Decenija Hrvatske u EU

MOST6

Buduća legenda
Poruka
26.353
EVROPSKA UNIJA

Decenija u EU

Hrvatski premijer Andrej Plenković ocenio je danas da je 10 godina članstva u EU bilo 10 sjajnih godina za razvoj Hrvatske.

IZVOR: TANJUG SUBOTA, 1.07.2023. | 12:13 -> 12:43
1908056233649ffcbe8100f784670235_v4_big.jpg

EPA-EFE/MARTIN DIVISEK
Hrvatska je pristupila Evropskoj uniji 1. jula 2013. godine.
Mislim da je ovih deset godina bilo sjajnih deset godina za razvoj Hrvatske, rekao je Plenković u intervjuu za Hrvatski radio i podsetio da je Hrvatska medju 15 zemalja koje su u NATO-u, EU, Šengenu i evrozoni, prenosi Hina.

On je naveo da je Hrvatska za deceniju hvatanja koraka sa zemljama srednje i istočne Evrope dobila 25 milijardi evra.

Prema njegovim rečima, 2016. godine apsorpcija prethodnog finansijskog okvira bila je 9 odsto, danas je 124, a kada je reč o Fondu solidarnosti, izdvajanje je bilo milijardu i tri miliona evra, a Hrvatska je sada na milijardu i 400 miliona evra.

Govoreći o krizama koje su se dogodile u medjuvremenu, kao što su pandemija kovida, Bregzit, migrantska kriza, teroristički napadi i velika finansijska kriza iz 2008. godine, Plenković je rekao da su krize unutar EU konstantne.

"Mislim da ćemo tek s vremenom shvatiti šta za Hrvatsku znači članstvo u evrozoni, šta znači evropski stabilizacijski mehanizam. Medjutim, postoji princip solidarnosti koji drži članice EU na okupu i ta činjenica će pomoći Hrvatskoj u svakoj krizi i u suočavanju sa spoljnim šokovima, istakao je Plenković.

https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2023&mm=07&dd=01&nav_category=1262&nav_id=2359110

Nisam glasovao za ulazak Hrvatske u EU i bio sam protiv članstva u NATO-u, ali s ove distance tvrdim da se članstvo u NATO savezu itekako isplatilo, a sve su šanse da bi moglo biti isplativo i učlanjenje u EU, ali samo dok postoji pravilo da se odluke donose konsenzusom svih država. Ako se taj princip odbaci i uvede pravilo da se odluke donose većinom glasova, onda će biti vrijeme za CROXIT.

Jako sam sretan i ponosan :bljak:Na danasnji dan mozemo slaviti i tisuce ljudi koje su migrirale trbuhom za kruhom ostavljajuci svoje domove. Posljedica toga nam je manjak radne snage i znacajno povisena cijena radova. Nisam glasao za EU i bio sam protivnik za clanstvo u NATU-u Nismo se za to borili, a kako vidim popusili smo klasican LJIS-ovski od 25 a nismo homoseksualci.

Jako sam sretan i ponosan :bljak:Na danasnji dan mozemo slaviti i tisuce ljudi koje su migrirale trbuhom za kruhom ostavljajuci svoje domove. Posljedica toga nam je manjak radne snage i znacajno povisena cijena radova. Nisam glasao za EU i bio sam protivnik za clanstvo u NATU-u Nismo se za to borili, a kako vidim popusili smo klasican LJIS-ovski od 25 a nismo homoseksualci.
Hrvatske vlasti su znale 10 godina prije učlanjenja u EU da će se dogoditi odljev stanovništva u Hrvatskoj, jer se to dogodilo u svim ostalim državama istočnog dijela Europe kada su postale članice EU. Stvar je u tome da hrvatske vlasti nisu učinile baš ništa kako bi amortizirale taj trend. Znači, nije do EU, već do hrvatskih vlasti.

EVROPSKA UNIJA

Decenija u EU

Hrvatski premijer Andrej Plenković ocenio je danas da je 10 godina članstva u EU bilo 10 sjajnih godina za razvoj Hrvatske.

EPA-EFE/MARTIN DIVISEK
Mislim da je ovih deset godina bilo sjajnih deset godina za razvoj Hrvatske, rekao je Plenković u intervjuu za Hrvatski radio i podsetio da je Hrvatska medju 15 zemalja koje su u NATO-u, EU, Šengenu i evrozoni, prenosi Hina.

On je naveo da je Hrvatska za deceniju hvatanja koraka sa zemljama srednje i istočne Evrope dobila 25 milijardi evra.

Prema njegovim rečima, 2016. godine apsorpcija prethodnog finansijskog okvira bila je 9 odsto, danas je 124, a kada je reč o Fondu solidarnosti, izdvajanje je bilo milijardu i tri miliona evra, a Hrvatska je sada na milijardu i 400 miliona evra.

Govoreći o krizama koje su se dogodile u medjuvremenu, kao što su pandemija kovida, Bregzit, migrantska kriza, teroristički napadi i velika finansijska kriza iz 2008. godine, Plenković je rekao da su krize unutar EU konstantne.

