Deca 1-3 godine (toddlers)

..odlichno.. :)
..shta ona kaze, da li se promenio u poslednje vreme i kod nje..?

Juče je i kod nje imao epizodu histerije, ali obično je kod nje bolji nego kod nas:(
Ona mu se baš 100% posveti zato što ništa drugo ne radi već samo njega čuva, a ja imam 1000 poslova kad dodjem kući, pa ga možda i to dodatno nervitra. Mada, kako je stariji uključujem ga u kućne poslove, dobije svoju krpicu kad brišemo prašinu. Pre neki dan smo zajedno mutili proju i bio je baš dobar. Samo ne sme da mu bude dosadno.

Ma znam, nego sam malo nervozna danas, izvini i ti ako sam zvučala grubo!
Mini me, super ti je taj sistem i ja radim isto tako, uvek ponudim kompromis i u 90% situacija prihvati, al nekad se bas zainati pa neće, al to je retko. Valjda sam i ja ovih dana opterećena poslovnim problemima, pa sam razdražljivija a i on to sigurno oseti. mada trudim se da budem opuštena koliko mogu i da to pred njim ne pokazujem.

Svi imamo ovakve i onakve dane, to što si nervoznija pa šta sad, nemoj sebe kažnjavati zbog toga, proći će :)

Juče je i kod nje imao epizodu histerije, ali obično je kod nje bolji nego kod nas:(
Ona mu se baš 100% posveti zato što ništa drugo ne radi već samo njega čuva, a ja imam 1000 poslova kad dodjem kući, pa ga možda i to dodatno nervitra. Mada, kako je stariji uključujem ga u kućne poslove, dobije svoju krpicu kad brišemo prašinu. Pre neki dan smo zajedno mutili proju i bio je baš dobar. Samo ne sme da mu bude dosadno.

..pa eto, sve si rekla, faza jeste, a znash i shta mu je okidach.. :)
..sve prodje, samo polako.. :)
..a super je shto radite svashta zajedno, to nikad kod tete a ni u vrticu nece moci da proba.. :)

Kad muti mikserom nabaci kez od uveta do uveta, moraću ga slikati. A juče smo brisali prašinu pa je razbacao DI-DI(dvd) i kažem mu ja- brzo pokupi di-di da se ne ljuti tata. A on jadan skuplja i brzo ih redja, pa mi je došlo smešno kako žuri i sve gleda u vrata dal će tata naići. :heart:

Kad muti mikserom nabaci kez od uveta do uveta, moraću ga slikati. A juče smo brisali prašinu pa je razbacao DI-DI(dvd) i kažem mu ja- brzo pokupi di-di da se ne ljuti tata. A on jadan skuplja i brzo ih redja, pa mi je došlo smešno kako žuri i sve gleda u vrata dal će tata naići. :heart:

..dechak dragi.. :heart:

..i mi mutimo.. :) ..stavljala sam i ovde fotke, sreca beskrajna i mrrrvica prpe od zujeceg chudovishta.. :lol:

Cicak, nemoj pogresno da me razumes, ali mislim da upadas u zamku prevelikog uvazavanja licnosti svog jednogodisnjeg deteta. Sama odluci na koji nacin zelis da ga vaspitas i sta od toga da ocekujes. Ako on spava sa vama i to vam ne smeta, to je vas izbor i pomiri se satim da ce vas udarati nogama i rukama, i da neces moci da ga prebacis u njegov krevet bar jos godinu ipo. Ako se on budi, nece da spava i diktira svoj tempo, ili se pomiri ili menjaj. Posavetuj se kako da se postavis, ignosrises. Mi smo svi deca nekih roditelja, i nasi roditelji, i oni pre njih. Ipak, prva smo generacija koja ima konstantno ovakve probleme. Ako dete nece da spava, vrati ga u krevet, ugasi svetlo, ne razgovaraj sa njim. Nema potrebe da se igras sa njim, palis svetlo, pevas, ljuljas. Kad je bolestan ok, ali zdrav je, prav, sve ima. Maminu ljubav, tatinu paznju, sve uslove. Nadam se da se ne ljutis, ali u takvim situacijama ili se miris sa tim ili se potrudis da to promenis. Isti savet bih dala i Ikici, kad su u pitanju jelo, hrana, kupanje, spavanje, nema tu sta da se moze ili ne, tako je kako je. za slobodno vreme, druzenje i ostalo, uvek se moze ugoditi i prilagoditi detetu.
Nisam ja popustljiva,
Nema kod nas paljenja svetla, igre, nosanja nocu...
Ali kad bi ga vratila u krevetac, on bi celu ulicu digao na noge
Ja ne mogu da ga slusam da kuka.
Onda ga radje legnem na sebe, mazim i kad zaspe,
Lagano spustim pored, a ja se okrenem i spavam,
Ali on sad silazi sam sa kreveta,
Pa se bojim i otprilike posle pola sata ga vratim u krevetac.
Problem je sto sve to trajeeeeeeeeee...
I sto ako ostane sa nama stalno smo u grcu da ne sidje,
iako smo manje vise sve obezbedili ali opet.

Ja sam htela da ga prebacim u njegovu sobicu
da spava u miru
ali mm ne da.
A garantujem da se budi samo zato sto nas cuje i oseti.

Kod baba i deda se ne budi uopste

..ja kapiram da nekim roditeljima to ne smeta, da smeta verovatno bi pokushavali neshto ili trazili savet.. :)

..sa mojim klincima sam ukapirala da haotichan raspored jako poremeti dete, postaje nesigurno, plachljivo, nervozno,
poshto ne zna shta da ochekuje i shta sledi..deshavalo se i deshavace se da im stumbamo dan iz nekog razloga,
ali kad god je moguce gledam da njihov raspored bude primarna tachka oko koje organizujemo sve ostalo..
..tako kuvam, sredjujem kucu, tako odlazimo u velike kupovine ili izlazimo bez njih bilo gde bilo kojim povodom,
tako primamo goste ili odlazimo kod nekog, tako slavimo rodjendane, tako putujemo, tako planiramo smeshtaj i aktivnosti na odmoru..
Slazem se apsolutno!
Ali! Mm pravi najveci problem! Kuci je non stop.
I ne razume sta deci znaci rutina i raspored.

Kad smo mi sami,
sve ide glatko.
Ako je tata tu, sou.

Ja npr.kuvam danas.
Pedja u ogradici, igra se.
Mm je ucio celo jutro i mir u kuci.
Cim je zavrsio ucenje, dolazi kod nas
i uzima ga iz ogradice.
Posle 5 minuta zvoni mu mobilni,
On dolazi kod mene u kuhinju i daje mi dete
ja popizdela!
Kaze mora da obavi poslovni razgovor!

Pedja naravno pruza ruke da ga nosim,
Nece ni da puze...
Ja nista vise ne mogu
nece ogradicu
nece igracke
samo nosanje

mm se vraca posle razgovora i
kaze: e ja moram da idem!

I kako da ne poludi covek?
I ja sam to skontala sa mojima, postanu placljive i razdrazljive. Mnogo sam puta dosla u sukob sa mm dok su bile manje, uvek ga je nerviralo sto moramo sve da podredimo njihovom rasporedu:"moraju li bas da spavaju?", "moraju li da se kupaju?" Videla sam da je kratkorocno lakse ne pridrzavati se rasporeda, dugorocno ne. Ipak, ogradjujem se , svako od nas radi kako zeli i moze.
Tako je!

Joj Ikice, nemoj da to shvatas tako ozbiljno. Ma nigde neces pogresiti, i ako radis sve kako je njemu volja, i ako radis kako je volja tebi. Naidju svima i dani i faze, i nezadovoljstvo, i pitanje:"jesam li bolje mogla, i gde sam pogresila". Tek nas cekaju iskusenja :) Ja sam mnogo gresila sa starijom cerkom, previse stiskala, trazila da sve moze i mora. Sad mi je uzasno zao pa sam mladju razmazila. Ni jedno ni drugo nije po knjigama nit' je idealno, ali tesim se, kao i u svemu, da "da sam bolje znala, ja bih bolje uradila" :) I tebi, i meni, i svakoj zeni, treba vreme za sebe...ja sam to vreme potpuno izgubila, negde izmedju, i pre izvesnog vremena shvatila da sam na korak od nekog, ne bas dobrog, stanja psihe. Decu u vrtic vodim ja, na rodjendane ja,kod dr ja, igram se ja...i pocela sam da tripujem da mogu samo ja...a to me je dodatno isfrustriralo. Sinoc sam prvi put prepustila mm da napravi veceru, okupa ih i stavi u krevet a da sam ja tu. Otisla sam da se tusiram a pre toga ih cokila :) Rekoh mu posle da bih se na ovo lako mogla navici :) Treba malo popustiti, malo manja ocekivanja pred sebe staviti...rastu deca i ovako i onako...

