Holy1

Ističe se
Poruka
2.632
Veliki pozdrav svima!

Ovu temu pokrećem iz razloga da razmenimo priče i predanja,informacije, podatke, materijale mi svi kojima su nam preci učestovali u ovom ratu na strani austrougarske.
Čukundeda mi je bio vojnik u austrougarskoj vojsci, jedno selo pokraj Benkovca grada. Regrutovan je 1915 god. u 23. domobranska pješačka pukovnija Zadar (k.k. 23. Landwehrinfanterieregiment Zara) . Podatke o njemu sam sam morao da tražim, jer sam samo po usmenom predanju znao da kako se zove. Našao sam ga u knjizi gubitaka 1914-1918 god u austrougarskom arhivu u Beču. Bio je konjovodac, tada već u 35 godini života. Godinu dana pre nego što je otišao na Soču (Italijanski front) dobio je dva sina. U knjizi se vodi pod oznakom verw. to je verovatno oznaka za one koji se vode kao nestali ili ranjeni.

Moja predpostavka je, da je bio u pozadini pošto su stariji išli iza. Moguće da je nastradao od granatiranja, predpostavljam prebačen u bolnicu negde i tamo je izdahnuo. Ne znam mu ni groba ni mramora. Voleo bih otići na to mesto.. Radi se verovano negde oko mostobrana Gorica, na današnjoj granici između Italije i Slovenije.
Kakva su vaša predanja o vašim precima? Da li ste istraživali? Ako neko ima neke dokumente, ili fotografije, neke uspomene, pisma ili slično neka podeli sa nama! Bio bih mu veo zahvalan.
 

Back
Top