Deca 1-3 godine (toddlers)

..ja sam chichak-mama, nosim decu dok god hoce.. :lol: ..to ionako mozesh godinu-dve, posle nema vishe.. :)

..ikice, ne treba da stavish sebe ispred njega shto se ovog pitanja tiche, ali ne pomazesh mu povladjujuci mu..
..to je bebeci pubertet, uchenje o strukturi sveta oko njega..jasne granice i doslednost, onda se osecaju sigurni kad pipkaju oko tih granica..

Ja kad čujem to, joj pa žena razmazila dete, eto stalno ga nosa, vezano za nju, baš mu je dopustila itd. naježim se :eek: Pa se pitam, pa kada ćeš ako ne sada?! Svako radi onako kako mu odgovara..

Ok, razumem, potonula sam bas i ne treba mi da mi neko drzi predavanja! Ako neko iznese svoj problem najmanje ocekuje da mu neko odbrusi, a ovde smo bar uvek jedne drugima pruzale podrsku! Znam da sam ja sama kriva sto je tako. Nije mi žao sto svo slobodno vreme posvećujem svom detetu, jer on mi je najvažniji na svetu. Lako je biti super mama kad imas pomoć sa svih strana, nego ajd radi sve sama i budi uvek u top formi i raspoložena, a uz to i bez plate 3 meseca! Promašena tema izgleda, izvinjavam se!

- - - - - - - - - -

..ja sam chichak-mama, nosim decu dok god hoce.. :lol: ..to ionako mozesh godinu-dve, posle nema vishe.. :)

..ikice, ne treba da stavish sebe ispred njega shto se ovog pitanja tiche, ali ne pomazesh mu povladjujuci mu..
..to je bebeci pubertet, uchenje o strukturi sveta oko njega..jasne granice i doslednost, onda se osecaju sigurni kad pipkaju oko tih granica..

Hvala November, od tebe uvek prave i iskrene reči, pravi si drug!

Ok, razumem, potonula sam bas i ne treba mi da mi neko drzi predavanja! Ako neko iznese svoj problem najmanje ocekuje da mu neko odbrusi, a ovde smo bar uvek jedne drugima pruzale podrsku! Znam da sam ja sama kriva sto je tako. Nije mi žao sto svo slobodno vreme posvećujem svom detetu, jer on mi je najvažniji na svetu. Lako je biti super mama kad imas pomoć sa svih strana, nego ajd radi sve sama i budi uvek u top formi i raspoložena, a uz to i bez plate 3 meseca! Promašena tema izgleda, izvinjavam se!

- - - - - - - - - -

Hvala November, od tebe uvek prave i iskrene reči, pravi si drug!

Nemoj toliko da primas sve k srcu, pa i zabica je napisala kad ces oko njega da se majes ako ne sada?
Tesko je ako nemas pomoc sa strane, ali ima i mama koje su takve prirode, navika da su sklone da i kad bas ne mora one se podmetnu i sve urade same. E u tim situacijama koje se sigurno bar nekad pojave, gledaj da ukrades vreme/predah za sebe. Neki luft sebi da das, onda ces vedrije i lakse da teras dalje sa svim obavezama.

:lol: :zag:

..a tantrumi dodju i prodju, neko ce imati pet godishnje, neko pet dnevno, ali to je do karaktera..samo ako ne oseti da deluje, tj ako ste dosledni, proredice se i nestati.. :)

Pa to kontam da je najvažnije, da ne dobije sve što hoće.

Nemam pojma, on uglavnom zaista ne tera po svom, a za neke stvari grize.
Evo juče nosim ja njega na spavanje i on hoće da pali/gasi svetlo, imamo na dnu stepeništa i na vrhu prekidač, da bih ubrzala proces odlaska na spavanje reko nemoj ovaj ajde idemo do onog drugog pa gasi. I on bez pogovora. Jednom, dva put (da se on pita to bi celo podne trajalo), reko ajde još jednom ugasi i gotovo, i tako i bi.Msm, nije se kezio, ništa. Isto i u radnji juče, oće tets reko budeš li vikao nema šanse da ćeš dobiti keks. Šapne (oće tets) :lol: Stavim plazmu u kolica,on neki drugi, oće to! Dobio si keks i gotovo, nema drugo. I ništa, nije se bunio. Pa smo došli do hleba-oće eba, a oči pune suza jer konta da neće dobtit, reko ne može sad hleb da se ovde jede dobićeš kiflu, on kao - može.

