De administrando imperio

U DAI je uvijek ima, kao i u "Životu Vasilijevom" - nema je u spisu "O ceremonijama" - tamo vizantiski carevi Konstantin i Roman (bio suvladar Konstantinov do 944.), među adresama koje šalju stranim vladarima, navode i arhonte južnoslovenskih plemena: "Arhontu Hrvatske, arhontu Srba, arhontu Zahumljana, arhontu Konavlja, arhontu Travunjana, arhontu Duklje, arhontu Moravije, sa natpisom: naredba od hristoljubivih gospodara tome i tome arhontu, te i te oblasti."
Da li to znači da je Paganija nestala za Konstantinove vladavine - teško, ima je u kasnijim izvorima! Možda prosto nije bila vazalna država prema Carstvu kao ostale? Ili je tada tijesno bila vezana sa Srbijom Časlava Klonimirovića - pa nije bilo potrebe slati pisma i arhontu Pagana, kojega možda i nema? Ne znam tačno!

Nema je ni na jednom mjestu u DAI - u 35. glavi spominje Dioklitiju, Srbiju, Hrvatsku, Zahumlje, Travuniju i Konavlje, kao oblasti opustošene od strane Avara i nenaseljene dok ih nije car Iraklije populisao. Paganije nema. ;)

Vidi ovako Dukljanine da nešto razjasnimo bez rukavica.
Istorija se po mnogočemu oslanja na mitove , prvo za prve Dukljanske i Srpske kraljeve ulazimo u polje mitova koji su stari preko 1000 godina.
U ovom slučaju se radi o mitu koji je bio iza Njegoša 300 godina.
Kao što sam napisao seobe za CG su postojale, ne mislim u tolikom obimu da su
promenile strukturu stanovništva , dakle nastavili su da žive kao Crnogorci.

Onda punjenje "prazne Srbije" o kojoj si ti govorio većinski Crnogorcima ,Hercegovcima ,starom Raškom i nešto malo Bosnom isto tako nije promenilo strukturu stanovništva nastavili su da žive kao Šumadinci.

Ovako Crna Gora u svom punom sastavu sa primorjem i Metohijom u vreme Knjaza Nikole je brojala oko 150-200000 ljudi.

Ti kažeš da je Srbija u 17 veku bila prazna ja se slažem ali ne prazna za pojmove Crne Gore već za pojmove Srbije i recimo Hrvatske.

Dakle za vreme Karađorđa Srbija broji 400000 naoružanih ustanika koji nisu prošli kasarsku obuku ali su bili respektabilna sila.

Ti kažeš da je Srbija vek ranije bila prazna i koliko sam te razumeo , da slažem se pusta obrasla nepreglednim šumama blago ispunjena samo svinjarima koje Turci nisu dirali osim nameta i dadžbina koji su živeli od izvoza svinja u Evropu najčešće preko Austrougara, Turci u trgovini svinjama nisu videli sebe sem da se ugrade.

Ok da ne dužim svakako da bi Srbija ostala prazna morala je nekako da se isprazni da bi se ponovo napunila.

Moje pitanje je gde su ti ljudi nestali iz Srbije , kuda su otišli?Gde?

Pozzz Nik Frik, a sigurno nisu dosli u Crnu Goru :) (makar ne u vece broju)
Prvo da razjasnimo jednu stvar, APSOLUTNO MI NE SMETA I DA SU SVI DOSLI OVAMO ja Srbe ne posmatram kao strani/tudji element. Apsolutno sam svjestan kolko smo istorijski bliski. (iako smo poseban narod)

da podjemo prvo od geografsko zivotnih problema: Crna gora NIKAD nije mogla da izdrzava svoje stanovnistvo u svojim vrletma i krsima, siromasnazemlja negostoljubiva, u nekom vecem broju, ovo je bio prostor raseljavanja ane useljavanja.....

Socijalni problemi: Crnogorci iz plemena (kako ih god zvali) APSOLUTNO ne bi prihvatili na svojoj teritoriji dosljake u nekim vecim grupama. Pobili bi ih.
Prvo bi Crnogorci svoju pravoslavnu bracu opljackali, mozda bi im postedjeli zivot, a mozda bi ih poubijali i otkinuli im glave. Mozda bi ih prodali kao roblje Skadarskim Pasama..... To nisu Crnogorci XX vijeka, nego nasi pretci, koji su bili plemenici, ratnici, pljackasi, naviknuti na borbu i tezak zivot, surovi ponekad i nadasve bezobzirni kad treba da odbrane imovinu, a lakomi na pare i na tudju imovinu.

Ti posmatras Crnogorce, moje pretke kroz romanitcarsku prizmu knjizevnosti XIX vijeka..... ali oni nisu bili ni primac tome....nikad.

Zemlje je bilo MALO stada ovaca su bila SUGAVA I MALECNA, zivt je bio vec dovoljno tezak i za starosjedioce, koji su medjusobno non stp ratovali, medju plemenima, medju rodovima i medju bratstvima.... i zamisli da u toj Avganistanskoj klimi kako objerucke primaju dosljake, daju im zemlju (????) nakoju ce da senasele, podignu kuce, i daju im pasnjake da napajaju stoku (????? )
To je teso jako tesko zamisliti....

