Први народ Рима

fanstebre

Poznat
Poruka
8.430
shutterstock-98484677.png


Еторе Паис (Ettore Pais 1856-1939) каже да су се првих пет племена, која су чинили народ Рима (Руме?), звали: Cloeli, Servili, Quineti, Iuli и Gegani. Сви су били истог порекла - "латинског". За ових пет племена Еторе Паис каже да су сви били Латини. Ко су онда били ти први стари Латини? Данас знамо да се у Латиуму населио један део дарданског племена, у исто време када и Етрурци (Расени), и да је Енеј касније дошао код тих својих Дардана. Еузебије каже: "Лето" је богиња фригиска, мајка Аполонова. Лето преводе на латински језик са "Латина". Очито је да су Латини добили своје име по овој фригиској богињи Лето, мајци сунчаног божанства Аполона, по којој се код нас Срба и данас назива једно годишње доба - лето.

Овде се поставља питање откуд Servili као једно од првобитних племена која су чинила народ Рима ако је већ одавно устаљена мантра да су sclaveni, slavi, servi у ствари називи за обичне слуге-робове и да се као такви помињу тек након успоставе Римског царства где су тамо одвођени у тој улози ? Онда, откуд робови и слуге међу првим народом Рима ?
Сервиус Тулиус је био етрурски (расенски) вођа под именом Мастарна и када се са својом војском сместио у Рим променио је име у Сервиус Тулиус. Servius Tullius је био легендарни шести краљ Рима и други из његове етрурске (расенске) династије. Владао је од 578. до 535. пре нове ере. Поставља се питање да ли је то име или титула. Зар би краљ Рима себе робљем назвао ?

И сам назив Рима је дискутабилан. Ми га називамо Римом, енглези га пишу као Rome, a читају као "Роум", на италијанском и латинском га читају као "Рома".......
Рим или Рума или Rome или Roma......питање је сад.
Рума означава место за живљење на старом српском језику, а под-рум је место испод места за живљење, обично испод собе. Енглези за собу данас кажу "Рум" - room, а ми имамо један град Руму у Србији док на латинском називи за собу, под, подрум, кућу немају везе са називом овог града. Интересантно је да се на латинском кућа преводи са domum. Једна занимљива асоцијација на тај превод је Руска државна дума
 

Back
Top