Alinor
Primećen član
- Poruka
- 544
Pre bih rekao da je sve bilo dostupno pismenima (nisu svi imućni bili pismeni, kao što ni svi pismeni nisu bili imućni).
Kao što sam već pomenuo izvori koje je KP7 koristio u većini slučajeva nisu poznati, problema ima mnogo neke si i sama navela, a neke si karikirala bez potrebe, Ono što je sigurno jeste da su informacije u DAI-u predstavljene prema njihovim trenutnim saznanjima bez laganja jer je sam motiv pisanja spisa to nalagao.
Pogledaj samo ostale izvore iz tog perioda, ustvari ne samo iz tog perioda već iz celokupne evropske srednjovekovne istorije. Ukoliko je DAI za tebe bajka šta ćeš tek onda da kažeš za Letopis popa Dukljanina.
Koliko je samo izvora koje bi uzela zdravo za gotovo bez prethodne primene gore navedenih pitanja za taj izvor ? Ne samo ti već i većina drugih ljudi. Zašto ? Zato što DAI za autohtoniste predsavlja polaznu tačku koju treba srušiti po svaku cenu. On je nepouzdan, falsifikat, doteran u ili od strane Vatikana, izvori koje je koristio su loši, pisan je sa velike vremenske distance itd. Uzgled ništa od ovoga nije dokazano a za mnoge stvari čak nema ni osnove za sumnju. Pa hajdemo istom logikom da pogledamo i druge izvore i došli bismo do toga da ništa nije postojalo, ništa nije sigurno, sve je falsifikat, sve je laž itd.
Ne razumem ljude koji tvrde sve ovo za KP7 i DAI, a sa druge strane Dalimilova hronika i LJPD su im pouzdani izvori.![]()
Nisam istoričar, pa da mi karijera zavisi od toga koja teroija je trenutno aktuelna kao istina ili po kojoj literaturi smem držati predavanje, ali mi razum kaže da DAI, ali i Letopis i sve ostale hronike i spisi, nisu pouzdani, čak u najvećem delu su nepouzdani, a uzimaju se kao neka istina i autoritet.
Padne mi na pamet da bi, za nekih hiljadu godina, neki budući istoričari mogli uzimati tekstove knjiga nekih današnjih kvazi-pisaca ili još gore političkih i vojnih analitičara Nemačke ili Amerike (oni su sada sile kao što je nekad bila Vizantija) kao istorijske istine i na tome grade sliku o ovom današnjem vremenu, bilo bi to besmisleno.
Arheologija, antropologija i sve ostale discipline mogle bi da potvrde ili ospore validnost takvih spisa, jer bez nekog upoređenja sa drugim izvorima, suludo je uzimati išta od toga kao istinu.
Da li je arheologija ili antropologija otkrila tragove tih pljačkaških pohoda Slovena po Balkanu, tragove migracije, promenu u DNK strukturi kostiju stanovništva u periodu pre i nakon navedene migracije, ... nije moguće da je Balkan bio pust do navodnog doseljavanja Slovena, a nije moguće i da je stanovništvo uništeno od strane pridošlica, jer bi ostali tragovi (pokolj i razaranje idu u paketu), a magiju Slovena da izbrišu sve što je postojalo pre njih niko ne spominje pa ni KP7.
Poslednja izmena: