Deca 1-3 godine (toddlers)

..birice, presvlachenje i jelo ista pricha sa aleksejem, razumem te u potpunosti.. :fdlan:
..to ako se nadash skorom prestanku bezanja i ludila "saaaam, saaaaaaam" faze.. :dash:

..na sve to, jaksha regresira u razmazenosti posle gipsa, pa jednom rukom drzim malom tanjir ispod brade dok jede "saaaaam"
a drugom hranim konjche od tri cele godine.. :neutral:.. :roll:

Не треба деци пуштати да воде причу. Посебно не треба две особе да га "вијају".

hmm ... daaa ... mislish da ja to ne znam ? :lol:... obuche ga i sveki i muzh samo malo duzhe traje, sa vishe moljenja i slichno ... u principu, kako mu kad dune ... samo je jutarnje menjanje pelena i presvlachenje iz pidzhame u normalnu odecu obavezno uz dreku ...

..birice, presvlachenje i jelo ista pricha sa aleksejem, razumem te u potpunosti.. :fdlan:
..to ako se nadash skorom prestanku bezanja i ludila "saaaam, saaaaaaam" faze.. :dash:

..na sve to, jaksha regresira u razmazenosti posle gipsa, pa jednom rukom drzim malom tanjir ispod brade dok jede "saaaaam"
a drugom hranim konjche od tri cele godine.. :neutral:.. :roll:

ne govori to, ne govori toooo :aaa: .... :cepanje: ...

ma znam ja da ce to da traje , ja i nisam preraslu tu fazu nikad, ako mi neko izvadi neshto iz ruke da pomogne, dobijem napad histerije ... pa na koga ce ako nece na mamu :manikir:

a oboje sa muzhem imamo "laku" narav, pa nece ni mali biti povuchen i mutav :lol:

hmm ... daaa ... mislish da ja to ne znam ? :lol:... obuche ga i sveki i muzh samo malo duzhe traje, sa vishe moljenja i slichno ... u principu, kako mu kad dune ... samo je jutarnje menjanje pelena i presvlachenje iz pidzhame u normalnu odecu obavezno uz dreku ...

Циљне батине. Треба то и то да се обави.

Обавиш - похвала,
необавиш - батине (у складу са узрастом).

Ниво завитлавања, ако се допусти, води само у нове и нове нивое... Сад, неко то воли, неко то види као изградњу креативности у детета.

ja njega ne planiram da tuchem ... dobio je par puta na ruku, kad je hteo da dira stvari opasne po zhivot (ne mosh' ceo stan da uvijesh u sundjer, uvek ima stvari koje nisu bezbedne) i jednom na dupe kad mi je zafrljachio naochare na pod ( ne sluchajno, vec je gledao moju reakciju, mozhda pre oko 2 meseca) i to je to ... ja se mnogo uozbiljim i kazhem ne malo glasnije, ili mu viknem ime ( pod viknem mislim na dignut ton glasa, ne na deranje) i nekako on dosta dobro reaguje na to ... videcemo dalje ... i kod mene nema mozhe-ne mozhe ... ponekad mi bude bash zhao, kad hoce neshto i moli, ali ako ne mozhe, onda ne mozhe ... ali tih stvari ima najmanje ...

ja njega ne planiram da tuchem ... dobio je par puta na ruku, kad je hteo da dira stvari opasne po zhivot (ne mosh' ceo stan da uvijesh u sundjer, uvek ima stvari koje nisu bezbedne) i jednom na dupe kad mi je zafrljachio naochare na pod ( ne sluchajno, vec je gledao moju reakciju, mozhda pre oko 2 meseca) i to je to ... ja se mnogo uozbiljim i kazhem ne malo glasnije, ili mu viknem ime ( pod viknem mislim na dignut ton glasa, ne na deranje) i nekako on dosta dobro reaguje na to ... videcemo dalje ... i kod mene nema mozhe-ne mozhe ... ponekad mi bude bash zhao, kad hoce neshto i moli, ali ako ne mozhe, onda ne mozhe ... ali tih stvari ima najmanje ...

То што си радила, то су батине у складу са узрастом.

Код деце је битно да буду тражене схватљиве, могуће ствари. Да тражење буде јасно, недвосмислено и исход проверен. У случају очекиваног исхода - похвала, иначе у зависности од изведбе: ала биће боље, ако се мукица трудила, а ако није, онда "љутња"...

И пред дететом нема удвојених ауторитета. Једно тражи, друго у најмању руку ћути, ако се не слаже, а ако се слаже - онда подржава.

Ко се не придржава (видети претх. ред - прим. аут.) - удаљити га из дечије околине. Ту мислим пре свега на бабе и деде и на било какав начин их издресирати да се контролишу и да се придржавају претх. реда.

neo wolf bila sam dva puta na uz u ovom ciklusu i jedaput u januaru. ići ću i sledeći mesec. ali kod mene mnogo toga može da ne štima, pa moram još i neke druge stvari isproveravati.
svakako sam trebala ovaj jedan "dnevni" podoj da ukinem, jer ću za par nedelja početi da radim, a svekrva mislim da neće da je doji ahahahhahahahah
htela sam da zadržim rano jutarnji, onaj zornjak i pred spavanje. još sam je ja plus iz svoje lenjosti i komfora dojila i kad ustane ujutru (8-9) da bi bar još pola sata proveli u krevetu....

ako uopšte pitaš zbog dojenja...

Meni bude zao kad podviknem :sad2:
On se rastuzi i pocne donja vilica da mu se trese, kao da ce da place
A meni zaooooooooooooo kao da ne znam.sta radim...
Pa onda ni ne podvikujem, vec mu dam nesto da se zabavi dok mu menjam pelenu.

I ja suki dojim po 5-6 puta dnevno.
Ujutru, pa pred spavanje prepodne, pa popodne, pa jos ako trazi, i uvece jednom-dvaput...
Nesto mi prija da se tako mazimo...

PS. Sinoc ga dojim, a on jednom rukom mazi moju nogu, meni smesno, sve se suudrzavam a on u jednom momentu uhvati tacno dole... joj pukla sam od smeha... nije skontao jer je spavao... ahahahahahahaha... tako je i mm jedan dan capio za muskost, ahahahhaha... kaze prebrojao je sve zvezdice... ahahahahahahahah...
Poraslo nam.dete pa mlatara rukama gde stigne ahahahahaah

Meni bude zao kad podviknem :sad2:
On se rastuzi i pocne donja vilica da mu se trese, kao da ce da place
A meni zaooooooooooooo kao da ne znam.sta radim...
Pa onda ni ne podvikujem, vec mu dam nesto da se zabavi dok mu menjam pelenu.

I ja suki dojim po 5-6 puta dnevno.
Ujutru, pa pred spavanje prepodne, pa popodne, pa jos ako trazi, i uvece jednom-dvaput...
Nesto mi prija da se tako mazimo...

PS. Sinoc ga dojim, a on jednom rukom mazi moju nogu, meni smesno, sve se suudrzavam a on u jednom momentu uhvati tacno dole... joj pukla sam od smeha... nije skontao jer je spavao... ahahahahahahaha... tako je i mm jedan dan capio za muskost, ahahahhaha... kaze prebrojao je sve zvezdice... ahahahahahahahah...
Poraslo nam.dete pa mlatara rukama gde stigne ahahahahaah

joj i meni baš baš prija...

- - - - - - - - - -

ima li koga? brzo brzo jel smem malo kuvanog paradajza da joj stavim u kelerabu????
ajd ajd eno kuva se.... :)

jel normalno da dete od dve i po, pa nadalje, pokazuje veliko interesovanje za intimne delove tela i stalno prica o njima? :lol:
novkaaa :lol:

te me pita gde mi je "jiba" :rotf: ne znam odakle joj to...valjda je zakljucila da su ribica i riba isto, pa onda i ta ribica je riba, jel....
te nabraja ko ima pisu...tacno zna da decaci i cike imaju a mi ostali jel, imamo jibe :neutral:
pa te je kakija, te pikija, te nije, te ovo te ono, te prdnula, pa smrdi (pudava, neto mudi ovde)
iskreno se nadam da ne ide po vrticu i ne brblja non stop...sta ce pomisliti vaspitacice jbte o nama????

Sestrina malecka od druge godine non stop jahala kucu :eek:
sva se zarumeni i oznoji :rumenko:.. pitala sestra doktorku sta da radi
kaze normalno da se u tom uzrastu desavaju slicne stvari i da ce je samo proci
Sestra je onda pustila jedino kad pretera.. da kuca ne bi lispsala, opomene je da je ostavi malo na miru:mrgreen:
.. kuca plisana naravno :lol:
Proslo je posle 2 godine :roll:

Jeste, moja Jana je imala 4 godine kad sam ja bila trudna sa Ivanom pa me pitala
"Tetka, a hoce li i tvoja beba da izadje na tvoju ribicu kao sto smo mami izasli ja i Pavle"
pa je zeni u prodavnici rekla, posle porodjaja
"tetki su sekli stomak da izvade bebu, nije izasla na ribicu"
a kad sam tek ostala trudna, pitala me je da prebacim bebu u njen stomak kroz njenu "rupicu za bebe"
i slag na torti "tetka, a kako je techa stavio bebu u tvoj stomak. a jel kroz ribicu? Jao tetka, onda je on sigurno mnooooogo isprljao ruke..."

i tako dalje, i tako blize...

hahhahahhahahhahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh mnogo smesno.. boli me stomak

moram da vam se požalim na moju divnu familiju....
bili na prvom rođendanu jedne naše rođake (one koja jede pljeskavicu i po 2 parčeta torte) i popizdela sam najstrašnije.
kao prvo 80% ljudi je PUŠILO. u sobi od možda 20 m2. znači mene je gušio dim. i sedi neka tamo žena (prababa od bebe) na niskoj stolici zapalila cigar i duva dim u Lucu i bebu koje se igraju na podu ispred nje. Luca počela da kašlje i baš se onako pošteno zagrcnula suze joj išle. a ja ko furija kad sam skočila, sedela do nje, i onako sa visine viknem Luca ili ćeš ti da ideš iz ove dimčuge ili ćete vi da se tornjate odavde sa tom cigarom :rumenko: ebi ga. kaže žena joj pa izvini i samo se okrenula na drugu stranu....
izgubila sam živce jer je prethodono svako turao nešto u usta Luci. e to me tek nervira. mislim šta ima da mi kljukaju dete. e a niko ništa ne pita, nego najnormalnije št aoni jedu evo ti malo. na čelu sa mojom mamom, koja kao da uživa da joj uvali nešto što "ne sme". valjda misli da je onda ona super baka što eto udovoljava detetu.
i tu sam ispizdela, rekla sam mami i to glasno da svi čuju, da neču da vidim da joj malo malo nešto tura u usta, da ja znam kad treba da jede i šta treba da jede i da to poštuje. ali daj joj malo SLANIH kiflica. vidiš da više voli slano nego slatko. leba vam otkud znate šta dete više voli. so još maltene nije ni probala. grrrr :tiganj::tiganj::tiganj:
i kažem prvo će da pojede za užinu svoju krušku i ako posle toga bude želela JA ću joj dati kiflu jebenu. i naseckam lepo krušku stavim joj u tanjir i lepo je sve sama pojela. još kao za inat onako lepo, nije se ni umazala, jedno po jedno parče. :heart: mamino. i kaće moj teča, pa vidi pojela je!!! ko da je zlatno jaje ili ***** pojela. :eek::eek::eek: kažem ja pa ne razumem vas, zašto ne bi pojela, pa zar vi ne volite krušku??????
joj brate. i dam joj malo kifle, jeble ih kifle, a one slane u pm. posle sam samo gledala da li će joj možda i kolu dati. ili čaj i fiziološki ahahahahhahahahha

hvala bogu pa smo trebali da idemo i na neki drugi rođus pa smo kratko ostali tamo.

mislim inače nisam sad baš nešto panična i nervozna mama, dosta sam opuštena, ali ovo me stvarno izvelo iz takta. i vidim da je ovo tendencija i na nekim drugim slavljima je bilo isto. pušenje, kljukanje joj i ne skidanje cipela u prostoji gde beba puzi i liže pod....
znam da je ne mogu zaštiti od svih zla ovog sveta, ali dok je još ovako mala, želim da živi što zdravije i da koliko mogu utičem na njen način ishrane možda se bude zdravije hranila kad poraste od mene i svih u mojoj krasnoj familiji.

