Да разговарамо о моралу

Jes, matematiku razbijam.
O mojem poznavanju drugih nauka izgleda da ti imaš bolje mišljenje nego ja sam.
Moguće da je u pitanju perspektiva.

A ti?

хоћемо или онда да идемо мало на пдф природне науке
http://forum.krstarica.com/showthre...ezno-pročitati-uputstva-u-prvom-postu)/page29

да те приупитам некакве занимњиве задатке које не могу да решим?
шта ја?

Ne nadgrađuju se jedna na drugu već počinju od različitih osnovnih skupova aksioma. U jednostavnim slučajevima naravno da nema razlike.
Tako isto u moralu možeš smatrati da je u većini (praktično svim) civilizacijama nemoralno ubijati četvrtkom one koji nose zelene kape sa fazanovim perom.
E sad, što se tiče prostih (verovatno si hteo reći prirodnih) brojeva, čak ni oni u prirodi obično ne postoje u čistom obliku. Postoje neki entiteti koji se eventualno mogu sabrati, ali kako ćemo ih sabirati ne zavisi od nekih njihovih prirodnih, unapred datih svojstava, već od našeg poimanja tih svojstava i naše zainteresovanosti da pobrojimo samo neka njihova svojstva, a rezultat da iskoristimo za vrlo specifičnu obradu.
Što se tiče morala, ne postoje idealizovani slučajevi u kojima ćemo primenjivati idealizovana načela. Naravno, možemo ih primenjivati, ali će rezultati delovanja trpeti.

Nije pravilno reći ne postoje idealizovani slučajevi moralnih zakonitosti, već eventualno čovek nije spoznao univerzalne moralne zakonitosti.
Uzgred, moje mišljenje da takve zakonitosti je čovek spoznao, a na čoveku je hoće li svoj život uskladiti sa tim zakonitostima ili neće.

Što se matematike tiče, ne bih više se zamajavao sa time ovde sa Tobom, samo ću još reći da bez spoznaje osnovne, elementarne matematike, nema ni spoznaje one više matematike.
Drugim rečima, prvo se uči sabiranje, pa onda dalje.

Poslednja izmena:
E sad, što se tiče prostih (verovatno si hteo reći prirodnih) brojeva, čak ni oni u prirodi obično ne postoje u čistom obliku. Postoje neki entiteti koji se eventualno mogu sabrati, ali kako ćemo ih sabirati ne zavisi od nekih njihovih prirodnih, unapred datih svojstava, već od našeg poimanja tih svojstava i naše zainteresovanosti da pobrojimo samo neka njihova svojstva, a rezultat da iskoristimo za vrlo specifičnu obradu.
svejedno šta uzmeš i kako uzmeš, ceo proces ide po unapred utvrđenom pravilu koje ti je logički dato :lol:
Kao što ti je dato u prostoru u kom si da važe pravila koja su nepromenljiva :lol: Kao npr. pitagorina teorema i sl.

Ostavljam Bogu da me okarakteriše i svrsta u pravu kategoriju pomenutih ljudi. Na meni je da gledam da se što više izgrađujem i što više napredujem.
Isus je pokazao kakvo je u životu...za svoje nemoralne radnje, pomisli nemaš opravdanja u ničemu....a najmanje u Svetom Pismu.

Pa naravno da je dobro imati ženu, ali ženu za brak, za osnovanje porodice, ne za ostvarivanje sekusalnih nagona. Žene nisu krpe, sem onih koje se tako ponašaju.

значи ми ожењени смо неморални и тражимо цитате из СП да умиримо своју савест?

ne znam za matematiku, ali različitost u moralnim sistemima se može objasniti različitim nivoom razvoja društva.
To je otprilike ono što ja kažem. Moral se razvija i oblikuje zavisno od društva u kojem se praktikuje. Nema društva - nema morala.

Opet, ti kažeš da je moral čisto ljudska tvorevina, a ja kažem da svaka tvorevina uma koja je rezultat sagledavanja to jest analize čoveka kao subjekta i kao subjekta u relaciji i njegove duhovno-materijalne paralele direktno vezana za spoznaju odnosno samospoznaju boga ili kako god hoćeš da ga zoveš.
i šta onda?
Tvoj odgovor zavisi od toga da li si nihilista ili ne :lol:
Pa evo, ja kažem da vidimo realne moralne sisteme uslovljene spoznajom istog boga. Ako Jevreji, pravoslavci, katolici, muslimani imaju istog boga, kako to da su njihove moralne prakse tako različite?

хоћемо или онда да идемо мало на пдф природне науке
http://forum.krstarica.com/showthre...ezno-pročitati-uputstva-u-prvom-postu)/page29

да те приупитам некакве занимњиве задатке које не могу да решим?
шта ја?
Pitam u šta se ti eventualno razumeš. Pošto vidim da sa velike visine gledaš bedne rezultate koje je do sada postigla celokupna nauka.
Pa, pretpostavljam da mnogo znaš o onome što nipodaštavaš.

(A za zadatke se ubriši. U vreme dok sam davao časove, naplaćivao sam ih. :lol:)

Pitam u šta se ti eventualno razumeš. Pošto vidim da sa velike visine gledaš bedne rezultate koje je do sada postigla celokupna nauka.
Pa, pretpostavljam da mnogo znaš o onome što nipodaštavaš.

(A za zadatke se ubriši. U vreme dok sam davao časove, naplaćivao sam ih. :lol:)

евентуално се разумем у математику, а што нећеш, ћу ти платим часове, само пошаљи ЖР ако имаш кад ти легне кинта ти мени решење:D

ма то си ти умислио да ја ниподаштавам науку.

