Deca 1-3 godine (toddlers)

u je dokle ste stigle sine, mislim vec ste izkonstruisale sta rade mame koje nisu u parku, hahaha
jbt stvarno moram da povedem racuna sta pisem na forumu, ovo postaje zahebano

ja sam skoro gledala neke svoje slike od ranije i na svakoj sam bila bas sredjena, mislim ne mislim stikle itd al onako lepo obucena, suknje, frizura, detalji , nakit, esrape i pogledam se u ogledalo, vidim ugojila sam se kao prasica, vrhunac sredjivanja mi je kada obucem farmerice i dzemper, kosa uvek skupljena uzas i smucim se sebi i resim da se promenim pod hitno, smrsala sam 4,5 -5 kg, pocela sam opet da se oblacim lepo,da vidim racuna sta cu da obucem, i obavezno stavim karmin, on mi nekako osvezi lice, kosu perem i kada padam od umora i mnogo se lepse osecam

a da ne napominjem da ustajem u 7h i stignem u park svakog jutra :P

pazi, dolazi forumska policija da te "aspi!!
imam ja jednu drugaricu, prava je dama. ta i trendžu kad obuče, deluje otmenije, nego ja kad se sredim za recimo svadbu. jednostavno, takva je. mislim da je to čak do njenog držanja, kako god sela, šta god radila, prala creva ili ribala kupatilo ona je uvek onako fina, pravo žensko. ja to nikad neću biti. genetika...

joj cure, ja danas treba da (ne)dobijem mecu.....uh što me trema ufatila, užas. od silne želje da ne dobijem i uloške zaboravila kući :)
i prošlog meseca sam se toliko ponadala, tako sam bila ubeđena da nam je domaći urodio plodom, pa sam ladno na 28.dan uradila test. naravno ništa. dobila za pola sata...
sam se ne usuđujem, mislim ima još do kraja dana....imam onaj tremaroški grč u stomaku ceo dan.

joj tako sam ja prva dva meseca kad smo drugo hteli...i drugi mesec popizdim i resim da sacekamo do leta kao..i treci mesec slucajno zakevim...bez ikakvog pokusaja :rumenko:
nemoj da razmisljas
i racunaj da nisi trudna....odmah oko datuma ovulacije, ti budi ubedjena da nisi i to je to :lol:

:rotf: Joj kada se sjetim mojih modnih promasaja ...... :D i jos ubjedjena da mi super stoji.... kosa kratka nekoliko milimetara ofarbana u vatreno crvenu :D
Nesto gledan danasnju djecu, pa se pitam sta li ce nositi ovi nasi malci kada stignu u pubertet...

ja imala vatreno crvenu i serpa plavu(debil jaooo hahahahah)...pa posle mahagoni

- - - - - - - - - -

imam ja jednu drugaricu, prava je dama. ta i trendžu kad obuče, deluje otmenije, nego ja kad se sredim za recimo svadbu. jednostavno, takva je. mislim da je to čak do njenog držanja, kako god sela, šta god radila, prala creva ili ribala kupatilo ona je uvek onako fina, pravo žensko. ja to nikad neću biti. genetika...

ni ja necu nikad biti...ja sam divljak

- - - - - - - - - -

ahahhahahahhaha pa taj opis je bliži onom kakvu sam te zamišljala :)

pa to se izgleda osecaju posledice moje mladosti :hahaha:

gotofa sam!

ja kad vidim takve dame a uhvate me bubice uvek kazem hocu i ja ovako al brzo posustanem, pa sam nasla zlatnu sredinu, cita kosa i karmin : ))

Ja isto samo sa bebisiterkama pricam po parkicima :D Ima jedna fina mamuska koju srecem, radi nocu siroma, sta ce, onako popustljiva mama, kaze kasno su je dobili, doji malu kad god hoce, i nocu, i tako..al kapiram da ne moze da bude strog onaj ko nije godinama i godinama mogao da dobije dete. Ima jos jedna starija (ja sam mislila da je mama), racunam kasno dobila dete, ima oko 40, kad ono medjutim :mrgreen: to ispade detetu baba..kad sam videla mamu..ima mozda 19..rekoh ups
Uglavnom sa bebisiterkama pricam, i ne mislim nista lose pri tom, kao ni sto tara nije mislila, samo vecina mama se vrati na posao i rade pre podne - logicno, jedino mi mame sto radimo od kuce, ili popodne ili nocu mozemo biti po parkicima u to vreme..

