Deca 1-3 godine (toddlers)

e sinoc je ja skinem pre kupanja i stavim je da stoji na podlozi na ves masini da joj skinem pelenu jer nervozus nece da lezi...i skinem je i drzim ispod miski i nesto joj pricam i smejemo se i samo cujem kako nesto curi i kaplje :lol:
a ona se malo upiskila i cistu pidzamu svu isprskala...ja je brzo stavim na nosu i ona pisne malo i ustane i pobegne mi tako golisava iz kupatila i stane na sred trpezarije i ispiski se kao da je popila 10 litara vode
:lol:
i sva odusevljena otrci par koraka i stane i pokazuje u baru i smeje se ko lujka

..mi smo juche opet imali tri mokre trenerke, ali od jutros ni jednu.. :lol:
..neki "svaki drugi dan" princip, izgleda.. :) ..ali i to mokro bude samo malo, a zavrshi u noshi, verujem da je samo stvar u tajmingu prijavljivanja.. :)
..ja sam prvo htela da sachekam toplije dane, ali sam ukapirala da cemo biti ili napolju ili na spavanju 90% vremena,
volela bih da savladamo i pishkenje "u prazno" tj napolju pre toga, da ne bi nosili noshu u kesi u parkic, kao sa gospodjicom sestrom :dash:

e sinoc je ja skinem pre kupanja i stavim je da stoji na podlozi na ves masini da joj skinem pelenu jer nervozus nece da lezi...i skinem je i drzim ispod miski i nesto joj pricam i smejemo se i samo cujem kako nesto curi i kaplje :lol:
a ona se malo upiskila i cistu pidzamu svu isprskala...ja je brzo stavim na nosu i ona pisne malo i ustane i pobegne mi tako golisava iz kupatila i stane na sred trpezarije i ispiski se kao da je popila 10 litara vode
:lol:
i sva odusevljena otrci par koraka i stane i pokazuje u baru i smeje se ko lujka

Juce je izgleda bio takav dan.
Sinoc posle kupanja, sedi mi u krilu, umotan u peskir, brisem ga, cistim mu usi i tek osetim nesto toplo po butinama.
Gospodin se opustio, natopio peskir, moju trenerku i malo po tepihu. :confused:

hahah Novembar nosila si i nosu s asobom???
Ovo oko usmina nemam pojma ali sam cula da se desava, ja imam samo decake pa nisam bas upucena.

..dada, gospodjica je skinula pelene pre drugog rodjendana, ali do tri i kusur (do vrtica) nije htela da pishki nigde osim u svoju noshu.. :roll:
..a pishkenje "na prazno" tj chuchecKi je savladala verovatno tek kad su pocheli da vise nocu po parkicima i piju pivo.. :lol:

Draga Snezana77, hvala ti na podršci :) Možda sam ja malo i preuveličala situaciju u glavi. Svi mi govore, bolje sada nego kasnije, kao "neće se ničeg sećati". A ja sam opet u tripu, možda i hoće...samo da se ne završi kao neka trauma iz detinjstva :( Ipak, odlučismo se da čujemo još jedno mišljenje, pa ćemo onda konačno da odlučimo.
Mora biti dobro :)

..a pishkenje "na prazno" tj chuchecKi je savladala verovatno tek kad su pocheli da vise nocu po parkicima i piju pivo.. :lol:
Ahahhahhahahh umirem od smeha, hahhhahhahah ti si carica!
Tako i moj sestric nikad nije znao da cucne, i jednom je bilo stani-pani i na kraju je na brzinu naucio da cucne i kakio je tacno ispred skupstine tu ga poteralo a imao je oko 2-3 godine

..mi smo juche opet imali tri mokre trenerke, ali od jutros ni jednu.. :lol:
..neki "svaki drugi dan" princip, izgleda.. :) ..ali i to mokro bude samo malo, a zavrshi u noshi, verujem da je samo stvar u tajmingu prijavljivanja.. :)
..ja sam prvo htela da sachekam toplije dane, ali sam ukapirala da cemo biti ili napolju ili na spavanju 90% vremena,
volela bih da savladamo i pishkenje "u prazno" tj napolju pre toga, da ne bi nosili noshu u kesi u parkic, kao sa gospodjicom sestrom :dash:

o ovome sam i ja razmisljala isto....mozda je bolje da joj skinem sad ovih dana
al ona je od Jakse mladja koliko bese...4 meseca?
mozda zurim previse...mozda bolje da sacekam ....
ho jeeee....