Eto da pitam taman, šta mislite konkretno o ovome što sam napisala.To se pitam neko vreme baš. Msm, to su dve situacije recimo juče, od tipa dvaes' gde je više insistirao na nečemu i kao nekim kompromisom smo rešili, da ne dobije baš to što hoće već nešto što je prihvatljivije i meni i njemu.Al opet dobio je.Nije da nije.Al nije baš to što je hteo.Hm...:think:

Nemoj toliko da primas sve k srcu, pa i zabica je napisala kad ces oko njega da se majes ako ne sada?
Tesko je ako nemas pomoc sa strane, ali ima i mama koje su takve prirode, navika da su sklone da i kad bas ne mora one se podmetnu i sve urade same. E u tim situacijama koje se sigurno bar nekad pojave, gledaj da ukrades vreme/predah za sebe. Neki luft sebi da das, onda ces vedrije i lakse da teras dalje sa svim obavezama.

Pa da, nisam mislila ništa loše! Ja sam isto takva mama, i 95 % stvari radim ja oko deteta i nemam pomoć sa strane osim što mm pomogne.. Sory Ikice ako si moj komentar shvatila kao predavanje. Ja sam to napisala iz svog iskustva i ja sam navikla dete već sada na svašta ali mi je izgleda tako odgovaralo. Posle ćemo menjati :lol:
:cmok2: Nisam htela nikoga da napadam ;)

citam vas i pripremam se na vreme :D
sto kaze mini me
ja sam mu od cetvrtog meseca, taman kad prodjose 'glavobolje' zbog napredovanja, grcica i cuda, uvela rutinu, tj, poceli da ga kupamo posle slagalice, sikenje i spavanje
on zaspi bez ikakvih peripetija oko njega, bude poprilicno umoran i sto bi se re reklo, gotov... te je dovoljan samo taj mali finis u vidu kupanja i na pola sikenja on je u carstvu snova
sad od promene sata kupamo se posle osam, vec oko pola devet je u krevetu
spava sam u svom kreveticu, u nasem krevetu je samo za ono jedno sikenje u toku noci, oko dva, tri, i ono prvo jutarnje oko pet il 6
tada mi je lakse tako lezeci....
inace ja sam bila ta kojoj je odgovaralo da spava s njim prva dva meseca, a tada je moj dragi odlucio da mi 'ne da' vec lepo svako u svoj krevet :D
moram priznati da sam od tada pocela lepse da spavam, mislim, meni i sad nekada dodje da ga uzmem i privijem uz sebe i da tako zaspimo
pa ko ne bi voleo da je usukan sa malom guzom
al sva se izlomim, ne mogu lepo da se opruzim , rasirim, opustim, sva budem u grcu i u grcu se probudim :mrgreen:
i tako
sad je imao ovih dana malo cesca budjenja nocu, dal su zubi il onaj 4 month sleep regression, ko ce ga znati, ali sad je opet sve ok :)
a preko dana odrema i po 3 puta
eno dremao je jedno pola sata oko 7 ujutru, (ebi ga, rano se digne, pa mu se prispava hehhe )
i sad drema, tj spava, evo vec nekih sat i po.... obicno ima jos jednu dremku od sat i po, dva oko dva, tri posle podne....
ona prva jutranja mu je jedina kratka, to mu je samo jutarnje osvezenje :D
i totalna sam nemajka, i nosanje smo skoro skroz proredili, mislim ne skroz, ali smo po ceo dan uglavnom na podu, tu se igramo, tu spava, na rukama je uvece pred kupanje, kada se unervozi malo i to je to....
naravno i po potrebi ako ima neku 'epizodicu' al sve redje
uglavnom, on je toliko dobar da se ja nekad pitam jel on moje dete :mrgreen:
:zblesav: hahaha, ma strasno
moji matorci celu prvu godinu sa mnom nisu spavali, bila sam nemoguca....
kontam da me to ceka garant s drugim heheh