I ja se nikad nisam sredjivala bas bas tipa stikla suknje i to, to nisam volela kao stil...valjda sam muskaraca.. ali se jesam doterivala, kosa najbitnije i uvek malo sminke..oblacenje casual, al dobro..a sad mi nedostaje i vremena i snage i volje i situacija za koje treba da se sredim...sta ima da se sminkam kad idem dole sa njom ispred zgrade, nemam ja volje za to, niti mi je izgled toliko bitan, tacnije ok sam sama sebi i ovakva apa-drapa, sta ima da se frakam.

Ali mi je super kad vidim zenu tip top i vodi dete..samo pomislim kako ima snage volje i to..ja bih mogla da imam ono tim oko sebe da to sve odradi dok ja kuliram :D

Sad se sredjujem jedino kad izlazimo uvece, i to uvek u Ns, u Bg su svi penzioneri..mislim, ovi ljudi sa kojima se vidjamo, niko ne izlazi vec odavno..samo se vidjamo po kucama. Uglavnom u Ns u poslednje vreme kad god odemo idemo i u kakav-takav izlazak pa imam priliku makar tad da se nasminkam i relativno sredim :D Ali svaki dan -neka hvala..

..zsuki, fige i od mene.. :heart:

..ovde sve mame divljakushe :lol: izgleda da smo devedesetih sve bile na istim mestima.. :lol:

..a moram da kazem za televizor da svi verovatno prichate o doteranim, a ne nafrakanim mamama,
moja cerka je rodjena '96 i tada sam stekla averziju prema onom soju, nema bolje rechi,
chiji primerak je stao shtiklom na ruku moje dvogodishnjakinje koja je crtala kredom po betonu,
ne namerno, ali da ne bi pala, poshto se zapetljala na travi jureci za svojim dvogodishnjakom,
chiji drugi primerak je besno ispljeskao po ruci svoju cerkicu uz buljuk grdjenja zato shto joj je zalepila cipelicu na belu trenerku
kad ju je podizala, a onda, kao shlag na torti, posle prvog povika u panici razmazala shminku rukom dok ju je spushtala,
chiji treci primerak je drzao mobilni uz glavu bebi od 4/5 meseci iz kog je "neshto" pevalo na cirilici, zato shto "je tako navikla, inache plache stalno"..

..na tim mamama je najmanji problem bila garderoba, shminka i shtikle..

..ja se divim zenama koje su zene i dame i u trenerci-peti-dan i u pidzami i sa temperaturom i slinavim nosem
i u famoznom parkicu, prashnjave i sa rancem na ledjima..

..i to je stvarno u stavu i dozivljaju sebe, ni u chemu drugom..

..od nas bi samo kvinsi proshla tu selekciju.. :zaljubljena:
..mi ostale smo burazerke dok se ne utvrdi drugachije.. :lol:

..samo da ne ostanem nedorechena, volim da vidim zenu koja ima decu i sredjena je tip-top,
ali tamo gde joj garderoba ne dozvoljava da funkcionishe..
..ne da joj ja prenosim kolica preko stepenica ili detetovu biciklu preko trave ili nizbrdice zato shto je ona u shtiklama..

..aman..

Uh, Novka..samo zamisljam da mi neko zgazi detetu na ruku..tacno bih je tim istim stiklama odvalila po licu..uzas..

