Deca 1-3 godine (toddlers)

i jos kaze da, da pise u kartonu, pogotovo levi zglob
i jes levi primetili smo i mi
kada i kako je dr to videla pojma nemam...al mogla je da bar prokomentarise nesto a ne da cuti
ja sam znala za to odavno jos al sam mislila da ce se ispraviti medjutim ono sve gore

Sutra vodim sina na sistematski merenjelogoped i zubar, bice loma, nema sanse da on otvori usta, a jos manje da se izmeri, bice cisrkus! danas ga sisali malo mu je urednija frizura, drao se kao magarac ali bar nije vrteo glavom non stop a i brate bas mu brzo raste kosa, prvi put ga sisali oko prvog rodjendana jer je do tad bio celav, a od prvog rodjendana do sad jedno 6x

pa znam al kaze po kuci sto vise bosa
i nije to jedini put da cujem da savetuju doktori bas po kuci da ide dete boso...

Pa, gde ce drugo?
Ne mogu da ga pustim da ide bos po parku...
Jedino na moru je isao po kamencicima na plazi.
Evo sad kazem muzu da gazi na unutra, on kaze da ne. :confused:
Ali jeste, celo stopalo mu se krivi, gazi na svod, a nema ravna stopala.
Zabranice mi muz forum! :lol:

i jos jedna stvar koja mi nikako nije jasna
pre nas je bila neka mala od 18 meseci i cujem roditelji pitaju sta darade jer ima zglobove na unutra i dr kaze sto vise bosa po kuci da hoda
meni to nije nikako logicno jer irina stalno ide bosa posto se izuva i njoj se sve vise krive zglobovi...a savetuju da deca idu bosa po ravnoj podlozi :think:

E i moj brat je vodio Janu u Tirsovu kod ortopeda svojevremeno, isto na unutra joj isli zglobovi i receno da ide bosa i
celo to leto dete vitlalo boso po dvoristu
a nama je danas dr rekla kad mali prohoda da ga pustamo da ide bos kad god se ukaze prilika, na neravnoj povrsini, trava, pesak...

Cao drugari :bye:

Sada sam procitala celu temu u jednom dahu sto se kaze. Ja sam mama x 2, jedne princeze koja jos malo i nece biti u ovoj grupi jer u junu puni 4, i jednog momka koji je pre mesec dana proslavio drugi rodjendan.
Dosta se ovde razgovaralo na temu skidanaj pelena, moje iskustvo sa cerom po tom pitanju je bilo divno, plasila sam se toga dok je bila mala, medjutim mi to njeno odvikavanje od pelena nismo ni osetili. Ovde gde mi zivimo je malo drugaciji pristup nego u Srbiji, pa posto smo vec tu gde smo prilagodili smo se njihovom-pusti dete da samo odluci kada je spremno. Kupili smo joj nosu kada je bila malo vise od godinu i po i od tada se igrala sa njom, koristila kao stolicu, stavljala lutkice na istu...sta god je htela. Isla je samnom non-stop u WC ( po sopstvenom izboru, a ja sam se navikla da obavljam sto moram dok me neko posmatra :lol: ) Pitala sam je uvek da li bi ona da pisku u WC/ nosu-nije htela, ja nisam forsirala.
Naravno babe ( i sveki i moja mama ) su prevrtale ocima, navodile primere ko je sve odavno skinuo pelene i sl, ali ja se nisam obazirala, pustila sam je.
Onda je sa 2 godine krenula u vrtic, posle dva-tri meseca je sama u vrticu trazila da i ona ide u WC sa velikom decom, ali nije htela da ide bez pelena. Ta faza je potrajala 2-3 nedelje dok nije odlucila sama da joj pelene ne trebaju. samo su nam rekli u vrticu da nije htela pelene ceo dan. Mozda je jednom ili dva puta imala "nezgodu" da nije mogla da proceni da na vreme ode do toaleta i to je bilo sve. Dete se samo odviklo od pelena do 2.5 godine a babe su ucutale :zper:
Sa momkom jos nismo ni blizu te faze,ali me to ni ne opterecuje, no sa njim imamo drugi problem koji ovde niko nije pominjao. Momak ne prica, niti ima nameru da to uradi. pomalo me to brine, no cesto cujem da to kod decaka nije neuobicajeno. Pokrenuli smo akcije u tom smeru, testirali smo sluh, sve je OK, sad cekamo logopeda...

