Deca 1-3 godine (toddlers)

154856_10151278077864117_1128675138_n.jpg

..za zabrinute.. :)

:cmok2: .... ne mogu repku da dam :confused:

... samo me brine vishe ovo oko mleka, on nije pio od ponedeljka, skoro pa nedelju dana ... ali valjda mu nece biti nishta, jer sad posti jadnik i od mlechnih proizvoda koje mozhe ( jogurt i pavlaka ), valjda nece biti nekih posledica ... mada eto chitala sam o deci koja iz prostog hira po par meseci jedu samo 2-3 stvari ili neshto uopshte nece, pa nemaju nekih vecim problema kad ih prodju bubice ... Armin je danas vec malo i vrishtao jer je chekao na kraju rituala pred spavanje mlekce, kad ono medjutim : chajic ... bem ti nemajku :dash:

Питање за Ију и друге.. ако нисам побркао ове године си са бебом путовала у иностранство авионом? а пошто и ми планирамо ове године неки лет, на други континент, а син у то време још неће напунити 2 године, кажи ми да ли на аеродрому, царини траже неки доказ да је дете вакцинисано, ако да, мало објасни.. чисто да будем информисан. Поздрав

Trazili su samo pasos.

Gde putujete?

Једна од држава азијског континента. Хвала на одг..

Mi smo putovala unutar EU (iz Peste za Dublin) pa ne znam da li to pravi razliku?

Ponesite dosta tecnosti (mi smo poneli 3 polulitarske Rose i tri polulitarska imlek mleka), dve-tri kase koje ne morate zagrevati (good night, od koje smo jednu i vratili nazad), mi smo poneli i kg banane koje smo jeli usput a ostalo bacila na aerodromu i dva mala pakovanja plazma keksa. POneli smo jednokratni podmetac, 5-6 pelena i vl maramice. Nisu pravili problema i nisu merili detetovu torbu. Nase jesu. Mogli smo i poneti jedna kisobran kolica (neke avio kompanije imaju lim od 10kg, nas nisu merili). Ja samo u njegovu torbu pakovala sve sto cu nositi u avion, a u moj ruksak ono sto mi treba do aerodorma i na samom aerodromu. Ispostavilo se da je to bila dobra odluka. Ponesite i rezervnu odecu za sebe i bebu.

Ako idete kod prijatelja zamolite ih da vam spreme mleko, vodu i neko voce da vas ceka. A ako idete u hotel/motel/hostel/apartman ponesite sve za pola dana u donjem prtljagu.

Ja sam ponela 3-4 autica, 2-3 knjige i iPhone sa crtacima (koji nas je spasao u par navrata). Dok cekate avion pusti dete da se dobro istrci i pre pasoske kontrole dobro je presvuci ga, cak i ako je pelena polu-prazna. Lakse je nego u avionu. U avionu moze trcati izmedju redova kada se vec odvezu pojasevi, ali Junior je bio relativno miran pa nije bilo potrebe za tim. I ostala deca su bila ok.

Nas let je trajao oko 3 sata, ali smo polazili iz Peste. Malo je bilo komplikovano izorganizovati sve, ali nekako smo uspeli. Ne znam koju daljinu vi letite, ali smislite jos pre leta zanimaciju pa ce vam biti mnogo lakse.

Ako imas jos neka pitanja, posalji mi pp, da ne spamujemo ;)

Lep odmor i prijatan let.

Питање за Ију и друге.. ако нисам побркао ове године си са бебом путовала у иностранство авионом? а пошто и ми планирамо ове године неки лет, на други континент, а син у то време још неће напунити 2 године, кажи ми да ли на аеродрому, царини траже неки доказ да је дете вакцинисано, ако да, мало објасни.. чисто да будем информисан. Поздрав
u koju državu idete?jel vam treba viza?...u zavisnosti od države i vize zavisi i da li treba neka ekstra vakcinacija,a ne od kontinenta zavisi...ovako ti ne traže na avionu,ili na čekiranju...e sad vodim idete u neku od azijskim država...to onda proverite obavezno za dodatnu vakcinaciju da li je potrebna!!!!

