Daske za secenje/rezanje

ma dzaba kad su ruzne..ja sam esteta po prirodi ali hvala bas cu pogledati.
Nisu ružne.
Imaš okrugle, pravougaone sa i bez posude za seckano.
Sada ih uslikala

IMG_20250410_125549.jpg

Od bambusa.

Koliko koštaju pravougaone bez posude za seckano ?
ove dve najvece kostaju 900 dinara (jedna malo manja (35 x 25) ima posudu, druga veca (45 x 35) nema)

a male kostaju sad zaboravih da li 300 ili 400 din..mislim 300

veoma su povoljne..uzmi..od bambusa su najkvalitetnije..ali ih nemoj stavljati u masinu..ja sam moju unistio u masini..zato sam sad uzeo novu.

Poslednja izmena:
I ja sam moju, takođe bambus i iz Lidla, uništia u mašini, raspala se na dašćice.

Danas bila u Lidlu, vidim daske, setim se ove teme :malav: , slikam, i malo zagledam.
Ima znak da nije dozvoljeno mašinsko pranje.
ja sam moju kupio u pevecu ako se secas kad je bio ovde :D
koliko su kvalitetne i dugotrajne..i pored unistavanja u masini ona je ovoliko potrajala
i sad je u principu ok ali malo se razdvaja po sirini i zato je menjam..

Danas bila u Lidlu zbog daske za seckanje..Prodate su..Ostale su samo ove sa posudom za seckanje ali me takva daska ne interesuje
Danas bila, kupila okruglu dasku, bilo je još nešto pravougaonih ali prevelike.
Jedva sam ih pronašla, zatrpane plastičnim posudama, ali sam se setila gde su bile izložene prošle nedelje.

Čitam ovu temu i udaram glavom o zid.

Elem, pošto već godinama sam pravim daske za sečenje, par stvari koje treba znati:

1. najbolje drvo koje ima kod nas da se nabavi za dasku je: javor, bukva, jasen, hrast, orah. Bambus nije loš izbor ali ume da tupi noževe malo brže (jer ima dosta lepka) i to nije drvo u pravom smislu reči. Orah je po mom mišljenju najlepši, ali nije baš najtvrđi.
2. drvo se NE STAVLJA NIKADA u mašinu za sudove, nikakvo drvo osim ono koje ne voliš. Mašina je previše agresivna za drvo. To je otprilike kao šmirglom da čistiš naočare.
3. drvo mora da se lepi iz komada ako je daska iole veća. Ja recimo volim velike daske, minimum 40cm dužine, tako da moram svakako da sastavljam daske iz više lamela.
4. to da li se nož useca ili ne zavisi i od orijentacije drveta. Sad sam radio dasku od oraha gde sečeš "endgrain side", i tako postavljeno drvo mnogo bolje podnosi oštricu noža jer je drvo pod mikroskopom kao snop vlakana. Ako ti nož udara u vlakna popreko on ih seće više nego kad udara uzdužno, a najmanje se useca ako sečeš normalno na završetak vlakana.
5. plastika NIJE materijal za sečenje i ne treba da se koristi nikad. (iz više razloga)
6. drvo može da se zaštiti posebnim uljem za premazivanje dasaka za sečenje. Ono na divan način istakne teksturu drveta, ali mu treba par dana da izvetri, ima jak miris.
7. postoji specijalni lepak kojim se lepe daske za sečenje hrane.
8. kupovne daske su u principu đubre.

Back