Eto, toliko od nas za predstavljanje.:bye:

..ehej, SD :cao: secam te se sa kutka, mi imamo vrshnjake.. :heart:
..ja nemam nishta pametno da kazem na temu poshto imam chetiri vodenice u kuci :roll:
ali mislim da bi micimacko mogla dosta da ti pomogne poshto je upoznata sa situacijom dvojezichnog
(ili u njenom sluchaju trojezichnog :lol:) uchenja govora.. :)
..istina je da dechaci u proseku kasnije progovaraju, ali nikako nije pravilo, imam tri dokaza koji su stizali i prestizali sestru
shto u prvim rechima, shto u kasnijem razvoju govora..

..jaksha josh uvek brata zove Ba, kao kad je imao 10 meseci, a svoje omiljeno cebence za spavanje koje mi zovemo "maza" on zove Ma,
ali je u prvih 10-15 rechi koje je izgovorio spadala "pidzama" sa sve DZ :eek:
kao i "chetiri" - kad smo brojali "jedan, dva, tri, chetiri, pet" npr uz stepenice ili kocke, auta, bilo shta, deca obichno kazu "tLi" ili "pet" a on je izabrao bash "chetiri".. :roll:

..a cuclu zove Glj-Klj, svi obichno padnu od smeha kad to prvi put chuju.. :lol:

:lol:
Andrej kasiku zove "kaki", e sad mm to nije ukacio najbolje.
Ja otisla kod frizera, on ga stavio da jede, dete kaze "kaki", a on ga brzo skida i na nosu. :lol:

xD

Sestrina mala nije znala dugo da kaze slovo K vec je govorila T, pa kada je najzad naucila svuda je gurala K.

Pita ona moju sestru: A gde ide Kaka (Tata)? I sestra odgovara, pa ti kakis u WC pa dole ima cev koja vodi u kanalizaciju, pa kada se sve cevi spoje onda ode u preciscavac... bla bla bla. Slusa mala to strpljivo i na kraju kaze ne kaka vec kaka. I kaze kakino ime.

Novembar,kistina :zag: drago mi je da ste me se setila, ja vas redovno pratim ovde ali rekoh mozda ste me vi zaboravile posto se slabo javljam.
Ne znam koliko je kod nas problem u dvojezicnosti posto se u kuci prica samo srpski ( osim sto sestra melje bez prekida na oba jezika plus jos neke engleske i spanske pesmice sto je pokupila iz crtaca :roll:) Kaze on tu i tamo po nesto, "mama"-to bas vidim da koristi sa smislom "ba-ba", "ta-ta""...nekih slogova bez smisla ( veceras mi doneo flasicu i kaze "am-am" :eek: )ali to je sve kad on hoce i to ne svaki dan. Bude dana kada nece nista da kaze i dana kad po ceo dan nesto brblja. No sto me vise nervira je sto nece da kaze nista na zahtev ili da ponavlja ( i nikada nije ni hteo ) tako da nemam pojma koliko me uopste razume.
Stalno se salimo u kuci da ce on ko u onom vicu da progovori kada bude imao neku zamerku :hahaha:.
:cmok2: za drugare

Ej SD
moj bratanac je napunio 3 godine u februaru, a tek negde pred Novu godinu je pravo progovorio
i snajka se bila zabrinula jer je on samo govorio mama i tata, a sve zene je zvao baba a muske deda
i sestru je zvao Goga, a ona se zove Jana :)
e onda je samo propricao preko noci, sad eno ga melje kao vodenica, ne zatvara usta :)
tako da mislim no sikiriki

Ej SD
moj bratanac je napunio 3 godine u februaru, a tek negde pred Novu godinu je pravo progovorio
i snajka se bila zabrinula jer je on samo govorio mama i tata, a sve zene je zvao baba a muske deda
i sestru je zvao Goga, a ona se zove Jana :)
e onda je samo propricao preko noci, sad eno ga melje kao vodenica, ne zatvara usta :)
tako da mislim no sikiriki

slicna situacija od komsinice mali skoro do 3 godine nije nista pricao da znate da su bas bili zabrinuti, sve poslusa kao mu se kaze donesi ovo ono ali nece da on prica samo pokazuje prsticem, a onda se nismo vidjela jedno 15 dana kad sam dosla drugo djete, recituje pjesmice i sve prica, kaze kona samo jednog dana resio da prica i propricao. jedino treba provjeriti sluh, ako je to ok treba ga pustiti da sam odluci mozda mu je zanimljivo da ga molite da prica :)