Poslednja izmena:
Birice i Luca se još pati sa stolicom. Dva dana je imala T, malo povraćala ali nije imala proliv. i taman prođe T i povraćanje, ja ukinem dijetu i sve normalno dajem kao uvek, kad ono cvrc. proliv. mislim nije na pola sata nego 2-3 stolice dnevno ali tečne. biće da sam prerano ukinula dijetu. sad smo opet na barenim jabukama i šargarepi. jutros jela hleba i čaja od nane.

inače dete mi se skroz promenilo. od srećne zadovoljne bebe, koja se sama zabavlja potalo histerično kenjkavo čeljade. užas. ceo dan samo "bez razloga" kreće da vrišti i baca se unazad na pod, lupa glavom. igra se, priča i samo odjednom pafff. i zubi joj rastu, ali mi nešto sumnjivo da je od toga. pa se desi da onako pritiska stomak na dole, pa se čese po stomaku i mikici. da li je nešto boli svrbi nemam pojma. nos joj je crven. od čega li?

i kao da podrigne pa nešto guta. i stalno nešto mljacka ustima....noćas se budila oko 20 puta.

ako se nastavi vodim je kod dr.

kažem mm. nadam se da joj stvarno nešto fali, jer ako će joj karakter biti ovakav, svađaćemo se često :)

Birice i Luca se još pati sa stolicom. Dva dana je imala T, malo povraćala ali nije imala proliv. i taman prođe T i povraćanje, ja ukinem dijetu i sve normalno dajem kao uvek, kad ono cvrc. proliv. mislim nije na pola sata nego 2-3 stolice dnevno ali tečne. biće da sam prerano ukinula dijetu. sad smo opet na barenim jabukama i šargarepi. jutros jela hleba i čaja od nane.

inače dete mi se skroz promenilo. od srećne zadovoljne bebe, koja se sama zabavlja potalo histerično kenjkavo čeljade. užas. ceo dan samo "bez razloga" kreće da vrišti i baca se unazad na pod, lupa glavom. igra se, priča i samo odjednom pafff. i zubi joj rastu, ali mi nešto sumnjivo da je od toga. pa se desi da onako pritiska stomak na dole, pa se čese po stomaku i mikici. da li je nešto boli svrbi nemam pojma. nos joj je crven. od čega li?

i kao da podrigne pa nešto guta. i stalno nešto mljacka ustima....noćas se budila oko 20 puta.

ako se nastavi vodim je kod dr.

kažem mm. nadam se da joj stvarno nešto fali, jer ako će joj karakter biti ovakav, svađaćemo se često :)

Junior je odprilike takav posle svake bolesti. Valjda se navikne da mu tada malo popustamo samo da pojede nesto, samo da spava, samo da bude sto pre zdrav, pa kada ozdravi ne razume zasto ne moze i dalje tako.

Upravo smo se vratili od dr. Ima malo sekreta na plucima, ali nije jos bronhitis ni upala, usi ciste, T nema, bilo bi najbolje da ne ide u vrtic. Kako cu to da izvedem pojma nemam :think: Ovi ce me na poslu streljati :sad2:

Junior je odprilike takav posle svake bolesti. Valjda se navikne da mu tada malo popustamo samo da pojede nesto, samo da spava, samo da bude sto pre zdrav, pa kada ozdravi ne razume zasto ne moze i dalje tako.

Upravo smo se vratili od dr. Ima malo sekreta na plucima, ali nije jos bronhitis ni upala, usi ciste, T nema, bilo bi najbolje da ne ide u vrtic. Kako cu to da izvedem pojma nemam :think: Ovi ce me na poslu streljati :sad2:

ja cu moju sveki od zlata da pravim i da je uramim k'o ikonu majke mi ... jes' da me ponekad malo nervira i da moram neke stvari po pedeset puta da objashnjavam , ali koliko nam je pomogla, to nije merljivo ... danas ja: trchim u WC svakih pola sata, pa se skljokala popodne da spavam, mm ima najmanje 38.8 T, samo spava, raspad sistema ... a ona lepo zabavlja malog, hrani ga, ovaj sretan, razigran, lepo jeo, spavao, popio Linex na vreme ... shta reci ... :ok: ... bar da ne morash da idesh tako rano, da putujesh ... 'ebiga, zar ne mogu tvoji bar 2-3 dana da ga chuvaju ? ljubimo dLugara, drzh te se :zag:

ja cu moju sveki od zlata da pravim i da je uramim k'o ikonu majke mi ... jes' da me ponekad malo nervira i da moram neke stvari po pedeset puta da objashnjavam , ali koliko nam je pomogla, to nije merljivo ... danas ja: trchim u WC svakih pola sata, pa se skljokala popodne da spavam, mm ima najmanje 38.8 T, samo spava, raspad sistema ... a ona lepo zabavlja malog, hrani ga, ovaj sretan, razigran, lepo jeo, spavao, popio Linex na vreme ... shta reci ... :ok: ... bar da ne morash da idesh tako rano, da putujesh ... 'ebiga, zar ne mogu tvoji bar 2-3 dana da ga chuvaju ? ljubimo dLugara, drzh te se :zag:

Bas vam se sve skupilo :sad2:

Znam da nije u redu sto ovo stavljam (znam da je tm zaista ok covek, ali je bilo jace od mene)

birica.jpg

Ne znam kako cu sve izorganizovati u vezi posla, a da se niko ne naljuti. Ni na poslu, a ni kod kuce :roll:

ija a da tvoji par dana pričuvaju Juniora,ili to nije opcija?nisam opcija,izvini...nego ako se možda odlučiš za bebysittera možda mogu da ti preporučim nekog,ko nije toliko skup...nadam se da će Junior da se oporavi što pre...:cmok2:

Mislim da moji ne bi mogli ispratiti taj tempo ni fizicki ni sa zivcima. Tako da oni nisu opcija ni za cuvanje samo par dana nedeljno, a naljutili bi se da ga ostavim nekom trecem :roll:. Ja sam jos u oktobru htela zamoliti moju tetku da cuva Juniora jer je ona cuvala neko dete pre 2-3 godine i znam da je bila i ona i ti ljudi zadovoljni, ali Mama je posizela jer kao "sta tetka zna, sto on ne zna, blablabla" a u stvari tetka mi je malo vise flegma, plus devet godina mladja od moje mame, pa mi je bolje njoj da ostavim nego mami.

Za mesec i po dana i onako sve ovo vec nece biti (nadam se) aktuelno, pa mi je glupo da se dogovaram sa sitterom za mesec dana. Nekako mi ispadne cimanje. Znam, znam ja sam komplikovana... ali eto takva sam :rumenka:

Drinjača, ja upadoh ko padobranac:) baš se i mi bavimo ovim, pa da ti kažem...

najbolje je da vidiš na sajtu naše ambasade za tu državu, uglavnom ih imaju... tamo piše šte sve treba...

Mm. tj mi rešili da prihvati ponudu za rad na projektu u Južnoafr. Rep. Tako da idemo tamo na neodređeno:)

Za tamo treba da se vakcinišemo pre puta... Idemo tamo gde je uvek leto i to nas najviše motiviše trenutno, u ovoj tmurnoći:)

Nikola je komunikativan dečak, naučio na decu, mislimo da neće imati problema ni tamo... Idemo, pa kako bude...

Inače, nisam dugo pisala, da vas sve pozdravimo malko, dečicu naj:zag:

najbolje je da vidiš na sajtu naše ambasade za tu državu, uglavnom ih imaju... tamo piše šte sve treba...

Mm. tj mi rešili da prihvati ponudu za rad na projektu u Južnoafr. Rep. Tako da idemo tamo na neodređeno:)

Za tamo treba da se vakcinišemo pre puta... Idemo tamo gde je uvek leto i to nas najviše motiviše trenutno, u ovoj tmurnoći:)

Nikola je komunikativan dečak, naučio na decu, mislimo da neće imati problema ni tamo... Idemo, pa kako bude...

Pre svega da vas pohvalim za hrabrost :worth:.

Sigurna sam da ce sve biti u redu i da cete se snaci. Zelim vam da se sto pre naviknete na JAR i stvorite dom kakav zelite.

Kada planirate ici? Kako ste nasli posao? Kako ste se opredelili bas za tu zemlju? Imam milion pitanja. Ako imas bilo kakav savet za nas koji planiramo slicnim putem krenuti, tu smo da saslusamo. Svaki savet i svako iskustvo je dobrodoslo.

Molim te, izvestavaj nas da znamo kako ste :cmok:

:klap:
..divne vesti, snezana.. :aha:

evo me u ranu zoru... kupili smo papagaja, sa ulogom petla!:)

elem, Ija tebi ću na pp sve detaljno da obrazložim, a i ako još nekog zanima...:)
Kolega mm je bio prošle godine na godinu sa porodicom u JAR, na istom projektu, tako da njih pitamo za sve živo:)

nego da ne spemujem više... mi ove zime super prođosmo, možda je dva puta kašljucao par dana, nismo ni kod dr bili:super:
Valjda se i iskalio, kako je bilo prošle godine, hhhuuuuuh!
A i pijemo onaj Imuno sirup Pharmalife, ne mogu 100% da tvrdim, ali mislim i da je do njega!
Eto, preporučujem:)

nema me pa kad se raspišem...:)

rešili smo da uzmemo životinjice, kupili papagaja kozicu i patuljastog zeca...