..pa nije poenta ni da nishta ne dobije, vec upravo to - kompromis gde god moze..ne treba da mu ubijesh volju da pita, samo da nauchi da pita lepo i prihvati odgovor i
kad mu se ne svidja..a ako mu se bash ne svidja, onda moze i da pregovara, naravno, i to je umetnost koju neki ne savladaju ni kao matori.. :lol:
..deca bi jako volela da odluchuju i ja ih pushtam da sami biraju sve shto je moguce.. :)
..malo to i zloupotrebljavam, pa kad kaze da nece da sredjuje sobu lako ga navuchem pitranjem "hocesh autice ili kocke da skupljash prvo?" :)
ili ako vidim da je umoran ili je vec kasno "shta da skupljam ja, autice ili kocke? ..ok, ti onda ovo drugo"..

..jako rano sam ih navikla i na "hocu, samo sachekaj da.." varijantu, mame imaju obichaj da skoche u sekundi kad dete trazi neshto, pa je posle muka kad objektivno ne mozesh odmah..
..naravno da je to chekanje minimalno, ali nekad to radim i kad ne moram, jednostavno vezbamo strpljenje i poverenje.. :)

a inace, koga kod znam, deca su im uzivala u kupanju
bar tako tvrde
e sad, ovaj moj uopste, mislim, ne pokazuje nikakvo odusevljenje, al nije ni uplasen
on to 'odradi' onako cutke i mirno :D hahaha
mukica, on se od rodjenja, pa eto do pre nekih mesec i po, kao sto rekoh kupao kad je stigao, bila zima, pa i zbog toga ga nismo kupali svako vece, no ne bih rekla da je zbog toga
on se vec duze vreme kupa svaku noc i opet isto
mrtav ladan
ja sve kao pokusavam da mu ucinim zanimljivim, pa pricam, pevam, buckam vodu
a on me pogleda u fazonu "aj zavrsi leba ti i ispiraj me" :zblesav: :D

Kod nas je raspored uvek isti, jutarnje budjenje 8-8.30, dnevno spavanje od 13-15h, vecernje u 21h. Medjutim, mnogo je vezan za mene i šta god treba da se uradi oko njega uvek radim ja. Ponekad budem jako umorna, jer ujutru ustajem rano-5-5,30, idem na posao, žurim nazad da ga preuzmem, poslepodne kuvam, ako je lepo vreme vodim ga u šetnju i tako u krug. Nemam mogućnosti da nikada nigde odem sama i napunim baterije, čak i u komšiluk nikad nisam otišla sama nego sam uvek vodila i Paku. Ta vezanost se polako otima kontroli jer pon ceo dan ide za mnom, jedva odem u wc bez njega, a i tad lupa na vrata i čeka me da izadjem. Verovatno je i to dovelo do toga da mu nekad dopustim i nešto što ne bi trebalo. Svo slobodno vreme posvećujem njemu i trudim se da to vreme bude kvalitetno. Jedino vreme koje posvećujem sebi je uveče kad zaspi, i tada se na brzinu istuširam i to je to. Odmorim se malo jedino kad mi dodje mama, jer nju obožava i onda me malo ostavi na miru. Znam da je moj pristup i stavljanje sebe na zadnje mesto potpuno pogrešno, ali i to će se valjda jednom promeniti. Danas sam u minus fazi, na poslu je haos firma u krizi, pa me i to dodatno nervira i baš sam potonula. Zato sam vas sad mao udavila, ali morala sam nekome da se izjadam, a znam da me vi razumete!

