDP-a Kine za prošlu godinu je iznosio 3 % a Evrozone 2, 7%.

Poslednja izmena:
Uzimajući u obzir veličine BDP-a kod glavnih aktera te perspektive razvoja Zapadni svet će zauvek izgubiti ekonomski primat na globalnom planu a taj primat i sva dostignuća tih kako ih nazivaju " velikih godina Zapada " nikad više se neće vratiti.
Ne bih se ja kladio u to. Kada bi svijet ostao gdje jeste i na ovom nivou tehnološkog razvoja, onda bi Kina bila ozbilojna konkurencija zapadu, ali stvari ne stoje tako. Top 10 zemalja po broju prijavljenih patenata su zemlje zapada + Japan i Južna Koreja i zajedno drže preko 50% svih prijavljenih patenata. Sad se samo ne smije činiti greške pa seliti proizvodnju u Kinu i dati im šansu da jeftino kopiraju stvari.

Uzmi kao primjer Teslu, koji za svoje tvornice kupuje preše, najveće na svijetu, koje komad aluminija pretvaraju u karoseriju. Svaka dođe oko milijardu eura. Što misliš od koga ih kupuju? Od Kine sigurno ne.

Ne bih se ja kladio u to. Kada bi svijet ostao gdje jeste i na ovom nivou tehnološkog razvoja, onda bi Kina bila ozbilojna konkurencija zapadu, ali stvari ne stoje tako. Top 10 zemalja po broju prijavljenih patenata su zemlje zapada + Japan i Južna Koreja i zajedno drže preko 50% svih prijavljenih patenata. Sad se samo ne smije činiti greške pa seliti proizvodnju u Kinu i dati im šansu da jeftino kopiraju stvari.

Uzmi kao primjer Teslu, koji za svoje tvornice kupuje preše, najveće na svijetu, koje komad aluminija pretvaraju u karoseriju. Svaka dođe oko milijardu eura. Što misliš od koga ih kupuju? Od Kine sigurno ne.
Tehnologija napreduje, patenti zastarevaju. Kina je već sada tehnološki superiorna, ne zavisi od zapadnog znanja, imaju svoje razvojne timove, svoje uiniverzitete. Prednost koju imaju u broju ljudi je superiorna u odnosu na zapad, oni bukvalno imaju milione naučnika koji razvijaju ideje i nove tehnologije. Teško će tu biti povratka na staro stanje.

Back