Nikola ih obožava, naročito Peku (zeku). To nam je hit igračka već neko vreme:) Eto, ko ima želju, i to da preporučim kao slatko i lako za čuvanje ljubimče:)

Tsay, najveći ljubitelju životinja ovde, ako imaš neki savet, daj slobodno...:)

Mislim da moji ne bi mogli ispratiti taj tempo ni fizicki ni sa zivcima. Tako da oni nisu opcija ni za cuvanje samo par dana nedeljno, a naljutili bi se da ga ostavim nekom trecem :roll:. Ja sam jos u oktobru htela zamoliti moju tetku da cuva Juniora jer je ona cuvala neko dete pre 2-3 godine i znam da je bila i ona i ti ljudi zadovoljni, ali Mama je posizela jer kao "sta tetka zna, sto on ne zna, blablabla" a u stvari tetka mi je malo vise flegma, plus devet godina mladja od moje mame, pa mi je bolje njoj da ostavim nego mami.

Za mesec i po dana i onako sve ovo vec nece biti (nadam se) aktuelno, pa mi je glupo da se dogovaram sa sitterom za mesec dana. Nekako mi ispadne cimanje. Znam, znam ja sam komplikovana... ali eto takva sam :rumenka:

joj draga taman posla da uzmeš sitterku na mesec dana...nego sam mislila kada je Junior bolestan onda na tih par sati da ti možeš na posao,da ne vadiš bolovanje....imaš sitterke koje se plaćaju na sat vremena,a nisu ni skupe,a znaju madjarski,pa sam zato mislila da možda to može biti opcija za vas...plaćati sitterku na mesec dana i nije sitnica...

inace, nas dve bolesne
mene nije ni pustio onaj virus(ako je uopste virus) skroz i evo sad se pogorsava opet :roll:
a njoj krenuli neki slinci u sredu uvece...
zuto zeleni naravno
i juce ujutru krene da kaslje...nocas T 37 sa 1
bili danas kod dr i dala nam uput da vadimo bris, nece da da AB dok ne vidi, posto ima na krajniku nesto kaze....
samo mi nije jasno sta ima da vadimo to cudo kad oni u zavodu traze samo streptococcus beta haemolyticus...i ako to nema, napisu izolovana saprofitna flora i nikom nista

kao prosli put...dete ima problem, moraxela joj haos napravila a oni pisu saprofitna flora :dash:
mozda je odvedem privatno ujutru da uradimo bris

sreca pa na bronhijama nema nista....

joj draga taman posla da uzmeš sitterku na mesec dana...nego sam mislila kada je Junior bolestan onda na tih par sati da ti možeš na posao,da ne vadiš bolovanje....imaš sitterke koje se plaćaju na sat vremena,a nisu ni skupe,a znaju madjarski,pa sam zato mislila da možda to može biti opcija za vas...plaćati sitterku na mesec dana i nije sitnica...

Ne bih se usudila ostaviti ga nekom "nepoznatom", jos mi je nekako mali. Nadam se da ce ozdraviti do srede, a ako ne zamolicu mamu ili tetku da ga pricuva. Videcu kakav ce biti sutra, pa ih mogu nazvati sutra za sredu i cetvrtak ako zagusti. Imam i jednu rodjaku (tj suprugovog brata od ujaka zena) koja je rekla da ga moze pricuvati dan-dva da ne moram uzimati bolovanje. Ona ima cerkicu od 5.5g i sina od 2.5g koji idu u vrtic i super je cura. Meni samo glupo da joj ostavljam polu-bolesno dete, da ne zarazi njene :sad2:

Sto se tice jezika, nije problem jer je bilingvalan. Jako je smesan, jer ima mali fond reci, ali su na oba jezika. I tacno vidis sta zna na srpskom (vezano za vrtic, = daj, toooo, tamooo) a sta na madjarskom jeziku (vezano za kucu = tej, oda, opa, apa). Ti verovatno razumes situaciju, jer je i tvoj sin bi- ili tri-lingvalan ;)

pa koliko sam shvatila vec imaju zeku i papagaja :)
o njima ne znam nista...pogotovo o papagajima :lol:
zeka znam da mora seno da jede obavezno svaki dan...ne sme kupus...povrce i voce kad se opere mora da se obrise, ne sme mokro da se da
zeke su jako osetljive i lako dobiju ...stade mi mozak..nesto sa crevima i uginu lako od toga
eto toliko znam :lol:
i ne smeju da se mrcvare mnogo
i tako

Irina sinoc 37 sa 6...prvo glupa dva digitalca pokazala 36 sa 8 kao...a ona vruca vidim ja
i ja tako merila i merila opet, i opet...ko budala
i konacno pokaze pravu T....mada ni to nesto ne verujem...mozda je i veca bila :roll:

jel stvarno nema vise u prodaji zivinih ?
stvarno cu popizdeti
uz taj toplomer mi treba i pasulj, da gledam jel pokazao ili nije :dash:

Back