SD, i ja te se sećam:)

i naš dečak priča onako... da dubiš na trepavicama, neće da ponovi ništa za nama...
ali zato svako veče pred kupanje organizujemo mali kviz:lol:
mm preko računara na teveu pušta sličice raznih predmeta, stalno ubacuje neku novu, neke se ponavljaju po više puta...
i to obožava da pogađa, sav se ouzbilji, mi aplaudiramo:zcepanje:
čak teže reči kaže tečno, tipa ptica, knjiga...

a da ga ovako pitaš Nidžo, šta je ovo? otkulira skroz...

ne nameravamo to sad stalno da radimo, ali bar znamo da ne postoji neki problem, progovoriće kad sam reši:)

SD evo me draga, i ja te se sećam sa one druge teme...samo si nestala...šmrc...
nego nepričanje...mogu ti knjigu napisati o tome...Gabriel sad ima malo više od 4 godine,i iako već 2 godine ide u vrtić,tek pre par meseci je počeo da propriča...mi smo imali problem bilingvalnosti u kući,odnosno okruženju...kod kuće pričamo mađarski,ima puno drugara koji pričaju srpski,zbog tate je gledao crtaće na engleskom jer je uvek radoznalo gledao kada smo mi pričal,a tata je s njim pričao na arapskom...brzo smo shvatili da ovo neće biti dobro,arapski sključili,o je i inače najređe čuo..engleski samo u vrtiću,i ostao mađarski i srpski...e sad,u vrtiću mi je psiholog govorila svašta,da je autističan,da ima displagiju i još razne dijagnoze...u međuvremenu ja sam njega privatno počela voditi kod logopeda-defektologa,i on je na prvom susretu počeo da imitira tetu,i propričava, a pre je samo pokazivao prstima,i besno gurkao da pokaže šta želi...pre mesec dana smo bili i u bolnici na testiranju i ispostavilo se da ima izuzetno visok IQ,pa ga je i brz rad mozga kočio u tome da govori,govor nije uspeo da prati rad mozga,a i motorika mu je mnogo razvijenija nego kod njegovih vršnjaka...i ja sam već bila u panici i psiholog u vrtiću mi je nakljukala mozak...sada je više ne slušam...čak su dobili i uputstva kako treba i vaspitačice da rade sa njim,pošto je njemu dosadno... jedino što zbog ne-govora fina motorika mu je u blagom kašnjenju,ali defektolog radi vežbe sa njim i to se popravlja...mnogo razloga može biti što sa 3-4 godine ne govore...sve im je potaman,samo su lenji...ne drži ih pažnja kod hiperaktivne dec,pa tek posle treba uzeti u obzir da dete ne čuje,ili ne daj Bože postoji neki ozbiljniji problem..ja mislim da tvoj malen,pošto guguče i govori par reči samo je lenj,i treba ga samo postaći...logoped će vam pomoći sigurno..ono što nikad ne sme da se kaže detetu koje kasnije propriča jeste da ga ne razumemo,uvek treba reći nisam te čula,molim te ponovi...a ako ti trebaju vežbice,slobodno reci,napisaću ti ih...baš mi je drago što si opet sa nama...

Mici, ja mislim da je super sto ce dete znati vise jezika od pocetka.
Mozda mu treba malo vise vremena da poslaze reci u prave foldere, da ih razvrsta po jezicima, ali one su tu, cim bude siguran sta gde ide, ima da veze na svim jezicima i da ih ne mesa. :)
Moja kumica je odrasla u Kanadi, u kuci srpski, napolju francuski, u vrticu engleski, haos totalni, progovorila posle treceg rodjendana, ali je tacno znala kad kojim jezikom govori, nikad nije ubacila rec iz drugog jezika.

ni on ne meša jezika,čak i to tačno zna sa kim na kom jeziku treba da se priča...jedino što u našem slučaju gramatika svih 4 jezika je totalno drugačija,pa upravo što si rekla sve on polako svrstava u foldere u glavi...a pshiholog u vrtiću je debil,šta sve mi je napričala...danima sam plakala i gledala svoje dete kao nekog vanzemaljca,merkala,testirala,a njemu bilo već dosta svega...sad sa logopedom super napreduje...ta žena je izuzetan stručnjak,nemam dovoljno reči hvale za nju i kako super radi sa malim...a svi poznanici primećuju razliku i ogroman pomak...

Snezana, Micimacko :cmok2: Bas mi je drago da me niste zaboravile. Svecano obecavam da cu od sada biti mnogo redovnija u pisanju, sve ste tako divne !!!
Micimacko vidim da je i kod vas bilo" veselo" :sad2: Mogu samo da zamislim kakvi su to sve strsovi bili sa toliko besmislenih "dijagnoza" :neutral: Ja mislim da nepricanje mog momka ne mogu da tumacim sa visejezicnoscu jer je ipak malo izlozen drugim jezicima posto ne ide u vrtic, u kuci pricamo samo Srpski ( Holandski i Engleski slusa kada mi razgovaramo sa drugima na tim jezicima, napolju, u prodavnicama sa nasim drustvom....ali to je minimalno u odnosu na srpski ) Seka nam je, za razliku od njega, propricala rano, na prvom rodjendanu ( vidim po video snimkama :D ) je vec ogovarala na pitanja u smislu " Ko je to?" "Kako "kaze kuca, maca i sl" Sa godinu i po je pricala u recenicama sa sa 2 ko matora :p. Zato sa njom sada imamo drugi problem, ne ume da cuti ni 2min.
Momak komunicira neverbalno bez problema, pokaze sta hoce, donese nam sta zeli ( daljinski za crtane, flasicu ako je zedan, papucu ako mu je spala i sl ) Ali na zahtev nece nista, jedino kada ga zovem da dodje ( a ne vidi me tada ) onda dodje. Ako sam pored njega, nece ni da se okrene kada ga dozivam po imenu :roll: I on je motoricki ispred vrsnjaka ( tako nam rekli na redovnim kontrolama ) i mislim da mu i IQ nije nizak jer ono sto hoce ( igrackice, tehnicke uredjaje i sl ukapira jaaaako brzo, cini mi se brze od sestre a nju svrstavaju u intelignentnu decu )
Uh, kasnim po damu u vrtic , nastavljam vam posle a do tada velii poljubac svima i velikima a posebno malima!!!

ni on ne meša jezika,čak i to tačno zna sa kim na kom jeziku treba da se priča...jedino što u našem slučaju gramatika svih 4 jezika je totalno drugačija,pa upravo što si rekla sve on polako svrstava u foldere u glavi...a pshiholog u vrtiću je debil,šta sve mi je napričala...danima sam plakala i gledala svoje dete kao nekog vanzemaljca,merkala,testirala,a njemu bilo već dosta svega...sad sa logopedom super napreduje...ta žena je izuzetan stručnjak,nemam dovoljno reči hvale za nju i kako super radi sa malim...a svi poznanici primećuju razliku i ogroman pomak...

Ima idiota u svim profesijama, sta ces! :roll:
Vazno je da ste nasli osobu koja ume da pomogne. :cmok2:

Prvo da pozdravim Sd76, i ja te znam jos sa Kutka, samo sam imala spontani pa sam se privremeno bila "odjavila" sa istog. Posle sam ostala ponovo trudna ali tebe vec tad nije bilo na Kutku :cmok:.

Micimaci: :klap: za Gabrijela, svaka cast.

Moja Kuma je madjarica, suprug joj je rusin, a medjusobno pricaju srpski jer je to jedini zajednicki jezik. Ima sina od 6 i cerkicu od 3 i oboje bez problema pricaju sva tri jezika. Sto je najzanimljivije, tacno znaju s kim koji jezik koriste. Ali Kuma jos uvek ne zna rusinski, niti Kum madjarski :D

hvala ti kistina...
sd draga moja čini mi se da si u identičnoj situaciji sa malenin kao što sam ja bila...to je onda veerovatno kao i kod nas zbog ranog razvoja motorike,koji je u disbalansu sa razvojem fine motorike i govora..isto tako je i moj već sa 2 godine promenio background sliku na kompu,a nikad mu pokazivala nisam,sedeo mi je ponekad u krilu dok sam radila nešto...to je sad blagi disbalans u radu leve i desne hemisfere mozga...sve će to doći na svoje mesto,ne brini...ipak ti savetujem da se konsultuješ sa logopedom,pošto oni znaju mnogo trikova koje mi ne znamo kako pospešiti razvoj govora...

...ej, drugari...nemam pojma kako nisam postovala na ovoj temi...nekako ne obratih paznju...nasa drugarica devojcica ima 2 i po godine...melje ko luda, ne mozemo je zaustaviti...:D Inace, ne znam da li je neko od vas imao problem, ali Nadja hoda na prstima i jako cudno gazi...zvali smo i zakazali kod fizijatra...tek 14. maja...jel neko imao iskustva sa ovim?

Back