I ja sam tako isto, samo sto sam bila sa njim 24/7.
I onda je dosao momenat kad je njemu bilo dosta mene, a i ja sam ukapirala da nisam normalna jer panicim i kod frizera sta ce dete bez mene sat vremena. :roll:
Sad odlazi kod babe i dede, jednih i drugih, skoro svaki dan na 2-3 sata, izlecila sam se. :lol:
Oni uzivaju, mi uzivamo, on uziva, svi zadovoljni.
Ne da nam da ostanemo sa njim, bukvalno nas otera da bi ostao sam kod njih (Boze, cime li ga potkupljuju... :lol:).
I neke banalne stvari mnogo brze i lakse obavimo bez njega, npr. sinoc smo zavrsili nabavku za manje od sat vremena, sto bi sa njegovim trckaranjem po radnji bilo nemoguce.
Od septembra ce u vrtic, zreo je za kolektiv, dosta je bilo baba i deda. :)

E, November, je l' krenuo Jaksa u vrtic? Ne pises nista kako je proslo, ili sam ja propustila... :think:

..pa nije poenta ni da nishta ne dobije, vec upravo to - kompromis gde god moze..ne treba da mu ubijesh volju da pita, samo da nauchi da pita lepo i prihvati odgovor i
kad mu se ne svidja..a ako mu se bash ne svidja, onda moze i da pregovara, naravno, i to je umetnost koju neki ne savladaju ni kao matori.. :lol:
..deca bi jako volela da odluchuju i ja ih pushtam da sami biraju sve shto je moguce.. :)
..malo to i zloupotrebljavam, pa kad kaze da nece da sredjuje sobu lako ga navuchem pitranjem "hocesh autice ili kocke da skupljash prvo?" :)
ili ako vidim da je umoran ili je vec kasno "shta da skupljam ja, autice ili kocke? ..ok, ti onda ovo drugo"..

..jako rano sam ih navikla i na "hocu, samo sachekaj da.." varijantu, mame imaju obichaj da skoche u sekundi kad dete trazi neshto, pa je posle muka kad objektivno ne mozesh odmah..
..naravno da je to chekanje minimalno, ali nekad to radim i kad ne moram, jednostavno vezbamo strpljenje i poverenje.. :)

citah sad negde da su i te vaze "ne" veoma korisne za decu, mislim kao da nije ni dobro kad su deca uvek poslusna
kao treba da nauce i da se suprotstave, a prvo naravno vezbaju na mami i tati :)
valjda su i neka istrazivanja pokazala da se prvo 'navuku' na drogu poslusna deca
jer ne znaju da kazu "ne"
poslusno i dobro dete uglavnom nije isto, a cesto se poistovecuje....

..bokice - slagalica je vremenski reper za 95% mama :rotf: ..neverovatno.. :lol:
..za pod :ok:
..a za drugo, mozda ti se smeshka par-nepar pricha, kao moja.. :lol:

hahaha
zeznuli me s promenom vremena :)
sad sam pomerila sve za sat posle slagalice jer kao 'pripremamo' se za lepo vreme, ipak ne mislim iz setnje ili parka kuci da trcimo u sedam uvece zbog kupanja, a napolju uveliko jos dan :D
kontam da je to ok? msm zbog promene sata, i god. doba?

a u ovo par, nepar ja sam sigurna, :D
sto bi moja baba rekla za moju sestru i mene 'jedno ko zatecena a druga ko dovedena " haha

Jao,kako se ovo obije o glavu.
-Mama, mogu da cltam flomastelima?
-Mozes.
-Mama, mogu sad ovaj cuveni flomaster?
-Mozes.
-Mama, a mogu i ovaj plavi?
-Mozes.
-Mama, a mogu dlugi papil?
-Mozes.
-Mama, a moze zeleni flomestel po ovom papilu?
....
I tako... :lol:

Uvek se setim onog vica pticicicici. :lol:

a inace, koga kod znam, deca su im uzivala u kupanju
bar tako tvrde
e sad, ovaj moj uopste, mislim, ne pokazuje nikakvo odusevljenje, al nije ni uplasen
on to 'odradi' onako cutke i mirno :D hahaha
mukica, on se od rodjenja, pa eto do pre nekih mesec i po, kao sto rekoh kupao kad je stigao, bila zima, pa i zbog toga ga nismo kupali svako vece, no ne bih rekla da je zbog toga
on se vec duze vreme kupa svaku noc i opet isto
mrtav ladan
ja sve kao pokusavam da mu ucinim zanimljivim, pa pricam, pevam, buckam vodu
a on me pogleda u fazonu "aj zavrsi leba ti i ispiraj me" :zblesav: :D

..moja cerka je pochela da voli kupanje sa jedno tri godine, odoka.. :roll:
..do tad je kukala ili bila u fazonu kao prle, aj kad morash, ali pozuri.. :)
..ova trojica su voleli, neko vishe neko manje i nekad vishe nekad manje, osim jakshe koji je od prvog dana bio fasciniran i odushevljen i
obozavao je kupanje i vodu uopshte i sve to do iza drugog rodjendana i prvog letovanja na kom je ushao u vodu 17-og
dana prvi put.. :neutral:

Ovo boldovano je identično kod nas. Nikad ja ne skačem kad nešto hoće, uglavnom je čekaj da ovo pa ćeš ono.I on zaista čeka. Kad je imao godinu ipo, brate, beba skoro drugarica kad je videla da on u njegovoj stolici čeka da mu spremim da jede šokirala se - i šta, on tako tu čeka? :lol: Pa reko, da. Naravno, nekad ima manje strpljenja ali zaista generalno je strpljiv baš.

Dobro je, za sad.I ja to uglavnom konstatujem da je dobar al kad krene sa tantrumima moram priznati da se obeshrabrim i pomislim da će biti razmaženo derište i to.Mm me uglavnom spusti al šta ću.

Jao,kako se ovo obije o glavu.
-Mama, mogu da cltam flomastelima?
-Mozes.
-Mama, mogu sad ovaj cuveni flomaster?
-Mozes.
-Mama, a mogu i ovaj plavi?
-Mozes.
-Mama, a mogu dlugi papil?
-Mozes.
-Mama, a moze zeleni flomestel po ovom papilu?
....
I tako... :lol:

Uvek se setim onog vica pticicicici. :lol:

.. :lol:
..mozda sam pisala vec, ali 1000 pitanja dnevno i mozak koji shlajfuje povremeno od besmislenosti istih
su se meni isplatili stoprocentno kad me je troipogodishnjak lepo, opushteno i usputno pitao da li moze na terasu da iznese stolicu da ubere list sa drveta ispred terase
(koje je btw jedno metar od ivice ograde)
..treci sprat.. :neutral:
..terasa..
..ograda..
..stolica..
..metar daleko..

:pljus:

.. :lol:
..mozda sam pisala vec, ali 1000 pitanja dnevno i mozak koji shlajfuje povremeno od besmislenosti istih
su se meni isplatili stoprocentno kad me je troipogodishnjak lepo, opushteno i usputno pitao da li moze na terasu da iznese stolicu da ubere list sa drveta ispred terase
(koje je btw jedno metar od ivice ograde)
..treci sprat.. :neutral:
..terasa..
..ograda..
..stolica..
..metar daleko..

:pljus:

:sad2:

Cuti, dobro je da je pitao.

citah sad negde da su i te vaze "ne" veoma korisne za decu, mislim kao da nije ni dobro kad su deca uvek poslusna
kao treba da nauce i da se suprotstave, a prvo naravno vezbaju na mami i tati :)
valjda su i neka istrazivanja pokazala da se prvo 'navuku' na drogu poslusna deca

Apsolutno tačno sve što kažeš.

Baš pitam druga za malu od njegove sestre koja je kao gican moj negde, kaže histeriše odavno samo tako a bila kod bake nedelju dana i mirnaaaa, bubica.Pa onda joj baka došla kući kod njih da je čuva, mala pre podne odlična, kako joj roditelji dodju s posla tako poludi,histeriše i to :eek:
Tako da je to verovatno to što kažeš da vežbaju na roditeljima najviše, mi smo ti sa kojima najčešće i dolazi u sukob, koji im damo ili ne damo, kojima u principu i treba da se dokazuju i sa kojima dele prostor koji brane :) Babe, dede i ostali im i onako skoro sve dozvoljavaju, sa njima i ne mogu da vežbaju, sateraju ih jadne :lol: Brate, ja pitam mamu šta rade, gicanović bio kod njih, kaže mama evo puzimo, reko ko puzi? Kaže pa ja, on kaže ade bako puzi i gleda me kako puzim i valja se od smeha. Onda kad je došao kući kaže on meni mama puzi, reko oću sutra malo, kad odeš kod babe nek ti ona puzi kad te tako učila, mama ne puzi. Pomirio se s tim. :lol:

Pa da, nisam mislila ništa loše! Ja sam isto takva mama, i 95 % stvari radim ja oko deteta i nemam pomoć sa strane osim što mm pomogne.. Sory Ikice ako si moj komentar shvatila kao predavanje. Ja sam to napisala iz svog iskustva i ja sam navikla dete već sada na svašta ali mi je izgleda tako odgovaralo. Posle ćemo menjati :lol:
:cmok2: Nisam htela nikoga da napadam ;)

Ma znam, nego sam malo nervozna danas, izvini i ti ako sam zvučala grubo!
Mini me, super ti je taj sistem i ja radim isto tako, uvek ponudim kompromis i u 90% situacija prihvati, al nekad se bas zainati pa neće, al to je retko. Valjda sam i ja ovih dana opterećena poslovnim problemima, pa sam razdražljivija a i on to sigurno oseti. mada trudim se da budem opuštena koliko mogu i da to pred njim ne pokazujem.

..pa naravno, ne fazu imaju sva deca, ali od roditeljskog stava prema tom ne - zavisi kako ce oni doziveti
ideju suprotstavljanja ili izrazavanja svoje volje..
..ponekad, im treba i popustiti za to ne, ali kad su maaalko, veci, oko treceg rodjendana,
pa ih upozoriti na posledice i pustiti ih i da pogreshe u odluci da ostanu dosledni svom ne.. :lol:
..ma..sto pricha za sto dana, kao i u svakom periodu.. :)
..i famozna rechenica iz neke knjige, za ovaj uzrast "u ovom periodu, vashe dete ce prelaziti iz jedne zabrinjavajuce faze ponashanja u drugu" :lol:

- - - - - - - - - -

:sad2:

Cuti, dobro je da je pitao.

..to i kazem, samo nek pitaju, ma za svaku boju flomastera posebno, samo nek pitaju.. :sad2:

..ikice, ko ga chuva dok si na poslu..?

Čuva ga jedna divna žena koju obožava. Jako sam zadovoljna kako ga čuva, uopšte ne uključuju tv niti kompjuter nego se celo pre podne igraju, čitaju, idu u šetnju. Mislim da bolju ženu nisam mogla naći, pošto ovu poznajem već dugo, bila nam je komšinica u starom stanu i družili smo se još dok se Paka nije rodio. Volela bih da ga ona čuva do 3 godine, pa posle će u vrtić. Jedino me finansijska situacija možda natera da od septembra krene.

Čuva ga jedna divna žena koju obožava. Jako sam zadovoljna kako ga čuva, uopšte ne uključuju tv niti kompjuter nego se celo pre podne igraju, čitaju, idu u šetnju. Mislim da bolju ženu nisam mogla naći, pošto ovu poznajem već dugo, bila nam je komšinica u starom stanu i družili smo se još dok se Paka nije rodio. Volela bih da ga ona čuva do 3 godine, pa posle će u vrtić. Jedino me finansijska situacija možda natera da od septembra krene.

..odlichno.. :)
..shta ona kaze, da li se promenio u poslednje vreme i kod nje..?

Ma znam, nego sam malo nervozna danas, izvini i ti ako sam zvučala grubo!
Mini me, super ti je taj sistem i ja radim isto tako, uvek ponudim kompromis i u 90% situacija prihvati, al nekad se bas zainati pa neće, al to je retko. Valjda sam i ja ovih dana opterećena poslovnim problemima, pa sam razdražljivija a i on to sigurno oseti. mada trudim se da budem opuštena koliko mogu i da to pred njim ne pokazujem.

Razumem te i drž' se! :)

Back