Nego, ja htedoh da pitam za savet, sta je najbolje uraditi u situacijama koje se desavaju u parkicu - recimo neko dete je bezobrazno, gurne moje, ili nazove nekim pogrdnim imenom, ogrebe, sta god - namerno, a mama ga ni ne gleda, ili pushi pored i kulira..
Da li reci nesto direkt detetu ili mami? Moja prva reakcija onako zivotinjska :D bi bila da kazem detetu kako je bezobrazno, nevaspitano, i da se ne gura, ne udara, ne psuje i td..ali kapiram da je to uzasno nezrelo, pa ne znam koja reakcija je u redu a da ima efekta?

jao, i ja se suzdrzavam, a skocila bi ko lavica ili na malog ili na mamu, ko je blizi :lol:

ja uglavnom sklonim dete, odvedem ga dalje, a ako sam bas popiz.dela, uz neki glasan komentar (kao pricam svom detetu) :lol:
posle, kad su veci, pustam da biju sami svoje bitke. ako se zakuva, priskocim u pomoc

Poslednja izmena:
Hahaha, cicak :D a ja se suzdrzavam u tome. Tek ucim ove stvari, nije bilo nista ozbiljnije, naravno, ali opet, kako rastu, sve su grublji..

I normalno mi je da mama odreaguje nekako ako joj je dete bezobrazno tog momenta..jer isto to i ja radim, necu dopustiti ni da moje dete nekog gurne ili udari - mada ona je mala pa jos ni ne radi to bas..ali verovatno ce biti situacija ponekad

Cekam i novku da odgovori, 4 iskustva :D

apropo guranja ... iliti gurkanja ... pitala sam tamo krajem januara kako se ponasha Armin u vrticu ... tako ponekad kad stignem da odem po njega malo se raspitam ... da ne ispadne da sam nezainteresovana nemajka :lol: ... sve okej, sve radi shta mu se kazhe, pomazhe vaspitachicama, jede, spava, dete za pozheleti ALI ... ponekad mu dune pa ode do nekog deteta ( i to bira namerno manje od sebe ) i gurne ih ... ne jako, ne da padnu, samo onako da ga primete i onda pobegne ... ja ostala bez teksta ... :eek: ...

..iz 2008 :lol:

sve me mrzi da kuckam ovoliko, ali ajde..

scena 1: ..moja cera ima 20 dana, jedan od prvih izlazaka u parkic.. :heart:
..klinja, izmedju godinu i po i dve, sladak k'o shecer,ali musav i prashnjav,
(inache na sebi ima jedno 200E odece - mikro najkice i trenerkicu)
besciljno se shvrcka oko nashe klupe, malo kopa po zemlji,
malo skuplja u ruke izlomljeno suvo lishce,
a onda u sekundi, jednu punu shaku tog lishca ubacuje u nasha kolica i zamahuje drugom... :eek:
..istog trenutka sam ga uhvatila za tu ruku josh uvek punu lishca i govorila mu "ne, ne, tu je beba,
nemoj pile" i slichno, pokushavajuci da ga odvojim od kolica, na shta je on upao u takav
histerichni napad bacakanja i vrishtanja u kakav samo dvogodishnjaci umeju da upadnu..
..istovremeno, prilazi nam celavac sa kajlom i trenerkom koji bez rechi podize dete kao dzak i
odlazi ka klupi koja je tri metra od nas, na kojoj sedi plavusha u zlatnim patikama i beloj trenerci
koja se (to smo ranije sluchajno chuli) zali drugoj na toj klupi kako ni uz saunu ni uz aerobik
"ne moze da skine 10kg vishka" od porodjaja, zato shto je "mentalno josh uvek trudna" :eek:
pa tamani chokoladu, sladoled i vruce pecivo..
..kako je prishao klupi, zavalio je plavushi pljusku sa zadnje strane glave i istovario joj
ono dete u krilo, pa se psujuci joj sve po spisku vratio novinama pod drugim drvetom... :sad2:
..ostala sam zabezeknuta, sa osecajem krivice shto sam uopshte doshla u parkic..
..posle pola sata, svo troje su zajedno otishli kuci, sve drzeci se za ruke,
na osnovu chega sam zakljuchila da su dechkicu to, jelte, mama i tata...