Dragi forumaši, imam bebu koja će za 2 nedelje napuniti godinu dana. To je jedna devojčica veoma živahna, srećna (bar tako deluje) i zdrava :)
Medjutim, od pre par meseci pedijatar je primetio da ima jedan, tada ne toliko bitan, problem. Naime, male usnice na piši su joj slepljene.
Pre neki dan smo bili kod dečijeg urologa i zakazana nam je hirurška intervencija za nedelju dana. Nebitan problemčić se pretvorio u ozbiljan problem koji je potrebno hitno rešiti :(
Na internetu i ostalim forumima ima svašta, od toga da se ti problemi često rešavaju spontano do adolescentnog doba, preko korišćenja nekih hormonskih kremica (koje nam niko nije savetovao), pa do nasilnog razdvajanja i otvaranja (što nas čeka za nedelju dana) što za decu tog uzrasta, navodno, nije baš preporučljivo.
Da li je neko od vas imao neko slično iskustvo?
Jako bi mi značili vaši odgovori, jer sam inače u nedoumici (da ne kažem po malo i u panici) da li da uopšte idemo na intervenciju, jer nam je urolog rekao da se to radi pod lokalnom anestezijom koja "baš i ne deluje u potpunosti kod devojčica". To zvuči tako surovo s obzirom na to da se radi o tako malom biću :(
Veliki pozdrav od jako zabrinute mame

Moja bratanica ima taj problem
kao bebi su joj otkrili da su joj te male usnice slepljene i prepisali su joj hormonsku kremu i to se odvojilo ali kada su isli na kontrolu kasnije sa neke 4 ipo godine, opet je bilo spojeno
onda su joj nasilno odvojili to ali sada sa 8 ipo godina i dalje nije odvojeno skroz kako bi trebalo
sada sam zvala snajku i pitala je i kaze da je njeno misljenje da je bolje da odete sada to da obavite kada je mala
i kaze da je jako bitno da se to stalno maze sa nekom masnom kremom da se ne bi spojilo jer hoce da se spaja kada je suva ta kozica pa sraste opet
tako da ti je sada idealan period jer je inace mazes
pitaj doktore sta mozes da mazes i kako da sprecis da sraste opet

heheh zahvaljujem :)
sta treba od papira sta su ti rekli?

Prijava za upis-to uzimas u vrticu posle 1.maja
potvrda o zaposlenju, ako je drzavna firma samo potvrda,ako je privatnik neki M formular ili dokaz o prijavi ili nesto iz Nemanjine
za oba roditelja vazi-naravno ukoliko oba rade
i kopija izvoda iz MKR za dete (i ostalu decu ako ih ima)

ja bih htela da Ivana upisem u ovaj novi vrtic na Padini, onaj pre maxija, mnogo je lep, obisla sam ga prekjuce, a i blizu mi je
al sam cula da su tu sve vezare i to iz boga pitaj kojih delova grada
mada kao mi smo u dobroj poziciji jer oboje radimo a i upisujemo ga u jaslice, tu je manje dece
pametna nisam
a jos nisam odlucila ni kada zelim da krene u vrtic, ali cu ga svakako prijaviti ove godine pa kad god

Poslednja izmena:
i ja bacam oko na taj vrtic na padini...jos dok se gradio, nisam ni bila trudna niti sam htela decu :lol: al sam bila u fazonu ako budem imala dete ocu da ide tu :lol:
al da vezare su
znam jednu koja je preko veze upisala decu tu
i kao dala nam broj od te zene al nemam nameru da zovem....najbolje bi bilo da sada svima koji se jave ubacuje dete u vrtic :roll:

o ovome sam i ja razmisljala isto....mozda je bolje da joj skinem sad ovih dana
al ona je od Jakse mladja koliko bese...4 meseca?
mozda zurim previse...mozda bolje da sacekam ....
ho jeeee....

