Decenija Hrvatske u EU

Pitaj konobare da nisu možda iz Hrvatske ?
Javi ako nađeš konobara u sezoni da radi na hrvatskom primorju, a da nije iz Srbije ili Bosne i Hercegovine. Srećno.
Konobarili su Bosanci i Srbi po obali još sedamdesetih. Nije to ništa novo niti je tu nešto kriva EU. I ovi što su otišli u Njemačku i Irsku su mogli konobariti i solidno zarađivati, nisam im ja kriv ako misle da je trava zelenija negdje drugo.

Imam frienda, otišao prije 4 godine u Irsku, radi kao skladištar, lani kupio kuću u nekoj Irskoj pripizdini 300 kilometara od Dublina, na kredit. To je mogao i ovdje, bez da se ubija od posla.

Meni osobno ne pada na pamet ubijat se od posla, radit dvije smjene i crnčit 16 sati dnevno. Ipak sam ja dalmatinac. Malo radim, malo glumim da radim, a malo odmaram. I ne mislim se mijenjati ma koliko me platili.

Pa za razliku od NDH zije, mi smo poprilično suvereni, naftne derivate nabavljamo od najpovoljnijih dobavljača, dok vi na primer morate rusku naftu kupovati preko Indije, pa zatim američke rafinerije u Italiji pa tek otuda vam stiže u Rijeku. Nafta ruska, posrednici, Indija i SAD . Vaši američki "prijatelji" lepo zarađuju na vašem "suverenitetu". :think:
Srbija nije suverena ni na koji način, osim na papiru. Naivan si kao francuska sobarica ako to ne znaš ili misliš da nije tako.

Ljudi treba da idu gdje im je bolje.
Хрватска мало плаћа радну снагу па је самим уласком у ЕУ изгубила доста. Много лакше и брже се иде у иностранство и ради за већи новац, дакле богатије земље су на добитку, а Хрватска на губитку. Дакле не говорим о поносу појединца нити о заради поједница већ о губитку државе Хрватске јер им очигледно фали радника и ови што иду да раде не могу да надоместе мањак радне снаге.

Konobarili su Bosanci i Srbi po obali još sedamdesetih. Nije to ništa novo niti je tu nešto kriva EU. I ovi što su otišli u Njemačku i Irsku su mogli konobariti i solidno zarađivati, nisam im ja kriv ako misle da je trava zelenija negdje drugo.
Сада се са хрватским папирима много лакше и много брже одлази за иностранство. Мешаш два периода историје који су неупоредиви. Сада неко ко има хрватске папире може било где да ради у ЕУ за боље паре него у самој Хрватској, а сама Хрватска не може да покрије мањак радне снаге.
Поента је да Хрватска као држава губи, а не неко тамо ко је у иностранству успео да заради добар новац.

For the year 2022 as a whole, GDP increased by 3.5% in both the euro area and the EU, after +5.3% and +5.4% respectively in 2021.
Pogledajte prilog 1372073

Kako vam ne dosadi....

Ove cifre su za mene još fascinantnije i samo pokazuju veći stepen propasti evropske privrede nego što sam mislio . Znači od stopa rasta od 5,3 ili 5,4% za 2021. godine ove godine će dostići 1% dok će Kina imati stopu od 5, 2% ili više.

Osim toga cifre pokazuju koliko je motor evropske privrede zavistan od ruskih sirovina te da je današnji trenutak preloman u istoriji Zapadnog sveta (posebno EU) od kada se više nikada neće oporaviti.

E sad je samo pitanje tvoje psihe da li ćeš da prihvatiš ili ne.

Ove cifre su za mene još fascinantnije i samo pokazuju veći stepen propasti evropske privrede nego što sam mislio . Znači od stopa rasta od 5,3 ili 5,4% za 2021. godine ove godine će dostići 1% dok će Kina imati stopu od 5, 2% ili više.

Osim toga cifre pokazuju koliko je motor evropske privrede zavistan od ruskih sirovina te da je današnji trenutak preloman u istoriji Zapadnog sveta (posebno EU) od kada se više nikada neće oporaviti.

E sad je samo pitanje tvoje psihe da li ćeš da prihvatiš ili ne.
Ma da, kako god okreneš, EU je propala....:hahaha:
...ali...ali...što bi onda sa Kinom, tek su oni propali, jer nikada više neće doživjeti rast od 20% godišnje, kao pre 10 ili 20 godina...:per:
Ne pada ti na pamet, da je rast iznad 2% za razvijene države ono što je rast od 20% za države u razvoju? Ne?

