Deca 1-3 godine (toddlers)

Eto objasnila je Birica. I mi smo koristili Pulmikort kad je imao laringiticne napade. AERIUS nam.je kao dobar dan jer ima alergiju na polen. Sad smo.na Berodualu zbog bronhitisa.
Da li je neko.od vas radio alergo test u SU u klinici Badawi?

- - - - - - - - - -

Sta je bilo Cicak?

Radili smo mi Pedji taj alergo na Badawi.
Preko 300-400 alergena.
Pokazalo da je alergican na neke nitrite i aditive(sad se vec ne secam).

Za pulmicort i aerius pitam jer sam odvela malu kod dr.crvenile joj se oci, i ona nam odmah inhalacije pulmicort i aerius. I enbecin za nesto sto ona kaze "mozda je blagi konjuktivitis" ja pitam a zasto ovo drugo:"Kaze pa preventivno."
Medjutim ona sad pocela da kaslje, pa se mislim da joj to stvarno pocnem davati a ne znam koliko je jako.

Pedju danas odvedem. On se ponekad nakaslje. Njemu sve isto sto i njoj, plus mu da hemomicin. Kaze:"Pio je u novembru. Nije davno. Pa nek popije i sad 3 dana."
:eek:

Ja se jezim od tih prepisivanja lekova sakom i kapom. Bukvalno svaki put kad odemo, 15 lekova prepise. A ja sve mislim deca mi zdrava. :aha:
Ko je ovde lud ne znam?

- - - - - - - - - -

Ikice dajete svakodnevno berodual?

- - - - - - - - - -

Zvucacu kao neka baba, znam, ali kako smo mi odrasli bez inhalatora.
Kad udjes u ordinacinu prvo pitanje:"Imate li inhalator? Ako nemate nabavite." I onda esej lekova...

Gde su cajevi? Med? Domaca medicina? Puno voca?
Tako su nas lecili... danas sve u bocici.

Malo sam bezdusna danas... nesto mi dan sljk

konjuktivitis i kasalj su dva simptoma varicela... Jel joj gledala grlo, slusala pluca. Kako kaslje?

Prelezala je boginje.
Gledala grlo i slusala pluca.

Problem je sto mala nece inhalator. Pedja se danas tj.veceras inhalirao prvi put u zivotu. On je vec veliki pa zna. Ali ona nece i nece. Bezi baca se. Place. Zaspala je.
Ne znam kako da je nateram da se inhalira

Mi smo to odradili sa medom. Rekli da je i meda bolestan hajde da mu pomognes pa ce on tebi. Prvo je uzdrzan a onda kad sam ja dobila boginje hteo i mene da inhalira :)

Mi smo pozajmili inhalator ima vec par meseci i stoji nam u kupatilu. Oni stalno traze a ja ne dam. Par puta sam im stavila maske i odusevili se.
I veceras ona sama sebi stavljala masku. Ali kad je videla da se pingvin upalio nema sanse. Pokusavacu i sutra. Sta cu.

Dr mu.je prepisao 3 puta dnevno.inhalacije beroduaom. Cim mu se kasalj smirio.ja sam smanjila na 2 puta,pa 1 dnevno.
Kad smo.mi. bili mali niko se nije inhalirao,al su nas odrali od injekcija. Sad se injekcije uopste ne daju. Menjaju se saznanja i metode lecenja.

- - - - - - - - - -

Za taj alergo test sam.negde procitala da nije pouzdan pa te zato pitam. Kad uhvatis vremena napisi mi u par recenica kako se radi i koliko traje.

Dr mu.je prepisao 3 puta dnevno.inhalacije beroduaom. Cim mu se kasalj smirio.ja sam smanjila na 2 puta,pa 1 dnevno.
Kad smo.mi. bili mali niko se nije inhalirao,al su nas odrali od injekcija. Sad se injekcije uopste ne daju. Menjaju se saznanja i metode lecenja.

- - - - - - - - - -

Za taj alergo test sam.negde procitala da nije pouzdan pa te zato pitam. Kad uhvatis vremena napisi mi u par recenica kako se radi i koliko traje.