..moji su skidali pelene mesec-dva pred drugi rodjendan, tako im palo leto, a jaksha sad ima 2 pune i pola meseca..
..mislim da ne bih uspelo ovo dokle smo stigli pre 3-4 meseca, josh je bio blesoje.. :)
..uostalom, probaj..ali ja bih sachekala jun, jul, avgust i vrucinu.. :)

probala sam vec :lol:
u 45 minuta se upiskila 4 puta i to bas dosta
ja je slucajno uhvatila sa praznjikavom pelenom a stavila sam je 3 sata pre toga...i ucini mi se da nije piskila
i skinem i ganjam je da piski u nosu :lol:
i sedne ona i pisne dve tri kapi i ustane i ode...ja reko ajde mozda je piskila u pelenu to malo bas pre nego sto sam je skinula
i obucem ja njoj gacice i potkosuljicu i ona se upiski :lol:
i ja je taman presvucem i obucem u trenerku dole da taman izvedemo kuche i malo da se promuvamo pre kise i kada smo trebale da izadjemo iz lifta dole ja vidim ona se opet upiskila, sve joj curilo niz nogu :lol:
i vratimo se,stavim joj pelenu i izadjemo i kada smo dosle kuci ja joj opet skinem i posle 10 minuta ona opet...:lol:
kao da pije 10 litara
al njoj je zanimljivo...nju nosa ne zanima
namerno piski...jedva ceka da je bez pelene da moze da se upiski

tako da cu da sacekam jos malo
al cu preko dana da joj skidam ponekad da vidim cisto sta se desava
i pravicu se da se ne uzbudjujem kad se upiski,posto vidim da nju i to odusevljava isto...ta moja reakcija

..e meni bash palo na pamet to - skini joj pelenu nekoliko puta dnevno i stavi je u kadu da pishki, odlichno shto to bash voli.. :P
..pa joj sutra ubaci i noshu, chisto nek bude tu.. ;)
..pa podmetni noshu "da napuni".. :lol:
..pa nek sedne za nedelju-dve, opet u kadi - i to je uspeh.. :lol:

i ja bacam oko na taj vrtic na padini...jos dok se gradio, nisam ni bila trudna niti sam htela decu :lol: al sam bila u fazonu ako budem imala dete ocu da ide tu :lol:
al da vezare su
znam jednu koja je preko veze upisala decu tu
i kao dala nam broj od te zene al nemam nameru da zovem....najbolje bi bilo da sada svima koji se jave ubacuje dete u vrtic :roll:

ja bih volela da imam takav br al ne da zovem
nego kad mi ne prime dete (al nadajmo se da se to nece desiti)
da pretim izlaskom u javnost ili nesto sl

Moja bratanica ima taj problem
kao bebi su joj otkrili da su joj te male usnice slepljene i prepisali su joj hormonsku kremu i to se odvojilo ali kada su isli na kontrolu kasnije sa neke 4 ipo godine, opet je bilo spojeno
onda su joj nasilno odvojili to ali sada sa 8 ipo godina i dalje nije odvojeno skroz kako bi trebalo
sada sam zvala snajku i pitala je i kaze da je njeno misljenje da je bolje da odete sada to da obavite kada je mala
i kaze da je jako bitno da se to stalno maze sa nekom masnom kremom da se ne bi spojilo jer hoce da se spaja kada je suva ta kozica pa sraste opet
tako da ti je sada idealan period jer je inace mazes
pitaj doktore sta mozes da mazes i kako da sprecis da sraste opet

Tog ponovnog srastanja se i plašim. Vodiš jednom dete da joj to srede, pa opet sraste, pa opet vodiš... pa u nedogled...valjda do adolescentnog doba kad estrogen konačno sve dovede u red.
Inace, doktorka nam je rekla da se uglavnom sve sredi do 4-5. godine jer devojčice tada najčešće počnu da voze bicikl :think:
Eto, možda taj savet može pomoći i tvojoj bratanici.
Mi već počeli lagano da gledamo tricikle :)
Hvala ti na odgovoru, već sam pomislila da smo jedini koji imaju taj problem

ja se vise i ne secam kako sam ovog starijeg odvikla od pelena. znam da sam oko drugog rodjendana nosila nosu svuda za njim, on sedeo dok se ne ukoci, onda ustane, stavim mu pelenu i on kaki:confused:
onda sam odustala jedno vreme i nakon rodjendana je samo jedan dan rekao "kaki" i pogledao u nosu. od tada vise nijednom nije kakio u pelenu, osim kad je imao proliv, pa nije mogao da zadrzi, do treceg rodjendana je naucio i da piski. nisam uopste forsirala, sve je nekako samo od sebe doslo. a nocnu pelenu je skinuo sa oko 3,5. uglavnom, u skolu nije posao u pelenama:mrgreen:

inace, jedva sam se snasla u postovima, prekrstile ste dacu u milku, jedva sam skontala o cemu pisete:mrgreen:

Back