scena 2: ..moja cera ima oko 6 meseci, sedi u kolicima glodje svoje igrachkice i
uziva gledajuci drugu decu..poshto joj, naravno, igrachkice malo-malo ispadnu,
nosimo punu kesu opranih i prokuvanih (poshto u parku ima i dosta kucova), a one koje padnu
odlaze u drugu kesu...onaj klinja vec ima vishe od dve godine, trchi, jurca, pentra se svuda, ali
onog trenutka kad se pojavimo u parku, lepi se za nasha kolica i cheka svaku priliku da
otme mojoj bebi iz ruku igrachku i odnese je u pesak.. :lol:
..nudimo mu one koje su pale (nece ih gristi kao ona :roll: ) - ni sluchajno...
..pokushavamo da mu zagradimo prolaz ka kolicima - strpljiv je k'o filozof i brz k'o munja..
..objashnjavamo - smeje se i pikira i dalje..
..na kraju mu se jako dopala jedna mekana lopta...shutirao je ceo dan po parkicu...
..sutradan, ja sishla do pijace, kupila veliku fudbalsku loptu i bager sa prikolicom..
..dete je ceo dan bilo nasmejano, mirno kao buba u pesku, trchalo za onom loptom svo sretno..
..celavi je nestao iz priche do tada, ali je plavojka i dalje bila uvek tu, na tri metra od nas..
..turpijala nokte...prichala mobilnim beskrajno..sa sve cilikanjem i tepanjem..
..predveche, ustade da krene kuci i poche otimanje za onaj bager i loptu uz njegovo vrishtanje i
njene pljuske i insistiranje "da vratimo bebi" :(
..nudila ja da uzme dechak i nosi kuci, govorila da sam njemu i kupila
(jok nego shestomesechnoj devojchici :roll: ) - nece..
..kaze - ko to da vuche svaki dan ovamo... :eek:

..ja ostadoh sa osecajem krivice shto sam i kupila koji moj... :sad2:
..sledecih nedelja.. jedna kesa za nju, druga za njega..svaki dan..

scena 3: ..moja shmizla je (tako reci) prohodala, sva je kao pahuljica, leluja i saplice se
ali vezba i ne odustaje... :heart:
..ona lopta se dobrano ofucala, ali je mishic u jednom trenutku odneo kuci i od tada je
sam donosi u parkic.. :(
..prvi put je sluchajno okachio moju devojchicu po nogama loptom..
..bilo je fascinantno za njega kako je mahala ruchicama i sela na guzu..
..onda je pocheo da nishani... posle josh jednog pada, skochila sam i uzela ga kao
dzak, odnela tri metra dalje do klupe (znate li ovu klupu?) i sruchila gospodji(ci?) u krilo
uz komentar da ga "obuzda da ga ja ne bih obuzdavala" .. :otkacio:
.. nisam je dokachila po potiljku, jedva.. :roll:
..ochekivano, izvrishtala se iza mojih ledja o tome shta ja mislim ko sam ja da se
tako ponasham prema njoj i njenom detetu (ovo razumem, poshto nije ni videla shta se
dogadjalo ispred nje :roll: ) a dete je ljubila i grlila i na kraju spustila na zemlju i rekla mu
"sad idi i shutiraj gde ti hocesh, kome smeta neka se skloni i nek ide kuci"
(shto vec nisam mogla da razumem, ni ja ni mm koji je u tom trenutku uzeo onu
(nashu :lol: ) loptu i lansirao je jedno 300m odatle, a zatim se smireno vratio svojim novinama)...