Poslednja izmena:
Nema je ni na jednom mjestu u DAI - u 35. glavi spominje Dioklitiju, Srbiju, Hrvatsku, Zahumlje, Travuniju i Konavlje, kao oblasti opustošene od strane Avara i nenaseljene dok ih nije car Iraklije populisao. Paganije nema. ;)

Stvarno si u pravu – nema je ni u glavi 35. iz DAI?
Ali evo đe je sve spomenuta – jasno se spominje u glavi 29 DAI:

„A od vlade cara Iraklija, cara Romeja – a na koji način biće ispričano u poglavlju o Hrvatima i Srbima – čtava Dalmacija i plemena oko nje, kao Hrvati, Srbi, Zahumljani, Travunjani, Konavljani, Dukljani i Neretljani koji se nazivaju i Pagani. Pošto je carstvo Romeja zbog mlitavosti i nesposobnosti tadašnjih careva došlo do ruba propasti, a naročito za vrijema Mihajla Mucavoga iz Amorija, stanovnici dalmatinskih gradova postadoše samostalni, ne pokoravajući se ni caru Romeja niti ikom drugom, pa šta više i tamošnja plemena Hrvati i Srbi i Zahumljani i Travunjani i Konavljani i Duljani i Pagani, odvojivši se od carstva Romeja, postadoše samostalni i nezavisni, ne pokoravajući se nikome. Ova plemena, kako kažu, nemaju arhonte, već samo starce župane, na isti način kao i ostale Sklavinije.“

Dalje u istoj glavi kaže o njima:

„Pagani, koji se na romejskom jeziku nazivaju Arentani, ostadoše nekršteni u brdovitim i neprohodnim krajevima. Jer riječ Pagani na jeziku Slovena znači nekršteni. Posle toga i oni, poslavši poslanike istom blažene uspomene caru, zatražiše da i oni budu pokršteni i on poslavši pokrsti i njih.“ – Moje zapažanje – o kakvim brdovitim i neprohodnim predjelima ovdje može biti riječ – ne bih rekao da je to primorska oblast izmešu Cetine i Neretve? Ili se ipak pružala bar u početku sjevernije oko Duvna, da bi se kasnije spuštala ka moru?

Spominje je jasno i u glavi 30:

„Od Raousiona počinje kneževina Zahloumon (Zahumlje) i proteže se sve do rijeke Orontion (Neretva), a na strain morske obale susjedna je Paganima, ali na strani planine zemlja je susjedna Hrvatima na sjeveru a naprijed Srbiji. Od rijeke Orontion počinje Paganija i proteže se sve do rijeke Zentinas (Cetine), ona ima tri županije, Rastotzan i Mokron i Dalen. Dvije od ovih županija odnosno Rastotza i Mokron, leže na moru, i imaju brodove, ali Dalen leži udaljena od mora, i oni tamo žive od poljoprivrede. Njima su susjedna četiri otoka, Meleta, Kourkoura, Bratza i Faros, najpogodniji su i plodni, sa napuštenim gradovima na njima i sa mnogo maslinika, na kojima su oni naseljeni te drže svoja stada, od kojih žive. Od rijeke Zentinas počinje zemlja Hrvatska …”

Jasno je spomenuta i u glavi 32:

“A budući da ono što je sada Srbija i Paganija i takozvana zemlja Zahloumon i Terbounia i zemlja Kanalita, bilo pod upravom imperatora Bizantinaca, i budući da su te zemlje bile opustošene od Avara (jer su iz tih zemalja oni istjerali one Rimljane koji sada žive u Dalmaciji i Draču), stoga je imperator naselio te iste Srbe u naznačene zemlje i oni su postali podložnici imperatoru Bizantinaca, a imperator je doveo svećenike iz Rima i njih krstio, i naučio ih da pravilno obavljaju pobožnosti, i poučio ih u kršćanskom nauku.”

Naravno – posvećena joj je i kompletna glava 36:

O PAGANIMA KOJE SE TAKOĐER NAZIVA ARENTANI I O ZEMLJI U KOJOJ SADA STANUJU

”Zemlju u kojoj sada stanuju Pagani ranije su također posjedovali Romani koje je car Dioklecijan preselio iz Rima i naselio u Dalmaciji. Ovi isti Pagani su potomci nekrštenih Srba iz onog vremena u kojem je njihov poglavar zatražio zaštitu imperatora Heraklija. Ova je zemlja također bila podjarmljena od Avara te opustošena, a ponovno naseljena u vrijeme cara Heraklija. Nazvani su Pagani stoga što nisu prihvatili krštenje u vrijeme kad su svi Srbi primili krštenje. Naziv »pagani« na jeziku Slavena znači »nekršteni« ali na jeziku Romeja (Grka) njihova se zemlja naziva Arenta pa se i njih same naziva Arentani sa strane istih Romeja.
U Paganiji su naseljeni gradovi Mokron, Beroullia, Ostrok i Slavinetza. Uz to oni posjeduju i ove otoke: veliki otok Kourkra ili Kiker, na kojem postoji i grad, drugi veliki otok Meleta ili Malozeatai, kojega spominje sv. Luka u Djelima Apostolskim, pod imenom Meliten, na kojemu je zmija ugrizla Svetog Pavla za prst, a koju je on bacio u vatru, drugi veliki otok Phara, drugi veliki otok Bratzes. Tu postoje i drugi otoci koji nisu pod vlašću istih Pagana: otok Hoara, otok Les, otok Lastobon.”