Jeste vala. Inekcija smo se naprimali samo tako. Kasalj 7 penicilina. Grlo 7 penicilina. Temp.7 penicilina. Ja sirotica uvek morala 10. Nije mi 7 bilo dovoljno. :( i uvek molila za lek umesto boce ali bili su nemilosrdni. Zato danas svaku boljku lecim penisilinom :malav: :lol:

Nije medicinski priznat.
Beskrvan je.
Dete pruzi rukicu i nesto kao hemijska olovka mu se prislanja na kozu. Ne boli. Samo ga pipne. 200-300-400 puta zavisi na koliko alergena se radi. Super je u smislu komfora. Da li je pouzdan ili ne ne mogu da tvrdim. Jer ja nikad nisam tacno ustanovila od cega je njemu ekcem. Pojavi se na promenu vremena npr.na jesen. I mislim, ali samo mislim da je na paradajz jer mu se jednom pojavilo kao blago crvenilo posle paradajz corbe. A mozda je aditiv dodat u taj paradajz, to nam je poklonio neki covek domace. Inace dajem nase domace i pije sok od paradajza i nikad nije reagovao ali tad jeste.
Idi probaj. Nista necete izgubiti.

- - - - - - - - - -

Meni Elena nece inhalator. Sanse nema. Enbecin joj namazem na trepavice i gornji kapak uvece kad zaspe. Ne da ziva da joj pridjem.
I manje kaslje. Nocas se nije nijednom nakasljala. A sramota me otici na kontrolu i reci dr.da joj nisam nista od prepisanog dala.

- - - - - - - - - -

Enbecin sinoc prvi put namazala.

Tema: ja ne znam sta se desava. Proslu noc se nije nakasljala niJednom. Nocas celu noc. Ali celu noc kaslje.
Nema sanse da je inhaliram. Skuvala sam joj caj jutros. Ne znam sta s njom da radim. Necu je slati u vrtic naravno.
Ostaje mi da je ponovo vodim kod dr. Dace joj AB i da zavrsimo.
Nosic joj malo curi, tokom celog perioda ovog kasljanja. Prvo su bile providne sline, sad su zelenkaste.
Preko dana ona ne kaslje skoro uopste. I taman dve noci prestala da kaslje i nocas haos.
Da nije suv vazduh? Nesto ne znam ni ja sta!?
Sinoc smo spavali u NS i nista.

moj todler od godinu i po ceo dan provede igrajući se kantom za đubre. :think:

prvo sam branio

posle sam odustao, ispraznio i oprao kantu i pustio ga da uživa
cudno jako :lol:
Moja je sva hepi kad treba da baci nesto u kantu

- - - - - - - - - -

Tu Badawi kliniku reklamira Sladjana Velkov na svojim stranicama, tako da ja licno mislim da tamo nema nista pouzdano

pa reklamira ako mozda ima nesto od toga
ona je lujka
ko zna sta sve ima u njenoj glavi

Juče preko dana ništa. Nije kašljala, možda je dvaput kašljucnula.
Noćas lepo spavala, nijednom se nije nakašljala za celu noć, nijednom.
Ali jutros kad se probudila kašlje i kašlje. Čak i medo jutros malo kašljao.
Juče je nisam vodila kod dr.jer sam kontala prošlo, sad više ne mislim tako.
Popodne ih vodimo oboje.
Uopšte ne razumem kako neku noć se raspada od kašlja a nekad nijednom ne kašljucne.

Generalno, i muž i ja smo prehlađeni.
Deca sem kašljanja, nemaju drugih simptoma.
Čak im ni nos ne curi. "Samo" kašalj. :aha:

Da ih ne iritira suv vazduh? Kako osvežavaš vazduh u prostorijama? Grejete se na CG, jel tako?

Da. Luftiram ujutru, svako jutro. uveče otvorim sva vrata, da cirkuliše vazduh. Otvorim i kupatilo, jer je tamo vlaga od tuširanja, pa da i to uđe. Ne znam više.
Probaću sa domaćim sirupima, pa ako ne ide, moraćemo kod dr.
Moram ih odvesti, samo da im pluća osluša, samo što ne znam kako ću joj reći da ništa od lekova nisam dala. Ustvari baš me briga... lepo ću reći. Mala stvarno ne da da joj priđem sa inhalatorom.

Da. Luftiram ujutru, svako jutro. uvkeče otvorim sva vrata, da cirkuliše vazduh. Otvorim i kupatilo, jer je tamo vlaga od tuširanja, pa da i to uđe. Ne znam više.
Moram ih odvesti, samo da im pluća osluša, samo što ne znam kako ću joj reći da ništa od lekova nisam dala. Ustvari baš me briga... lepo ću reći. Mala stvarno ne da da joj priđem sa inhalatorom.

Mi sve vreme drzimo na kant itvorene prozore. Kaze muz gajimo ga u Eskima. Jbg zapusi mu se nos za sekund od suvog vazduha.