Ma da, kako god okreneš, EU je propala....:hahaha:
...ali...ali...što bi onda sa Kinom, tek su oni propali, jer nikada više neće doživjeti rast od 20% godišnje, kao pre 10 ili 20 godina...:per:
Ne pada ti na pamet, da je rast iznad 2% za razvijene države ono što je rast od 20% za države u razvoju? Ne?
Ali za EU bi rast od 5% ili hajde od 4% bilo sasvim očekivano da nije u pitanju duboki lom, stagnacija sa gubitkom primata.
Nego ok , tvoja psiha to ne želi da prihvati i to je razumnjivo.

Nešto si pomješo...
Hrvatska plaća miljardu dolara NATO za vrhunski servis naših nuklearnih bombi, održavanje kvalitete proizvoda i stalni porast broja nuklearnih bombi, hidrogenskih podmornica i brodova na nuklearni pogon. Da imaš predstavu u glavi kolko košta jedan ovakav brod ne bi postavljao takva blesava pitanja. Evo čitaj, pa se obrazuj...
https://zgexpress.net/najveci-brod-...oderniji-nosac-zrakoplova-na-nuklearni-pogon/
Predzadnji brodić koji nam je predan, snimljen u Splitu...
U Split uplovio američki nosač aviona na nuklearni pogon | Američka vojska  Vijesti | Al Jazeera

.
Значи, ви плаћате америма одржавање њиховог скупог возног парка не ?

Зашто ?

Шта ви имате од тога ?

Да вам не дају можда нафту (коју купују од Руса) по повлашћеној цени ? :kafa:

Srbija nije suverena ni na koji način, osim na papiru. Naivan si kao francuska sobarica ako to ne znaš ili misliš da nije tako.
Ево пре неколико дана смо у посети имали премијера Индије на пример ?
Дошла у посету Србији а не НДХ зији.

Још рече да је Србија ПРВА европска земља којој је дошла у посету.

Има ту нечега, којекуде ? :kafa:

Koristi od ulaska u EU nisu samo novčani prilivi iz fondova i sl. Najveća korist je u izgradnji institucija po ugledu na najrazvijenije zemlje EU.

U zemlji sa izgrađenim institucijama i integrisanoj u čvrst savez zemalja ne može da se zapati višedecenijski režim koji će da proganja svakoga ko misli i govori drugačije. S druge strane, sloboda govora i smenjivost vlasti nije nikakva slabost već pokazatelj snage same državne organizacije. Uspešna demokratija uvek ide u paru sa jakom pravnom državom. A jaka pravna država sa sobom nosi i bolji kreditni rejting, veće investicije i snažniju ekonomiju. Kome sumnja u to, neka pogleda kartu sveta i vidi koje su zemlje ekonomski razvijene a koje nisu i sve će mu biti jasno.
Jedine uspesne autokrate su Kina, Singapur i oni naftasi po bliskom istoku.

Ево пре неколико дана смо у посети имали премијера Индије на пример ?
Дошла у посету Србији а не НДХ зији.

Још рече да је Србија ПРВА европска земља којој је дошла у посету.

Има ту нечега, којекуде ? :kafa:
Imate ovih dana u posjeti i gubernatora iz MMF-a da pregleda poslovne knjige Srbije, dolaze i petorazredni pomoćnici pomoćnika pomoćnika zamjenika pomoćnika ....da vam postave granice.
Hrvatska je to prošla prije 30 godina, Srbija nikako da se pokrene iz balkanskog gliba.

Ali za EU bi rast od 5% ili hajde od 4% bilo sasvim očekivano da nije u pitanju duboki lom, stagnacija sa gubitkom primata.
Nego ok , tvoja psiha to ne želi da prihvati i to je razumnjivo.
Ekonomska politika EU, odnosno ECB je držati inflaciju u limitima 0% - 2 % te rast BDP oko 2% na godišnjem nivou.
Ne 4% rast nije nešto "sasvim očekivano", ali je dobrodošlo
Mislim, ni zemlje u razvoju, poput zemalja "zapadnog Balkana" u koje spada i Srbija ne rastu po toj stopi, iako je za njih to stvarno očekivano

EVROPSKA UNIJA

Decenija u EU

Hrvatski premijer Andrej Plenković ocenio je danas da je 10 godina članstva u EU bilo 10 sjajnih godina za razvoj Hrvatske.

IZVOR: TANJUG SUBOTA, 1.07.2023. | 12:13 -> 12:43
1908056233649ffcbe8100f784670235_v4_big.jpg

EPA-EFE/MARTIN DIVISEK
Hrvatska je pristupila Evropskoj uniji 1. jula 2013. godine.
Mislim da je ovih deset godina bilo sjajnih deset godina za razvoj Hrvatske, rekao je Plenković u intervjuu za Hrvatski radio i podsetio da je Hrvatska medju 15 zemalja koje su u NATO-u, EU, Šengenu i evrozoni, prenosi Hina.

On je naveo da je Hrvatska za deceniju hvatanja koraka sa zemljama srednje i istočne Evrope dobila 25 milijardi evra.

Prema njegovim rečima, 2016. godine apsorpcija prethodnog finansijskog okvira bila je 9 odsto, danas je 124, a kada je reč o Fondu solidarnosti, izdvajanje je bilo milijardu i tri miliona evra, a Hrvatska je sada na milijardu i 400 miliona evra.

Govoreći o krizama koje su se dogodile u medjuvremenu, kao što su pandemija kovida, Bregzit, migrantska kriza, teroristički napadi i velika finansijska kriza iz 2008. godine, Plenković je rekao da su krize unutar EU konstantne.

"Mislim da ćemo tek s vremenom shvatiti šta za Hrvatsku znači članstvo u evrozoni, šta znači evropski stabilizacijski mehanizam. Medjutim, postoji princip solidarnosti koji drži članice EU na okupu i ta činjenica će pomoći Hrvatskoj u svakoj krizi i u suočavanju sa spoljnim šokovima, istakao je Plenković.

https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2023&mm=07&dd=01&nav_category=1262&nav_id=2359110

Nisam glasovao za ulazak Hrvatske u EU i bio sam protiv članstva u NATO-u, ali s ove distance tvrdim da se članstvo u NATO savezu itekako isplatilo, a sve su šanse da bi moglo biti isplativo i učlanjenje u EU, ali samo dok postoji pravilo da se odluke donose konsenzusom svih država. Ako se taj princip odbaci i uvede pravilo da se odluke donose većinom glasova, onda će biti vrijeme za CROXIT.

Jeste posebno za sve one koji su otisli za Irsku :D Oni su se bas razvili.

Значи, ви плаћате америма одржавање њиховог скупог возног парка не ?
Зашто ?
Шта ви имате од тога ?
Да вам не дају можда нафту (коју купују од Руса) по повлашћеној цени ? :kafa:

Šta imamo od toga?
Imamo nuklearno oružje...

.

Ovaj još vjeruje u one naše propagandne uradke, iz domovinskog rata... :hahaha: kad smo kod Ogulina ofanzivu JNA poslali dođavola s par mini-nuklearki, konstruiranih još za Tita, pa smo za zapadne medije srali da je to skladište municije eksplodiralo...:maramica:
A gdje smo sad od toga, sad imamo čistu fuziju...:)
Uzalud ste braću Ukrajince prodali...

Ovaj još vjeruje u one naše propagandne uradke, iz domovinskog rata... :hahaha: kad smo kod Ogulina ofanzivu JNA poslali dođavola s par mini-nuklearki, konstruiranih još za Tita, pa smo za zapadne medije srali da je to skladište municije eksplodiralo...:maramica:
A gdje smo sad od toga, sad imamo čistu fuziju...:)
Uzalud ste braću Ukrajince prodali...
Kad te zadnji put video psihijatar?

gde ste bili
nigde

sta ste radili
nista

koji moj ste isli tamo
ni sami ne znamo
Hrvatska je 1990./91. uzela kao svoj glavni politički cilj učlanjenje u sve relevantne međunarodne organizacije, a osobito u UN, EU (tada EZ) i NATO. Ostvareno je 3/3 i u tom pogledu treba biti zadovoljan. Samo budala vjeruje da se može opstati bez interakcije s drugim državama, izoliran u getu. To rijetko koja država sebi može priuštiti, a male balkanske države nikako.

Back