"Mislim da ćemo tek s vremenom shvatiti šta za Hrvatsku znači članstvo u evrozoni, šta znači evropski stabilizacijski mehanizam. Medjutim, postoji princip solidarnosti koji drži članice EU na okupu i ta činjenica će pomoći Hrvatskoj u svakoj krizi i u suočavanju sa spoljnim šokovima, istakao je Plenković.

https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2023&mm=07&dd=01&nav_category=1262&nav_id=2359110

Nisam glasovao za ulazak Hrvatske u EU i bio sam protiv članstva u NATO-u, ali s ove distance tvrdim da se članstvo u NATO savezu itekako isplatilo, a sve su šanse da bi moglo biti isplativo i učlanjenje u EU, ali samo dok postoji pravilo da se odluke donose konsenzusom svih država. Ako se taj princip odbaci i uvede pravilo da se odluke donose većinom glasova, onda će biti vrijeme za CROXIT.
Ма свака вам част. Сретно и берићетно. Надам се да се да за Србију оваква вест никада неће постати.

Pa ne bi vam to bilo prvi put, kad god je gusto stavite dupe u drugo krilo ali jednom će debelo da vam strada bulja ;)

Pa ne bi vam to bilo prvi put, kad god je gusto stavite dupe u drugo krilo ali jednom će debelo da vam strada bulja ;)
Stradava sad samo na finiji nacin. Rezu nas se tanje nego sta Talijani rezu moratadelu, a vecina govori kako je super. Da ne pricam o sviim cijenama. Pitam se moze li si prosjecan kontinentalni Hrvat priustiti 10 dana na moru, a ostalo da ne spominjem. Odljev ljudi iz Hr je najvjerojatnije jer Hrvati vole putovati, a ne radi toga jer idu sve vise i vise trbuhom za kruhom.
Nije bas ni u Srbiji bajno i ne kuzim to forumsko prepucavanje vama je lose, nama je bolje. Shavite da smo u slicnim govnima i kljucna rijec je govna.

Stradava sad samo na finiji nacin. Rezu nas se tanje nego sta Talijani rezu moratadelu, a vecina govori kako je super. Da ne pricam o sviim cijenama. Pitam se moze li si prosjecan kontinentalni Hrvat priustiti 10 dana na moru, a ostalo da ne spominjem. Odljev ljudi iz Hr je najvjerojatnije jer Hrvati vole putovati, a ne radi toga jer idu sve vise i vise trbuhom za kruhom.
Nije bas ni u Srbiji bajno i ne kuzim to forumsko prepucavanje vama je lose, nama je bolje. Shavite da smo u slicnim govnima i kljucna rijec je govna.
Ne kažem ja da je u Srbiji i malo bolje zato što nije u EU - ja bih rekao čak i gore zbog specifične pozicije u regionu i debeeele sklonosti srpske političke "elite" da izda, i majku rodjenu.
Srbija je u ludilu Vučićevog bolesnog režima, EU oligarhije koja zapravo i drži u Srbiji sve konce u rukama pa i Vučića. Srbija u stvari nema samostalnu politiku, čak manje i od same Hrvatske koja je član EU. Svo koketiranje sa Moskvom je u stvari debela gluma Vučića, on ne sme da izda gazde u Briselu.
Sve današnje demokratije se u velikoj krizi i zapravo i nisu demokratije nego EU ograničene demokratije pa do farsa demokratije u Srbiji. Potreban je jedan veliki reset celog sistema inače je sve zabagovalo

Koristi od ulaska u EU nisu samo novčani prilivi iz fondova i sl. Najveća korist je u izgradnji institucija po ugledu na najrazvijenije zemlje EU.

U zemlji sa izgrađenim institucijama i integrisanoj u čvrst savez zemalja ne može da se zapati višedecenijski režim koji će da proganja svakoga ko misli i govori drugačije. S druge strane, sloboda govora i smenjivost vlasti nije nikakva slabost već pokazatelj snage same državne organizacije. Uspešna demokratija uvek ide u paru sa jakom pravnom državom. A jaka pravna država sa sobom nosi i bolji kreditni rejting, veće investicije i snažniju ekonomiju. Kome sumnja u to, neka pogleda kartu sveta i vidi koje su zemlje ekonomski razvijene a koje nisu i sve će mu biti jasno.

EVROPSKA UNIJA

Decenija u EU

EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Зашто си био против ? Зашто је 33% било против ? И занимљиво је да је Далмација била чак 42% против, а да је хрватска дијаспора била само 16% против.

Ма свака вам част. Сретно и берићетно. Надам се да се да за Србију оваква вест никада неће постати.
Ma bravo, ne želi prase iz blata pa da ga se za uši vuče.
Sadašnju prosječnu srpsku plaću je Hrvatska imala 2008., prije 15 godina.
Da sad ne objašnjavam utjecaj inflacije po kojoj je 700e 2008. vrijedilo za trećinu više nego danas ili 700e tada kao 1000e danas.
Neki Srbijanci zadovoljni sa Otvorenim Balkanom iliti natjecanjem sa Albanijom i Makedonijom tko je fenjeraš Europe.

Hrvatska je pored Bugarske najsiromasnija zemlja EU, kakvi smo tek onda mi koji nismo u istoj je za posebnu analizu. Ljudi u Hrvatskoj su najvise profitirali zbog Sengena gde su se Nemacka, Irska i druge zemlje najvise ovajdile i vlast zbog EU fondova. Nije joj donelo toliko koliko je mogla u globalu, ali je svakako bolje od toga da nije deo unije.

Back