A sem u DAI Pagani su spomenuti i u „Životu Vasilijevom“:

„Pored toga od onih Skita koji žive u Panoniji, Dalmaciji i u susjednim oblastima, mislim Hrvati i Srbi i Zahuljani i Travunjani i Konavljani i Dukljani i Neretljani, zbaciše sa sebe davnašnju vlast Romeja i postadoše samoupravni i samostalni, pokoravajući se isključivo svojim arhontima.“

Međutim Pagani su preskočeni na još jednom mjestu u DAI – u glavi 29. kada govori o učešću Slovena u zauzeću Barija kaže:

„Kralj i papa, pristavši na carev zahtjev, dođoše obojica sa velikom silom i pridruživši se vojsci koju je car poslao, zajedno i sa Hrvatom i Srbinom i Zahuljaninom i Travunjanima i Konavljanima i Ragužanima, sa svima iz gradova Dalmacije i pređoše u Langobardiju i opsednu grad Bari i zauzmu ga.“ – ono što je interesantno je da ovdje nema ni Dukljana! ;) Riječ je inače o događaju iz 871. godine!

Dokumentarni istorijski izvori su u međuvremenu uspjeli da potvrde pomeranje stanovništva i u pravcu crnogorskih Brda. Postavljao sam ranije izvore na ovaj forum, o seobama iz sjeverne Makedonije i uopšteno stare Srbije u Crnu Goru, koje su dokumentovane u XV stoljeću.
No, pitanje je kada 'nemasovno', postaje 'masovno' - to uopšte nismo precizirali. ;)
Opet, tu je spor oko toga što je to konkretno 'masovno'. Ako je dovelo do toga da se etnička struktura Vojvodine promijeni iz mahom mađarske (mađarizovani Sloveni su - Ugri) u do kraja, do 1521. godine, mahom srpsku teritoriju. Nema sumnje da postepeno pomeranje stanovništva ide neprekidno od početka XIV stoljeća, u pravu jug-sjever (uzrok tome je masa okolnosti; Turci Osmanlije su zaista samo pojačali to), ali seobe se drastično intenziviraju poslije Kosovske bitke. Do tada, Srbi čine većinsko stanovništvo samo u Posavini, u Sremu i u južnim obroncima Banata.

Što se tiče tih datuma, kao što sam već naglasio, političke okolnosti su dovele do toga; Andrijaš i Vukašin nisu otišli zbog osmanskog pripajanja 1395. godine, već godinu dana ranije.

Nisam vidio te podatke koje si postavio, relativno sam nov na forumu - tako potražit ću da vidim o čemu je riječ!
Odakle ti to da su Srbi postali većina u Vojvodini 1521. godine? Priznajem da u ovu temu nijesam pretjerano upućen, ali mi se čini da su Srbi po prvi put postali u Vojvodini većina i to od nategnuta od 51% tek 1945. godine?! Ako misliš na Srem - tu se nerijetko brka srednjovjekovni Srem (koji je bio južno od Save i Dunava) sa današnjim Sremom (koji je sjeverno od Save)!

Ma dobro, to su pitanja granica; ja sam više govorio okvrino - nije postojala još neka sklavinija; znači, možemo reći da je stanje otprilike isto. Nemamo nekih 5-6 sklavinija koje su nestale, a sve koje će postojati u X stoljeću, postoje i tada.

Za sve orijentacione događaje datovane u IX stoljeće (srpsko-bugarski sukob i priloženje darova u Rasi, koji je i odredio istočnu granicu na toj karti, srijetanje u Paganiji, itd...) možemo reći da potvrđuju to stanje; izričito se spominju i Srbi, i Hrvati, i Dioklićani, i Travunjani, i Konavljani, i Zahumljani, i Neretljani i niko više!

Mislio sam ovo u kontekstu odgovora na pitanje podgorickogmalog.

Tako je, sve ove sklavinije postoje i u IX vijeku – ali postoje jake indicije da je bar u prvoj polovini IX vijeka tih sklavinija bilo još! Tako da bi karta tek onda doživjela prepravke – ali one bi mogle biti samo hipotetičke! A kakvo je stanje bilo u VIII vijeku – to je tek nepoznanica!

Prvo da razjasnimo jednu stvar, APSOLUTNO MI NE SMETA I DA SU SVI DOSLI OVAMO ja Srbe ne posmatram kao strani/tudji element. Apsolutno sam svjestan kolko smo istorijski bliski. (iako smo poseban narod)

da podjemo prvo od geografsko zivotnih problema: Crna gora NIKAD nije mogla da izdrzava svoje stanovnistvo u svojim vrletma i krsima, siromasnazemlja negostoljubiva, u nekom vecem broju, ovo je bio prostor raseljavanja ane useljavanja.....

Socijalni problemi: Crnogorci iz plemena (kako ih god zvali) APSOLUTNO ne bi prihvatili na svojoj teritoriji dosljake u nekim vecim grupama. Pobili bi ih.
Prvo bi Crnogorci svoju pravoslavnu bracu opljackali, mozda bi im postedjeli zivot, a mozda bi ih poubijali i otkinuli im glave. Mozda bi ih prodali kao roblje Skadarskim Pasama..... To nisu Crnogorci XX vijeka, nego nasi pretci, koji su bili plemenici, ratnici, pljackasi, naviknuti na borbu i tezak zivot, surovi ponekad i nadasve bezobzirni kad treba da odbrane imovinu, a lakomi na pare i na tudju imovinu.

Eto recimo Crnogorci su prihvatali u jednom periodu sve neprijatelje turaka pa čak obrazovane ljude iz Srbije koje su bili u sukobu sa vlašću.
Kum Vujica dok je bio primoran na izdaju kuma Karađorđa raznmatrao je mogućnost i tražio podršku da ga sakriju u Crnu Goru.
Ti posmatras Crnogorce, moje pretke kroz romanitcarsku prizmu knjizevnosti XIX vijeka..... ali oni nisu bili ni primac tome....nikad.

Zemlje je bilo MALO stada ovaca su bila SUGAVA I MALECNA, zivt je bio vec dovoljno tezak i za starosjedioce, koji su medjusobno non stp ratovali, medju plemenima, medju rodovima i medju bratstvima.... i zamisli da u toj Avganistanskoj klimi kako objerucke primaju dosljake, daju im zemlju (????) nakoju ce da senasele, podignu kuce, i daju im pasnjake da napajaju stoku (????? )
To je teso jako tesko zamisliti....

Sada ću morati i ja da izbanalizujem stvar kao prvo 4 put manje migracije.
Klimu koju ti objašnjavaš je donekle tačna ali su postojali lokalni gospodari poput Balšića i Crnojevića a Crnogorci su poštovali svoje autoritete.
Dakle bogati plemić bi mogao sa kapitalom i sa stokom uz dozvolu plemenskog lidera da se naseli kako u Srbiju tako i u Crnu Goru.

Slično sada kada bi ja tražio crnogorsko državljanstvo sa rodbinom ili bez to bi bilo nemoguće.
Ako bi to zatražio Dragan Nikolić , Milan Beko ili Mišković ili Šinevatra to bi bilo i te kako moguće.
pozz

Poslednja izmena:
Za Slavena 777 i o tim velikim grcima (LOPOVIMA)
Evo za svakoga po nesto
Prava istina nije u vizantijskim knjigama i njih su pisali Grci (Istočni Romeji ) koji su osvajali ovaj prostor i vazda bili u neprijateljstvu sa Srbima.
Zakivali su naše popove na vrata, otrovali su Cara Dušana, doveli su Turke na Balkan, njihov general je dovukao Albance na Balkan., šurovali su i sa "kurtom i sa murtom" ne bi li nam oteli blaga ....čak i posle raspada Istočno romejskog cartsva Grci su brisali tragove srpskog prisustva na novoosvojenim teritorijama (npr. prekrečivali freske savremenim hemijskim rastvorima)...Zašto bi onda pisali tačno, razmisli...

Nijedna istorija koju su pisali stranci ne može biti tačna..Čak i kad su najobjektivniji mešaju imena..npr.. isti stari Grci umesto da kažu i napišu RADGOST napišu ARADGHOSTES . Dodavali su u rukopise (Porfirogenitov spis je kompilacija tekstova) , menjali, ubacivali...
Bilo davno pa se i zaboravilo, ali to je kao da danas posmatramo 90e godine čitajući knjige ustaških i šiptarskih zapisničara o tome. Ili o periodu komunizma u Srbiji učimo iz Bilderberg zapisnika.

Grčki istoričar Strabon pisao je da su u zapadnoj Aziji po planinskim predelima živeli Srbi, ili Brđani, koji su se odlikovali rusom kosom i plavim očima. O istima postoje napisi i ruskog istoričara Mihaila Lomonosova. Dubrovčanin Ivan Gundulić pevao je o slavnoj Troji:

Византијски списи су пуни недоследница. Славни Порфирогенит није ни помишљао док је писао De administrando imperio (О управљању царством) да ће у 16. веку католички црквењаци допунити његово дело са тим судбоносним поглављем о Словенима.

Византијски списи су пуни недоследница. Славни Порфирогенит није ни помишљао док је писао De administrando imperio (О управљању царством) да ће у 16. веку католички црквењаци допунити његово дело са тим судбоносним поглављем о Словенима.

Аман како допунили, кад је препис из 16. века готово идентичан препису из 11. века?

Аман како допунили, кад је препис из 16. века готово идентичан препису из 11. века?

Bajo!!! ako je prepis??? pa mozes da stavis tj da dodas ili oduzmes sta hoces.Ja nisam rekao da Porfirogenet ne spominje Srbe,on nas spominje ali ne kako nas je spominjao u pravom izdanju pre tog prepisa.
Dobro, ko to tvrdi da su prepisi identicni???

Tako je, sve ove sklavinije postoje i u IX vijeku – ali postoje jake indicije da je bar u prvoj polovini IX vijeka tih sklavinija bilo još! Tako da bi karta tek onda doživjela prepravke – ali one bi mogle biti samo hipotetičke! A kakvo je stanje bilo u VIII vijeku – to je tek nepoznanica!

Na osnovu kojih indicija se tvrdi da je u prvoj polovini IX st. bilo njih još?
Događaji koje nam Porfirogenit doprinosi vezuju se upravo i za prvu polovinu tog stoljeća, a ne samo drugu!

Bajo!!! ako je prepis??? pa mozes da stavis tj da dodas ili oduzmes sta hoces.Ja nisam rekao da Porfirogenet ne spominje Srbe,on nas spominje ali ne kako nas je spominjao u pravom izdanju pre tog prepisa.
Dobro, ko to tvrdi da su prepisi identicni???

Svako! Možeš potražiti fototipsko izdanje, dostupno je vrlo!

Što se tiče teze da treba slušati samo Srbe što se tiče srpske istorije...zašto onda citiraš Strabona, sve te antičke pisce? Zašto ih citiraš i pozivaš se na njih, ako Grci-lopovi - lažu stalno? :think:
Zašto ne laže i Laonik Halkokondil kada biše da su Srbi najveći narod najstariji??? :dontunderstand:

Što se tiče teze da treba slušati samo Srbe što se tiče srpske istorije...zašto onda citiraš Strabona, sve te antičke pisce? Zašto ih citiraš i pozivaš se na njih, ako Grci-lopovi - lažu stalno? :think:
Zašto ne laže i Laonik Halkokondil kada biše da su Srbi najveći narod najstariji??? :dontunderstand:

Sta je Babi milo.

Ipak i Hrvati citiraju popa dukljanina iako je za njega Bosna deo Srbije.

Na osnovu kojih indicija se tvrdi da je u prvoj polovini IX st. bilo njih još?
Događaji koje nam Porfirogenit doprinosi vezuju se upravo i za prvu polovinu tog stoljeća, a ne samo drugu!

Na osnovu Ajnhardovih anala, pa čak i samoga DAI - šta je sa Gudušćanima, Moravljanima, Braničevcima koji otpadaju od Bugara? Pa čak i mjesto u DAI đe se govori o tri oblasti sa posebnim banom u okviru Hrvatske navodi na sumnju da su to bila posebna plemena koja nijesu bila dio Hrvatske - e sad da li baš u prvoj polovini IX vijeka, to je već teže zaključiti?

Nisam vidio te podatke koje si postavio, relativno sam nov na forumu - tako potražit ću da vidim o čemu je riječ!
Odakle ti to da su Srbi postali većina u Vojvodini 1521. godine? Priznajem da u ovu temu nijesam pretjerano upućen, ali mi se čini da su Srbi po prvi put postali u Vojvodini većina i to od nategnuta od 51% tek 1945. godine?! Ako misliš na Srem - tu se nerijetko brka srednjovjekovni Srem (koji je bio južno od Save i Dunava) sa današnjim Sremom (koji je sjeverno od Save)!

Ova tema je vrlo interesantna, zato što nije dovoljno razrađena i zato postoji obilje preciznih istorijskih izvora za oblast Vojvodine - za razliku od drugih krajeva, južno od Dunava i Save, za koje su pitanja mahom pretpostavke.

Srbi su se doselili u srednjem vijeku, te pred tursko osvajanje, u masovnim brojkama. Prema jednoj, poprilično vjerovatno pretjeranoj Srbiji, u vrijeme Matije Korvina oko 200.000 Srba je prešlo iz Srbije u Ugarsku, što bi ipak trebalo da bude najveća pojedinačno seoba u periodu kada je Srbija okupirana i kada Ugarska preuzima ulogu zaštitnika srpskog naroda. To su prva dva perioda, a treći je turski, jer su i same Osmanlije naseljavale Srbe, slično kao što su to činile i po zapadnim krajevima.

Rimokatolika praktično uopšte više nije ni bilo u Vojvodini, gotovo ni jednoga. Bile su samo dvije masovne populacije u Vojvodini - pravoslavni Srbi i muhamedanski Turci. Srbi su činili onaj većinski dio stanovništva, raju, obrađivače i prosti puk, dok su manjinski Turci činili vladajući sloj, gradsko stanovništvo, činovnički aparat, vojnu elitu, itd... - pored njih, značajniju grupaciju su činili još i pravoslavni Vlasi. Od rimokatolika opstali su jedino, ironije li, ne značajnije grupe Mađara, već upravo Slovena katoličke vjere - Šokci.

Ne, Srbi su i prije 1948. (ne 1945, tek je Njemce trebalo protjerati i koloniste dovesti) godine bili apsolutna većina u Vojvodini. Poziciju apsolutne većine izgubili su i bili su svedeni na samo relativnu posljedstvom Habsburgovaca, koji su kolonizovali u te krajeve Bunjevce, Hrvate, Mađare, Slovake, Rusine, itd...kolonizacijom Srbi su sa dvotrećinskog stanovništva Vojvodine bili svedeni na jednotrećinsku relativnu većinu.

Stvarno si u pravu – nema je ni u glavi 35. iz DAI?
Ali evo đe je sve spomenuta – jasno se spominje u glavi 29 DAI:

„A od vlade cara Iraklija, cara Romeja – a na koji način biće ispričano u poglavlju o Hrvatima i Srbima – čtava Dalmacija i plemena oko nje, kao Hrvati, Srbi, Zahumljani, Travunjani, Konavljani, Dukljani i Neretljani koji se nazivaju i Pagani. Pošto je carstvo Romeja zbog mlitavosti i nesposobnosti tadašnjih careva došlo do ruba propasti, a naročito za vrijema Mihajla Mucavoga iz Amorija, stanovnici dalmatinskih gradova postadoše samostalni, ne pokoravajući se ni caru Romeja niti ikom drugom, pa šta više i tamošnja plemena Hrvati i Srbi i Zahumljani i Travunjani i Konavljani i Duljani i Pagani, odvojivši se od carstva Romeja, postadoše samostalni i nezavisni, ne pokoravajući se nikome. Ova plemena, kako kažu, nemaju arhonte, već samo starce župane, na isti način kao i ostale Sklavinije.“

Dalje u istoj glavi kaže o njima:

„Pagani, koji se na romejskom jeziku nazivaju Arentani, ostadoše nekršteni u brdovitim i neprohodnim krajevima. Jer riječ Pagani na jeziku Slovena znači nekršteni. Posle toga i oni, poslavši poslanike istom blažene uspomene caru, zatražiše da i oni budu pokršteni i on poslavši pokrsti i njih.“ – Moje zapažanje – o kakvim brdovitim i neprohodnim predjelima ovdje može biti riječ – ne bih rekao da je to primorska oblast izmešu Cetine i Neretve? Ili se ipak pružala bar u početku sjevernije oko Duvna, da bi se kasnije spuštala ka moru?

Spominje je jasno i u glavi 30:

„Od Raousiona počinje kneževina Zahloumon (Zahumlje) i proteže se sve do rijeke Orontion (Neretva), a na strain morske obale susjedna je Paganima, ali na strani planine zemlja je susjedna Hrvatima na sjeveru a naprijed Srbiji. Od rijeke Orontion počinje Paganija i proteže se sve do rijeke Zentinas (Cetine), ona ima tri županije, Rastotzan i Mokron i Dalen. Dvije od ovih županija odnosno Rastotza i Mokron, leže na moru, i imaju brodove, ali Dalen leži udaljena od mora, i oni tamo žive od poljoprivrede. Njima su susjedna četiri otoka, Meleta, Kourkoura, Bratza i Faros, najpogodniji su i plodni, sa napuštenim gradovima na njima i sa mnogo maslinika, na kojima su oni naseljeni te drže svoja stada, od kojih žive. Od rijeke Zentinas počinje zemlja Hrvatska …”

Jasno je spomenuta i u glavi 32:

“A budući da ono što je sada Srbija i Paganija i takozvana zemlja Zahloumon i Terbounia i zemlja Kanalita, bilo pod upravom imperatora Bizantinaca, i budući da su te zemlje bile opustošene od Avara (jer su iz tih zemalja oni istjerali one Rimljane koji sada žive u Dalmaciji i Draču), stoga je imperator naselio te iste Srbe u naznačene zemlje i oni su postali podložnici imperatoru Bizantinaca, a imperator je doveo svećenike iz Rima i njih krstio, i naučio ih da pravilno obavljaju pobožnosti, i poučio ih u kršćanskom nauku.”

Naravno – posvećena joj je i kompletna glava 36:

O PAGANIMA KOJE SE TAKOĐER NAZIVA ARENTANI I O ZEMLJI U KOJOJ SADA STANUJU

”Zemlju u kojoj sada stanuju Pagani ranije su također posjedovali Romani koje je car Dioklecijan preselio iz Rima i naselio u Dalmaciji. Ovi isti Pagani su potomci nekrštenih Srba iz onog vremena u kojem je njihov poglavar zatražio zaštitu imperatora Heraklija. Ova je zemlja također bila podjarmljena od Avara te opustošena, a ponovno naseljena u vrijeme cara Heraklija. Nazvani su Pagani stoga što nisu prihvatili krštenje u vrijeme kad su svi Srbi primili krštenje. Naziv »pagani« na jeziku Slavena znači »nekršteni« ali na jeziku Romeja (Grka) njihova se zemlja naziva Arenta pa se i njih same naziva Arentani sa strane istih Romeja.
U Paganiji su naseljeni gradovi Mokron, Beroullia, Ostrok i Slavinetza. Uz to oni posjeduju i ove otoke: veliki otok Kourkra ili Kiker, na kojem postoji i grad, drugi veliki otok Meleta ili Malozeatai, kojega spominje sv. Luka u Djelima Apostolskim, pod imenom Meliten, na kojemu je zmija ugrizla Svetog Pavla za prst, a koju je on bacio u vatru, drugi veliki otok Phara, drugi veliki otok Bratzes. Tu postoje i drugi otoci koji nisu pod vlašću istih Pagana: otok Hoara, otok Les, otok Lastobon.”

A sem u DAI Pagani su spomenuti i u „Životu Vasilijevom“:

„Pored toga od onih Skita koji žive u Panoniji, Dalmaciji i u susjednim oblastima, mislim Hrvati i Srbi i Zahuljani i Travunjani i Konavljani i Dukljani i Neretljani, zbaciše sa sebe davnašnju vlast Romeja i postadoše samoupravni i samostalni, pokoravajući se isključivo svojim arhontima.“

Međutim Pagani su preskočeni na još jednom mjestu u DAI – u glavi 29. kada govori o učešću Slovena u zauzeću Barija kaže:

„Kralj i papa, pristavši na carev zahtjev, dođoše obojica sa velikom silom i pridruživši se vojsci koju je car poslao, zajedno i sa Hrvatom i Srbinom i Zahuljaninom i Travunjanima i Konavljanima i Ragužanima, sa svima iz gradova Dalmacije i pređoše u Langobardiju i opsednu grad Bari i zauzmu ga.“ – ono što je interesantno je da ovdje nema ni Dukljana! ;) Riječ je inače o događaju iz 871. godine!

Da li je moguće da tada Paganije i Dioklitije uopšte ni nema, te da su oni dijelovi, recimo, Hrvatske i Srbije.

Što ti misliš?

Na osnovu Ajnhardovih anala, pa čak i samoga DAI - šta je sa Gudušćanima, Moravljanima, Braničevcima koji otpadaju od Bugara? Pa čak i mjesto u DAI đe se govori o tri oblasti sa posebnim banom u okviru Hrvatske navodi na sumnju da su to bila posebna plemena koja nijesu bila dio Hrvatske - e sad da li baš u prvoj polovini IX vijeka, to je već teže zaključiti?

Moravija je itekako postojala; međutim, to su sve druge slovenske oblasti, pored Srbije i čije se teritorije ne mogu ubicirati na oblasti Srbije.
I naravno, kako ni Srbije, tako ni na teritorijama Dioklitije, Konavala, Travunje, Zahumlja i Paganije. Dakle, to ne mijenja ništa za ovaj slučaj.

Što se tiče posebnog imenovanja Bosne u DAI...šta ti smatraš da je tu slučaj?

Moravija je itekako postojala; međutim, to su sve druge slovenske oblasti, pored Srbije i čije se teritorije ne mogu ubicirati na oblasti Srbije.
I naravno, kako ni Srbije, tako ni na teritorijama Dioklitije, Konavala, Travunje, Zahumlja i Paganije. Dakle, to ne mijenja ništa za ovaj slučaj.

Što se tiče posebnog imenovanja Bosne u DAI...šta ti smatraš da je tu slučaj?

Ma naravno, nisam ja ni rekao da bi se tu morala baš mijenjati mapa Srbije - izuzev granica prema Savi i eventualno Bosni! Morale bi se tada mijenjati granice Hrvatske i Bugarske - tačnije morale bi se smanjiti! Ali to je sve hipotetički, jer sem Moravljana, za koje sigurno znamo da su postojali - za ove druge samo imamo indicije da su mogli eventualno postojati kao posebna plemena na početku IX vijeka ili prije! Zato mape, prije ove uslovno rečeno "Porfirogenitove", nije ozbiljno, pa čak ni dozvoljeno crtati!

Ne znam za Bosnu - možda je i ona bila neka ranija kratkoživeća sklavinija koja je u Časlavovo doba ušla u sastav Srbije, a možda prije toga u sastav Hrvatske! Ili je jednostavno i ona bila dio prvobitnog srpskog (ili možda hrvatskog) plemenskog saveza, pa su otpočeli i kod nje procesi, sa zakašnjenjem, koji su se već desili kod Zahumljana, Travunjana i Neretljana i eventualno Dukljana - formiranja zasebne sklavinije!
Nemam precizan odgovor na ovo pitanje! Šta ti misliš?

.

Pazi ovako, sokole.....

To sto ste vi poseban narod, to je proizvod politickog inzinjeringa od '45 pa nadalje.

Postoje pisani podaci da je Herceg Stjepan Kosaca primio na svoje posede mnogo izbeglih sa Kosova. Uglavnom je primao plemstvo i ljude sa statusom. Ukoliko ih je primao Stjepan, zasto isti ne bi mogli da nasele i danasnju Crnu goru?!? Mimo toga, dobro znas koji su delovi danasnje CG bili u sastavu Hercegovine. Kako sada da su ljudi koji su ostali sa istocne strane AVNOJ-evske granice CG budu poseban narod u odnosu na Srbe, pa i na svoje rodjake sa zapadne strane???

Stanovnistvo CG ima neke svoje etnicko-kulturalne specificnosti u odnosu na druge delove srpskog naroda. Iste imaju i Krajusnici, Bosanci, Hercegovci, Sumadinci. Dakle, ne moze se govoriti o nikakvim posebnim narodima vec o razlicitim varietetima jednog etnosa.

Ajde, molim te... reci mi u cemu je razlika danasnjih Crnogoraca i Hercegovaca? Kako to sada mogu biti dva razlicita etnosa?

Slavene samo sam rekao da je DAI dosta izmenjen,ali nisam rekao da je i lazan, daleko od toga,samo da je izmenjen to jeste i nema ni pola onoga sto ima kod drugih pisaca (sada ne znam dali je zaboravljeno ili je namerno izostavljeno)
rekao sam ti i pre da je Herodot rekao tj u njegovim zapisima;na podrucju Panonije je oko 30-tak plemena koji pripadaju grupi Ilira-Sorba i da imaju svoj poseban jezik !!!

A to za fototipsko izdanje,koje je vrlo dostupno??? iz kojeg je to veka 11-tog ili 16-tog ili nesto izmedju???,samo pitam.
Halkokondil je tu malo citirao Herodota i njemu slicne,ali je rekao istinu.A sama mrznja izmenju Srba i Grka se razvila kasnije,kao i danas sto nema te mrznje (bar koliko ja znam,mozda gresim)

Ova tema je vrlo interesantna, zato što nije dovoljno razrađena i zato postoji obilje preciznih istorijskih izvora za oblast Vojvodine - za razliku od drugih krajeva, južno od Dunava i Save, za koje su pitanja mahom pretpostavke.

Srbi su se doselili u srednjem vijeku, te pred tursko osvajanje, u masovnim brojkama. Prema jednoj, poprilično vjerovatno pretjeranoj Srbiji, u vrijeme Matije Korvina oko 200.000 Srba je prešlo iz Srbije u Ugarsku, što bi ipak trebalo da bude najveća pojedinačno seoba u periodu kada je Srbija okupirana i kada Ugarska preuzima ulogu zaštitnika srpskog naroda. To su prva dva perioda, a treći je turski, jer su i same Osmanlije naseljavale Srbe, slično kao što su to činile i po zapadnim krajevima.

Rimokatolika praktično uopšte više nije ni bilo u Vojvodini, gotovo ni jednoga. Bile su samo dvije masovne populacije u Vojvodini - pravoslavni Srbi i muhamedanski Turci. Srbi su činili onaj većinski dio stanovništva, raju, obrađivače i prosti puk, dok su manjinski Turci činili vladajući sloj, gradsko stanovništvo, činovnički aparat, vojnu elitu, itd... - pored njih, značajniju grupaciju su činili još i pravoslavni Vlasi. Od rimokatolika opstali su jedino, ironije li, ne značajnije grupe Mađara, već upravo Slovena katoličke vjere - Šokci.

Ne, Srbi su i prije 1948. (ne 1945, tek je Njemce trebalo protjerati i koloniste dovesti) godine bili apsolutna većina u Vojvodini. Poziciju apsolutne većine izgubili su i bili su svedeni na samo relativnu posljedstvom Habsburgovaca, koji su kolonizovali u te krajeve Bunjevce, Hrvate, Mađare, Slovake, Rusine, itd...kolonizacijom Srbi su sa dvotrećinskog stanovništva Vojvodine bili svedeni na jednotrećinsku relativnu većinu.

I ako sam Vojvođanin ovo nisam znao međutim postoje neke kontradiktornosti tj. potvrda toj teoriji.

Postoje i postojali su Srbi i Crnogorci u Vojvodini čiji je špic namen bio Grčki a imali su normalna prezimena tj. imaju.
Prema narodnom predanju to su Srbi koji su pre Crnojevića otišli i živeli u Grčkoj i vratili se u Vojvodinu pre Crnojevića.
Znaš li nešto više o tome?

Ma nemoj! Kada je car Valens dopustio Gotima da se nasele na rimskoj teritoriji, jesu li to sami uzeli, ili su im Rimljani dali? Odgovor je sljedeći - te 376. godine, Vizigoti su pod Fritigernom naseljeni južno od rijeke Dunava dozvolom rimskog cara!

Да ли ја макар на једном месту спомињем Готе? Славене, оне три седмице треба преметнути у 666. Римљани су насељавали, према потреби, само поражена и онепособљена варварска племена. Нико озбиљан се више не бави Порфорогенетом јер је тај извор историјски контрадикторан и тенденциозно промењен у корист Западњачких теорија о моћним и немоћним народима, Срби су, по томе, немоћни.

Olgu sam pomenuo sa ostalima zato sto se usudila da pise istoriju i to pozivajuci se na Robera, Vuka Draskovica, M. Milojevica...Tvrditi da su od Srba nastali Englezi, Francuzi, Holandezi...je budalastina.Da su srbi naseljavali Lepenski Vir pa se hiljadama godina selili na istok a onda jos nekoliko hiljada godina se vracali da bi konacno dosli "svojoj" kuci u 6 - 7 vijeku. Da je Aleksandar Makedonski car srpski...? Da su Bugari dosli na Balkan kao osvajaci sa 15 - 20 000 vojnika porobili mirno srpsko stanovnistvo nametnuli im svoju volju i moc ali nijesu mogli i jezik nego su oni (Bugari) primili nas jezik ali bez poznavanja gramatike...
I sve ovo u prvih 50 strana njenog djela "Srbi narod najstariji"
I ako je od Srba mnogo je
Овом својом пасквилом ти показујеш две ствари- ниси читао Пјановићку јер да јеси не би јој подметао што она није никада нити тврдила нити написала. Овим си начинио нешто што се зове подметање а то те раскринкава као србомрсца, што се Њофре тиче ти си у његовим беспућима повјесне збиљности као. Ајде бре, прочитај Пјановићку па се јави, или бар Милановића, он је сажетији.

Back