Pumpaj Dinstanović
Zaslužan član
- Poruka
- 104.963
Ne. To je uzeto iz Skilice/Kedrina.
Da se malice ispravim, nema nikakve veze sa Skilicom, ali ima sa Kedrinom. Preko Kedrina je uzeo dotični citat, a sam Kedrin je to preuzeo iz Vasilijevog života.
Delo Georgija Kedrina he na latinski preveo i u Bazelu objavio Vilhelm Ksilander 1566. godine i tako su ovi podaci iz Vita Basilii dospeli dalje u svetsku istoriografiju.
Dakle, Kole11, da rezimiramo?
1) Netačno je da se Život Vasilijev javlja kasno. Radi se o dosta poznatom delu, koje je bilo poznato i samoj vizantijskoj istoriografiji, pa i kasnije, te tako i Mavru Orbinu.
2) Ako je VB odavno poznat istorijski izvor, to znači da se ne može otpisati
3) Ako se VB ne može tek tako odbaciti, to znači i da ne stoji tvoj osnovni argument, da DAI navodno nije saglasan savremenim grčkim pisanim izvorima
4) U VB se nalaze podaci o Zahumljanima, Travunjanima,...podaci o Hrvatima i Srbima za koje ti tvrdiš da su u drugim izvorima kasnije interpolirani, u 17. veku. Ako se već nalaze u VB, to znači da nema nikakvog smisla tvrditi da su interpolirani u DC i DAI
Za zaključak, tvoj bukvalno jedini argument u korist te teorije zavere o DAI i Van Meursu jeste paradoks. Kružni argument:
* Tvrdiš da je DAI falsifikat, zato što su DC i VB
* DC tvrdiš da je falsifikat, zato što su to DAI i VB
* VB je, kažeš, falsifikat, zbog toga što su to DAI i DC
To je logička pogreška. Cirkularno rezonovanje, koje je se zasniva na zatvorenom argumentu, proizlazeći samo iz sebe.
Kružni argument
Argument u kome je zaključak ujedno i među premisama
Latinski naziv: circulus in probando
Ova greška se naziva i paradoksalno razmišljanje i kružna logika.
Kružni argument je logička greška koja nastaje kada argument počinje pretpostavkom koja je ujedno i zaključak tog argumenta. Drugim rečima, u premisama se kao pretpostavka iznosi upravo ono što se u stvari dokazuje.
Sam kružni argument je često logički validan zbog toga što je zaključak zaista istinit ako su date premise istinite. Međutim, sam argument je beskoristan jer je jedna premisa ujedno i sam zaključak.
Argument koji se bazira na ovoj grešci ima sledeću formu:
Premisa: P je tačno zbog Q.
Premisa: Q je tačno zbog P.
Zaključak: P je tačno.
Što je lanac povezanosti duži, što se iznosi više premisa koje zavise jedna od druge pre nego što zaključak zatvori krug, to je teže prepoznati grešku.
Ova logička greška se često meša s logičkom greškom zahteva pitanje. No one nisu potpuno identične. Iako je svaki kružni argument ujedno i greška zahteva pitanje, obrnuto ipak ne važi jer u grešci zahteva pitanje premisa ne mora ujedno da bude i zaključak.
Primeri
Cirkularno rezonovanje je loše uglavnom zbog toga što nije dobro.
A ono što nije dobro upravo je zbog toga loše.
Biblija je božja reč jer nam bog to kaže… u Bibliji.
Ovaj primer je sličan popularnom imejlu od nigerijskog princa koji vam nudi pet miliona dolara, ali samo ako mu vi prvo pošaljete 500 dolara kao dokaz dobre volje. Naravno, ako ste sumnjičavi, potrebno je samo da pročitate poslednju rečenicu koja kaže: ,,Ja, princ Nubadola, uveravam Vas da je ovaj imejl legitiman. Možete imati poverenja u ovaj imejl i sve ostale koje pošaljem. “ Sada znate da je imejl legitiman… zato što tako piše u imejlu.
Moralno ponašanje se definiše kao ponašanje koje je moralno.
U protivnom bi bilo nemoralno?
Programiranje je proces programiranja programa.
Ovo je primer kružne definicije.
https://pulse.rs/pedeset-logickih-gresaka-koje-treba-da-znate/
Dakle, odgovor na pitanje koji su to dokaza kojih je, kako kažeš, bilo na tone, odgovor na moje pitanje glasi ovako:
1) __kružni argument po kojem su svi izvori falsifikati, zato što su svi izvori falsifikati_____
2) _______
3) _______
4) _______
5) _______
Poslednja izmena: