De administrando imperio

Na šta si mislio, ako nije tajna?

Bukvalno to što sam i napisao; pričao sam o Srbima i Hrvatima, koji u suštini gotovo da nemaju svoje istorije pre IX stoleća, odgovarajući na pitanje na čemu se zasnivaju teze o kasnijoj migraciji ta dva naroda na Balkansko poluostrvo od tradicionalno prihvaćene datacije u prvoj polovini VII stoleća, a na koje si se ti osvrnuo na forumu.

U slučaju Hrvata imamo dve različite priče i jedino nešto konkretnije u imenovanju sedmoro braće i sestara, a kod Srba čak ni toliko; neimenovani čovek sa nepoznatim naslednicima u generacijama za koje se ne zna ni jedan jedini detalj. Nekakve vanjske direktnije potvrde podataka koje DAI donosi nema.

Dakle, odgovarao sam na pitanje sumljivom licu na osnovu čega se zasnivaju te teorije, ka kojima naginju nihilisti i minimalisti u istoriografiji.

Bukvalno to što sam i napisao; pričao sam o Srbima i Hrvatima, koji u suštini gotovo da nemaju svoje istorije pre IX stoleća, odgovarajući na pitanje na čemu se zasnivaju teze o kasnijoj migraciji ta dva naroda na Balkansko poluostrvo od tradicionalno prihvaćene datacije u prvoj polovini VII stoleća, a na koje si se ti osvrnuo na forumu.

U slučaju Hrvata imamo dve različite priče i jedino nešto konkretnije u imenovanju sedmoro braće i sestara, a kod Srba čak ni toliko; neimenovani čovek sa nepoznatim naslednicima u generacijama za koje se ne zna ni jedan jedini detalj. Nekakve vanjske direktnije potvrde podataka koje DAI donosi nema.

Dakle, odgovarao sam na pitanje sumljivom licu na osnovu čega se zasnivaju te teorije, ka kojima naginju nihilisti i minimalisti u istoriografiji.

Ti znaš da te nisam to pitao već da li pri pomenu imena "Srbi" misliš na

a) Srbe Slovene
b) Srbe neslovene
c) Srbe koji mogu i ne moraju biti Sloveni

Ja stvarno ne znam šta ti mene pitaš;
Pitam te za Slovene o čijem prisustvu na Slovenksom Jugu od 6. do 9. veka postoje pisana svedočanstva. Pitam te da li dozvoljavaš mogućnost da su svi oni (ili makar neki, npr. Braničevci) - Srbi, a s obzirom na izvore koji sve Južne Slovene smatraju Srbima, a na koje sam podsetio ovde:

Pretpostavio sam, te stoga i potreba da to preciziraš. Ipak se ne može osporiti da se u više, bilo sačuvanih bilo javno dostupnih izvora tokom poslednjih hiljadu godina (Stari) Sloveni sa Slovenskog Juga smatraju Srbima - svi slovenski narodi potiču od "Srba", staroslovenski jezik je prvi standardni srpski jezik - "Srbi poseduju prevod Biblije na svom jeziku iz 9. veka", a njegovo pismo je - "srpsko pismo". Takođe, kroz izvore se može jasno pratiti istoznačnost pojma Ilir i Srbin, pa se Ilirsko ime može smatrati srpskim slovenskim imenom te izvlačiti dodatne implikacije o opštem srpskom imenu za Slovene.

Ima neko normalno uradjenu kartu teritorija koje navodi Porfirogenit? Ove sto sam dosad video jako lose obradjeno.

Jesi li ovu već video?

1_Srpske_zemlje_IX-_X_vek.jpg

Pitam te za Slovene o čijem prisustvu na Slovenksom Jugu od 6. do 9. veka postoje pisana svedočanstva. Pitam te da li dozvoljavaš mogućnost da su svi oni (ili makar neki, npr. Braničevci) - Srbi, a s obzirom na izvore koji sve Južne Slovene smatraju Srbima, a na koje sam podsetio ovde:

Već ti rekoh da iz izvesnih razloga ja lično ne uzdajem previše poverenja u tu tezu. Po mom mišljenju, Srbi su tu itekako bili, imali svoju državu,...

Ne znam na koje si to konkretno izvore podsetio; nisam razumeo baš ni na šta se odnosi kad si originalno bio napisao.

Jesam. ali ne bas ovako fin kvalitet slike, zahvaljujem! Zanimljiva je bitka izmedju nas i Hrvata oko pripadnosti Travunije, Zahumlja i Paganije, cak se i Duklja ubacuje.
Ова карта је из школског аталаса који се може набавити у књижарама Завода за уџбенике. Они имају и појединачне карте, али штампане су пре неких десетак година тако да их имају само оне књижаре у којима су остале залихе из тог времена.

Занимљива по чему? Хрвати својатају све чега се могу дотаћи. На неком чисто интелектуалном нивоу, та битка је потпуно незанимљива, с обзиром да друга страна нема никакве аргументе.

Ja stvarno ne znam šta ti mene pitaš; ja sam samo rekao na čemu se zasniva teorija da su se Srbi i Hrvati doselili u IX stoleću, koju si ti nedavno potavio na forum.

Lično, nisam pristalica te teze.

Ukoliko su se doselili u 9 veku to znači da su bezimeni brat i njegovi potomci ustvari izmišljeni od strane KP7... Deveti vek je jako blizak KP7 i dobro ga poznaje naročito vladavinu svog dede Vasilija I. Ako se doseliše u 9 veku koja je motivacija da govori o 7 veku i Irakliju ?