verovatno su me posle olajavali :zper:

a za onanisanje što imam priču ahahahhahahah
učila ja na faksu da je to sasvim normalno od 2-5 godine. i sve kako se ponašati i zašto to rade i bla bla truć. ali....
počela ja da radim u vrtiču i u jednoj grupi mislim maloj znači nekih 3 godine klinci, vreme za spavanje. polegale ih vaspitačice, ja sela sa njima da prepričamo dan, kad ono....kad je krenula kolektivna aktivnost ja samo što se nisam prevrnula sa stolice ahahahhahahahhaha
nisam bila pripremljena na tu scenu, trljaju drljaju dahću crvene se znoje se ahahhahahhahah ko grupnjak bogte. i baš puno njih :)
ali su posle dobro spavali ahahhahahah

i još jedna priča iz starije jaslene grupe: prolazim pored muškog wc, kad ono njih troje oko šolje piške zajedno a jedna devojčica onako opkoračila šolju i stajala do zide i gleda kako ovi piške. pitam ja nju a šta ti radiš ovde, pa gledam piše, ko kakvu pišu ima ahahahhahahhaah
procenjuje dete.

Joj suki... ahahahhahahahah...

Pisi nam ako ti nije mrsko, oko tog njihovog pipkanja. Sta kazu knjige?
Pedja se igra sa pisom kod presvlacenja pelena, i to cim ga pipne, on ko strela ahahahha...
ja kuliram, pustim ga, kao nesto radim,
da ne pomisli dete da ga gledam(mada je on jos mali),
Ali nekad zurim i ne mogu da cekam dok se on izigra
a s druge strane ne bih da mu to uskracujem
da bude nezadovoljan.
Jel preterujem?

I ima ponovo ono za presvlacenje da stavljam jer se posle ispiski.
Moja mama stavlja uvek, i me pita sto ja ne stavljam. mislim se zeno
ti ga presvuces 3 nedeljno ja svaki dan 10 puta, okani me se, ne stizem.
Jos mi kaze kad ti se popiski 5 puta na krevet stavljaces. ahahahahah
rekoh, on se dosad popiskio 55 puta, i preziveli svi. ahahahah

Samo da vam se javim. Ispisaste stranice i stranice, ali sam uspela malo da vas pohvatam, kada stignem pisacu i deteljnije.

Stigli smo u petak uvece. Junior je poceo u petak (vec na putu) da kaslje i curi mu nos :roll: Sinoc je toliko kasljao da je povracao (nakoliko puta), sada nemam vise ciste krevetnine jer jedinu sto imam je na krevetu a ostalo se susi (nisam verovala da ce mi ovako nedostajati radijatori iz stana) i osusice se za mozda nedelju dana, jer napolju pada kisa i jako je vlazan vazduh.

Izgleda da opet ima onaj rhinititis ili kako li se vec zove. Preko dana mu curi nos, a kada legne kaslje li kaslje. Vec mu se 4 ili 5 put to desava. Za sada nema povisenu T, povraca zbog kaslja, ali je ok raspolozen, kada je napolju. Unutra nas urnise. Dosadno mu je. Nadam se da ce sledecih dana stici i paket sa njegovim igrackama, jer sam u kofer spakovala samo najdraze, ali mu one brzo dosade. Sve se nadam da se granuti sunce pa kada se probudi iz dnevnog spavanja odemo u setnju ili do glavnog grada gde je festival cokolade (poslednji dan :sad2:). Ako ne, onda cemo dogodine.

Jedino mi je zao sto ovako zapocinjemo "nov zivot" ali se nadam da ce Marisol i `operil odraditi svoje. Inhalator nas stize postom :roll: Ko je mislio da ce nam odmah trebati :dash:

Ljubim vas puno i nadam se da cu stici da vam se javim, samo da nam uvedu redovni internet i da Junior malo ozdravi.

:cmok: za drugare.