Nije pravilno reći ne postoje idealizovani slučajevi moralnih zakonitosti, već eventualno čovek nije spoznao univerzalne moralne zakonitosti.
E, kad spoznaš univerzalne moralne zakonitosti, onda dođi ovamo, pa nam svima kaži o njima. :lol:

Što se matematike tiče, ne bih više se zamajavao sa time ovde sa Tobom, samo ću još reći da bez spoznaje osnovne, elementarne matematike, nema ni spoznaje one više matematike.
Drugim rečima, prvo se uči sabiranje, pa onda dalje.
Mudro činiš. Jedino... viša matemtika nije neka druga matematika. To je ta ista, samo primenjena na specifične stvari koje ne podležu osnovnoj matematici. Kada kažem "druge matematike" odnosio sam se na matematiku koja bi bila zasnovana na drugačijim principima.

To je otprilike ono što ja kažem. Moral se razvija i oblikuje zavisno od društva u kojem se praktikuje. Nema društva - nema morala.
ne, ja to nisam rekao :) moral se oblikuje samo zlonamerno i to onda nije moral. Moral se razvija u zavisnosti od razvoja društva. Zato možda možeš primetiti razliku između kultura. Zato možeš videti različite prakse primene etike u istoriji. Al je jedan moral. I mi polako dolazimo do njega.

Pa evo, ja kažem da vidimo realne moralne sisteme uslovljene spoznajom istog boga. Ako Jevreji, pravoslavci, katolici, muslimani imaju istog boga, kako to da su njihove moralne prakse tako različite?

religije zloupotrebljavaju pojam boga, institucije su iskvarene, nisu dobro merilo.
Samospoznaja boga se odvija u subjektu.
Na globalnom nivou, razvoj društva predstavlja i stupanj razvoja duhovne dijalektike u šta spada i etika.

svejedno šta uzmeš i kako uzmeš, ceo proces ide po unapred utvrđenom pravilu koje ti je logički dato :lol:
Kao što ti je dato u prostoru u kom si da važe pravila koja su nepromenljiva :lol: Kao npr. pitagorina teorema i sl.
E, vidiš, Pitagorina teorema je aproksimacija koja ne važi uvek u ovom našem prostoru.
Jer, da bi Pitagorina teorema važila, podrazumeva se da se fizička polja prostiru trenutno, a ne brzinom svetlosti. :lol:

E, kad spoznaš univerzalne moralne zakonitosti, onda dođi ovamo, pa nam svima kaži o njima. :lol:

Mudro činiš. Jedino... viša matemtika nije neka druga matematika. To je ta ista, samo primenjena na specifične stvari koje ne podležu osnovnoj matematici. Kada kažem "druge matematike" odnosio sam se na matematiku koja bi bila zasnovana na drugačijim principima.

Sve osim Ljubavi je laž. :D

Postoji li matematika u kojoj 1 i 1 nisu 2?

ne, ja to nisam rekao :) moral se oblikuje samo zlonamerno i to onda nije moral. Moral se razvija u zavisnosti od razvoja društva. Zato možda možeš primetiti razliku između kultura. Zato možeš videti različite prakse primene etike u istoriji. Al je jedan moral. I mi polako dolazimo do njega.
Ti si najhrabriji kreptoman od svih kreptomana sa kojima sam se sukobio, kd si u stanju da daš ovakvu izjavu. :lol:
Jedino... to me podseća na jednog što je mudrovao "Eh, kad bi svi ljudi postali jedan čovek, a sva drva jedno veliko stablo, a sve sekire jedna sekira... Pa da uzme taj jedan čovek onu jednu sekiru pa da obori ono jedno stablo u vodu, ala bi pljusnulo... Svi bi se ljudi podavili!

religije zloupotrebljavaju pojam boga, institucije su iskvarene, nisu dobro merilo.
Samospoznaja boga se odvija u subjektu.
Religije ne valjadu, institucije su ikvarene, a subjekti ovaj... su kvarni do koske. I baš se pitam kako će da se ispili taj univerzalni moral. :lol:

Na globalnom nivou, razvoj društva predstavlja i stupanj razvoja duhovne dijalektike u šta spada i etika.
I ondak kaže da moral nema veze sa ljudima. :confused:

hah, a ja celu tvoju priču unazad nikako ne mogu da shvatim ozbiljno, jedino što me zabrinjava je to što ti to očigledno možeš :)

Čovek je izuzetno tesno povezan sa pojmom morala, i nisam rekao da nema veze već da nije kauzalna veza kako ti to predstavljaš :D

Religije ne valjadu, institucije su ikvarene, a subjekti ovaj... su kvarni do koske. I baš se pitam kako će da se ispili taj univerzalni moral

kao čovek od logike kako se predstavljaš, neverovatno ti je slaba percepcija i istorije i trenutnog stanja.

hah, a ja celu tvoju priču unazad nikako ne mogu da shvatim ozbiljno, jedino što me zabrinjava je to što ti to očigledno možeš :)
To je samo pitanje percepcije. Što se mene tiče. ne moraš da je shvatiš uopšte. :mrgreen:

Čovek je izuzetno tesno povezan sa pojmom morala, i nisam rekao da nema veze već da nije kauzalna veza kako ti to predstavljaš :D
naprotiv, ti predstavljaš da postoji kauzalna vera. Ja zastupam ideju da čovek rešava praktične probleme krojeći moral vršeći izbore koji ne moraju biti logični, a pogotovo ne moraju biti kauzalni.

kao čovek od logike kako se predstavljaš, neverovatno ti je slaba percepcija i istorije i trenutnog stanja.
Ako ćemo da se vređamo, ti si meto neku radodajku u afatar! z:shock:

Back