Naravno... najsmešnije je kad mu menjam pelene. Skinem mu ukakene pelene i smotam ih, onda on tako gologuz trči da ih baci u kantu bez da mu ja išta kažem, i tek onda ide na tuširanje i menjanje pelene.

:heart:

- - - - - - - - - -

Pokusavala sam i ja ali bude bas bas hladno. Pa ne smem. Pogotovo sto ona jos uvek ne zna sama da se pokrije. Medo se jos i pokrije ali ona vazda otkrivena.

odvedi na slusanje za svaki slucaj i ako je ok, ladovinka ako se ne pogorsa
daj caj od belog sleza ako hoce
mojima to najvise i najbrze pomogne i za suv i za produktivni kasalj
a na grejno telo stavi nesto sa vodom

- - - - - - - - - -

tamari beli slez strpam u mleko
ili dam na spric jer ovako nece da pije
\a sirupi od sleza nisu efikasni kao caj

Da. Luftiram ujutru, svako jutro. uveče otvorim sva vrata, da cirkuliše vazduh. Otvorim i kupatilo, jer je tamo vlaga od tuširanja, pa da i to uđe. Ne znam više.

...dobijes lekove i ne dajes deci i onda se cudis sto su bolesni, e svasta, sto ih uopste i vodis onda ako ih lecis ti samo kao da pa nesto znas o lecenju dece,
zasto glumis pedijatra kad to nisi, ne razumem bas....

pa nije bas tako afro
danas neki doktori prepisuju lekove sakom i kapom, sto antibiotike sto antihistamike, kortikosteroide i sl
da sam ja slusala orl iz dz j bi verovatno sada bio potpuno bez potrebe na 116. antibiotiku a pre 6meseci i na kortikosteroidu, koji mu apsolutno nisu bili potrebni, sto su potvrdili i dr na institutu a i njegovo stanje
i isto tako sam na svoju ruku odbila da mu dajem sve sto je prepisala i trazila drugo,trece, peto misljenje dok nisam bila zadovoljna

jbg takvo je vreme da moras da slusas sebe, posmatras dete, cujes jos nekog dr, trazis briseve i slicno pre nego sto poslusas doktora koji olako (a kako sam shvatila cickavu ta njena dr je i ranije davala lekove bez potrebe) daje lekove

...ne znam sta bi ti rekla, u moje vreme kad su moja deca bila mala bio je DZ i to je to....mada ako je tako i ako vi mislite da znate bolje od lekara sto
onda uopste vucete decu po klinikama, domovima zdavlja da skupljaju kojekakve viruse i bakterije...onda ga lecis sama i to je to....a ne odvedes ga
medju bolesnu decu tek da sta umiris savest da ste bili kod lekara pa kad dobijete recepte bacite, ona pojam nema, ja znam bolje i opet se vratite
cajevima i ne znam cemu....izvini ali to tako zvuci, mada sam sigurna da nije bas tako...

pa nije bas tako afro
danas neki doktori prepisuju lekove sakom i kapom, sto antibiotike sto antihistamike, kortikosteroide i sl
da sam ja slusala orl iz dz j bi verovatno sada bio potpuno bez potrebe na 116. antibiotiku a pre 6meseci i na kortikosteroidu, koji mu apsolutno nisu bili potrebni, sto su potvrdili i dr na institutu a i njegovo stanje
i isto tako sam na svoju ruku odbila da mu dajem sve sto je prepisala i trazila drugo,trece, peto misljenje dok nisam bila zadovoljna

jbg takvo je vreme da moras da slusas sebe, posmatras dete, cujes jos nekog dr, trazis briseve i slicno pre nego sto poslusas doktora koji olako (a kako sam shvatila cickavu ta njena dr je i ranije davala lekove bez potrebe) daje lekove

Upravo to.
Jednom sam odvela Elenu, imala je 8 meseci, stalno je kenjkala, i dr.je pogleda kaze:"Ne vidim nista ali danas je petak evo vama antibiotik, dodjite u ponedeljak na kontrolu." :eek:
Pedju kad sam odvela, zdravo dete, koje kasljucne 2 puta dnevno, ona ga pregleda, sve cisto i prepise mu: pulmikort, aerius, berodual i hemomicin. Zdravom detetu! Ja pitam A zasto ovo treba da pije? Kaze ona:"Pa preventivno." A Ab? Odgovor:"Nek i to popije, da vidim, evo nije ga pijo odavno, od novembra, znaci moze."

- - - - - - - - - -

Dete vodimo kod lekara, da mu poslusa pluca i vidi da nema upalu pluca, da pogledaju usi i grlo.
Da znam da slusam pluca, gledam usi i grlo, naravno da ne bi vodila.

Back