- - - - - - - - - -

Jesam. ali ne bas ovako fin kvalitet slike, zahvaljujem! Zanimljiva je bitka izmedju nas i Hrvata oko pripadnosti Travunije, Zahumlja i Paganije, cak se i Duklja ubacuje.

Zato je za njih KP7 "car lažac" !

Ne znam na koje si to konkretno izvore podsetio; nisam razumeo baš ni na šta se odnosi kad si originalno bio napisao.
I nisam podsećao na konkretne izvore, kada govorim o hiljadu godina nazivanja ćirilometodskog staroslovenskog standarda "srpskim jezikom" ili "ilirskim jezikom" i staroslovenske ćirilice "srpskim pismom", kada govorim o "prevodu Biblije na srpski jezik u 9. veku" onda govorim o velikom broju izvora koji su opšte poznati. Kada govorim o legendi da svi slovenski narodi potiču od Srba, govorim o Hronici tzv. Dalimila. Bečka kancelarija u 17. -19. veka Srbe naziva Ilirima, a slavistika 19. veka smatra da staroslovenski standard utemeljen na srpskom jeziku iz okoline Soluna. Ajnhard pominje da Srbi zauzimaju velik deo Dalmacije:

Mrkalj:
Ipak se ne može osporiti da se u više, bilo sačuvanih bilo javno dostupnih izvora tokom poslednjih hiljadu godina (Stari) Sloveni sa Slovenskog Juga smatraju Srbima - svi slovenski narodi potiču od "Srba", staroslovenski jezik je prvi standardni srpski jezik - "Srbi poseduju prevod Biblije na svom jeziku iz 9. veka", a njegovo pismo je - "srpsko pismo". Takođe, kroz izvore se može jasno pratiti istoznačnost pojma Ilir i Srbin, pa se Ilirsko ime može smatrati srpskim slovenskim imenom te izvlačiti dodatne implikacije o opštem srpskom imenu za Slovene.

Ako pri tome imamo na severu dva slovenska naroda i jezika koji se takođe nazivaju - Srbi, zar to nije dovoljno da se zastupa shvatanje o (Južnim) Slovenima kao Srbima?

Već ti rekoh da iz izvesnih razloga ja lično ne uzdajem previše poverenja u tu tezu. Po mom mišljenju, Srbi su tu itekako bili, imali svoju državu,...
Polako, to te nisam pitao, već te pitam

1. za Srbe koju su tu bili i imali svoju državu od 6. do 9. veka, pošto kažeš da oni za tebe nisu nesloveni, da li su Sloveni i kako je to moguće ako su etnički Srbi za tebe došli između Azovskog i Kaspijskog mora?

2. I drugo, iz kojih se "izvesnih razloga ne uzdaješ u tezu da" su svi Južni Sloveni mogli biti Srbi?

Jesi li ovu već video?

1_Srpske_zemlje_IX-_X_vek.jpg

Fina ti ta karta Slavene, mogli ste i Split zaroziti kad se vec dobacilo do Ciova, ne bi valjalo da se preskace

- - - - - - - - - -

Gde vam je danas ta cakavica, svi parlate stokavski.

Osim toga, ova karta zorno pokazuje Srbe cakavce i Hrvate stokavce u ogromnim kolicinama, ako se uopc moze govoriti o diferenciranim narjecjma u IX stoljecu(a ne bi bas rekao da moze).

Osim toga, ova karta zorno pokazuje Srbe cakavce i Hrvate stokavce u ogromnim kolicinama, ako se uopc moze govoriti o diferenciranim narjecjma u IX stoljecu(a ne bi bas rekao da moze).

Pa i vi čakavci ste bili Srbi Liburni, a onda je sa Ugrima u 9. veku došlo 2700 turkijskih Horvata što je Vatikan 600 godina kasnije iskoristio za stvaranje katoličke nacije, neki kažu "vaštačke", a pritom se misli - egzo-asistirano stvorene nacije, da bi se obezbedio od "viralnog" srpskog pravoslavlja. ;)

- - - - - - - - - -

Esil' izbosne ili iz Madarske

On je iz Istre. Znači, iz Franačke?

- - - - - - - - - -

charlemagne4.jpg

Ту причу компликује Барски родослов и чињеница да су Паганија, Захумље, Травунија и Диоклитија у почетку засебне склавиније које не припадају ни Хрватској ни Србији. Ако је судити по Порфирогениту, граница између Срба и Хрвата је на Цетини.

@Kroasanije

Где ви одосте...дијалекти се формирају тек у касном средњем веку. Далмација је до турских освајања претежно чакавска изузев крајњег југа који је западноштокавски (шћакавски). Новоштокавска икавица и јекавица се у већој мери шире у Далмацију тек са турским освајањима у 16. веку.

Poslednja izmena:
Ту причу компликује Барски родослов и чињеница да су Паганија, Захумље, Травунија и Диоклитија у почетку засебне склавиније које не припадају ни Хрватској ни Србији. Ако је судити по Порфирогениту, граница између Срба и Хрвата је на Цетини.

Где ви одосте...дијалекти се формирају тек у касном средњем веку. Далмација је до турских освајања претежно чакавска изузев крајњег југа који је источноштокавски (шћакавски). Новоштокавска икавица и јекавица се у већој мери шире у Далмацију тек са турским освајањима у 16. веку.

Rijec je vise o sali i o blesavosti inzistiranja na narjecjima kao razdiobnom kriteriju medu nacijama buduci da je Heul to potegnuo.

Back