- - - - - - - - - -

Muzevi su nekad pravi odmagaci :)

A hrana.
Ja sto kuvam to se jede.
Ako nece ja ponudim ponovo za sat dva.
I to ne menjam.
Mm ima komentar da je sve bljutavo
a babe kad spreme ukusno
istina jer babe zacine
kod mene toga nema

i medo je generalno dobar
on i ja se sve dogovorimo
ja mu puno pricam i objasnjavam
kad kazem.idem da piskim
On saceka
ili da kuvam
Ako hoce da se igramo ja se igram
posvetim.mu se 100% i on bude zahvalan sto mm kaze
posle igre se ne buni za ogradicu ili kolica

spavanje.
Sve bilo super dok nije napunio 9 meseci i ustao
od tad se borimo
a uvek ista rutina
nekad zaspe
nekad ne

Hvala ti Laural heart: A jeste moj veliki strah i stalno pitanje - da li sam dovoljno dobra mama??? I uvek mislim- mogla sam više, mogla sam bolje. I verovatno da ce tako uvek biti, takva sam, od sebe mnogo zahtevam i uvek mislim da nisam dovoljno dobra! Možda će se sa godinama nešto i promeniti!

A hrana.
Ja sto kuvam to se jede.
Ako nece ja ponudim ponovo za sat dva.
I to ne menjam.
Mm ima komentar da je sve bljutavo
a babe kad spreme ukusno
istina jer babe zacine
kod mene toga nema

i medo je generalno dobar
on i ja se sve dogovorimo
ja mu puno pricam i objasnjavam
kad kazem.idem da piskim
On saceka
ili da kuvam
Ako hoce da se igramo ja se igram
posvetim.mu se 100% i on bude zahvalan sto mm kaze
posle igre se ne buni za ogradicu ili kolica

spavanje.
Sve bilo super dok nije napunio 9 meseci i ustao
od tad se borimo
a uvek ista rutina
nekad zaspe
nekad ne

Ja sam počela da dajem Andriji sve što i mi jedemo, više mu ništa posebno ne spremam.. Samo sada spremam ručak bez mnogo soli i začina pa mi kasnije po želji dodajemo.

Promenice se onda kad ti budes odlucila, i ako i kad ti to budes zelela. Do tada, pokusaj da sve to prihvatas kako dolazi i da se ne pitas previse :) Ma ko moze bolje od tebe? :) To je kao kad gledas neke ljude u divnim brakovima i mislis da je bolji od tvog :) Sad cu da zvucim kao life coach ali stvarno, znas li iskreno nekog ko je bolji od tebe? Znas ljude koji su drugaciji, ali sustinski bolju osobu ne poznajes. :) Sto bi rekli ovde"kad moze luda Sneza..." Sve smo mi dobre bas takve kakve smo. I dobra su nam deca :) Idem sad da se poljubim u rame , i da kao Ruska Jakic sebi kazem "dobar dan lepotice". Nije luda Ruska, svega mi...:)

Hvala ti Laural heart: A jeste moj veliki strah i stalno pitanje - da li sam dovoljno dobra mama??? I uvek mislim- mogla sam više, mogla sam bolje. I verovatno da ce tako uvek biti, takva sam, od sebe mnogo zahtevam i uvek mislim da nisam dovoljno dobra! Možda će se sa godinama nešto i promeniti!

Opet ja da se umešam ;)
Svi prave greške, nemoguće je da sve bude savršeno i što se manje opterećuješ tim bolje.. Ima ona izreka: '' Put do pakla je najčešće popločan najboljim namerama''. Ovo se uglavnom odnosi na roditelje i njihove ''najbolje'' namere kad preteraju.. Odmah da se ogradim i da kažem da mi nije namera da bilo kome ''solim'' pamet, samo bih iznela svoje mišljenje.. i mislim da je bolje da razmišljaš kako si dovoljno dobra ali uvek možeš biti i bolja naravno! U suprotnom ćeš biti nesigurna i svom detetu koje će možda nesvesno to pokušati da ''iskoristi''.. Onako kako misliš o sebi, tako će i drugi misliti o tebi!
A to što sve postižeš skoro sama je za svaku pohvalu i govori samo da si jaka dovoljno i sasvim je u redu da ponekad imaš ''žutu minutu'' a da se za to nikome ne pravdaš :cmok2:

Promenice se onda kad ti budes odlucila, i ako i kad ti to budes zelela. Do tada, pokusaj da sve to prihvatas kako dolazi i da se ne pitas previse :) Ma ko moze bolje od tebe? :) To je kao kad gledas neke ljude u divnim brakovima i mislis da je bolji od tvog :) Sad cu da zvucim kao life coach ali stvarno, znas li iskreno nekog ko je bolji od tebe? Znas ljude koji su drugaciji, ali sustinski bolju osobu ne poznajes. :) Sto bi rekli ovde"kad moze luda Sneza..." Sve smo mi dobre bas takve kakve smo. I dobra su nam deca :) Idem sad da se poljubim u rame , i da kao Ruska Jakic sebi kazem "dobar dan lepotice". Nije luda Ruska, svega mi...:)

:lol: ..nije, nije.. :lol:

I ja sam tako isto, samo sto sam bila sa njim 24/7.
I onda je dosao momenat kad je njemu bilo dosta mene, a i ja sam ukapirala da nisam normalna jer panicim i kod frizera sta ce dete bez mene sat vremena. :roll:
Sad odlazi kod babe i dede, jednih i drugih, skoro svaki dan na 2-3 sata, izlecila sam se. :lol:
Oni uzivaju, mi uzivamo, on uziva, svi zadovoljni.
Ne da nam da ostanemo sa njim, bukvalno nas otera da bi ostao sam kod njih (Boze, cime li ga potkupljuju... :lol:).
I neke banalne stvari mnogo brze i lakse obavimo bez njega, npr. sinoc smo zavrsili nabavku za manje od sat vremena, sto bi sa njegovim trckaranjem po radnji bilo nemoguce.
Od septembra ce u vrtic, zreo je za kolektiv, dosta je bilo baba i deda. :)

E, November, je l' krenuo Jaksa u vrtic? Ne pises nista kako je proslo, ili sam ja propustila...
:think:

..ej, kis, propustih ovo, bash smo neshto vredne danas sa pisanjem.. :)
..trebalo je da krene 1.3. ali zbog noge smo pomerili na 1.4.
a sa tog 1.4 sad chekamo finalnu kontrolu kod fizijatra i posle kod ortopeda koji mu je i stavio gips,
pa onda bozezdravlja krece.. :)
..nadam se tamo sledece nedelje..
..a i on je spreman za vrtic sasvim, josh zimus je bio, nije lud onaj koji je stavio granicu na tri godine, pokazuje se tachnim vec treci put,
kako prilazi treci rodjendan jednostavno vishe nisi dovoljan detetu, trazi chovek vrshnjake.. :)

- - - - - - - - - -

Jao dete ti tradicionalno :) Bog na nebu, kum na zemlji :)

- - - - - - - - - -

Podsetili ste me da sinoc nisam nista kuvala :) Spasena sam jos ove godine dok obe idu u vrtic, mogu nekad i da preskocim, al' sledece....buahahahah

..sledece cesh da dojish i kuvash duple ruchkove, mala sherpica i velika sherpa... ;)

a sa tog 1.4 sad chekamo finalnu kontrolu kod fizijatra i posle kod ortopeda koji mu je i stavio gips,
..a i on je spreman za vrtic sasvim, josh zimus je bio, nije lud onaj koji je stavio granicu na tri godine, pokazuje se tachnim vec treci put,
kako prilazi treci rodjendan jednostavno vishe nisi dovoljan detetu, trazi chovek vrshnjake.. :)

- - - - - - - - - -

..sledece cesh da dojish i kuvash duple ruchkove, mala sherpica i velika sherpa... ;)
:aaa: ne govori to, ne govori toooo
:neutral::rida:

:D

Tacno, i ja sam primetila, jesu babe i dede podetinjile nacisto kad su sa njim, ali nije to to.
Vidim da uziva kad izadjemo sa nekim ko ima dete njegovog uzrasta, malo vise voli devojcice, sa Filipom se maklja non-stop! :roll: :lol:
Javi kako je proslo! :cmok2:

:sad2:
..pile malo.. :(

..mo brojimo puzeve u dvorishtu juche "mama puz, tata puz, seka puz, beba puz, bata puz...i kum puz..".. :lol:
Ти пужеви(голаћи подразумевано) су толика напас' да смо у своје време посипали пепео од дрва и шапурика(роштиљ и тако то)дуШ стаза по првом дворишту тек толико да их не газимо.
И онда...набавио сам патка и патке...ни божијег пужа!!!
А паЧор и патке све набрекли!

Back