..tek posle ove scene se malo prizvala pameti..
..pogledavala povremeno ka svom detetu..vikala po potrebi..
..pljuskala za moj ukus prechesto i bez logike.. :(
..sa shest godina joj je vracao skoro istom merom.. :sad2:
..od polaska u shkolu, ne vodi ga vishe u park..dolazi sam..
..nauchio je da bivstvuje u drushtvu bez ichije pomoci..
..obilo mu se o glavu verovatno sto puta,
ali sad je to momchina od 14 godina, vishi od mene, chupavi metalac :lol:
koji svira bubnjeve i ima dobro drushtvo i devojchice koje ga zagledaju..
..mojoj se ne svidja..mozda pamti kako joj je napunio kolica lishcem... :heart:

..elem, ja bih rekla da se mora (pre ili kasnije) otvoreno reci roditeljima da
bi mogli i da vaspitaju svoje potomke, kad su ih vec rodili..
..mislim, vaspitace se oni i sami, ali sa mnogo posledica i oziljaka
i po njih i po druge..

http://forum.krstarica.com/showthread.php/75939-tudje-dete-da-li-reagovati-i-kako

..u principu, ako su klinci iole istog uzrasta, reagujem tako shto detetu pricham onako kako bih svom da u trenutku ima fiks ideju da radi neshto glupo..
..ako je mnogo stariji ili ako radi neshto ochigledno namerno, ili ako ne pomaze pricha - bogami tuzakam kod roditelja,
i to odvedem, za ruku ako treba, i "izgrednika" do njih, ako je moguce to izvesti bez scene, naravno.. :lol:

..mislim da je bila josh jedna svezija tema o konfliktima u parkicima,
(chini mi se da sam i tamo repostovala ovo iz 2008 :lol: )
ali ne mogu da je pronadjem..bilo je pametnih komentara i reshenja od raznih forumasha..

Hvala novka na trudu s kopanjem tih postova :D videcu i tu celu temu sa linka da prostudiram kad uhvatim vremena

Znaci slobodno da kazem tudjem detetu - trudicu se da mi ne izleti da viknem, nego lepo :) opet ne bih volela da neko vice na Saru recimo, a ona ne dira nikog, ali dodje do tudjih kolica i sve je zanima, hoce da dohvati igracku, ili cak i dudu ako visi, to joj je zanimljivo,..pa se nekako trudim da sagledam to sve iz obe perspektive..da ne bude moje dete andjelicic a tudja deca bezobrazna..naravno, neka i jesu su bas bas bezobrazna, ali neka i nisu, samo sebicna, u tom uzrastu je valjda taj neki sebicluk i normalan...tu oko drugog rodjendana..pa hoce samo oni odmah sve i sada i drugi im samo smetaju.

sali, zavisi koliko je dete
skoro je neki mali bio bas grub prema jakvu, tj imao je oko 8 godina i fizicki je bio grub, gde god jakov krene on onako ispred njega bahato samo sto ne sedne na njega itd, a mama mu tu i cuti, ja sam mu lepo rekla i bukvalno ga fizicki sklonila sa klackalice, jer je seo na jakovljeve ruke, objasnavajuci mu da ne treba da bude grub, kada je nastavio malo sam povisilala ton, jbg, ne moze da ga ugrozava, pri tom gde god se jakov skloni on za njim, onda je uskocila mama i kao "uredu je, nece vise"

a ima jedan mali, 2,5 god, kao med je, al je jako sebican i sve otima, a jakov svilenko se ne buni, ovaj mu otme sve igracke, njemu bas fino objasnim da izabere koju ce, a jednu da da nama, pa sacekam da dodje mama/dadilja, nekako su mi oni bas mali da bih im ja bilo sta objasnjavala pa obicno sklonim jakova
al gledam kada su vrsnjaci da pustim jakova da se sam bori koliko toliko

mada on se stvarno ne bori, bar je sada u toj fazi, imao je fazu da uhvati igracku i ne pusta, sto mi je bilo ok, brani svoje, sad pusti i ode dalje

Back