Naravno da je nekakav spis Porfirogenita postojao, ali da li je onaj koji je štampao Meurs baš u detalj Porfirogenitov ili je neko nešto dodavao i oduzimao, to je pitanje. Na takav zaključak navodi nas nešto slično štampanom DAI ali očigledno drugačije po pitanju srpskih i hrvatskih poglavlja, a to su pisanja pre 1611. od strane Orbinija i još dvojice Dalamtinaca za koja se može reći da su imali uvida u nekakv Porfirogenitov original. To je poenta.
S tim u vezi interesantno je Koletovo otkriće Porfirogenitove knjige u Bernu: "Konstantinova knjiga o raznim narodima, o tome kako se svaki od njih bori i kako im se treba odupreti." I čini mi se opravdano veliko čuđenje da se niko od jugoslovenskih medievista time nije pozabavio. Nikad. Nigde.
Па јесте на многе ствари је указао Тибор Живковић да зове папу светим оцем, сумњивој дуплој сеоби Срба, вођење рачуна о неповредивости црквених дијацеза Илирика и слично.
Пробаћу да будем јасан Исаја је једини исти у септуагинти и у мазотетском тексту и у дед си скролс.
Међутим има разлика није идентичан али најприближније сличан.
Дакле ако је библија подложна променама и манипулацијама шта рећи о историјским документима?
Сад оцакве ствари су биле од непроцењивог значаја на западу јер су они имитирали римско царство.
Како су се много пута испаљивали 17. век је време неке политичке зрелости и планова.
Сасвим сигурно да има неког дотеривања чак и ја могу да препознам.
Мсм Срби су дошли иу Беле Србије! Срби су добили име по робовској обући на Балкану?
По којој робовској обући су добили име Бели Срби кад су у 7. веку на неком блиском новоу Францима.
Има таквих свињарија као са хрватском војском и слично али не верујем да је битно искасапљен јер је мало људи имало приступ а за такве ствари се тада губила глава.
Тако да то не мења ништа посебно за сад док се не пронађе евентуално неки старији примерак.
Ја лично не верујем да је Париски примерак из 11. века или да није прерађен ни мало полако долазе времена кад ће на томе радити лабороторијски стручњаци, школовани за фалсификате и слично где се под микроскопом види свака промена мастила и допис и преправка.
Шта рећи кад имаш преправке на Лењинградском кодексу преправку другог мазорета видљиво миктоскопом а то највеће јеврејско благо.
Пре верујем да су неке ствари избачене рецимо из ДАИ него што је много преправљано.