Au, isčitah vas sad o tom pipkanju, pa jel moguće da to tako rano kreće?? Bljak kako je to meni grozno. Msm, gican je isto ko i Čičkavin mali u tom periodu se igrao pišom, a preeee nekih mesec dana okrenuo se na stomak dok sam ga presvlačila i ruke dole i guzicom gore dole :eek: :sad2: Ja se šokirala i mahinalno reko nemoj bre, okreni se, bljak. Znaaaaaaam da sam pogrešila i stvarno se kontrolišem ali nisam imala pojma da to tako rano i tako nekako intenzivno kreće. Bog nek nam pomogne!

Mini, samo opusteno i iskuliraj sledeci put, da ne misli da radi nesto lose. ;)

Ne bih ni ja znala da dever nema dva decaka, pa u prici pomenemo.

Meni smesno kako se Pedja uozbilji dok se igra, u fazonu:"Covece kakva je ovo sprava, sta je ovo!" :mrgreen:
A u kadici dok mu navlacimo pisu, mm to radi odnedavno, isto se uozbilji, pa blagi kez. ahahahhahahahahha...

Ja ne znam.do kad se njima navlaci pisa?
Tj.do kad im to roditelji rade? Jel dok ne nauce sami?
I da li je bolje da mama ili tata to rade?

- - - - - - - - - -

Muskarcima se citav zivot, od rodjenja, vrti oko pise i navlacenja... ahahahahahhahaha...

..ja sam se bavila tim dok se nije "otvorila" skroz, kad se setim, prilikom nekog presvlachenja ili posle kupanja..
..kad ih tata oblachi posle kupanja, onda on, naravno, ali redje se to deshavalo..
..povuchesh koliko moze, zadrzish sekundu dve i pustish..koliko ih pipamo i inache dok
ih operesh i namazesh, nisu to registrovali kao neshto bitno..

..od tad otvorimo kad se kupaju, operemo sve i zatvorimo..
..negde oko dve ili dve i po vec umeju sami,
a otprilike od tri ih tata kupa, ne bash iskljuchivo, ali kad god moze..
..mislim - nece ostati neokupani ako tata nije tu.. :)

moje dete danas bilo sa ocem i babom u poseti nekoj baba-tetki ... ja radila, naravno, nisam bila kuci :roll:... prvo su mu dali da jede chokoladno jaje ( on bash loshe reaguje na soju i mleko, pa ima kuci specijalnu chokoladu, a inache mu pravim kolache,modifikujem recepte --- ovo samo za one neupucene, da ne misle, da sam popeezdela zbog slatkisha), pa je prosuo svoju uzhinu(koju su poneli) na pod bez posledica, a na kraju shlag na tortu : nashli ga kako jede iz tanjirica za macu, a komentar: svezhe je , kuvano belo meso, nece mu biti nishta ( neka mnogo snob maca) ... popodne dok mi je muzh prichao, napravila sam kao "okej je, nemojte vishe tako" facu ... ali ako me nije spichio inFRakt ... :dash:

Mame devojcica, jel cistite bebi pishu i iznutra?

Negde procitah da treba da se cisti sa vaticom i bebi-uljem iznutra, ali opet bojim se da ne preteram..dok je bila novorodjence nisam, tada su mi rekli da je to zastitni sloj i da se ne dira..jedino ako udje kaka unutra, onda sam cistila..e, sad, u principu i nema sta da se cisti, ali ne znam nikad jel treba da radim to preventivno ili ne? Neko cisti sa fiziolskim..

Novka, pominjes navlacenje kod presvlacenja?
Jesi ti cesce to radila? Pri svakom menjanju pelena ili kako?

Mi samo kad kupamo, u vodi, tako su nam rekli, da ne radimo na suvo.

..ne, jednom u toku dana, nekad kad se presvlachimo, nekad posle kupanja, kako mi se namesti..
..nekad sam i preskochila, a verovatno sam nekad i ponovila posle kupanja, iako sam i ranije u toku dana.. :lol:

..ne opterecuj se, povuci, operi i zaboravi do sutra.. sve to dodje na svoje, pre ili kasnije.. :)

Back